Στο σημερινό «Α μπα»: όχι για τελευταία φορά

Στο σημερινό «Α μπα»: όχι για τελευταία φορά Facebook Twitter
78


__________________
1.

Δεν ξέρω αν έχω κάποια ερώτηση. Θέλω απλά να εκφράσω το πόσο πολύ μετάνιωσα που δεν έκανα στην ζωή μου αυτό που ήθελα εκείνη την στιγμή που μπορούσα. Όχι , δεν μιλάω για κάτι ερωτικό. Μου έχει κοστίσει πολύ -συναισθηματικά προφανώς- το ότι έμεινα στην πόλη μου και δεν δήλωσα στην Αθήνα που ήθελα. Όχι μόνο επειδή είναι η Αθήνα, αλλά κι εκεί ήταν η σχολή που ήθελα τότε. Ο μόνος λόγος που δεν το έκανε ήταν επειδή η μητέρα μου συνέχεια μου έλεγε ότι δεν είχε λεφτά να σπουδάσω αλλού. Τότε το καταλάβαινα, το αποδεχόμουν. Πλέον όμως όχι. Πολλοί σπούδασαν εκτός της πόλης τους κι ας ήταν στην ίδια κατάσταση με εμάς. Δεν θέλω να φανώ αχάριστη για κανέναν λόγο. Νιώθω σαν να έχω χάσει ένα τεράστιο κομμάτι από την ζωή μου. Πηγαίνω απλά για επισκέψεις για 1-2 βράδια και νιώθω κάθε φορά ότι εκεί έπρεπε να ήμουν.
Τα σχέδια μου είναι μόλις τελειώσω την σχολή μου να πάω να ψάξω εκεί για δουλειά. Το ξέρω ότι και να βρω δεν θα είναι όπως θα' θελα. Δεν θα είναι τα φοιτητικά χρόνια, πιο ξέγνοιαστα. Δεν θα έχω φίλους εκεί. Θα έχω ωστόσο δύο δικούς μου ανθρώπους.
Σκέφτομαι επίσης ότι αν το είχα κάνει τότε η ζωή μου κατά πάσα πιθανότητα - μπορεί και το αντίθετο- να ήταν πολύ καλύτερη. Θα ήμουν μόνη σε μια νέα πόλη σε μια ηλικία που ο άνθρωπος έχει δίψα για τα πάντα. Θα ήμουν πιο ανοιχτός άνθρωπος, θα είχα φίλους που θα ταιριάζαμε, να μπορούσαμε να πάμε για έναν καφέ σε μαγαζί που να άρεσε σε όλους, ίσως να είχα και περισσότερη αυτοπεποιήθηση και κυρίως να είχα μάθει να μην βάζω πάνω από μένα πάντα τους άλλους.
Εύχομαι λοιπόν κάποια στιγμή να βρω τον δρόμο μου, να φτιάξω την ζωή μου εκεί που θέλω, με αυτούς που θέλω, και με την δουλειά που θέλω. Και όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι όσοι έχουμε συμβιβαστεί και να είμαστε όλοι πιο γενναίοι και χαρούμενοι.
Αυτά, ευχαριστώ για την κατανόηση.
Καλή συνέχεια.
-πάνω_απ'όλα_ υγεία_


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φοβάμαι ότι η κατανόηση που περιμένεις δεν θα έρθει αυτόματα, τουλάχιστον όχι από μένα. Έχεις φτιάξει μια εναλλακτική ζωή με το μυαλό σου που είναι τουλάχιστον αμφισβητούμενη. Είναι αδύνατον να ξέρεις τι θα είχε γίνει αν είχες σπουδάσει στην Αθήνα, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ζούσες κάτι μεταξύ σειράς Παπακαλιάτη και friends. Έφτασες μέχρι να πιστεύεις ότι θα είχες περισσότερη αυτοπεποίθηση, που εμένα μου λέει το εξής: φοβάσαι να διεκδικήσεις εκεί που είσαι, κι έριξες το φταίξιμο σε κάποιον άλλον, δηλαδή στη μαμά σου. Όσο ζεις την εναλλακτική φαντασίωση, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να βελτιώσεις τη ζωή σου και τον εαυτό σου εκεί που βρίσκεσαι τώρα.


Ακόμη πιο σημαντικό όμως μου φαίνεται ότι έχεις χτίσει την εναλλακτική σου πραγματικότητα στην καμπούρα του άλλου. Οι γονείς σου είπαν ότι δεν μπορούσαν να σε στηρίξουν οικονομικά. Αντί να το δεχτείς επειδή είναι τα λεφτά τους, και έτσι έκριναν, ή να πεισμώσεις και να πεις ότι θα πας στην Αθήνα και θα δουλέψεις και θα τα βγάλεις πέρα μόνη σου, έκανες το πιο εύκολο, που είναι να κάτσεις εκεί που είσαι και να κατηγορείς, με το φοβερό επιχείρημα «άλλοι σπούδασαν εκτός της πόλης τους και ας ήταν σαν κι εμάς». Άλλη τρομερή αυθαιρεσία. Είδες τις φορολογικές τους δηλώσεις; Είδες αν πούλησαν κάτι, είδες τι στερήθηκαν, είδες εις βάρος ποιου έγιναν αυτά; Τα λεφτά των γονιών σου δεν είναι δικά σου λεφτά για να τα διαχειρίζεσαι.


Αν θέλεις να κατηγορήσεις κάποιον, αυτός είναι ο εαυτός σου, όχι με τον τρόπο που το κάνεις όμως. Αυτό που λες είναι «γιατί δεν ήμουν πιο κακομαθημένη, να τους ξεζουμίσω για να γίνει αυτό που θέλω». Μακάρι να έλεγες «γιατί δεν πήρα τη ζωή στα χέρια μου, να πάω στην Αθήνα να τα βγάλω πέρα μόνη μου», αλλά όχι. Τώρα δεν έχω καταλάβει τι έκανες αυτά τα χρόνια και τι φοβερό έχασες, και γιατί είναι τόσο μάταιο να πας τώρα στην Αθήνα, σε αυτή τη μυθική Σάνγκρι Λα, αλλά ελπίζω να πας, εύχομαι ολόψυχα να πας, γιατί ο καλύτερος τρόπος να απομυθοποιήσεις κάτι είναι να το κατακτήσεις.


__________________
2.

Καλησπέρα α μπα! θελω την άποψη σου για το εξής:εχω μια αδερφή , παντρεμένη με 2 παιδιά, το μικρότερο 8 μηνών. Τους τελευταίους μήνες λέει σε όλη την οικογένεια, γονείς , αδέλφια, τι απαίσιος εχει γίνει ο άντρας της, οτι δεν τον αντέχει, δεν τον θέλει σεξουαλικα γιατι αυτός Κ εκεί σκέφτεται μόνο τον εαυτό του,κτλ. Η αλήθεια ειναι οτι αυτόν τον άνθρωπο δεν τον ερωτεύτηκε ποτέ, το λέει Κ η ίδια, τον παντρεύτηκε γιατι ηταν καλο παιδι, με σταθερή δουλειά, ήσυχο Κ φιλότιμο. Κ τωρα δεν της φτάνει αυτό. Το καταλαβαίνω αλλα πιστεύω οτι πρέπει να πεις έκανα λάθος επιλογή, άλλαξα γνώμη, οχι να θάβει με το χειρότερο τροπο ενα σύντροφο που επέλεξε η ίδια Κ που δε φαίνεται να εχει αλλάξει ιδιαίτερα. Με ρωτάει τη γνώμη Μου Κ της λέω ότι εγω βλέπω 3 επιλογές: μένεις Κ συμβιβάζεσαι με την κατασταση, μένεις Κ προσπαθείς να φτιάξεις την κατασταση η χωρίζεις. Δεν της αρέσει καμία επιλογή. Δε δουλεύει Κ της είπα ξεκινά με το να βρεις μια δουλειά, έστω τετράωρη, να εισαι λίγο πιο ανεξάρτητη, να αλλάξεις παραστάσεις, να συναστραφεις κόσμο...Κ βλέπεις τι μπορείς να κανεις. Δε θέλει να πάρει την ευθύνη του να πει χωρίζω γιατι θελω, θέλει να της πούμε εμείς , ναι πρέπει να χωρίσεις. Αλλα εγω δε μπορώ να της πω τι να κανει τελικά με τη ζωή της. Εσυ τι λες?

- Angel


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ είναι πολύ κουραστικό αυτό, και τόσο κοινό. Άνθρωποι που παραπονιούνται για τη ζωή τους μέρα νύχτα, 24/7, σε όλη την πλάση, μόνο για να ακούσουν πόσο δίκιο έχουν, χωρίς κανένα σχέδιο να αλλάξουν κάτι γύρω τους ή μέσα τους, με απαίτηση να αλλάξουν όλοι οι άλλοι. Αυτό που της λες είναι το μόνο λογικό, αλλά δεν θέλει να ακούσει λογική απάντηση, πιστεύω ότι ούτε «ναι, να χωρίσεις» θέλει να ακούσει, γιατί αυτό θα μεταφέρει την ευθύνη πάνω της. Θέλει να τα λέει και να της λέτε ότι όλα είναι όπως τα λέει ακριβώς, μέχρι να σβήσει ο ήλιος.


Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να σταματήσεις να δίνεις λογικές συμβουλές, γιατί δεν είναι αυτό που θέλει, και εσύ κουράζεσαι, και αποτέλεσμα δεν έχει. Αν αντέχεις να τα ακούς ξανά και ξανά χωρίς να συμμετέχεις συναισθηματικά, νομίζω ότι θα ωφεληθείς. Αν δεν αντέχεις, θα αναγκαστείς να γίνεις δυσάρεστη. Υπάρχει και η ενδιάμεση αντίδραση, που είναι να αλλάζεις κουβέντα, ή να αφαιρείσαι νοητικά με αόρατο sign out. Κάνε ό,τι σου είναι πιο εύκολο, γιατί αυτό το βιολί μπορεί να κρατήσει χρόνια.

