Στο μυαλό μιας υποστηρίκτριας της εξόδου της Ελλάδας απ' την ΕΕ

Στο μυαλό μιας υποστηρίκτριας της εξόδου της Ελλάδας απ' την ΕΕ Facebook Twitter
Παρά τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει η Βρετανία, η Ελληνίδα ευρωσκεπτικίστρια είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική να συμβεί αυτό και σε μας, με το κλασικό επιστημονικό επιχείρημα "ε, πόσο χειρότερα θα είναι από ό,τι είμαστε τώρα;"
38

«Καλή μας αρχή!» είπε ενθουσιασμένη μια κυρία που συνάντησα σήμερα, αλέγκρα και μαχητική. «Άντε έκαναν την αρχή οι Βρετανοί, και στα δικά μας!» συνέχισε. «Να διαλυθεί επιτέλους αυτό το καρκίνωμα, η Ευρώπη». 

Δεν απάντησα κατευθείαν οπότε με κοίταξε με έκπληξη και καχυποψία. «Μη μου πεις ότι... θέλεις την Ευρώπη!» ρώτησε έτοιμη για τσαμπουκά.

«Φυσικά τη θέλω» απάντησα. «Θέλω να γίνει πολύ καλύτερη απ' ό,τι είναι σήμερα, αλλά τη θέλω.» Το σοκ της ήταν τεράστιο με την απάντησή μου.

Προσπάθησα να καταλάβω τι συνέβαινε στο μυαλό της.

Σήμερα η Βρετανία αρχίζει ένα δύσκολο ανηφορικό δρόμο, και η στερλίνα καταρρακώνεται με ό,τι σημαίνει αυτό για την άμεση αύξηση του κόστους της καθημερινότητας των πολιτών. Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της καμπάνιας για Έξοδο απ' την ΕΕ παραδέχεται ότι έλεγε ψέματα και πως ουσιαστικά τα πράγματα ΔΕΝ θα είναι καλύτερα εκτός ΕΕ. Ταυτόχρονα ακόμα και ψηφοφόροι του Brexit συνειδητοποιούν έντρομοι με τρόπο κωμικοτραγικό τι σήμαινε οικονομικά η επιλογή τους. 

Κι όμως, η Ελληνίδα ευρωσκεπτικίστρια είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική να συμβεί αυτό και σε μας, με το κλασικό επιστημονικό επιχείρημα "ε, πόσο χειρότερα θα είναι από ό,τι είμαστε τώρα;"

Με ακαδημαϊκό ενδιαφέρον τη ρώτησα γιατί πιστεύει ότι αν διαλυθεί η Ευρώπη και καταστραφεί ακόμα περισσότερο η παγκόσμια (και φυσικά και η ελληνική) οικονομία θα είμαστε καλύτεροι, μου απάντησε: «Εγώ πάντως ξέρω ότι όταν είχαμε δραχμούλα, μ' ένα πεντακοσάρικο αγόραζα ό,τι χρειαζόμουν.» Την ρώτησα αν σκέφτηκε ποτέ ότι χρεοκοπήσαμε επειδή δανειζόμασταν από εποχές Ανδρέα Παπανδρέου τρώγοντας τα λεφτά της ΕΕ μέχρι που μας τελείωσαν, αλλά επέμεινε πως το ευρώ είναι αυτό που φταίει για τα οικονομικά μας προβλήματα. «Αν δεν είχαμε μπει στο ευρώ τώρα θα ήμασταν πλούσιοι». Την ρώτησα πού το βασίζει αυτό και μου απάντησε «στην κοινή λογική».

«Ναι, αλλά αν βγούμε τώρα και επιστρέψουμε στη δραχμή γιατί πιστεύεις ότι θα είμαστε καλύτερα οικονομικά;» Το κλισέ επιχείρημά της ότι "πάντως χειρότερα από σήμερα αποκλείεται" δεν μου φάνηκε και πολύ πειστικό και επέμεινα. «Θα βρούμε τρόπο εμείς οι Έλληνες, μόνοι μας, χωρίς τους δυνάστες μας.» Πότε, αναρωτήθηκα, θα τον βρούμε τον τρόπο, πριν ή μετά από ένα Grexit; Και ποιος εγγυάται πως όντως θα τον βρούμε αντί να κάνουμε έναν εμφύλιο μεταξύ μας; Και γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της πως πλέον τη φορομπηχτική και υφεσιακή πολιτική την επιλέγει η ίδια η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη που μας αφήνει να επιλέξουμε αν θέλουμε περιορισμό δαπανών ή φόρους και εμείς επιλέγουμε φόρους. 

