Αφήστε τα όλα, για 5’ στο πάρκο…

Αφήστε τα όλα, για 5’ στο πάρκο… Facebook Twitter
8

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Αφήστε τα όλα, για 5’ στο πάρκο… Facebook Twitter

Είστε στο γραφείο από το πρωί με τα κεφάλια κάτω, κακόκεφοι και αναπόφευκτα οικονομικά δυστυχείς. ’Η, είστε στο σπίτι απολυμένοι, άφραγκοι, και απογοητευμένοι για το τι μέλει συμβεί.

Τέλος μπορεί να είστε και σε κατάσταση κρίσης, -και πάλι στην Ελλάδα θεωρείται φυσιολογικό-, και δεν έχετε λεφτά ούτε για ψυχοφάρμακα… (που σε εποχές χλιδής οι γιατροί θα σας συνέστηναν για να κρατήσουν «τη χημεία του εγκεφάλου σας σταθερή»).

Δεν έχει σημασία, υπάρχει λύση. Παρατήστε τα όλα ως έχουν, κλείστε το κομπούτερ, και βάλετε το στα πόδια! Και μόνον 5 λεπτά –ακριβώς- περπάτημα, στο λίγο πράσινο που θα συναντήσετε άμεσα, αρκούν για να επιτύχουν σε κέφια και διάθεση ένα γρήγορο και ικανοποιητικό «refresh»!

Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ευρήματα σκόρπισαν έκπληξη σε μεγάλο αριθμό από τους επιστήμονες του εγκεφάλου, που αν και μελετούν διαδραστικά πια τις αντιδράσεις περιβάλλοντος- σώματος – ψυχής, δεν περίμεναν ότι με τόση ακρίβεια θα ανακάλυπταν τα χρυσά οφέλη μιας βόλτας στο πάρκο(!) για το σύγχρονο άνθρωπο, που χτυπιέται σήμερα ανελέητα με τις μοντέρνες δυστυχίες, τα ντέρτια του και τους καημούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Μ. Βρετανία με αντικείμενο τις επιδράσεις του GreenExercise στον οργανισμό, που είναι απαλή, καθημερινή ευχάριστη άσκηση έως και σκέτο χόμπυ κοντά στη φύση: ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, κηπουρική, οπωρο-κηπευτική, ψάρεμα ιστιοπλοΐα και τόσα άλλα. Σε κάθε μία από τις 10 ξεχωριστές μελέτες που αναλύθηκαν συγκεντρωτικά μετρήθηκε η διάθεση και αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων με ειδική κλίμακα ψυχολογικής αξιολόγησης. Αξιολογήθηκε επίσης η επαφή με την φύση κάτω από συγκεκριμένες μεταβλητές όπως ο χρόνος παραμονής στους εξωτερικούς χώρους, η ένταση και η ευχαρίστηση από την άσκηση, το είδος των χώρων πρασίνου ( αγρός, πάρκο της πόλης, δάσος, λίμνη, θάλασσα) και ελήφθησαν υπόψη και οι ηλικίες των συμμετεχόντων.

Αφήστε τα όλα, για 5’ στο πάρκο… Facebook Twitter

Συμπέρασμα 1:

Καλύτερο uplifting διάθεσης και αυτοεκτίμησης από όλα τα είδη “green excersise” προσφέρει το μπλε της θάλασσας όπως έδειξε η μελέτη. Είτε είναι το αεράκι με το ιώδιο, ή η απεραντοσύνη του γαλάζιου, η έρευνα έδειξε ότι ως τόπος, από πλευράς φύσης, ο παραθαλάσσιος είναι αυτός που πατάει άμεσα το διακόπτη του high σε νου και σώμα μέσα στα πρώτα λεπτά.

Συμπέρασμα 2:

Την διάθεση τη φτιάχνει και το απλό περπάτημα, το χαλαρό περπάτημα, ή η ενασχόληση με τον κήπο π.χ., όπως και η εντονότερη άσκηση αρκεί να είναι σε εξωτερικούς χώρους. Για να πάρει κανείς «τα πάνω του» ψυχολογικά, να ανέβει δηλαδή η αυτοεκτίμηση, αρκεί και ένας απλός σύντομος περίπατος.

Συμπέρασμα 3:

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στη διάθεση συνέβησαν όπως κατέδειξαν οι ερευνητές μετά από άσκηση, ή κίνηση ελαφρά ή εντονότερη, κοντά στη φύση -και μετά από μόλις πέντε λεπτά.

Τόσο η αυτοεκτίμηση, όσο και η διάθεση συνέχισαν να βελτιώνονται όσο η ώρα περνούσε και τα άτομα εξακολουθούσαν να αθλούνται ή να περπατούν, αλλά οι αλλαγές ήταν μεγαλύτερες μετά ακριβώς από 5’)

Συμπέρασμα 4:

Tα ευεργετικά οφέλη, του απλού περιπάτου ας πούμε, διαπιστώθηκε ότι ισχύουν για όλες τις ηλικίες. Στα άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών όμως αυτού του είδους τo uplifting εντός πενταλέπτου φτάνει στο μέγιστο βαθμό.