__________________
3.

Γειά σου αμπα!!
Συγχαρητήρια για τη στήλη σου!!!
Λοιπόν θέλω να σου περιγράψω κάτι που έγινε να μου πεις και εσυ.
Τα τελευταία δυο χρόνια ζω στο εξωτερικό και κάθε φορα που παω Ελλάδα αισθάνομαι πως με την παρέα μου δεν κολλάμε πλέον εντελώς. Μου λείπουν πολλές φορές αλλα ειδικά όταν μαζευόμαστε όλοι μαζί συνήθως θα ανοίξουμε συζητήσεις ή θα παρατηρήσω σχόλια του τύπου να μιλάνε υποτιμητικα για τους γκει ή για τις γυναίκες αλλά να φανεί από μια λέξη που θα πουν συγκεκριμένη ή απο τον τρόπο που θα το πουν. Τελευταία φορά που ήμασταν μαζι μαζεμένοι όλοι σε ένα σπίτι, ετοιμαζομασταν το πρωί που ξυπνησαμε να πάμε για καφέ. Εμένα το ξέρουν χρόνια τωρα που κάνουμε παρέα, λατρεύω το μακιγιάζ. Φυσικά και με έχουν δει και χωρίς, απλα προφανώς και θα βαλω μια μασκαρα και ενα κραγιόν να παω για καφέ. Οπότε ενας φιλος μου αποφασίζει να με ρωτήσει μπροστά σε όλη την παρέα "γιατι βαφεσαι;" και αν αισθανομαι άσχημη αν δεν βαφτω. Εγω εκείνη την ωρα εγινα έξαλλη γιατί ολα τα στερεότυπα που υπάρχουν για τις γυναίκες( τυπου οτι βαφομαστε για να βρούμε αντρα, η δε βλεπομαστε το πρωι αβαφτες κτλ) και επίσης του εξήγησα γιατι να ειναι ή το ένα η το αλλο; έγινα έξαλλη γιατι εχω κουραστεί να μας θεωρούν πάντα κάτι αδύναμο και κατώτερο, ευαλωτο, που ζηταει παντα εναν αντρα η ενα κοπλιμεντο για να αυτοπροσδιοριστει σαν υπαρξη. Εχω κουραστεί που αισθάνομαι έναν έντονο επικριτισμο απο μερος αυτης της παρεας σχετικα με κάποια πράγματα που έκανα και έβλεπα διαφορετικα πριν ζησω εκτος Ελλάδας. Η έστω κάποια πράγματα απο αυτά που λένε μου χτυπάνε πιο πολυ απο ότι πριν. Δεν ξερω. Ποια ειναι η γνώμη σου εσένα για ολα αυτα; πιστεύεις πως θα επρεπε να εχω πει κατι διαφορετικα; σε ευχαριστω!!!!φιλια!
- Μοκα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν κατάλαβα τι είπες και τι σκέφτηκες και δεν είπες, αλλά ό,τι και να είπες από αυτά που έγραψες, καλά έκανες και τα είπες. Έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου σε ορισμένα θέματα, ή μάλλον, ήρθε η ώρα που αναγκάζεσαι να παραδεχτείς ότι έχετε απομακρυνθεί, τώρα που απομακρύνθηκες κυριολεκτικά, μετακομίζοντας σε άλλη χώρα. Δεν ξέρω τι να σου πω πάνω σε αυτό, δεν ρωτάς άλλωστε. Οι απόψεις τους δεν είναι απόψεις μειονότητας, είναι οι απόψεις της πλειοψηφίας. Θέλεις να τις παραβλέψεις λόγω κοινού παρελθόντος, ή νιώθεις ότι αν σας χωρίζουν αυτές οι απόψεις, μάλλον έχετε μεταξύ σας ένα χάσμα που δεν σε ενδιαφέρει να καλύψεις; Εσύ ξέρεις.


__________________
4.

Α, μπα μου, καλή σου μέρα! Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις γιατί σε αγαπάμε πολύ! Θέλω να σε διαβάζω μέχρι τα 80μου (αν τα καταφέρουμε και οι δυο, ίσως και παραπάνω!) Το θέμα μου: για ένα δίμηνο περίπου δεχόμουν λεκτικό bullying στο εργασιακό μου περιβάλλον από δύο συναδέλφους μου (γυναίκες). Είναι η πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο, δεν μου είχε συμβεί ποτέ ούτε στο σχολείο ούτε πουθενά αλλού. Από την «έκπληξη» και την ταραχή, και ως καινούρια στη δουλειά αυτή, δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω.... Απ' ότι έχω καταλάβει μέχρι τώρα, οι κυρίες αυτές με βρήκαν μικρή, με φάτσα και σύνδρομο «καλού παιδιού» και διοχέτευσαν όλη τη λεκτική κακία πάνω μου σε κάθε λάθος και στραβοπάτημα που έκανα. Ο προϊστάμενός μου ουδέποτε εξέφρασε παράπονο για τη δουλειά μου-ίσα ίσα που μου έδινε κι άλλη παρόλο που έκανα λάθη. Εγώ προσπαθούσα πάντοτε να είμαι φιλότιμη, εργατική και συνεπής και να λιγοστεύω τα αναπόφευκτα λάθη μου. Η άμυνά μου προς τις κυρίες αυτές: αρχικά φόβος για τη θέση μου και στενοχώρια για τα λάθη μου, στη συνέχεια αποστροφή για τον άσχημο χαρακτήρα τους και τις λεκτικές τους επιθέσεις και τώρα περιφρόνηση μέχρι που σταμάτησα εντελώς να τους μιλάω. Έτσι μου βγήκε έτσι έκανα. Από τότε σταμάτησαν κι εκείνες τη λεκτική επίθεση, πέρα από κάτι μπηχτές στον αέρα που τις πετάνε επίτηδες μήπως και τσιμπήσω. Εγώ δεν σχολιάζω τίποτα, ούτε μιλάω γι' αυτές σε κανέναν-σαν να μην υπάρχουν στο γραφείο. Εν τω μεταξύ, όλοι το έχουν καταλάβει και δεν λένε τίποτα. Είμαι σίγουρη ότι πίσω από την πλάτη μου έχει συζητηθεί το θέμα, εκείνες με έχουν καταθάψει, ωστόσο κανένας δεν έχει έρθει να μου πει το παραμικρό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι πάντως με αντιμετωπίζουν φυσιολογικά, στο πλαίσιο της δουλειάς, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Με βάση όλα όσα σου διηγήθηκα, πιστεύεις ότι έπραξα το σωστό ή έπρεπε να χειριστώ την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο; Σ' ευχαριστώ θερμά, θα εκτιμούσα πολύ τη δική σου οπτική!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αφού έπιασε αυτό που έκανες, το σωστό έπραξες. Δεν περίμενες να γίνετε φίλες, φαντάζομαι. Ούτε είναι πιθανό να σταματήσει να είναι απαίσια η συμπεριφορά τους, από κάποιο θαύμα. Αν δεν σου δυσκολεύουν την ζωή κάθε μέρα εκεί, και αν οι υπόλοιποι είναι εντάξει, δεν μπορούσες να ελπίζεις για κάτι καλύτερο.

__________________
5.

Αγαπητή Α μπα;
Είμαι 36 ετών, δημόσιος υπάλληλος σε μια δουλειά που δε με ικανοποιεί, αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο σ΄έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων μπορώ να το πω χωρίς να με πάρουν με τις ντομάτες. Κάποτε είχα όνειρα και πλάνα για το μέλλον μου, δραστηριότητες που με γέμιζαν χαρά. Τώρα βουλιάζω κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ. Γυρνώ απ' τη δουλειά πέφτω στο κρεβάτι οι ώρες μου περνάνε στο facebook ώσπου να 'ρθει η επόμενη μέρα να ντυθώ και να κάνω τη δουλειά μου διεκπεραιωτικά. Κι έτσι περνάν οι χειμώνες μου.
Πριν κάποια χρόνια και μετά από έναν δύσκολο χωρισμό είχα ξεκινήσει ψυχοθεραπεία πηγαίνοντας κάθε βδομάδα στη Θεσσαλονίκη όπου τελικά τη διέκοψα γιατί πήρα μετάθεση σ' ένα νησί που είχα αιτηθεί. Μετά από δυο δύσκολα χρόνια κατάφερα να φτιάξω έναν κύκλο γνωστών και λίγων φίλων γύρω μου αλλά ακόμη νιώθω πως έχω αφήσει τη θεραπεία μου ως εκκρεμότητα. Αν πάω στην Θεσσαλονίκη οι συνθήκες της καθημερινότητας θα είναι δύσκολες, την έχω αφήσει εδώ και 12 χρόνια και παρόλο που μεγάλωσα και σπούδασα εκεί αυτή η πόλη μου φαίνεται δύσκολη και άσχημη. Τόσα χρόνια στην επαρχία η κρίση είναι μακριά μου. Έχω βουνά να περπατώ και όμορφες παραλίες για να λιάζομαι, αν και τα απολαμβάνω μόνο το καλοκαίρι. Έχω όμως το προνόμιο να μένω σε μια μικρή όμορφη πόλη χωρίς να βλέπω αστέγους στο δρόμο, με μια ποιότητα ζωής που σε μεγάλη πόλη δύσκολα βρίσκεις.
Και σκέφτομαι τώρα πού να είμαι του χρόνου. Είναι η ψυχοθεραπεία ικανός λόγος να με μεταφέρει σε μια πόλη που δε με τραβάει; Για να σε προλάβω ο θεραπευτής μου δεν δουλεύει μέσω skype και αυτός στον οποίο με παρέπεμψε δε μ' άρεσε.
Σ' ευχαριστώ.
- Κοραλλία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχεις δημιουργήσει ένα δίλημμα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Πες του να σε παραπέμψει σε άλλον. Αλλά καλύτερα, μην περιμένεις από αυτόν να σε παραπέμψει, ψάξε και βρες μόνη σου κάποιον, είτε εκεί που είσαι, είτε κάποιον που δέχεται να δουλέψει μέσω σκάιπ.


__________________
6.


Λένα μου, σε παρακολουθώ 1 χρόνο τώρα και πραγματικά πόσο θα ήθελα να ήσουν φίλη μου...
Σου γράφω γιατί θέλω να μοιραστώ μαζί σου το θέμα που με απασχολεί και θα ήθελα τη γνώμη σου. Είμαι 40 ετών και τα τελευταία 2,5 χρόνια έχω σχέση με έναν 37χρονο. Ο σύντροφός μου είναι από τους ανθρώπους που κάνει αργά σταθερά βήματα στη σχέση μας. Πριν από 7 μήνες αρχίσαμε να συζούμε και τα πράγματα δείχνουν πως ταιριάζουμε. Το πρόβλημα είναι το εξής: εγώ για πρώτη φορά στη ζωή μου είμαι με έναν άνθρωπο, με τον οποίο θέλω να κάνω παιδί. Μου αρέσει πολύ να είναι εκείνος ο πατέρας του παιδιού μου. Του το είπα αυτό. Τον ρώτησα αν θέλει κι εκείνος το ίδιο και μου είπε πως φυσικά και το θέλει μαζί μου, αλλά όχι ακόμα. Θέλει λέει να είναι καλύτερα οικονομικά για να κάνει αυτό το βήμα, και κάνει πράγματα γι αυτό. Του είπα πως πιστεύω οτι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είμαστε οικονομικά μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που συνεπάγεται... Εκείνος διαφωνεί.
Για την ιστορία, εγώ έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια με 3 παιδιά που οι γονείς μας τα έβγαζαν πέρα ικανοποιητικά έως την ενηλικίωσή μου, ενώ ο φίλος μου μεγάλωσε σε μια οικογένεια με 3 παιδιά με πολλές ανέσεις, που τώρα όμως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Επομένως, εκείνος θέλει να μπορεί να δώσει με άνεση στα παιδιά μας αυτά που θεωρεί απαραίτητα...
Του εξήγησα πως αυτό στις μέρες μας είναι δύσκολο και πως ακόμη κι αν τώρα ήμασταν ακριβώς όπως θέλει οικονομικά, κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί πως το ίδιο θα συμβαίνει και στο μέλλον. Επίσης, του είπα πως εξαιτίας της ηλικίας μου δεν έχουμε πολλά περιθώρια και πως αν εκείνος είναι "έτοιμος" σε 2 ή 3 χρόνια ίσως τότε χάσουμε την δυνατότητα να γίνουμε γονείς. Εκείνος μου λέει να μην ανησυχώ και θα μπορούμε.
Τα σκέφτηκα όλα αυτά. Δε σου κρύβω πως σκέφτηκα και να φύγω από τη σχέση μας. Όμως, δεν θέλω. Τον αγαπάω. Με αυτόν θέλω να κάνω παιδί. Δε με ενδιαφέρει να κάνω παιδί απλά. Ήμουν σε γάμο 10 χρόνια και δεν ήθελα παιδί με τον πρώην σύζυγο. Δε μου βγήκε ποτέ. Μόνο με τον σημερινό μου σύντροφο. Όμως, δε μπορώ και να τον πιέσω. Δεν πιστεύω πως είναι σωστό. Αν το κάνω αυτό θα το βρω μπροστά μου. Θέλω να κάνουμε παιδιά όταν θα είναι κι εκείνος έτοιμος. Όλα αυτά ok. Τα έχω σκεφτεί, τα έχω αποφασίσει. Όμως, κάτι λείπει από τη ζωή μου. Κι αυτό που λείπει μερικές φορές με λυπεί. Με ρίχνει. Από τη μια δε θέλω να τον πιέζω και από την άλλη πιέζομαι εγώ. Άλλες φορές σκέφτομαι πως όπως έως τώρα σε όλα χρειαζόταν το χρόνο του, έτσι και τώρα θα έρθει κι αυτό. Μην ανησυχείς. Και μετά σκέφτομαι το 40 και ψιλοφρικάρω.
Πώς τα βλέπεις εσύ όλα αυτά που σου λέω; Τι θα με συμβούλευες αν ήμουν μια καλή σου φίλη και το μοιραζόμουν αυτό μαζί σου; Σε φιλώ! Σ΄ ευχαριστώ για το χρόνο σου.
- Would like to be your friend!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα σου έλεγα να μην το αφήσεις έτσι και να πας σε έναν γυναικολόγο για να κάνετε ό,τι εξετάσεις υπάρχουν σχετικά με την αναπαραγωγική σας κατάσταση, γιατί η μέθοδός του «μην ανησυχείς θα μπορούμε» δεν είναι πολύ έξυπνη. Οι απαντήσεις που θα πάρετε θα σπρώξουν και τους δύο προς μια κατεύθυνση, όποιες κι αν είναι. Δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι αυτονόητη η δυνατότητα αναπαραγωγής επειδή δεν το έχει ψάξει ποτέ. Όταν καταλάβει πόσο περίπλοκο μπορεί να γίνει αυτό το θέμα, ίσως ταραχτεί και συνειδητοποιήσει την αφέλεια του «όταν είμαι έτοιμος οικονομικά».

_________________
7.

Aγαπητη αμπα,

Που θα πάει αυτή η κατασταση με εμένα; Γνωρίζω κάποιον, λέμε 2 κουβέντες. Αν αυτος μου αρεσει, εγω κολλαω μαζι του και μονο γαμους και παιδια δεν σκεφτομαι. Το παω πολυ παρα περα ενω σε καμια περιπτωση δεν υπαρχει καταλληλο υπαβαθρο σχεσης και ουτε καν τον ξερω στην τελικη. Αλλα και θα αγχωθω οταν τον ξαναδω και θα συζητησω με τις φιλες μου τι να του απαντησω σε μηνυμα ενω οι προθεσεις του μπορει να ειναι απλά φιλικές. Πως θα το ξεπερασω ολο αυτο; Ειναι θεμα ανωριμοτητας; (ειμαι 21). Είναι επειδη έχω να κάνω ενα χρόνο σχέση; Ουτε που τον ξερω τον αλλον και αγχωνομαι κιολας για το πως θα προχωρησει και αν του αρεσω...
Θελω να γινω λιγοτερο παρορμητικη!! Να πω οτι αυτα δεν τα εκφραζω στον αλλο, αλλα σιγουρα δεν ειμαι ο ευατος μου απο ενα σημειο και μετα γιατι κομπλαρω απεναντι τους και δεν ειμαι ο εαυτος μου. Ουτε ο Brand Pitt να με φλερταρε δεν θα κομπλαρα τοσο...
Σ ευχαριστω
- Ελλειψη αυτοπεποιθησης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κρίμα που ρωτάς εμένα, γιατί το ψευδώνυμο σου μαρτυράει ότι ξέρεις ποια είναι η απάντηση. Αυτό που δεν έχεις σκεφτεί ίσως ακόμα είναι ότι η αυτοπεποίθηση που σου λείπει δεν αναπληρώνεται με την αντρική προσοχή, και ταυτόχρονα, έχεις μεγαλώσει πιστεύοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να σου ανέβει η αυτοπεποίθηση είναι να σε αποδεχτούν οι άντρες ως σούπερ σέξι αλλά και «σωστή» γυναίκα, «για σχέση», δύο αντικρουόμενες έννοιες στον κόσμο που ζούμε. Snatch 22, που λέει και η Σελίνα Μάγιερς.


Όλο αυτό θα το ξεπεράσεις αν το συνειδητοποιήσεις, και αν αρχίσεις να επενδύεις σε άλλες προσπάθειες που μπορούν να σου χαρίσουν αυτοπεποίθηση, που δεν έχουν σχέση με την αποδοχή των αντρών. Πόσες φορές το έχω γράψει αυτό τον τελευταίο χρόνο; Και πόσο κρίμα που πρέπει να το γράφω ξανά και ξανά. Όσο πιο καλά τα πας σε άλλους τομείς, τόσο λιγότερο θα αγχώνεσαι για το αν αρέσεις στον κάθε Μήτσο που γνωρίζεις για δύο λεπτά.

78

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1 Λοιπόν σου προτείνω να σκεφτείς πόσο ασφαλής πόλη ΔΕΝ είναι η Αθήνα πλέον.Η εναλλακτική, ονειρεμένη ουτοπία επί της όποιας έχεις επενδύσει ό,τι δικό σου απραγματοποίητο, ενδέχεται να κονιορτοποιηθεί στο πρώτο φως της πραγματικότητας που δεν είσαι διατεθειμένη να εξετάσεις.Η Αθήνα είναι και επικίνδυνη πόλη,με πολλή φτώχεια,δυστυχία και απελπισία, καλά(ή όχι) κρυμμένες.Δεν παρέχει μόνο τις ανεπανάληπτες ευκαιρίες για ζωή χαρισάμενη ,αλλά και ευκαιρίες για προβληματισμό(πολιτικό, με την ευρεία έννοια του όρου). Τους ανθρώπους που προσπερνάνε ασυγκίνητοι τα ράκη που επιβιώνουν στις χαρτόκουτες, προσωπικά τους θεωρώ ξοφλημένους ψυχικά.Εάν δεν ανήκεις σ αυτήν την κατηγορία,θα περνούσες δύσκολα και γι αυτόν το λόγο. Εάν πιστεύεις ότι η ζωή σου στην Αθήνα θα ήταν παραδεισένια ένεκα αέρα πρωτεύουσας,η πραγματικότητα θα σε διέψευδε πανηγυρικά. Σαφώς και επιλέγει ο καθένας τα φίλτρα δια των οποίων διυλίζει τα πέριξ δεδομένα .Σκέψου ότι άνθρωποι φεύγουν από την Αθήνα και επειδή δεν μπορούν ν αντέξουν ό,τι αντικρίζουν τα μάτια τους. Κατανοώ το πνεύμα των γραφομένων σου, πλην, δεν εμφορείται από ρεαλισμό.Τα περί αχαριστίας δεν μπορώ να τα σχολιάσω.Ο καθένας κρίνεται αναλόγως με τα δεδομένα του.Αυτό που διαφαίνεται από το κείμενό σου είναι ότι οι γονείς σου σ έμαθαν να έχεις απαιτήσεις από αυτούς.
#4Κουράγιο είμαστε πολλές.Same here, ή στο περίπου για να είμαστε εντάξει.Ο ένας είναι λίγο πιο ΟΚ και με τις ώρες του, η άλλη δεν ξέρω πως την έχει δει. Κάνω υπομονή, αποφεύγω να ζητάω βοήθεια από αυτούς, δεν τσιμπάω στις προκλήσεις και cool.Πού θα πάει θα στρώσει λέω. Διάβαζα την ερώτηση και ταυτίστηκαν περιμένοντας μια απάντηση αλλά...Κάθε αρχή και δύσκολη
#1 παιδια το θεμα ειναι οτι η κοπελα ακομη και τωρα να παει στην Αθηνα,αν για καποιο λογο ολα δε θυμιζουν αυτο που εχει στο μυαλο της,παλι θα κατηγορει τους γονεις γιατι αααν τοτε την εστελναν εκει θα περνουσε καλα ενω τωρααα..παει το τρενο. Ενω στην ουσια μπορει ουτε τοτε να περνουσε καλα ουτε τωρα να περασει. Ζει με το ονειρο που εχει δημιουργησει στο μυαλο της χωρις να να το εχει ζησει. Για 2-3 μερες ολα τα μερη ειναι σουπερ. Τεσπα,εμενα μου θυμιζει το παιδακι που χτυπιεται κατω γιατι του επεσε το παγωτο και οταν του λενε να του παρουν αλλο,αυτο κλαιει και λεει οχι αυτο θελω να μου το φτιαξετε. Η διαφορα ειναι οτι το ενα θα ειναι ισα με 4 χρονωνενω η κοπελα ισα με 22. Το ζητημα "δεν εχουμε λεφτα" δε θελει παζαρεμα. Δεν ειναι εχουμε και δε σου δινουμε,δεν ειναι δεν εχουμε ορεξη..ειναι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Και οπως ειπε και καποιος παραπανω,ενας φοιτητης θελει ενα χιλιαρικο χαλαρα για να κανει ζωαρα(με ενοικιο κλπ). Στην εποχη μας..λιγο δυσκολο.
#1 Κι εγώ πέρασα σε άλλη πόλη και οι γονείς μου μπορούσαν ανετότατα να με στηρίξουν οικονομικά (δεν υπήρξε ποτέ θέμα χρημάτων εκείνη την καλή εποχή) αλλά παρόλαυτά δικαιούμουν μεταγραφή στην πόλη μου και την πήρα και οι γονείς μου το είχαν δεδομένο. Μήπως έρπεπε να κάτσω να κλαίγομαι ότι οι γονείς μου δε μ'αφήσαν να σπουδάσω στη Φλώρινα για να μένω μόνη μου και να κάνω ζωάρα; Ή μήπως νομίζεις ότι δεν έκανα ζωάρα με ποτά και με ξενύχτια κι ας έμενα στο πατρικό μου. Και τα χρήματα που δεν έδωσαν για τέσσερα χρόνια ώστε να μπεκροπίνει τσίπουρα η κόρη τους(γιατί αυτό θα έκανα και το ξέραν) τα έδωσαν μετά αλλού σε πιο σημαντικά πράγματα. Και ξαναλέω ότι δεν ήταν ποτέ θέμα χρημάτων. Κι εσύ που ξεκάθαρα σου είπαν ότι τα χρήματα είναι πρόβλημα κάθεσαι και κλαίγεσαι για μια ζωή που δεν έζησες; Λες και σου εγγυάται κανείς ότι αν ήσουν στην Αθήνα θα είχες τη ζωή που φαντάζεσαι. Βαυκαλίζεσαι με ανούσιες σκέψεις. Στην τελική δεν μπορούμε από τους γονείς μας να απαιτήσουμε τίποτα,ό,τι μπορούν και ό,τι θέλουν δίνουν!
#1 αυτο θα πει μυθοποιηση.Κατα πασα πιθανοτητα δε θα περνουσες καλα στην Αθηνα.η Αθηνα θελει καποια σχετικα λεφτα για να περασεις καλα, κι αν οι γονεις σου ζοριζονται ισα ισα θα σου πληρωναν τα βασικα εξοδα, οπως ενοικο. Θα ερχοσουν αντιμετωπη με καταστασεις τυπου, οι φιλοι σου να βγαινουν για ποτο και εσυ να μη μπορεις γιατι δεν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα.δεν ακουγεται και πολυ ωραιο ε... γενικοτερα παντα εχε στο μυαλο σου οτι ποτε μα ποτε αυτο που φανταζομαστε δεν ειναι τοσο τελειο οσο το φανταζομαστε
Η φοιτητική ζωή θεωρώ πως είναι υπερεκτιμημένη. Και αν δεν έχεις οικονομική άνεση δεν την περνάς μούρλια γιατί πάντα σκέφτεσαι τα χρήματα, μια που δε φτάνουν και μια που δεν είναι δικά σου να τα κάνεις ότι θες. Φυσικά κάνεις ωραίες φιλίες, βλακείες, ξενύχτια... Αλλά αυτά γίνονται και στην πόλη σου, καλή θέληση να υπάρχει. Δεν αλλάζω με τίποτα τη ζωή μου τώρα, που δουλεύω και έχω τα δικά μου χρήματα να ξοδεύω όπως θέλω και δεν έχω και το άγχος των εξετάσεων. Αυτό πού το πας;
Φίλη Nayia δεν θα συμφωνήσω.Οι ορίζοντες ανοίγουν στο Πανεπιστήμιο και δεν χρειάζεται πάντα χρήμα για να περάσεις καλά.Τα γνωστικά πεδία που διευρύνονται ,ο κοινωνικός κύκλος που εμπλουτίζεται μπορούν ν αλλάξουν παντελώς το άτομο.Αρκεί να το έχει σκεφτεί κατ αυτόν τον τρόπο.Ότι δηλαδή πηγαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο,προκειμένου ν ανεβεί σε όλα τα επίπεδα.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου rosa nera. Εγώ ήμουν και εντελώς καμένη, πολλές φορές πήγαινα στο πανεπιστήμιο για μάθημα, στεκόμουν κι έβλεπα την είσοδο και τους φοιτητές να μπαινοβγαίνουν και ένιωθα ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο που έχω την ευκαιρία να σπουδάζω και να μαθαίνω πράγματα. Και με έπιανε το κλάμα από τη συγκίνηση. Αυτό το πάθαινα και στο πτυχίο και στο μεταπτυχιακό. Ειδικά στο μεταπτυχιακό ευχαριστούσα την τύχη μου που με απέλυσαν από τη δουλειά και δεν έβρισκα άλλη, αλλιώς δε θα πήγαινα να το κάνω. Μου άρεσε πολύ να σπουδάζω. Αλλά δε θεωρώ ότι ήταν η πιο ευτυχισμένη και ξένοιαστη φάση της ζωής μου, αυτό ήθελα να τονίσω. Οι ορίζοντες σου ανοίγουν βέβαια, μαθαίνεις πολλά πράγματα, γνωρίζεις νέο κόσμο και είναι μεγάλο μάθημα να μείνεις μόνος σου και να αναλάβεις τις ευθύνες ενός σπιτιού. Όμως η κοπέλα μπορεί να τα κaνει και τώρα αυτά, δε γέρασε στα 22. Και να συνεχίσει τις σπουδές της αλλού μπορεί έστω κι αν χρειαστεί να δουλέψει για να μαζέψει χρήματα (κι εγώ και πολλοί άλλοι δούλεψαν πριν πάνε για μεταπτυχιακό).
1Πριν διαβάσω τα σχόλια θέλω να δηλώσω ότι πιστεύω ότι η 1 έχει δίκιο και διαφωνώ με την προσέγγιση της Α Μπα;.Της κόψαν τη φόρα και της ρίξαν την ψυχολογία, θα' ναι ευτύχημα αν δεν κομπλάρει τελείως, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα της μείνει πικρία που δεν πέρασε στην ώρα της τη φάση της αυτονόμησης - φοιτητικής ζωής που' ναι μεγάλη ΠΡΟΙΚΑ, ανεκτίμητη γιατί τα χρόνια δε γυρνάνε πίσω. Σε καταλαβαίνω, γλυκιά μου, προσπάθησε να μην τους μισήσεις αυτούς και τη ζωή σου εντελώς, για να μην κουβαλάς στη συνέχεια τόσο το παράπονο και σου γυρίσει σ' αυτουποτίμηση και self-hate.#They could, but would not, prevent my hating myself...
Το παράπονο προκύπτει απ' τη σύγκριση με τους peers και τη σχέση με τους γονείς και ΔΕΝ είναι για γέλια, νομίζω.Επίσης, άλλο "αυτονόμηση", άλλο "ανεξαρτητοποίηση"(οικονομική) - γι' αυτό λέμε "οικονομική ανεξαρτητοποίηση" κι όχι "οικονομική αυτονόμηση".Οι γονείς - μιας και το κράτος όχι - θα πλήρωναν/υποστήριζαν την αυτονόμηση του παιδιού τους, όχι την (εννοείς έξαλλη, υποθέτω) φοιτητική ζωή.
οχι, δεν εννοω την "εξαλλη".εννοω οτι κανει μνημοσυνο με ξενα κολυβα..αν ηθελε τοσο πολυ να σπουδασει στην αθηνα για την "αυτονομηση", ας δουλευε κι ας σπουδαζε με δικα της χρηματα, οταν θα μπορουσε. οι γονεις δεν ειναι υποχρεωμενοι να επιβαρυνθουν και να στερηθουν οταν μπορει να σπουδασει στην δικη της πολη.