Κατά τη γνώμη μου, της είπα, η Ευρώπη (όχι απαραίτητα η ΕΕ με τη μορφή που έχει σήμερα) είναι η μοναδική μας άγκυρα στον πολιτισμό. Αν αφεθούμε και ξαναγυρίσουμε στην κουτοπόνηρη απατεωνιά μας και στις εμφύλιες συγκρούσεις θα είμαστε χαμένοι. Επέμεινε ότι δεν θα συνέβαινε αυτό και ότι είμαστε ως λαός πολύ ώριμος και υπεύθυνος. Όταν το είπε αυτό ήθελα να γελάσω και να κλάψω μαζί, αλλά κατάφερα να παραμείνω ανέκφραστος. 

«Ρε φίλε, εγώ πεινάω έτσι κι αλλιώς, τι με νοίαζει αν πεινάσουμε πιο πολύ;» εξανέστη, χωρίς να δέχεται φυσικά ότι η άποψή της είναι βαθιά εγωιστική.

  

Με ενδιέφερε πολύ το πώς φανταζόταν την επόμενη μέρα μας μετά από ένα Grexit. Ας πούμε εγώ τη φανταζόμουν σε φάση Βενεζουέλας - μπορεί και να κάνω λάθος αλλά βασισμένος σε στοιχεία και εμπειρίες άλλων λαών είχα μια ιδέα του μέλλοντός μας. Αυτή; Δεν κατόρθωσα να εκμαιεύσω κάτι συγκεκριμένο. «Πρώτα τα διαλύουμε όλα και μετά βλέπουμε, έχει ο Θεός.» Το πράγμα χοντραίνει, σκέφτηκα. Αν είναι να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο Θεό, σωθήκαμε!

«Αν υπάρξει ένα πειστικό πλάνο για το τι θα συμβεί μετά από ένα Grexit θα είμαι μαζί του» της είπα. «Αυτό είναι το πρόβλημα του Έλληνα!» είπε. «Προτιμά να υπομείνει το ζυγό του κατακτητή μόνο και μόνο επειδή δεν έχει εναλλακτική». (Μόνο και μόνο;!)

«Κοίταξε» παραδέχτηκε προς το τέλος. «Θα πεινάσουμε, σίγουρα. Αλλά και σήμερα δεν πεινάμε; Τώρα που μας κυβερνά η Μέρκελ με τον προδότη Τσίπρα;» Αντέτεινα ότι πρώτον δεν πεινάμε όπως πεινάει πχ. η Βενεζουέλα, κι ότι δεύτερον ακόμα κι όταν ήμασταν με δραχμή ο κόσμος γκρίνιαζε ότι πεινούσε και έκανε πορείες κι απεργίες λες και ήταν πάμφτωχος. Πρέπει να έχουμε ένα μέτρο, κι ένα μέτρο σύγκρισης, πρότεινα. 

 

Δεν την πείραζε, κατέληξε αν γίνουμε Βενεζουέλα, αρκεί να μην είχαμε κατακτητές. «Ρε φίλε, εγώ πεινάω έτσι κι αλλιώς, τι με νοίαζει αν πεινάσουμε πιο πολύ;» εξανέστη, χωρίς να δέχεται φυσικά ότι η άποψή της είναι βαθιά εγωιστική. [Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κυρία που «πεινάει» τώρα, δουλεύει σε δημόσια υπηρεσία που έχει και επιπλέον έσοδα από άλλη καλή δουλειά -έτσι την γνώρισα- στην οποία φυσικά δεν κόβει αποδείξεις - και πιθανότατα δεν έκοβε ακόμα κι όταν είχαμε δραχμή ή όταν ήμασταν πλουσιότεροι.]

