Μόλις καταρρίφθηκε ένας ακόμα περίφημος μύθος περί σχέσεων

Μόλις καταρρίφθηκε ένας ακόμα περίφημος μύθος περί σχέσεων Facebook Twitter
Η «σωστή απόσταση» είναι εκείνη όπου αναγνωρίζεις πως εσύ αλλά και ο αγαπημένος σου είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ερμηνείες και πως δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίζετε ο ένας τον άλλον σαν καθρέφτες.
1

«Η πραγματική αγάπη μπορεί να υπάρξει όταν ξέρεις τα πάντα για τον άλλο και ο άλλος τα πάντα για σένα». Ανήκεις και εσύ σε εκείνους που το πιστεύουν; Ανυπομονείς να νιώσεις κοντά στον σύντροφό σου, σαν να είστε ένα και αγχώνεσαι όταν απομακρύνεστε; 

Μπορεί οι έρωτες των βιβλίων και της μεγάλης οθόνης να διακηρύττουν το αντίθετο, όμως η ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Polly Young-Eisendrath εξηγεί, στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της "Love Between Equals", τον λόγο που η απόσταση ανάμεσα στους συντρόφους είναι ζωτικής σημασίας.

Ποτέ μην υποθέτεις πως γνωρίζεις ήδη τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου.

Για να μπορέσεις να δεις τον εαυτό σου μέσα στα μάτια του άλλου, αλλά και για μπορείς να τον κοιτάξεις, πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ σας – αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ «συνειδητή απόσταση». Ανάμεσα σε εσένα και τον αγαπημένο σου πρέπει να μάθεις πως οφείλεις να υπάρχει απόσταση. Πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να θυμάσαι πως δεν ξέρεις ή βλέπεις ή νιώθεις επακριβώς τι συμβαίνει στον σύντροφό σου ή ακόμα και σε εσένα τον ίδιο.

Συχνά όταν μιλώ για τη συνειδητή απόσταση οι άλλοι αντιδρούν λέγοντας «Μα δεν θέλω απόσταση! Θέλω να είμαι κοντά στον σύντροφό μου. Θέλω να ξέρω τα πάντα και να μοιράζομαι τα πάντα».

Ίσως πιστεύεις πως θα ήταν υπέροχο να διαβάζεις το μυαλό του αγαπημένου σου αλλά αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα θα καταλάβεις πως δεν είναι έτσι. Ίσως μάλιστα έχεις ήδη κάποιον στη ζωή σου που κάνει σαν να διαβάζει το μυαλό σου. Αυτού του είδους η συμπεριφορά έρχεται από την υπόθεση πως παραμένεις ίδιος από μέρα σε μέρα, χρόνο σε χρόνο. 

 

Στην πραγματικότητα όμως όλοι αλλάζουμε συνεχώς. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καν αρκετά καλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Το πρώτο βήμα είναι, λοιπόν, να μην ξεχνάς την απόσταση. Ποτέ μην υποθέτεις πως γνωρίζεις ήδη τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου.

Για να λειτουργεί σωστά όμως, η «απόσταση» πρέπει να έχει και τις κατάλληλες διαστάσεις. Διαφορετικά γίνεται χάσμα. Για παράδειγμα αν ένας από τους δύο λείψει σε ταξίδι για πολύ καιρό ή αν αρρωστήσει σοβαρά ή αν ζήσει μια έντονη μεταμορφωτική εμπειρία μόνος, τότε η απόσταση μοιάζει με χάσμα.

Χάσμα δημιουργείται επίσης όταν δύο σύντροφοι πληγώνουν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο με το να είναι συναισθηματικά ή και σωματικά βίαιοι ο ένας προς τον άλλο ή με το να προδίδουν ερωτικά ή ακόμα και οικονομικά ο ένας τον άλλο. Η εμπιστοσύνη πληγώνεται ανεπανόρθωτα και δεν μπορούν να είναι μάρτυρες στη ζωή του άλλου, αλλά ούτε θέλουν να εκθέσουν τη δική τους ζωή στα μάτια του άλλου.

Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε γι' αυτό που είμαστε αληθινά αλλά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως αυτή η αγάπη μπορεί να έρθει μονάχα από κάποιον που μας μοιάζει απόλυτα.

Αν, από την άλλη, πιστεύεις πως γνωρίζεις τον αγαπημένο σου «σαν την παλάμη του χεριού σου», ξανασκέψου το. Αν νομίζεις πως ήδη γνωρίζεις (πώς ο σύντροφός σου νιώθει, τι σκέφτεται, τι θέλει να πει), χωρίς να έχεις ρωτήσει, τότε η απόσταση μεταξύ σας είναι υπερβολικά μικρή.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις που έχει υπάρξει βία ή απιστία, όταν μία σχέση υποφέρει είναι συνήθως επειδή ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν έρθει υπερβολικά κοντά. Όταν δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε δύο συντρόφους, η αίσθηση είναι πως ο άλλος δεν σε γνωρίζει και δεν μπορεί να σε δει καθαρά ή να σε ακούσει.

Η «σωστή απόσταση» είναι εκείνη όπου αναγνωρίζεις πως εσύ αλλά και ο αγαπημένος σου είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ερμηνείες και πως δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίζετε ο ένας τον άλλον σαν καθρέφτες. Είναι αδύνατον να έχετε τις ίδιες ακριβώς αξίες, στυλ, ιδέες κ.λπ. ακόμα κι αν συμφωνείτε σε κάποια από αυτά.

Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε γι' αυτό που είμαστε αληθινά αλλά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως αυτή η αγάπη μπορεί να έρθει μονάχα από κάποιον που μας μοιάζει απόλυτα. Τελικά, όμως, αυτό που μας κάνει να αγαπάμε τον άλλο δεν είναι τόσο οι ομοιότητες όσο οι διαφορές μας. Ό,τι νέο κι αν φέρνει ο σύντροφός σου στη ζωή σου, αυτό είναι που θα σου λείψει όταν εκείνος λείπει.

Όταν η απόσταση έχει τις σωστές διαστάσεις, μπορεί να γίνει διάλογος ακόμα και σε φάσεις προκλήσεων και διαφορών. Μπορείς να μιλήσεις με σεβασμό στον ισότιμο αλλά διαφορετικό από σένα σύντροφό σου, ακόμα και για τις πιο δύσκολες ή ευαίσθητες πτυχές και ανάγκες σου. Και μπορείς να ακούσεις με σεβασμό και ηρεμία, ακόμα κι όταν εκείνος σου λέει πράγματα που μπορεί να σε αναστατώσουν βαθιά.

Συντετμημένο απόσπασμα από το βιβλίο «Love Between Equals», της Polly Young-Eisendrath

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Επαναστατικες πραγματι ανακαλυψεις, ενας μυθος 'μολις' κατταριφτηκε. Μολις και μολις, για αλλες χωρες το μολις ηταν πριν κατι δεκαετιες. Βαδιζομεν ολοταχως μπροστα, τρεχουμε για να βρισκουμε, μολις, αυτα που οι αλλοι εχον βρει καιρο τωρα.