σιγά τη μεγάλη προίκα, βρε prince. Δηλαδή τώρα που είναι φοιτήτρια στην πόλη της δεν μπορεί αν ζήσει τη φοιτητική ζωή, δεν είναι ανέμελη, δεν μπορεί να περάσει καλά; Κι εγώ που πέρασα στην Αθήνα τα χρόνια μου ως προπτυχιακή -γιατί κατάγομαι από εδώ, οι δικοί μου δεν είχαν να με στείλουν επαρχία- μια χαρά αναμνήσεις έχω. Για να ξελυσσάξω πλήρως κάθε καλοκαίρι έκανα εθελοντική εργασία σε διαφορετικό νησί και "εκμεταλλεύτηκα" και κάθε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Αλλά, φαντάζομαι ότι αν δεν είναι το πλήρες πακέτο "φοιτητικά χρόνια α-λα Λόγω Τιμής" δεν πιάνεται...
Ανέμελη φοιτήτρια που περνάει καλά στην πόλη της, την όμορφη Άρτα, μαζί με το σόι της; Ό,τι πρέπει για ν' ανοίξει τα φτερά της, να διευρύνει τους ορίζοντές της...Άλλο Αθηναίος στην επαρχία, άλλο Κωλοπετινιτσιώτης που θέλει να ξεφύγει απ' το χωριό του."Η ζωή μας μια βόλτα" με το Χριστόφορο φτωχό χωριατόπουλο turned call-boy.Εδώ σου λέει η από πάνω σχολιάστρια γυρνάει απ' την Αγγλετέρα και ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ να πάει για καφέ απ' τη διαφορά νοοτροπίας κι απ' τις βλακείες που ακούει!
Νομίζω καλέ μου Prince κάνεις προβολή άλλων καταστάσεων της προσωπικής σου περίπτωσης σε περίπτωση που δεν μοιάζει. Εδώ την αυτονόμησή της θα μπορούσε θεωρητικά να την επιδιώξει η ίδια έστω και μένοντας στην ίδια πόλη επιδιώκοντας μια παράπλευρη εργασία και νέο κύκλο γνωστών και φίλων που θα δημιουργήσει. Καθώς και ένταξη σε φοιτητικούς συλλόγους/χόμπυ κλπ.Και οπωσδήποτε το "δεν δυνάμεθα οικονομικώς" ενέχει μια ρεαλιστική αποτίμηση υπαρκτών δυνατοτήτων κι όχι μια απουσία διάθεσης να ακούσουν τις ιδιαιτερότητες του παιδιού τους.
Δηλαδή prince οι γονείς της κοπέλας θα έπρεπε να πουλήσουν το ένα τους νεφρό για να στείλουν το καμάρι τους στην Αθήνα να ζήσει τη φοιτητική ζωή που ονειρευόταν; Η κοπέλα λέει ξεκάθαρα οτι οι γονείς της της είπαν οτι δεν μπορούσαν και τοτε το κατάλαβε (άρα οντως δεν μπορούσαν οι άνθρωποι). Αν έπειτα δεν ήταν χαρούμενη με τη ζωή της και έψαχνε αποδιοπομπαίο τράγο δεν φταίνει οι γονείς.Κι εγώ σπούδασα Αθήνα γιατί κατάγομαι από κει και οι γονείς μου δεν μπορούσαν να με στηρίξουν οικονομικά αλλού. Αλλά πήγα εράσμους, δούλεψα να μαζέψω χρήματα και πήγα να κάνω μεταπτυχιακό έξω κι έτσι έζησα τα φοιτητικά χρονια εκτός σπιτιού. Κι ούτε διανοούμε να κατηγορήσω τους γονείς μου γιατί και στην Αθήνα, μένοντας με τους γονείς μου δεν πέρασα άσχημα. Ας είμαστε ρεαλιστές λοιπόν κι ας μην τα ζητάμε όλα στο πιάτο
Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι.Η Αθήνα, ούτως ή άλλως, δεν προσφέρεται για "φοιτητική" ζωή - τεράστιες αποστάσεις, όλα πιο ακριβά.Επειδή της το' παν δε σημαίνει κι ότι ίσχυε, το οικονομικό επιχείρημα είναι το πρώτο για να μη φύγουν τα παιδιά απ' το σπίτι παρά "με το σπαθί τους"(αναρωτιέμαι, πλέον σε ποια ηλικία;) ή/και το...γάμο...Νομίζω ότι η 1 πειθαναγκάστηκε και κατόπιν μετανόησε που δεν ήταν πιο "τσαούσα" aka διεκδικητική, αλλ' ως φιλότιμη κόρη την πάτησε...Τελοσπάντων, δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, σ' ένα πράγμα συμφωνώ μ' όλες τις προσχολιάσασες: πρόκειται ανέκαθεν κι ακόμη περισσότερο πλέον για "πολυτέλεια", πλην όμως μια πολυτέλεια που αξίζει τον κόπο, αν μπορείς να την προσφέρεις.BabyDoll, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει Αθήνα, με όλες τις δυνατότητες σπουδών/κοινωνικοποίησης ανοιχτές, δεν μπορείς να καταλάβεις τη δίψα των παιδιών της επαρχίας να ξεφύγουν απ' τ' ασφυχτικό κοινωνικό πλαίσιο.
Όπως είπα και πριν, είναι μεγάλη πολυτέλεια και προνόμιο να χρηματοδοτήσουν οι γονείς τη φοιτητική σου ζωή. Αλλά, αν το κάνουν, είναι ρε γαμώτο αυτό που λέει ο Prince : ανεκτίμητη προίκα! Και όσο για τα παιδιά της επαρχίας, αυτή τη δίψα που αναφέρει , μπορεί λόγω άγνοιας να μην τη νιώθει ένα παιδί πριν φύγει, αλλά μετά, η νέα του ζωή φαντάζει σαν αποκάλυψηΑχ ,τι τα θυμάμαι..!
Αγαπητή 6, αν δεν έχεις κάνει ήδη αυτό που σου πρότεινε η Α,μπα;, πήγαινε τρέχοντας! Αφενός για να ξέρεις εσύ η ίδια σε τι κατάσταση βρίσκεσαι, αφετέρου για να μιλήσεις στον σύντροφό σου με συγκεκριμένα δεδομένα. Αν και νεότερή σου, βρίσκομαι σε αντίστοιχη κατάσταση. Είμαι κάπως μεγαλύτερη από τον άντρα μου, με τον οποίο είχαμε συζητήσει αναλυτικά το θέμα των παιδιών. Επειδή οικονομικά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε, πήγα στη γιατρό μου, έκανα τις εξετάσεις μου και τη ρώτησα για τις επιλογές μου. Όταν μετέφερα τη συζήτηση στον άντρα μου, είδα με έκπληξη ότι ήταν πρόθυμος να κάνει μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τα όσα είχαμε σχεδιάσει στο παρελθόν! Δεν ξέρω αν τρόμαξε ή αν πιάστηκε από το γεγονός ότι κι εγώ δεν είμαι σίγουρη αυτή τη στιγμή για το τι θέλω, αλλά όπως και να 'χει το χαστούκι το έφαγα. Εσύ επειδή δεν είσαι παντρεμένη, κι επειδή είσαι σε ηλικία που η κατάψυξη ωαρίων μάλλον δεν είναι αποτελεσματική λύση, αν πάρεις συγκεκριμένες απαντήσεις από τη γιατρό σου θα έχεις (έχετε) μια ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να κάνεις. Μην τον αφήνεις να σε κρατάει όμηρο με ασάφειες, είναι πολύ σοβαρή απόφαση αυτή.
#1 Υποθέτω ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας σου δεν καταλαβαίνεις κάποια πράγματα. Έχεις κάποια ελαφρυντικά αλλά δε δικαιολογείσαι πλήρως.Δεν σε κρίνω. Κάπως έτσι ήμουν κι εγώ στην ηλικία σου, με μια μεγάλη διαφορά: αποφάσισα να αναλάβω τις ευθύνες μου, να τελειώσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη σχολή μου (φαντάσου ήθελα να πάω Erasmus, οι γονείς μου είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στηρίξουν αλλά δεν ήθελαν) και μετά να πάρω τη ζωή στα χέρια μου.Θα ήθελα να ήταν οι γονείς μου πιο υποστηρικτικοί; Σαφώς!Θεωρώ ότι αν ξεκινούσα από μια άλλη βάση (και δεδομένου ότι πάντα ήμουν άριστη μαθήτρια, "καμάρι" των καθηγητών, κ.τ.λ.) θα ήμουν καλύτερα τώρα;Ναι, το θεωρώ.Έκατσα να κλαίω;Όχι.Με τις δυνατότητες που είχα και με κάποιες (μικρές θεωρώ) στερήσεις προχωράω στη ζωή μου. Δουλεύω, πληρώνω το μεταπτυχιακό μου (το οποίο δεδομένων των συνθηκών είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλω, όχι το τέλειο αλλά αξιοπρεπέστατο για τις προσδοκίες μου), προσπαθώ να προχωράω στη δουλειά μου, να διατηρώ (παρόλες τις δυσκολίες) ένα μικρό αλλά σταθερό εισόδημα και έχω την ικανοποίηση πως όλα αυτά τα κέδρισα με προσωπική δουλεια!Δεν τα λέω όλα αυτά για να πω κάνω προσωπική επίδειξη. Άλλοι έχουν καταφέρει πολλά περισσότερα και με πολύ λιγότερα μέσα. Απλά λέω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουν αντίστοιχες εμπειρίεςΤο να κλαίγεσαι και να κατηγορείς τους άλλους, δεν βγάζει πουθενά.
μου θυμίζεις την κατάσταση στο σπίτι της φίλης μου της Γ. η οποία ήταν πάντα άριστη μαθήτρια και πέρασε Ιατρική σε μια μεγάλη πόλη, αλλά όχι στην Αθήνα από όπου καταγόμαστε. Οι γονείς της δεν τη στήριξαν, ενώ είχαν οικονομική δυνατότητα και της είπαν αμα θέλει να σπουδάσει να περάσει Αθήνα. Η Γ. έδωσε ξανά και πέρασε σε σχολή άλλου αντικειμένου- στην Αθήνα όμως για να μπορέσει να φοιτήσει. Παράλληλα δούλευε όσο μπορούσε και προσπαθούσε να είναι άριστη για να διεκδικήσει υποτροφίες κλπ. Και πάλι έφτασε η στιγμή που πήρε πτυχίο και τη δέχτηκαν για μάστερ όλα τα top πανεπιστήμια γιατί ήταν πραγματικά άριστη. Οι γονείς της και πάλι τα @@ τους. Προτίμησε να κάτσει να δουλέψει για ένα χρόνο κάνοντας δυο δουλειές παράλληλα, να ψάξει υποτροφίες και στο τέλος την έκανε για εξωτερικό με τις δικές της δυνάμεις. Αυτη τη στιγμή διαπρέπει και μας κανει περήφανους. Τη Γ. δεν την έχω ακούσει ΠΟΤΕ να κλαίγεται, πήρε τη ζωή της από τα μαλλιά και την έστυψε. Καμιά φορά σκέφτομαι αν αυτό το κορίτσι είχε και κάποια στήριξη από το σπίτι του τι θα είχε συμβεί...Εύχομαι να σου πάνε όλα καλά, Γρανίτα!
#1Καλύτερα από τη Λένα δεν θα μπορούσε να τα πει κανένας. Εγώ αυτό που έχω να σου πω είναι η προσωπική μου εμπειρία της ανύπαρκτης φοιτητικής ζωής νουμερό ένα και της απολαυστικότατης, διασκεδαστικής, ανεβαστικής, χαλαρωτικής, επιμορφωτικής και γεμάτης εμπειρίες φοιτητικής ζωής νουμερό δύο η οποία συνέβει μερικά χρόνια αργότερα και μάλιστα μετά το μεταπτυχιακό μου. Αφού έφυγα από Ελλάδα και έπιασα δουλειά και γνώρισα ένα τρελό παρεάκι που μου χάρισαν αξέχαστες στιγμές. Μην κατηγορείς τους άλλους επειδή δεν σου αρέσει η ζωή σου τώρα. Κάνε κάτι να την αλλάξεις είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.