«Η Μέρκελ και ο Τσίπρας τα φταίνε όλα, και οι προηγούμενοι» είπε, περιγράφοντας το νέο μας εθνικό αφήγημα, που θα οδηγήσει μελλοντικά σε νέους σωτήρες και απελευθερωτές, οι οποίοι θα φύγουν απαξιωμένοι ως προδότες (όταν δεν θα κάνουν Grexit ή ακόμα χειρότερα αν κάνουν και καταστρέψουν τελείως την οικονομία) και θα αντικατασταθούν απ' τους επόμενους και πάει λέγοντας... 

38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Δεν βλέπω να σας προβληματίζει καθόλου η κρίση αξιών και δημοκρατίας καθώς όλα τα έχετε βάλει στην ζυγαριά της οικονομίας. Όλα μετριούντε σύμφωνα με το οικονομικό συμφέρον, έλα όμως που η κρίση είναι κυρίως κρίση αξιών, ελευθερίας και δημοκρατίας. Ο κόσμος άσχετα απ ότι διατείνεστε δεν είναι χαζός. Καταλαβαίνει ότι η Ευρώπη είναι ένα κλειστό λόμπυ οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων με υπερεξουσίες που δεν λογοδοτεί πουθενά. Ο κόσμος, αντίθετα με ότι διατείνεστε, καταλαβαίνει το οικονομικό αντίκτυπο ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ προκειμένου να πάρει πίσω την δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος για τη ζωή του και αυτά που θεωρεί σημαντικά Ο ΙΔΙΟΣ και όχι αυτά που του επιβάλει η πολιτική ορθότητα.Ευχομαι να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τέτοιου ειδους επιχειρήματα οι μενουμευρωπαίοι γιατί έτσι εξαγριώνετε περισσότερο τον κόσμο. Θα στεναχωρηθείτε βέβαια σε λίγο καιρό που δεν θα πετύχουν και πάλι τα μνημόνια της ευρωπαικής ολιγαρχίας σας και θα μας πετάξουν από μόνοι τους από το ευρώ. Ανυπομονώ για τα τότε σχόλια σας
Καλό θα ήταν όμως να μας εξηγήσει ο αρθογράφος τι συμβαίνει και στο δικό του μυαλό. Αν εγώ δηλαδή πάω σε μια λαϊκή του Λονδίνου και επιλέξω τον πρώτο ανερμάτιστο τυχόντα να μου πει γιατί θέλει να μείνει Ευρώπη και με αρχίσει στην αμπελοφιλοσοφία, αυτό πάει να πει ότι το BREMAIN είναι εξορισμού κακό;; Αν πραγματικά ο αρθογράφος ενδιαφερόταν να αντιληθφεί τη λογική εκείνων που υποστηρίξαν και χάρηκαν με το brexit, θα διάβαζε ένα από τα δεκάδες αξιόλογα άρθρα που κυκλοφορούν ή έστω θα αφουγκραζόταν την πραγματικότητα της πλειοψηφίας των βρετανών που το επέλεξαν (που όχι δεν είναι όλοι ακροδεξιοί του Φάρατζ) Αλλά υποθέτω βολεύει να φανταζόμαστε ότι οπαδός του brexit = επιθυμία για κλειστά σύνορα και κατά της μετανάστευσης γιατί όταν οι έννοιες είναι άσπρο/μαύρο και καλό/κακό τις διαχειριζόμαστε ευκολότερα.
Δεν πήγα σε λαϊκή ούτε διάλεξα τον πρώτο τυχόντα βέβαια. Μορφωμένη, με πτυχία και εργασία χρόνων είναι η κοπέλα, και γι' αυτό σοκαρίστηκα με τις απόψεις της. Εδώ όμως μιλάμε για το GREXIT και όχι για το Brexit (που όντως νίκησε λόγω μεταναστευτικού και χρόνιας ψευδαίσθησης μεγαλείου). Ξέρω τι υποστηρίζει κάποιος καθημερινός άνθρωπος που δεν θέλει το Grexit ("καήκαμε" "θα καταστραφούμε οικονομικά" κλπ) ενδιαφερόμουν για το τι πιστεύει κάποιος καθημερινός άνθρωπος που θέλει το Grexit. Έχει σχέδιο; Τι νομίζει ότι θα γίνει μετά, κλπΑν θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν ανερμάτιστη και όχι ενδεικτική υποστηρίκτρια του Grexit, θα χαρώ κάποιος άλλος καθημερινός άνθρωπος -πιο σκεπτόμενος- να μου εξηγήσει το σχέδιό του.
θα μπορούσα θεωρητικά να μπω σε αυτή τη διαδικασία να προσπαθήσω να εξηγήσω, αλλά πως να το κάνω όταν αναφέρεσαι σε προσωπικές απόψεις ως ακλόνητες αλήθειες; ("Στη βρετανία το μεγαλύτερο κομμάτι ψήφισε Brexit επειδή δεν ήθελε τους μετανάστες και λόγω ψευδαίσθησης μεγαλείου") <--- Αλήθεια; Σε ποιά έρευνα βασίζεται αυτό;; Ξαφνικά δεν υπάρχει εργατική τάξη στην Αγγλία που υποφέρει από λιτότητα; Μήπως οι ταινίες του Κεν Λόουτς είναι επιστημονική φαντασία; Γιατί για άλλη μια φορά (όπως και στο εδώ δημοψήφισμα) κάνουμε τα στραβά μάτια στην οικονομική διαστρωμάτωση του "brexit" και του "bremain";; Γιατί το city ψηφίζει bremain και ο απλός εργάτης Brexit; Δεν θα έπρεπε να μας βάζει τουλάχιστον σε σκέψεις; Τελοσπάντων. Φυσικά και δεν έχω τις λύσεις και τα σχέδια εξόδου ή δεν ξέρω τι άλλο, απλώς με ενοχλούν οι διχαστικές φωνές όταν παρουσιάζονται μεταμφιεσμένες ως η φωνή της σύνεσης, σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουν. Όσο για το γιατί η Ε.Ε. δεν είναι ο απόλυτος μπαμπούλας αλλά και γιατί το brexit δεν είναι οι ξενοφοβικοί φασίστες το διάβασα πιο εμπεριστατωμένα από οπουδήποτε αλλού στο άθρο της συγγραφέως Δημητρακάκη, αλλά δεν βάζω λινκ από ανταγωνιστικά σάτι μη θεωρηθεί διαφήμιση. :p
Θα την διαβάσω. Μόνο που εγώ μιλάω για το Grexit και τους οπαδούς του και όχι για το Brexit. Δεν αμφιβάλλω ότι πολλοί της εργατικής τάξης ψήφισαν Brexit λόγω της οικονομίας αλλά βασιστηκαν σε ψέματα:ότι δεν είχαν περισσότερα λεφτά επειδή έφταιγε βασικά η ΕΕ, οτι οι ξένοι τους έτρωγαν τις δουλειές κ.α. Φαντάζομαι θα περάσουν πολύ καλά τώρα και θα πλουτισουν με το που δεν θα είναι πια σκλάβοι της ΕΕ....
Ακραιες αποψεις συναντας παντου, αλλα μην τους τσουβαλιαζουμε ολους. Υπαρχει ενα κομματι του κοσμου που ασκει κριτικη στην Ε.Ε. πανω σε υπαρκτα προβλημα οπως η διαιρεση της σε κρατη δανειστες/δανειζομενους, στην αδιαμφισβητητη ελλειψη ενημερωσης στη ληψη αποφασεων, στην ανευ ορων λιτοτητα. Αυτο δυστυχως το κομματι που ειναι και το πιο υγιες χανεται μασα στο θορυβο των νεοφιλελεδων του "μενουμεευρωπη με καθε κοστος" απο τη μια, και των "να διαλυθει η Ε.Ε. και ας μην εχουμε το παραμικρο σχεδιο για την επομενη μερα" απο την αλλη...
τα είπες όλα, αλλά βλέπεις οι άνθρωποι λειτουργούν μόνο με δίπολα τύπου καλό-κακό, είτε απλώς ενδιαφέρονται να προπαγανδίζουν, κι έτσι το 52% του brexit βαφτίζεται ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική ατζέντα. Ούτε λόγος για τις ευθύνες της Ε.Ε. που γέννησε την αμφισβήτηση στα κράτη-μέλη της με τις πολιτικές λιτότητας, ούτε λόγος για το μερίδιο της ευθύνης της στην άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, απλώς βαφτίζουμε την μια ή την άλλη άποψη "σωστή" και ταμπουρωνόμαστε από πίσω της εντείνοντας την πόλωση και το διχασμό.
Στην Βρετανία το μεγαλύτερο κομμάτι που ψήφισε Brexit το έκανε για τους μετανάστες και επειδή ήθελαν την "ανεξαρτησία" τους λόγω ψευδαισθήσεων μεγαλείου. Μπράβο σε κάποιους αν το ψήφισαν για άλλους λόγους, αλλά η αντιδημοκρατικότητα της ΕΕ ή οι πολιτικές λιτότητας ελάχιστα επηρέαζαν τη Βρετανία και σαφώς δεν ήταν βασικός λόγος για την άνοδο ή την επικράτηση της επιθυμίας για έξοδο.
Και εγώ θεωρώ ευεργετική την ύπαρξη της ΕΕ, ωστόσο πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της. Πώς γίνεται οι Άγγλοι να φεύγουν, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί να το σκέφτονται, οι Έλληνες το ίδιο; Δεν είναι όλοι τους παράλογοι. Η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε πολύ σκληρό θεσμό τελευταία. Θα μου πεις αφού χρωστάμε. Και η ΕΕ πολύ απλόχειρα τα έδινε...ας πρόσεχε και αυτή λίγο (χωρίς να μειώνω την τεράστια δική μας ευθύνη)
Αφού τα τελευταία χρόνια λόγω ελλάδας τα θέματα ειναι καθαρά οικονομικά και ποιος βάζει τα περισσότερα? Η γερμανία. Η ΕΕ έδινε απλα σου ζήταγε τις αποδείξεις, το σκληρό ευρώ αυτό που σισχτιρίζουμε σήμερα , μας έδωσε την δυνατότητα να δανειστούμε και για τα δισέγγονα μας, κι όχι η ΕΕ.
Κανείς δεν είπε ότι η Ε.Ε. είναι τέλεια. Ωστόσο είναι ότι καλύτερο έχουμε και είναι προτιμότερο να αγωνιστούμε να την αλλάξουμε από μέσα παρά να αποχωρήσουμε.Όλοι αυτοί που θέλουν τη διάλυσή της απλά δεν κατανοούν ότι έτσι η Ευρώπη θα γίνει ένα πεδίο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων όπως και στο παρελθόν, μόνο που τώρα οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι έξω απ' αυτήν και οι ευρωπαϊκοί λαοί μαριονέτες στα χέρια των ισχυρών. Θεωρώ πολύ εγωιστικό, εγώ που γνώρισα μια Ευρώπη ειρηνική και αδελφωμένη, με ανοιχτά σύνορα να παραδώσω στα παιδιά μου μια Ευρώπη των αρχών του εικοστού αιώνα.
«Η Μέρκελ και ο Τσίπρας τα φταίνε όλα, και οι προηγούμενοι» είπε, ξεκλειδώνοντας την 316 που είχε διπλοπαρκάρει έξω από το μαγαζί που πήρε τον φρέντο της, ενώ παράλληλα τσέκαρε στο άϊφόουν τα πρωινά λάϊκς της στο ΦΒ...
«Να φάω πσσσσωμί κι αλάτι» σφύριζε μια χοντρή κυ(ου)ρία πριν από χρόνια οδηγώντας με αντρικούς μανιερισμούς και δαχτυλίδια θρούμπες το πανάκριβο SUV του χοντρόσβερκου άντρα της – δικαιολογώντας στην άλλη χοντρή κυρία την – κοινή - επιλογή τους στις εκλογές του 15 που έφερε την «πρώτη φορά αριστερά» στην εξουσία(;)Κι η άλλη να κουνά νυσταλέα το κεφάλι στα φανάρια δίπλα μουΧριστέ μου, σαν δεκαπεντάχρονα που προσπαθούν να διαχειριστούν σκασιαρχείο απ το σχολείο στα seventies... Ρασιοναλισμός α λα Μαντά… Αυτή μου θύμισες ρε φίλε - απλά δε μιλάς και δυναμώνεις τη μουσική στο ραδιόφωνο Άντε και ν αναψεις κανένα τσιγάρο Τί να πεις ; Στον γιο μου που το συζητήσαμε είπα: "Έχει χρόνο ακόμα η Ευρώπη, θα δεις" Π
