70’s food porn

70’s food porn Facebook Twitter
1

Η Sandy Skoglund φωτογραφίζει 70’s γευστική πανδαισία 

70’s food porn Facebook Twitter
70’s food porn Facebook Twitter
70’s food porn Facebook Twitter
70’s food porn Facebook Twitter

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα...

 

Όταν η ρώσικη αριστοκρατία συναντά Γάλλους σεφ, το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέροχο. Τον 19ο αιώνα ένα τέτοιο λουξ ζευγάρωμα μας έδωσε το μοσχάρι Στρογκανόφ – ένα πιάτο με φιλέτο μοσχαριού κομμένο σε λεπτές φέτες, μανιτάρια και sour cream, ακριβό και φίνο σε ίσες δόσεις.

Η συνταγή έκανε το γύρο του κόσμου με διάφορες παραλλαγές και απλοποιήσεις. Με τα χρόνια οι κύβοι με ζωμούς, τα μανιτάρια από κονσέρβα, το φτηνότερο κρέας, ακόμα και το κέτσαπ προστέθηκαν και το πιάτο πέρασε από όλες τις μαγείρισσες που ήθελαν να εντυπωσιάσουν με ξένες λέξεις, φτάνοντας στα ύψη τη δεκαετία του ’70 και περνώντας με πάταγο στο παρελθόν στη συνέχεια.

Δεν θα σας δώσω την αυθεντική συνταγή, αλλά το ακριβώς αντίθετο, μια εκδοχή αντάξια των ελληνικών ΄70’s – ‘80’s, γιατί η νοσταλγία δίνει επιπλέον γεύση:

Μοσχάρι Στρογκανόφ

70’s food porn Facebook Twitter

  • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 3 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
  • 1,5 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 2,5 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο ή φιλέτο, κομμένο μικρές λωρίδες
  • Αλάτι, πιπέρι


Ζεσταίνετε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και μαλακώνετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα μανιτάρια. Πασπαλίζετε την πάπρικα. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για άλλα 5 -6 λεπτά σε δυνατή φωτιά.


Προσθέτετε το κρασί και αφού πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί, μέχρι να σωθούν τα μισά υγρά.


Προσθέτετε την κρέμα και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. Απομακρύνετε από την φωτιά. 


Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύετε το μοσχάρι μέχρι να ροδίσει. Το προσθέτετε στα μαγειρεμένα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια