Αυτός ο οπαδός του Brexit έκανε μόλις την πιο κωμικοτραγική παραδοχή

Αυτός ο οπαδός του Brexit έκανε μόλις την πιο κωμικοτραγική παραδοχή Facebook Twitter
12

Έβλεπα ζωντανά το BBC πριν λίγο και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με καλεσμένους 'απλούς πολίτες', καθημερινούς ανθρώπους που έλεγαν τη γνώμη τους για τα αποτελέσματα. 

Όταν είδα τον παρακάτω τύπο έπαθα πλάκα - και ευτυχώς ανέβηκε βιντεάκι για να τον μοιραστώ μαζί σας. 

Είναι χαρακτηριστική περίπτωση εξυπνάκια που προφανώς κατηγορούσε τα κανάλια για "τρομολαγνεία" και "υπερβολές", αλλά τώρα που κέρδισε η επιλογή του βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. 

Συνειδητοποιώντας την προσωπική οικονομική καταστροφή που θα βιώσει, αποκαλύπτει ότι "δεν περίμενε ότι η ψήφος του θα μετρούσε". 

«Δεν περίμενα ότι θα μετρούσε και πολύ η ψήφος μου, φανταζόμουν ότι θα κέρδιζε η Παραμονή... Νομίζω ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα μεγεθυνθεί τους επόμενους μήνες, και πραγματικά ανησυχώ πολύ!»

Σε προηγούμενο άρθρο έγραψα για την υποδειγματική τηλεοπτική κάλυψη των αποτελεσμάτων ("6 πράγματα που μου έκαναν (μεγάλη!) εντύπωση απ' τη βραδιά αποτελεσμάτων του Brexit"). 

Προσθέτω και το παραπάνω κωμικοτραγικό συμβάν στα θετικά του Βρετανικού λαού. Ο άνθρωπος που δεν πίστεψε ότι θα συνέβαινε κάτι κακό αν ψήφιζε Brexit, δεν προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ή τους άλλους, ούτε προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Παραδέχεται με σοκαριστική και, τελικά, αφοπλιστική ειλικρίνεια τα συναισθήματά του, χωρίς να νοιάζεται για κόμματα ή ιδεολογίες (ή ιδεοληψίες). 

Κοιτάζει μόνο το συμφέρον του και το συμφέρον της χώρας του. Είμαι βέβαιος πως το ίδιο νιώθουν και πάμπολλοι συμπολίτες του που ψήφισαν Brexit όταν έμαθαν σήμερα ότι ο Φαράτζ και η καμπάνια του Brexit τους έπεισαν να το κάνουν λέγοντας ένα μεγάλο ψέμα

Τώρα βέβαια είναι αργά, αλλά η αυτοκριτική και η συναίσθηση της κατάστασης είναι, έτσι κι αλλιώς, μεγάλη αρετή και ένδειξη πως αργά η γρήγορα η Βρετανία θα βρει ξανά το βηματισμό της...