Η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τις ώρες της ημέρας που η παραμονή μας στη φύση γυρνά το διακόπτη της χαράς. Κατά το βασικό αξίωμα της νευροβιολογίας, η επαφή μας με το φως είναι βασικό κουμπί για την ψυχική ευφορία, και μάλιστα συστήνεται και ως θεραπεία για τους καταθλιπτικούς. Το πρωινό ξύπνημα δίνει την ευκαιρία στους νευρώνες του οφθαλμού να απορροφήσουν τη μέγιστη δόση από φως της ημέρας, που «χτίζει», ως βασικό συστατικό, την ημερήσια κλίμακα της ανθρώπινης αισιοδοξίας και χαράς.

Ναι, είναι μαύρες οι μέρες μας, κι όπως δείχνει,.. και θα είναι, απ άκρη σ άκρη της ελληνικής γης.

Όμως έχουμε όλοι τη τζάμπα πολυτέλεια μιας βόλτας στον πιο ζηλευτό πανάρχαιο τόπο, που γέννησε επιζήσαντες, φωτισμένους, ή πολεμιστές, που ήξεραν όμως στα «σκληρά», να μεγαλουργούν.

Μια βόλτα ας πούμε στην Ακρόπολη, την έκαναν σίγουρα οι Αρχαίοι, για ένα σύντομο upliftingπ ώστε να εμπνευστούν.

Και τη ζηλεύουν επίσης σίγουρα κι αγιάτρευτα, όλοι ανεξαιρέτως οι βόρειοι Ευρωπαίοι από τα γκρίζα, χλιδάτα γραφεία τους, την ώρα που από κει μαθαίνουν πόσο τα μέτρα τους όντως μας δυστυχούν...

Μας μένει ακόμη η μάνα- γη, να τη πατάμε και να ευφραινόμαστε, κι ίσως ο αέρας μόνο στο σύγχρονο πόλεμο να μας κρατήσει ζωντανούς.

Όλοι στο πάρκο!

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Mια Κυριακη να φανταστω..γιατι εγω ευχαρίστως να τα παρατησω ολα για λίγο για ενα περιπατο στο πρασινο..ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ 2-3 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ????????
Πολυ ανθρωπινη η ιστορια του lobster με τον τροχονομο.Και την περιεγραψε ωραια και ζωντανα σαν ταινια μικρου μηκους!!Και με ενσυναισθηση..Εχετε σκεφθει τι τραβαει ενας τροχονομος;;Η Αθηνα εχει πρασινο..Ο εθνικος κηπος ειναι πανεμορφος..Οσοι εχετε λιγο παραπανω ωρα πηγαινετε καισαριανη στο μοναστηρι.Τα μονοπατια τριγυρω ειναι υπεροχα.Και μολις δεκα λεπτα απο το κεντρο..
Το παρακάτω είναι αληθινή ιστορία που μου διηγήθηκε ένας φίλος μου. Ο συγκεκριμένος είναι τροχονόμος. Μία μέρα βρίσκονταν πάνω στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ρύθμιζε την κυκλοφορία σε ένα φανάρι. Εκείνη την μέρα γινόταν κόλαση. Είχε υπερβολική ζέστη, είχε ιδρώσει, πονούσαν τα πόδια του και αισθάνονταν ότι είχε βγάλει κάλους στις πατούσες, είχε αναπνεύσει το καυσαέριο της ζωής του και ήταν όρθιος στη μέση της διασταύρωσης 5 ώρες. Από τον ασύρματο περνούσαν συνεχώς επόπτες οι οποίοι δήθεν συντόνιζαν και κοιτούσαν στην ουσία ότι βρίσκονται όλοι όρθιοι στις θέσεις τους δίνοντας συνεχείς οδηγίες στους τροχονόμους μέσω ασυρμάτου. Κάποιοι οδηγοί τον έβριζαν και μερικοί έκαναν σχόλια του τύπου "και εμείς πληρώνουμε φόρους" κτλ.Κάποια στιγμή λοιπόν δεν άντεξε (και μιλάμε για ένα πολύ ήρεμο και ευγενικό άνθρωπο και πολύ αυτοπειθαρχημένο), και σηκώθηκε και έφυγε. Πήρε ένα μπουκάλι νερό και μπήκε μέσα στο πεδίο του άρεως. Πήγε σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο, όπου περνούν σπάνια άνθρωποι και κάθησε σε ένα παγκάκι στον ίσκιο. Μου είπε πως σχεδόν δεν άκουγε αυτοκίνητα και άκουγε μόνο πουλάκια από πάνω του στο δέντρο. Ήξερε ότι θα το έψαχναν μέσω ασυρμάτου αλλά δεν τον ενδιέφερε καθόλου εκείνη την μέρα. Ήθελε να κάνει την "επανάστασή" του. Δεν είναι σίγουρος πόση ώρα ακριβώς κάθησε εκεί, αλλά μου είπε περίπου 15 λεπτά. Μετά απλά πήγε σπίτι του. Ξεκουράστηκε τόσο πολύ από αυτά τα 15 λεπτά που εκείνη την μέρα το καθιέρωσε και στον ελεύθερο χρόνο έκανε συχνά περιπάτους ή στο πεδίον του Άρεως ή στο Ζάπειο.