Χαρά στο κουράγιο σου ρε Άρη.Για να μην πω τα τετριμμένα, στα οποία αναφέρονται όλοι, δηλαδή τα οικονομικά, ας αναφερθώ σε κάτι διαφορετικό. Γνωρίζει άραγε η συγκεκριμένη και γενικά έχει πει κανείς σε πολίτες πόσο ωφελούν (ή μπορούν να ωφελήσουν) την καθημερινότητά του τα νομικά κείμενα που αυτή η -πράγματι- γραφειοκρατική Ε.Ε. έχει επιβάλλει;Γνωρίζει ότι τα καταναλωτικά του δικαιώματα, όπως η τεκμαιρόμενη ευθύνη του παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων, η υποχρέωση παροχή εγγύησης για καινούργια διαρκή καταναλωτικά αγαθά, η παροχή προστασίας για συναλλαγές εξ αποστάσεως, τα δικαιώματα εξυπηρέτησης του μετά την πώληση, η δυνατότητα επίκλησής του της καταχρηστικότητας των Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχει υπογράψει και άλλα πολλά είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;Γνωρίζει ότι μπορεί να επισκευάζει ή να κάνει service στο αυτοκίνητό του σε ανεξέρτητα συνεργεία (μη εξουσιοδοτημένα), χωρίς να χάνει την εγγύησή του εξαιτίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;Γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες να εκτελούν παραγγελίες φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε. ακόμα και αν αυτό περιορίζει το κέρδος που θα είχαν αν δεν εκτελούσαν τις παραγγελίες και πούλαγαν μόνες τους τα φάρμακα σε άλλες χώρες;Γνωρίζει ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, για την οποία κόπτονται όλοι, προέρχεται από την νομοθεσία της Ε.Ε.;Γνωρίζει ότι η προστασία του για τα ταξιδιωτικά πακέτα προέρχεται από την νομοθεσία της Ε.Ε.;Γνωρίζει ότι βλέπει μπαλίτσα στην ΕΡΤ ή σε άλλο μη-συνδρομητικό κανάλι επειδή έχει ληφθεί μέριμνα για αυτό από την Ε.Ε.;Αν συνεχίσω θα με πιάσει το βράδυ, μερικά παραδείγματα έφερα που μου ήλθαν πρόχειρα στο μυαλό. Έξω από την Ε.Ε. σημαίνει έξω και από τους προστατευτικούς κανόνες της (εκτός αν πιστεύει κανείς ότι ένα κράτος μόνο του μπορεί να επιβάλλει τέτοια νομοθεσία με τις δικές του δυνάμεις στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα - χαχαχα)
Ναι αλλά η ΕΕ με καταπιέζει, γιατί μου απαγορεύει να έχω τον Αλβανό ή τον Πακιστανό να μου καλλιεργεί τα κτήματα απλήρωτος ή να ασκώ την "ελευθερία" του λόγου μου βρίζοντας τους γκέι... :-p
Οχι δεν τα γνωριζει. Αν μπειs στον κοπο να αρχισειs να εξηγειs , δεν θα καθησει να ακουσει, εν μερει επειδη επαναλαμβανει σαν παπαγαλοs ''με τη δραχμουλα ειμασταν καλυτερα'' και εν μερει επειδη δεν διαθετει ουτε τα προσοντα να κανει μια συζητηση με επιχειρηματα ουτε τη διαθεση να ακουσει και να καταλαβει τι του λεει ο αλλοs. Το ιδιο προφιλ ειχαν και οι ψηφοφοροι του Brexit, το ιδιο και οι δικοι μαs αγανακτισμενοι, οι ψηφοφοροι τηs Λεπεν και του Πεπε Γκριλλο. Ψυχολογια και αντιδρασειs επαναστατημενου εφηβου που φωναζει οτι τον καταπιεζουν οι γονειs του. Ο λαικισμοs προελαυνει.
Εγώ θέλω να βγούμε από το ευρώ. Εντάξει θα γίνουμε τρίτος κόσμος αλλά τις δύο πρώτες βδομάδες θα ρίξω το γέλιο της ζωής μου. Θα είναι, glorious απλά.Kαι όχι δεν αστειεύομαι καθόλου.