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Εγώ λέω να καταργηθεί η δημοκρατία!Ποια δημοψηφίσματα, ποιες εκλογές! Αφού ο λαός δεν έχει ιδέα, είναι ανώριμος, άσχετος κ.τ.λ., και αφού τα παραπάνω είναι δικαιώματα (καλέ, αν είναι δυνατόν) τα οποία είναι παρενέργειες τής δημοκρατίας, να την καταργήσουμε!Και χωρίς δημοψηφίσματα, εκλογές και λοιπές κοτσάνες! Απλά, με ένα Αποφασίζομεν και ένα Διατάσσομεν! Λοιπόν;
Ο λαϊκισμός και το ψέμα δεν επηρεάζουν μόνο τα δημοψηφίσματα αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τις εθνικές εκλογές. Να θυμηθούμε το «θα σχίσουμε τα μνημόνια», το «λεφτά υπάρχουν» το «Τσοβόλα δώστα όλα» και τόσα άλλα που δεν θα αναφέρω γιατί δεν θέλω να θυμάμαι την ηλικία και τα λάθη μου; Να καταργήσουμε λοιπόν και τις εκλογές. Εγώ το βλέπω διαφορετικά. Έχουμε συνηθίσει να ψηφίζουμε κυβερνήσεις αλλά μετά οι ίδιοι να τις κατηγορούμε γιατί αυτές τα κάνουν όπως τα κάνουν. Και αυτό είναι εύκολο γιατί είμαστε εξαπατημένοι. Αν συνηθίζαμε όμως σε βασικά θέματα να παίρνουμε αποφάσεις αμεσοδημοκρατικά, την πρώτη φορά μπορεί να ψηφίζαμε ελαφριά τη καρδία, όμως πιστεύω στη συνέχεια θα ήμασταν προσεκτικότεροι γιατί η ευθύνη θα ήταν όλη δική μας… Είναι θέμα εκπαίδευσης
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές από ένα δημοψήφισμα. Ο λαός δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για τα πάντα πολύ απλά γιατί όλοι δεν κατανοούν το ίδιο τα πράγματα. Γι αυτό και ψηφίζουμε μια κυβέρνηση τις θέσεις της οποίας επικροτούμε, ώστε να αποφασίζει αυτή. Τα δημοψηφίσματα και η άμεση δημοκρατία απαιτούν πολίτες με αληθινή παιδεία όπως οι Ελβετοί ή οι Σκανδιναβοί αλλιώς δεν λειτουργούν. Ούτε καν στην Αρχαία Αθήνα δεν λειτούργησε η άμεση δημοκρατία κι εκεί ο λαός παρασυρόταν απ' τους δημαγωγούς και έκανε ολέθρια σφάλματα. Και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν παύει να είναι δημοκρατία και αν υπάρχουν επαρκείς θεσμοί που λειτουργούν σωστά είναι η καλύτερη επιλογή πολιτεύματος.
Μα δεν διαφωνώ κάπου μαζί σας, ούτε πρότεινα να αποφασίζουμε για τα πάντα με δημοψήφισμα. Την άποψή μου την έχω εκφράσει συνοπτικά και εδώ:http://www.lifo.gr/articles/titivismata_blogs/105167?comment=1672538#1672538άλλωστε ό τρόπος με τον οποίο αναφέρεστε στο πώς λειτουργούν οι Ελβετοί με κάνει να υποθέτω ότι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι και ο στόχος μας.Το θέμα δεν ήταν αυτό όμως αλλά η προσπάθεια αποδόμησης της αξίας των δημοψηφισμάτων στα πλαίσια της δημοκρατίας, και απλά ήθελα να δείξω ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και για τις εκλογές.Από κει κι έπειτα ο άνθρωπος πάντα ήταν επιρρεπείς στο να παρασύρεται από Κλέωνες αλλά και Δηλιγιάννηδες και μύριους άλλους όταν ακούει αυτά που θέλει να ακούσει. Και διαπράττει ολέθρια λάθη είτε πρόκειται για δημοψηφίσματα είτε εκλογές.Δεν πρέπει όμως να ακυρώνουμε το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει σε οριακές καταστάσεις έπειτα από ικανή ενημέρωση για το θέμα ακόμη κι αν δεν είναι ειδήμων. Υπάρχουν καταστάσεις που η πολιτική ηγεσία και η πνευματική ελίτ δεν δικαιούται να αποφασίζει ερήμην του λαού. Οφείλει να ενημερώνει ενδελεχώς και να δίνει τον λόγο στον «ασθενή» που πρέπει για παράδειγμα να διαλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπείες που εγκυμονούν διαφορετικούς κινδύνους αλλά και υπόσχονται διαφορετικά οφέλη.