Λέει η αμπα για την #7: Δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι αυτονόητη η δυνατότητα αναπαραγωγής επειδή δεν το έχει ψάξει ποτέ. Κάτσε να το ψάξει και να το καταλάβει και να δεις για πότε θα γίνει καπνός.
#6πολυ ευχαριστο που αποφασισες να κανεις συνειδητα παιδι με τον συγκεκριμενο ανθρωπο επειδη τον επιλεγεις κι οχι επειδη αυτονοητα σαν θηλυκο ζωο "πρεπει" να αναπαραχθεις.υπαρχουν δυο περιπτωσεις:η μια ειναι οπως λεει η λενα να μην συνειδητποιει ποσο (ηδη) δυσκολευει το θεμα αναπαραγωγη, ποσο μαλλον δε στο μελλον. σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει απλα να τον ταρακουνησεις.η δευτερη ομως ειναι λιγο πιο δυσοιωνη. μηηηπως τρωει τον χρονο σου αναβαλοντας μια αποφαση για την οποια δεν ειναι και τοσο σιγουρος κι ας σου λεει το αντιθετο??? μηπως, λεω... οχι απαραιτητα, συνειδητα.σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να το διερευνησεις μεχρι να βεβαιωθεις για το τι ισχυει.αν συμφωνησετε στην καθυστερηση, μηπως πρεπει να ψαξεις την περιπτωση της καταψυξης ωαριων?
Όχι απλά αποφάσισε να αναπαραχθεί, αποφάσισε και με συγκεκριμένο και το έχει βάλει και μπρος: 1. Εκπόνηση προμελετημένου σχεδίου. 2. Έλεγχος αν είναι καλό.3. Ζύγισμα όλων των πιθανοτήτων.4. Ζήτηση γνώμης και από άλλες.5. Εφαρμογή.Και όποιον πάρει ο Χάρος.
Το "με τον συγκεκριμένο" είναι ο μόνος καλός λόγος για να αναπαραχθείς. Αλλιώς θα μαλλιοτραβιούνται τα σόγια στο μαιευτήριο "σε ποιόν μοιάζει το παιδί"...
3. Καλωσήρθες στον κόσμο μου :) Εδώ και 6 χρόνια ζω στη Γηραιά Αλβιώνα και κάθε φορά που κατεβαίνω κάτω παρατηρώ το ίδιο, όχι με τους κοντινούς μου φίλους - ευτυχώς - αλλά με συγγενείς και με γνωστούς. Το 2014 είχαμε τον πιο επικό καυγά ever για το αν θα πρέπει οι ομοφυλόφιλοι να παντρεύονται ή να υιοθετούν παιδιά. Στην αρχή του καυγά ήμουν με νευράκια τσαταλάκια, αδυνατούσα να καταλάβω πώς είναι δυνατόν άνθρωποι της ηλικίας μου (28-32 τότε) να μην αντιλαμβάνονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Και να μεταφράζω παράλληλα ενώ τσακώνομαι, στον Νοτιοαφρικάνο φίλο μου τι γίνεται. Τελικά, επειδή το σκηνικό κράτησε περίπου 2.5 ώρες κουράστηκα να τσακώνομαι, απλά μετέφραζα για τον άλλον και λίγο τους λυπόμουν, λίγο στεναχωριόμουν, λίγο γελούσα με τα χάλια μας και λίγο χαιρόμουν που μου έχει δωθεί η ευκαιρία να βγω εκτός Ελλάδας και να μου ανοίξουν τα μάτια και τα μυαλά. Βλέπεις, για μένα είναι πλέον αυτονόητο να βλέπω 2 ερωτευμένους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλυ, να είναι πιασμένοι χέρι χέρι και να είναι ευτυχισμένοι στο δρόμο χωρίς να τους κράζει κανένας. Στο Παρίσι που πάω συχνά είναι πολύ πιο ανοιχτά τα πράγματα από ό,τι εδώ. Πρόσφατα, πριν από ενα τρίμηνο περίπου, άρχισα και έβγαινα ραντεβού με έναν Έλληνα. Σε κάποια φάση του είπα τελείως αυθόρμητα ότι θα αργούσα γιατί είχα να πάω στη γιατρό μου, με ρώτησε γιατί, του είπα γιατί θέλω να μου αλλάξει το (αντισυλληπτικό) χάπι μου και μετά βρεθήκαμε. Όπου με ρώτησε πρώτα γιαί παίρνω αντισυλληπτικά και ότι αυτά δεν είναι για σοβαρές κοπέλες που δεν έχουν σχέση και δεύτερον ότι δεν πρέπει να λέω τα "γυναικεία" μου θέματα σε άντρες γιατί είναι αηδία. Φυσικά ζήτησα το λογαριασμό, του είπα ότι αν είναι να ξαναβγούμε θα του έστελνα μήνυμα και δεν έστειλα ποτέ. Ας είνια καλά το poker face μου σε αυτό. Πλέον έχω αποδεχτεί ότι κάποια πράγματα δε μπορείς να τα αλλάξεις, δεν είναι ότι δεν προσπαθείς αρκετά, είναι ότι το έδαφος δεν είναι έτοιμο. Δεν περιμένω να αλλάξει άποψη ο 60 χρονών θείος για τις γυναίκες ή για "τους γκέι", παρόλα αυτά σοκάρομαι λίγο κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος βγάζει αυτό που λέμε bigotry. Και πλέον απομακρύνεται από τον κύκλο μου. Οι φίλοι που έχω στην Ελλάδα, λίγοι και καλοί, έχουν τις ίδιες απόψεις. Και άλλοι Έλληνες φίλοι που έχουν σκορπιστεί στην Ευρωπη και την Αμερική τις ίδιες. Να χαίρεσαι που είχες την ευκαιρία να ανοίξεις τους ορίζοντές σου, είσαι απο τους τυχερούς. Άλλοι δε θα βιώσουν ποτέ αυτή την ελευθερία :)
Epic για να μιλήσω στην γλώσσα της Γηραιάς Αλβιώνας! Εδώ ανοίγεις συζήτηση για ομοφυλοφιλία και ανακατεύουν μαζί τους επιδειξίες και τους παιδεραστές (για να μην βάλω μέσα τους κτηνοβάτες κι αρχίσουν οι μπουρδολογίες που ως και πολιτικοί μας πστεύουν για τα κόμματα στις μακρινές Φλάνδρες...) Κι αν πάς να πεις κάτι σου λένε "στο ίδιο καζάνι βράζουν όλοι αυτοί"!!! (???)Έχουν ζήσει τόσο στην ντουλάπα οι έλληνες ομοφυλόφιλοι για αιώνες που είναι κάπως σαν το φετίχ με την παρενδυσία στην Γηραιά Αλβιώνα: χαριτολογούσε κάποτε ο Τσιφόρος σε ένα του βιβλίο ότι είναι αδύνατον να καταδικαστεί από δικαστήριο επειδή οι μισοί δικαστές μοιράζονται το φετίχ κι οι άλλοι μισοί ούτε που μπορούν να διανοηθούν ότι μπορεί να υφίσταται τέτοια "ανωμαλία". Να ένας λόγος για τον οποίο η κοινωνία πρέπει να γνωρίσει κάποτε τους gay της διπλανής πόρτας.
Δηλαδή σοβαρά τώρα ο τύπος έκανε slut shaming επειδή παίρνεις αντισυλληπτικό; Και αηδία τα γυναικεία θέματα ε; Βέβαια όταν αυτός περηφανέυεται για το πουλί του αυτό δεν είναι αηδία,είναι άλλο αυτός! Πόσο τραγικός ο τύπος.Βέβαια έχω μια παρόμοια εμπειρία , αν και λίγο πιο προχωρημένη. Βγαίνω ραντεβού με τύπο,παέι καλά το ραντεβού,τον καλώ στο σπίτι μου για τα περαιτέρω. Δεν έχει μαζί του προφυλακτικά και του λέω no problem έχω εγω. Μετά το σεξ ήθελε να μάθει για ποιο λόγο εγώ ως κοπέλα είχα προφυλακτικά στο σπίτι μου και έλεγε ότι οι γυναίκες γενικά δε θα έπρεπε να έχουν! Όλα αυτά ο τύπος που ξεκάθαρα φώναξα για σεξ και μόνο σπίτι μου , ο οποίος μάλιστα ήρθε για σεξ χωρίς προφυλακτικά και μου την είπε και από πάνω! Ε τον έδιωξα κακήν κακώς και δεν τον ξαναείδα .
"Όταν είμαι μόνη τα φουσκώνω σαν μπαλόνια και τα σκάω για πλάκα στο μπάνιο! Κάνουν έναν κρότο!!" "Τα φοράω στο dildo μου γιατί θέλω να είναι αποστειρωμένο όταν το χρησιμοποιώ"."Μου αρέσει να φωνάζω τυπάκια για σεξ στο σπίτι. Ο επόμενος με περιμένει ήδη οπότε αν δεν έχεις κάτι άλλα να κάνεις εδώ να σου φωνάζω ένα ταξί. Καλά;"Τρολλάρετέ τους ασύστολα βρε παιδιά. Σάμπως τους θέλετε στη ζωή σας;
μα αφου ηξερε οτι μαλλον θα κανετε σεξ!ειναι απλο:δεν ηθελε να βαλει προφυλακτικο και του την εσπασες που ειχες προετοιμαστει.δεν μπορουσε να βρει δικαιολογια για να μην το χρησιμοποιησει και κατεφυγε στο οτι "οι γυναικες δεν πρεπει να εχουν τετοια πραγματα"...
#5 Κοραλλία συμφωνώ απόλυτα με την Α,μπα. Δεν τπάρχει λόγος να γυρίσεις σε μια πόλη που δεν σου αρέσρι μόνο και μόνο για να κάνεις ψυχοθεραπεία. Ίσως αυτό να σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσεις με την ψυχοθεραπεία. Όπου και να είσαι, και στο πιο μικρό χωριουδάκι, σίγουρα σε μια κοντινή μεγαλύτερη πόλη θα βρεις κάποιον επαγγελματία να σου κάνει. Ψάξε εκεί που θα είσαι.Όσο για το ότι δεν σε ικανοποιεί η δουλειά σου, θα ήθελα μόνο να σου πω ότι δεν είσαι μόνη. Σε καταλαβαίνω αλλά είμαστε πολλοί σαν εσένα. Ακόμα και αν τρελαίνεσαι για το αντικείμενό σου, ίσως δεν σου αρέσει το εργασιακό περιβάλλον, οι συνάδελφοι, το ωράριο, κτλ. Προσπάθησε να δεις τη δουλειά σου σαν ένα μέσο που σου προσφέρει τα απαραίτητα χρήματα για να ζεις και προσπάθησε να βρεις εκτός δουλειάς πράγματα που σε ευχαριστούν. Δεν χρειάζονται πολλά, ένα σινεμά, μια βόλτα με ένα/μια φίλο/η, ένα χόμπι... Απλά μην κάθεσαι σπίτι μόνη σου να περνάς την ώρα σου με το φέισμπουκ. Είσαι 36 χρονών, στην καλύτερη σου φάση. Διασκέδασε το.
6.Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα. Λες ότι δεν θέλεις να κάνεις παιδι γενικώς, θέλεις μόνο μ' αυτόν. Άρα γιατί λες ότι "σκέφτηκα και να φύγω από τη σχέση μας"; Σ' αυτή την περίπτωση δεν θα έχεις ούτε αυτόν, ούτε παιδί απ' αυτόν. Με κάνεις να σκέφτομαι ότι δεν είσαι εντελώς ειλικρινής: αν φρικάρεις επειδη είσαι στα 40 και θέλεις παιδί γενικώς, τότε ναι, καταλαβαίνω γιατί σκέφτεσαι να τον αφήσεις, παρότι τον αγαπάς. Αν θέλεις παιδί μόνο απ' αυτόν, τότε δεν υπάρχει δίλημμα - θα μείνετε μαζί, και μπορεί να κάνετε παιδί, μπορεί και όχι. Επίσης, αναρωτιέμαι αν στ' αλήθεια θέλει αυτός παιδί, ή δεν το απορρίπτει μόνο για να μην σε χάσει. Υποψιάζομαι ότι δεν ξέρει ούτε ο ίδιος, σίγουρα όμως δεν καιγεται (αλλιώς θα ειχε ήδη κάνει αυτό που προτείνει η Λένα). Μάλλον πρέπει να μιλήσετε κι οι δύο με μεγαλύτερη ειλικρίνεια.
ΜΟΝΟ απο αυτον θελει τωρα που ειναι μαζι του.ειπε οτι δεν ηθελε αυτονοητα οταν ειχε παντρευτει, δεν ειπε οτι δεν θα θελησει ποτε με κανεναν αλλον..αν χωρισει, δεν θα θελει παιδι με οποιον συνευρεθει, αλλα πιθανως να ξαναβρει ανδρα που θα την εμπνευσει για παιδι.στο υπολοιπο συμφωνω και κυριως στο οτι εδω μυριζει οτι ο κυριος ή δεν θελει παιδι, η δεν θελει παιδι με την κοπελα (το "τωρα" και το "με την κοπελα", μετα τα 40, σαμπως να ταυτιζονται...)
Γι' αυτό θέτω θέμα ειλικρίνειας, Franny. Αν η πίσω σκέψη είναι "θέλω παιδί μόνο μαζί σου, και ούτε το είχα σκεφτεί πριν από σένα, αλλά αν δεν ικανοποιήσεις την επιθυμία μου, τώρα που την έχω, σκέφτομαι να σε χωρίσω γιατί μπορεί να βρω άλλον που θα με εμπνεύσει για παιδί και να το αποκτήσω", αυτή τη σκέψη τη βρίσκω και ηλίθια και τραγική. Αν μου το έλεγε αυτό άνθρωπος, θα μάζευα εγω πρώτη τη βαλίτσα μου.
Κάτσε ρε City η κοπέλα θελει παιδί από τον συγκεκριμένο άντρα με τον οποίο βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο,δε θέλει παιδί απο όποιον να ναι γιατί αλλιώς θα το κανε με τον πρώην. Αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι δε θέλει παιδί γενικά ούτε ότι δε θα θελήσει παιδί με κάποιον άλλον που μπορεί να γνωρίσει και να την κάνει να νιώσει έτσι. Η γυναίκα θέλει παιδί στη ζωή της απλά όχι με όποιον να ναι. Και οι σκέψεις της είναι λογικές διότι αν αυτός δε θελήσει ούτε στο μέλλον τότε μειώνονται οι πιθανότητες της να βρει κάποιον άλλο για σύντροφο που να είναι και ιδανικός για πατέρας και να είναι και ακόμα σε φάση τεκοποίησης!
Οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν είναι ανταλλάξιμοι, αυτό λέω. Το ότι αυτός ο συγκεκριμένος της δημιουργεί την επιθυμία για παιδί ακούγεται σαν πραγματική αγάπη. Το να προσθέτεις ότι "αλλά αν δεν θέλεις εσύ, εγώ πάω παρακάτω να βρω τον επόμενο" σημαίνει ότι έχεις μια λίστα προτεραιοτήτων και ο αγαπημένος έχει ήδη λάβει δεύτερη θέση, γεμάτη με αστερίσκους και με την προθεσμία λήξης έτοιμη.
Έτσι όπως το διατυπώνεις City στο 17:11 έχεις δίκιο. Όμως να παρατηρήσω ότι ισχύει κι αντίστροφα αυτό. Δηλαδή κι ο φίλος της ενδεχόμενα βάζει προτεραιότητα την δική του αντίληψη περί της ελευθερίας που θα έχει χωρίς παιδιά (και της οικονομικής άνεσης κι ανάπτυξης καριέρας μέχρι τότε) πάνω από την επιθυμία κι αγάπη στην σύντροφο ώστε να φτιάξουν μια αγαπημένη οικογένεια; Και φαντάζομαι ότι αυτό ακριβώς είναι που αγχώνει την κυρία του #6. "Μήπως δεν με αγαπάει αρκετά για να μοιραστούμε αυτό που αργότερα δεν θα μπορούμε εκ των πραγμάτων να μοιραστούμε;" Γιατί και 1 και 2 χρόνια να περιμένει μπορεί πάλι ο άλλος να "μην νιώθει έτοιμος". Και θα μνησικακήσει κατόπιν εκείνη. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα.
#4 Αφού σε χαλάνε μην κάνεις τόση παρέα μαζί τους βρε κορίτσι μου. Δεν είναι ανάγκη να ξεκόψεις εντελώς βέβαια αλλά δεν είναι ανάγκη να πάτε διακοπές μαζί (κάτι τέτοιο κατάλαβα εγώ από το γεγονός ότι ξυπνήσατε όλοι στο ίδιο σπίτι). Περιοριστείτε σε ένα καφέ, ένα ποτό, να πείτε τα νέα σας και τέλος.
#6 Ενας γυναικολόγος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε. Το να χωρίσετε δεν είναι απαραίτητο, θέλετε το ίδιο πράγμα απλά σε διαοφρετική στιγμή. Εχετε μεγαλώσει διαφορετικά και είναι λογικό να βλέπετε διαφορετικά την κατάσταση. Αν ξέρετε πόσο χρόνο έχετε θα είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα πλάνο και ο φίλος σου να καταλάβει οτι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να κάνεις παιδί σε αυτή την ηλικία.
Ίσως ο φίλος να βασίζεται στην εξωσωματική; Ποιός ξέρει. Πάντως γυναίκα που δεν έχει ξαναμείνει έγκυος πριν τα 40 πολύ δύσκολα μένει κατόπιν. (Να κι ένα παράπλευρο καλό παρεπόμενο μιας διακεκομμένης εγκυμοσύνης. Όχι ότι συνιστάται φυσικά!!)
Ναι το περιμένω ότι θα προκαλέσει ορυμαγδό αρνητικών το σχόλιό μου...typical.Είναι όμως ένα ιατρικό στατιστικό. Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν ωάρια πριν την 5η δεκαετία της ζωής τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι γόνιμες μετά τα 40. (Δεν είπα ποτέ να επιδιώκουμε εγκυμοσύνες και να τις διακόπτουμε για να έχουμε μελλοντική γονιμότητα).
Αγαπητή Καραβάν ακόμα κι εξωσωματική να χρησιμποιήσουν (κάτι που δεν επιβεβαιώνει η εξομολ) η μήτρα μετά από κάποια ηλικία γίνεται πιο "εχθρικό περιβάλλον". Δηλαδή ακόμα κι αν γονιμοποιηθεί το ωάριο έχει λιγότερες πιθανότητες να προσκοληθεί στη μήτρα και περισσότερες να αποκοληθεί μετέπειτα (δηλαδή να αποβάλλει). Γι αυτό οι ιατρικές εξετάσεις είναι αυτό που θα βοηθήσει.Οσο γι αυτό που λες το έχω ακούσει κι εγώ, οτι αν έχεις μείνει έγκυος (και φέρεις εις πέραν την εγκυμοσύνη) είναι ευκολότερο να ξαναμείνεις. Κι όσο για την συμβουλή σου της αποβολής μου φαίνεται κάκιστη ιδέα για διάφορους λόγους. Πρώτον οι γυναίκες που αποβάλλουν είναι πιο δύσκολο να μείνουν έγκυες (οπότε άκυρη η πρότασή σου) και δεύτερον, αν και είμαι υπέρ του δικαιώματος της αποβολής, βρίσκω απεχθή την ιδέα του να μείνει επίτηδες έγκυος μια γυναίκα σε νεαρή ηλικία με σκοπό να αποβάλλει για να έχει περισσότερες δυνατότητες να μείνει έγκυος μετά τα 40 50 της. Ειναι λίγο wtf ιδέα. Πάντως σου αναγνωρίζω οτι έχεις πρωτότυπες ιδέες
Το να καταφύγεις σε εξωσωματική λόγω "αναβλητικότητας" δεν είναι και ό,τι σοφότερο. Δεν είμαι γιατρός κι ούτε την έχω δοκιμάσει, αλλά πιστεύω ότι η εξωσωματική είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία μακροπρόθεσμα λόγω των ορμονών που χορηγούνται στην γυναίκα. Άσε πια το κόστος, ειδικά αν κλαίγεσαι για το οικονομικό. Δεν ξέρω αν η κατάψυξη ωαρίων είναι πιο καλή λύση.
@babydollδεν έχω καλύτερο κομπλιμέντο από το ότι έχω πρωτότυπες ιδέες. Ευχαριστώ. Όμως δεν είπα ακριβώς αυτό και θα μου επιτρέψεις να το "χρωματίσω" έτι περαιτέρω. Αν ξαναδιαβάσεις το σχόλιό μου ή αν το διευκρινίσω περισσότερο ίσως διαφανεί(;) η σκέψη μου. Ας αποπειραθώ.Λες:"η μήτρα μετά από κάποια ηλικία γίνεται πιο "εχθρικό περιβάλλον". Δηλαδή ακόμα κι αν γονιμοποιηθεί το ωάριο έχει λιγότερες πιθανότητες να προσκοληθεί στη μήτρα και περισσότερες να αποκοληθεί μετέπειτα (δηλαδή να αποβάλλει). Γι αυτό οι ιατρικές εξετάσεις είναι αυτό που θα βοηθήσει." Aυτό ισχύει ως ένα βαθμό. Οι ιατρικές εξετάσεις όμως πώς θα βοηθήσουν ως προς αυτό; Τι θα πιστοποιήσουν παρά την εγγενή ηλικιακή σχετική δυσκολία της μήτρας να κρατήσει το κύημα; Άλλωστε και σε μικρές ηλικίες η μήτρα για διάφορους λόγους μπορεί να δυσκολευτεί να κρατήσει κύημα (έχω προσωπικό βίωμα).Οι ιατρικές εξετάσεις δεν είναι χρήσιμες στο να εντοπίσουν απλώς "μεγάλη ηλικία". Αυτό το ξέρουμε κι από την ταυτότητα. Δεν απαιτείται χρόνος και κόπος και ταλαιπωρία περί αυτού. Η κυρία της εξομολόγησης δεν μας έχει αναφέρει θέμα υπογονιμότητας επειδή ακριβώς δεν έχει ποτέ τεστάρει την γονιμότητά της. Αν την τεστάρει τώρα στα 40 δεν θεωρείται υπογονιμότητα. Θεωρείται φυσιολογική κάμψη της γονιμότητας σε σχέση με κάποια στα 20. Οπότε πετώντας ένα "κάντε ιατρικές εξετάσεις" είναι σαν να λέμε σε κάποιον με χαμηλή αυτοπεποίθηση "πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου κι όλα θα έρθουν". Παρακάτω."Οσο γι αυτό που λες το έχω ακούσει κι εγώ, οτι αν έχεις μείνει έγκυος (και φέρεις εις πέραν την εγκυμοσύνη) είναι ευκολότερο να ξαναμείνεις."Εγώ στο πιστοποιώ και πάλι με προσωπικό βίωμα. Κι όχι δεν είχε έρθει εις πέρας η εγκυμοσύνη αναγκαστικά. Δύο φορές μάλιστα. Κι έκανα και παιδί. Άλλα έμεινα ξανά εντελώς φυσικά στα 40+ με την πρώτη προσπάθεια. Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω επειδή θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ιστορία είναι χρήσιμη κι ενθαρρυντική για τις γυναίκες για να μην απελπίζονται. (πω πω τα σώξυψά μου έχω μοιραστεί στο Α Μπα)"Κι όσο για την συμβουλή σου της αποβολής μου φαίνεται κάκιστη ιδέα για διάφορους λόγους."