Κι εγώ χάρηκα με το Brexit. Μπας και ταρακουνηθούν λίγο οι σφουγγοκωλάριοι των Βρυξελλών, αν και δεν τους έχω ικανούς για σπουδαία πράγματα. Από την άλλη, αν έβγαινε το Brimain, η αλαζονεία τους θα ήταν ακόμα χειρότερη.
Πραγματικά χαράς το κουράγιο σου Άρη! Πρέπει αποδεχτείς οτι ο μέσος ψηφοφόρος (οποιασδήποτε εθνικότητας οπως ειδες και με το σημερινο αποτελεσμα) δεν αποφασίζει βάση λογικής αλλά τον κυριεύει το συναίσθημα. Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλεις άκρη.
τρομαζω και σκιαζομαι που το μελλον μας εξαρταται απο μενουευρωπηδες και αντιεε σαν τους δυο του παραπανω διαλογου! για το σκεπτικο της κυριας... ασχολιαστο! για του αρθογραφου, ομως που επικαλειται τη λογικη, να του πω οτι αντιστοιχα επιχειρηματα "βενεζουελας" λεγονταν και για το κλεισιμο των τραπεζων και για το δημοψηφισμα... χμμμμ, κι ομως, αν δεν κανω λαθος φονος και αποπειρα φονου στη βρεττανια του "ωριμου και υπευθυνου λαου" συνεβησαν.
Η Βενεζουέλα δεν πραγματοποιηθηκε κι εδώ επειδή ακριβώς ΔΕΝ εφαρμόσαμε το δημοψήφισμα και ετσι δεν μας κατεστρεψε (τελείως) το κλείσιμο των τραπεζών. Βέβαια αν νομίζετε ότι τα capital controls δεν εχουν και πολλή σημασία, αφού εσείς δε βγαζατε ουτε πριν πανω από 400 ευρώ απ τα ατμ, ε τότε μπορειτε να πατε και στο Σύνταγμα για τσάμικο.
Αν είμαστε στην Ευρώπη και Ευρώπη σημαίνει μνημόνιο σίγουρα δεν την θέλω αυτήν την Ευρώπη.πείτε έναν καλό λόγο να θέλω αυτήν την Ευρώπη...αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο θα είμαστε οι επόμενοι που θα φύγουμε!με απαίτηση του λαού!
βρες μου ένα σχέδιο που θα είμαστε οικονομικά αυτόνομοι και το το ψηφίζω. και εννοώ σχέδιο , όχι του τύπου ΚΑζάκη να επιδοτούμε τις διακοπές των ελλήνω κι άλλα κουλά.
Ένα καλό λόγο; Ενοποιημένες εμπορικές συναλλαγές χωρίς δασμούς, ευκαιρίες για δουλειά φοίτηση κτλ χωρίς βίζα. Α και για να μην ξεχάσω το σημαντικό έλλειψη πολέμου και ολοκληρωτικών καθεστώτων. Πες μου ένα λόγο εκτός των μνημονίων (για τα οποία θεωρώ ότι φταιμε και εμείς ως έλληνες) για να μην θέλουμε Ευρώπη;;;;
Πες έναν καλό λόγο να εμπιστευτώ Έλληνα πολιτικό να καθορίσει την πορεία της χώρας που ζω χωρίς το "βούρδουλα" του μνημονίου. Πες έναν καλό λόγο να εμπιστευτώ τους συμπολίτες μου, ότι δεν θα επιτρέψουν στους πολιτικούς τους να κάνουν όλα όσα έκαναν τα χρόνια προ μνημονίων και διαμόρφωσαν την παρούσα συγκυρία, ώστε να μην χρειάζεται η έξωθεν επιβολή μνημονίου.
Άρη συγχαρητήρια για την υπομονή σου.Πάντως αυτό το "είμαστε ως λαός πολύ ώριμος και υπεύθυνος" με έκανε και γέλασα.Μα τα πιστεύουν όταν τα λένε?'Ωριμος και υπεύθυνος λαός που μπήκε πρώτος σε μνημόνιο, από το οποίο θα έφευγε σε 3 χρόνια, κατάφερε να είναι ο μόνος που παραμένει σε μνημόνιο (το 3ο ή 4ο? έχω χάσει το μέτρημα). Οι υποστηρικτές της δραχμής λένε συνήθως ότι θα περάσουμε δύσκολα για 1-2 χρόνια, οπότε ως ώριμος λαός που είμαστε καταλαβαίνετε 1-2 δεκαετίες θα τις χρειαστούμε.Αλλά ξέχασα υπάρχει και ο θεός που θα μας σώσει...