Ο λαος αδυνατει να απαντησει σε ερωτηματα που προυποθετουν πολιτικη γνωση και επαρκη παιδεια, οταν αυτα αφορουν ενα συγκεκριμενο ζητημα, αλλα δυναται να κανει αντιστοιχη επιλογη στις εθνικες εκλογες οταν οι θεσεις ενος κομματος περιλαμβανουν πολυαριθμες τοποθετησεις αντιστοιχα πολιτικοκοινωνικου χαρακτηρα? Το λιγοτερο ατοπο επιχειρημα.
Αυτός ειδικά έχει μετανιώσει. Και μοιάζει να το εννοεί, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, που ελάχιστο χρόνο μετά την "παραδοχή" του ότι είχε "αυταπάτες" προετοιμάζει καινούργια καταστροφή με την πρόταση για απλή αναλογική και ψήφο στα 17. Οι "αυταπάτες" του Τσίπρα που συμφέρουν μόνο τον ίδιο.
Απόλυτα. Ξέρεις πολλές χώρες που ο μέσος ψηφοφόρος να είναι επαρκώς και κατάλληλα ενημερωμένος για τόσο σοβαρά και περίπλοκα θέματα? Την Ελβετία, ίσως μερικές ακόμα. Ε, λοιπόν η Βρετανία δεν είναι μία απ'αυτές και μόλις έκανε μια κακή επιλογή. Κι αυτό γιατί έκανε δημοψήφισμα. Σκέψου το έτσι, θα ήθελες ο ταξιτζής που συνάντησες το το προηγούμενο Σάββατο να ήταν πρωθυπουργός ή έστω υπουργός?
Προτείνω ψυχραιμία, και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Σαφώς και έχουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα δημοψηφισμάτων, το δικό μας και του βρετανικό, τα οποία καταδεικνύουν μεγάλη ανωριμότητα στο εκλογικό σώμα. Όμως η άποψη ότι "τα δημοψηφίσματα" έτσι γενικά και αόριστα είναι "κακή ιδέα" αποτελεί μάλλον ακραία τοποθέτηση. Υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Ελβετία στις οποίες δημοψηφίσματα γίνονται συχνά και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Στις ΗΠΑ γίνονται σε πολιτειακό μόνο--όχι ομοσπονδιακό--επίπεδο, στην Ελβετία και στα δύο. Στις ΗΠΑ συνήθως πρόκειται για local elections, όμως συχνά αφορούν σοβαρά θέματα, όπως πχ φορολογίας. Φυσικά και δε ρωτούν την άποψη των πολιτών για ευαίσθητα και επικίνδυνα ζητήματα, (όπως έγινε με το δικό μας ή το βρετανικό δημοψήφισμα), για θέματα εθνικής ασφαλείας ή για τα οποία οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν επαρκείς πληροφορίες για να έχουν σχηματίσει άποψη. Επιπλέον κάποια από αυτά τα δημοψηφίσματα είναι binding referendums και κάποια είναι απλώς indicative referendums.Όμως κανείς δεν θα μπορούσε να θεωρήσει το δικό μας δημοψήφισμα του 1974 για το πολίτευμα ως "κακή ιδέα". Ήταν για ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο όμως οι πολίτες είχαν σχηματίσει σχετικά ώριμες θέσεις, λόγω των προσφάτων ιστορικών γεγονότων (αποτυχημένα πραξικοπήματα του Παλατιού, Επταετία, κλπ). Από μία άποψη βοηθήσε στο να μην έχουμε περισσότερο διχασμό στα χρόνια που ακολούθησαν.Εξαρτάται κατά την γνώμη μου όχι μόνο από το ζήτημα που τίθεται σε δημοψήφισμα, αλλά κυρίως από την επάρκεια των ηγετών που το οργανώνουν. Τόσο οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί είχαν καεί άσχημα από την Χούντα, οπότε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα έγινε με την δέουσα σοβαρότητα. Το δημοψήφισμα του Τσίπρα αλλά δυστυχώς και το βρετανικό ήταν της πλάκας και σε επίπεδο πολιτών αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτικών ανδρών.
Πλάκα πλάκα οι εχθροί της δημοκρατίας κι οι νοσταλγοί διαφόρων καθεστώτων έχουν πολλούς τύπους σαν κι αυτόν για να δικαιολογήσουν τις απόψεις τους. Κι απ'οτι φαίνεται οι ψηφίζω ότι να'ναι όπως να'ναι χωρίς να σκεφτώ απολύτως τίποτα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο ούτε αμελητέα ποσότητα. Είναι πολύ πιασάρικο να λες ότι θα δώσεις δικαίωμα ψήφου από τα 17 αλλά όντως έτσι διευρύνεις τη δημοκρατία και την ενισχύεις η' απλά μεγαλώνεις τη στάνη με τα πρόβατα; Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για τους 65+