Πουθενά δεν συνεβούλευσα για αποβολή. Πουθενά. Άλλωστε η αποβολή είναι ακούσια. Η έκτρωση (άλλως τε άμβλωση) είναι εκούσια. "Πρώτον οι γυναίκες που αποβάλλουν είναι πιο δύσκολο να μείνουν έγκυες (οπότε άκυρη η πρότασή σου)"Δεν ισχύει. Ρώτα γύρω σου. Πάρα πολλές γυναίκες έχουν αποβολές και ξαναμένουν φυσιολογικότατα έγκυες. Μην κοιτάς που οι περισσότερες δεν το μοιράζονται με τον κύκλο τους και υποφέρουν σιωπηλά. Επίσης ΠΑΛΙ στο λέω από προσωπικό βίωμα. Τρεις φορές έμεινα χωρίς να έχω ολοκληρώσει. Αν από την 1η καιγόμουν δεν θα είχαν υπάρξει οι υπόλοιπες 3 (4 συνολικά). "και δεύτερον, αν και είμαι υπέρ του δικαιώματος της αποβολής, βρίσκω απεχθή την ιδέα του να μείνει επίτηδες έγκυος μια γυναίκα σε νεαρή ηλικία με σκοπό να αποβάλλει για να έχει περισσότερες δυνατότητες να μείνει έγκυος μετά τα 40 50 της. Ειναι λίγο wtf ιδέα."Είναι εξαιρετικά WTF ιδέα και γι'αυτό και δεν την πρότεινα ποτέ! Ξαναδιάβασε το σχόλιό μου. Επίσης διαχώρισε σε παρακαλώ την αποβολή από την άμβλωση. Δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα όπως είπα πιο πάνω.Το μόνο που είπα είναι ότι αν κάποια κοπέλα έτυχε είτε να τερματίσει μόνη της μια εγκυμοσύνη είτε να τερματιστεί η εγκυμοσύνη αφεαυτού της ας γνωρίζει ότι πιθανόν έχει το μικρό συγκριτικά πλεονέκτημα της μεγαλύτερης γονιμότητας στην δεκαετία των 40 και να μην την πιάνει πανικός ότι "δεν προλαβαίνει" και κάνει βεβιασμένες κινήσεις και χτυπά μετά το κεφάλι της στον τοίχο. (Επειδή όσο πρόβλημα είναι να μην κάνεις παιδιά τόσο πρόβλημα και μεγαλύτερο είναι να τα κάνεις με τον άντρα που δεν σου ταιριάζει.)Το είχα αναλύσει ακριβώς το σκεπτικό σε προηγούμενο Α Μπα και δεν προτίθεμαι να το αναλύσω περισσότερο επειδή είμαι πλέον νομίζω σαφής. Με την αγάπη μου που θέλω να την θεωρείτε δεδομένη.
Φίλη Καραβαν, εξαρτάται. Γυναίκες επιτυγχάνουν να μείνουν έγκυες λίγο πριν τα 50,χωρίς ιατρική αρωγή και να γεννήσουν υγιέστατα μωρά και άλλες πριν τα 40 διανύουν την εμμηνόπαυση.
Haifischnet μπορεί κάποιος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να καταψύξει και ωοθ ιστό.Και η κατάψυξη ωαρίων είναι πολύ καλή ιδέα,ενίοτε και επιβεβλημένη σε κάποιες περιπτώσεις.
# Εχεις εξιδανικεύσει την Αθήνα και παίρνεις ως δεδομένο οτι θα είχες την τέλεια σχολή χωρίς να έχεις δοκιμάσει να ζήσεις εκεί. Κανείς δεν σου εγγυάται οτι θα κάνεις φίλους και θα έχετε ένα αγαπημένο στέκι και σχεδιάζετε τις επόμενες εξορμήσεις σας. Αυτά μόνο σε ταινίες. Μπορεί να μην έκανες καθόλου φίλους, να έμενες σε ένα μικρό και παλιό σπίτι και να μην είχες λεφτά για εξόδους.Αν όντως ήθελες να πας ας έβρισκες μια δουλειά και ας σπούδαζες παράλληλα, δεν μπορείς να χτίζεις το μέλλον σου εις βάρος άλλων. Οι γονείς σου δεν είχαν χρήματα, δεν είναι δύσκολο να το κατανοήσεις. Η ζωή που δεν έζησες είναι μόνο στην φαντασία σου. Ελπίζω να πας στην Αθήνα και να βρεις αυτό που θες αλλά μην έχεις τόσες προσδοκίες γιατί μπορεί να απογοητευτείς πολύ.
Και όμως,θα ήταν ακομα πιο "κακομαθημένο" αν πήγαινε Αθήνα και έπιανε δουλειά στις μέρες μας και με τους μισθούς που επικρατούν. Στην καλύτερη των καλυτέρων περίπτωση που θα έβρισκε οχτάωρη δουλειά θα έβγαζε 400€ που προφανώς δεν θα της έφταναν για ενοίκιο,λογαριασμούς και λοιπά έξοδα με αποτέλεσμα οι γονείς της να αναγκάζονταν να της στέλνουν σχεδόν αλλα τόσα.Εκτος αυτού, η πλήρους ωραρίου εργασία δεν θα της επέτρεπαν να σπουδάζει αλλα να "σπουδάζει" γιατί οι σπουδές δεν είναι "πάω σχολή μόνο εξεταστική". Αυτο μάλλον θα είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαζόταν κάποια στιγμή να παρατήσει τη δουλειά για να πάρει πτυχίο και φυσικά μαντεύουμε ποιος θα πλήρωνε τη νύφη. Τέτοιου είδους "ανεξαρτησία του φοιτητή" κοστίζει πραγματικά ακριβότερα στους γονείς.Φανταζεσαι να έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία μόνο και μόνο για να είναι Αθήνα;Κακομαθημένο και στην πράξη θα γινόταν...
Βρε παιδιά κάτι σας διαφεύγει. Η Αθήνα δεν την ενδιαφέρει ως Αθήνα. Δεν πά να ήταν κι η Καπερναούμ το ίδιο της κάνει.Την ενδιαφέρει η μεγαλούπολη που είναι μακριά από τους γονείς όπου δεν θα την "καρφώνει" για κάθε dolce vita στιγμή που θα ζήσει η γειτόνισα Μαριδίτσα στην μαμά της και στο μπαμπά της!! Τον ασφυχτικό έλεγχο της επαρχίας θέλει να γλυτώσει.Άλλο αν όλο αυτό το περίμενε στο πιάτο και με τις ευλογίες των γονιών.
still_dreaming Εξαρτάται από την περίπτωση. Νομίζω στη δική της θα γινόταν αυτό που λες όμως υπάρχουν και παιδιά που σπουδάζουν, δουλεύεουν part time και με μια μικρή βοήθεια απ τους γονείς τα βγάζουν πέρα και τελειώνουν τη σχολή, αν όχι στα 4, στα 6 χρόνια. Είχα συμφοιτητές που έκαναν αυτό. Επίσης θα μπορούσε να μείνει σε εστία (εφ οσον προέρχεται από οικογένεια με χαμηλό εισόδημα). Το πρόβλημα είναι η αντίληψη που έχει η συγκεκριμένη κοπέλα που νομίζει οτι οι γονείς της της χρωστάνε κάτι και πρέπει να πληρώνουν τα καπρίτσια της.Καραβάν δε μας λέει κάπου οτι οι γονείς της την ελέγχουν ή οτι θέλει να ξεφύγει. Απλά έχει δει τα φιλαράκια πολλές φορές και πιστεύει οτι στην Αθήνα θα ζήσει τα ίδια. Ονειρεύεται μια ζωή που δεν έχει και θεωρεί οτι ο μοναδικός λόγος είναι οτι δεν ζει σε μια μεγαλούπολη.
Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να ξεφύγουν από το σπίτι τους στις ηλικίες αυτές όσο καλά και να περνάνε. Και καλώς το θέλουν δηλαδή. Βέβαια τολμώ να πω ότι η δική σου παρατήρηση για τα Φιλαράκια είναι ακριβέστερη και πιο περιγραφική.
BabyDoll εννοείται οτι δεν αναφερόμουν σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η επιλογή σπουδών στο σπίτι των φοιτητών. Ήξερα και εγώ κόσμο που πάλευε να τα βγάλει πέρα σε μια άλλη πόλη.Σε αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζουν και οι γονείς οτι πρέπει να βοηθήσουν εφόσον θέλουν να σπουδάσει το παιδί τους.Η κοπελα όμως εδω έχει την επιλογή σπουδών στο σπίτι της και χωρίς καθολου έξοδα.Το καλύτερο που μπορει να κανει είναι να κάτσει στα αυγά της..Υ.Γ.:Στις εστίες,ειδικά Αθήνα, είναι αδύνατον σχεδόν να βρεις δωμάτιο.Πρεπει να έχεις στα χαρτιά εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα,αν οχι μηδενικό και οχι μόνο.Λογω πολλών αιτήσεων παίζουν ρόλο και αλλα κριτήρια,οπως αναπηρίες γονιών,πολύτεκνη οικογένεια κλπ.
#1.Αυτές ήταν οι δυνατότητες τότε.Εκείνο,που μπορούσαν να σου προσφέρουν οι δικοί σου,ήταν να σπουδάσεις στον τόπο σου.Ήσουν σε θέση να χρηματοδοτήσεις η ίδια τις σπουδές σου στην Αθήνα;Είχες τα κότσια να φύγεις μόνη σαν ενήλικη και να σταθείς χωρίς βοήθεια;Τι θα γινόταν αν και εφόσον και άμα ούτε θα το μάθεις ούτε έχει και νόημα να το σκέφτεσαι και να κλαίγεσαι.Είσαι νέα κι έχεις το προνόμιο να σπουδάζεις.Έχεις εξασφαλισμένη στέγη,τροφή,ασφάλεια και μάλλον χαρτζιλίκι.Με όλα αυτά δεδομένα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.Δε σε εμποδίζει κανείς να βρεις πιο ενδιαφέρουσες παρέες.Δε σε εμποδίζει κανείς να ασχοληθείς με δραστηριότητες ή και να βρεις μια δουλειά,για να είναι πιο γεμάτη η μέρα σου και να νιώθεις πιο ανεξάρτητη.Έχεις ήδη τη δυνατότητα να πηγαίνεις 1-2 μέρες στην Αθήνα και ίσως κι αλλού να παίρνεις τον αέρα σου και να αλλάζεις παραστάσεις.Όσα νομίζεις,ότι σου λείπουν,γιατί δε μένεις στην Αθήνα,σου λείπουν,γιατί δεν τα κυνηγάς.Δεν είναι εμπόδιο οι δικοί σου.Εμπόδιο είναι,που ακόμα δεν έχεις ενηλικιωθεί.Που περιμένεις ακόμα από εκείνους,να σου προσφέρουν τις επιθυμητές συνθήκες,ενώ είσαι πια σε θέση να τις δημιουργήσεις μόνη σου για τον εαυτό σου.Πάρε μια τούρτα με κεράκι 18 και ξανασβήστο στα αλήθεια αυτή τη φορά.Κι αν τόσο γουστάρεις να ζήσεις αλλού,στρώσε κώλο να τα καταφέρεις.
#2α, ουτε δουλευει!της εχω και μια 4η επιλογη, πιο ξεκουραστη απ το αναλαβει τις ευθυνες της.να εφευρει την μηχανη του χρονου και να το παει απ την αρχη! (εναλλακτικα, ας περιμενει να την εφευρει καποιος αλλος)...
#!τα ειπε ο ποιητης.τι να λεμε.."Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτήσυγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου....."