Τι είναι η Δεδηλωμένη (και τι σημαίνει η χτεσινοβραδινή «απώλειά» της από την Κυβέρνηση);

Τι είναι η Δεδηλωμένη (και τι σημαίνει η χτεσινοβραδινή «απώλειά» της από την Κυβέρνηση); Facebook Twitter
Φωτ.: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
12

Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διακοπές στην Αίγινα, την Ζωή Κωνσταντοπούλου παρούσα, ένα σωρό βουλτευτές του ΣΥΡΙΖΑ απόντες/παρόντες και με δύο Όχι, η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη... 

Τι σημαίνει η λέξη;

δεδηλωμένη < ουσιαστικοποιημένο θηλυκό της μετοχής δεδηλωμένος του ρήματος δηλώνω (αρχαίο δηλόω, δηλῶ). Από τη φράση "δεδηλωμένη πλειοψηφία"

Ουσιαστικό -δεδηλωμένη θηλυκό

η φανερή, η αναμφισβήτητη
(πολιτική) η αποδεδειγμένη υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση μετά από ψηφοφορία εντός της Βουλής #

 

 

Τι είναι η αρχή της δεδηλωμένης;

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των Βουλευτών. Διαχρονικά αυτή η εμπιστοσύνη δηλώνεται με σχετική ψηφοφορία της Βουλής μετά από κάθε σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Πότε ξεκίνησε να έχει σημασία;

Στην Ελλάδα η αρχή της δεδηλωμένης καθιερώθηκε άτυπα το 1875. Από το 1870 και μετά, είχε τεθεί αρκετές φορές ο προβληματισμός σημαντικού αριθμού βουλευτών για τον διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας. Ο προβληματισμός εκφράστηκε και από σημαντικούς πολιτικούς όπως ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, ο Λομβάρδος και ο Κουμουνδούρος. Καθοριστική παρέμβαση ήταν άρθρο του Χαριλάου Τρικούπη στην εφημερίδα Καιροί της 29.6.1874 με τον τίτλο «Τίς πταίει», στο οποίο κατηγορούσε τον βασιλιά Γεώργιο Α' ότι εφάρμοζε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας, επειδή διόριζε κατά βούληση πρωθυπουργούς από τα κόμματα της μειοψηφίας χωρίς να λαβαίνει υπόψη του τα αποτελέσματα των εκάστοτε βουλευτικών εκλογών.

Αποκορύφωμα της πολιτικής ανωμαλίας την άνοιξη του 1875 ήταν τα λεγόμενα Στηλιτικά, ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εκ μέρους του Βούλγαρη προκειμένου να έχει νομοθετικό έργο χωρίς να κατέχει την πλειοψηφία των εδρών. Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, πρωθυπουργός διορίστηκε ο Τρικούπης που αμέσως ζήτησε εκλογές. Παρά την εκλογική αποτυχία του ίδιου, επιτυχία του ήταν ότι ο Γεώργιος ο Α' δεσμεύτηκε τον Αύγουστο του 1875 στον λόγο του Θρόνου ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα διόριζε στο εξής μόνο πρωθυπουργούς που θα απολάμβαναν την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Η δέσμευση αυτή καθιερώθηκε άτυπα, καθώς δεν έγινε αμέσως πρόβλεψη του τότε Συντάγματος. Ρητή διάταξη έγινε για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του 1927 και διατηρήθηκε στα νεότερα Συντάγματα. #

Γιατί έγινε τόσο μεγάλο θέμα η τωρινή «απώλειά» της;

Κανονικά δεν θα γινόταν θέμα, μιας και η δεδηλωμένη στην ψήφιση νομοσχεδίων δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα - σε αντίθεση με τυχόν απώλειά της σε συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 

Όμως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (βουρκωμένος, σύμφωνα με τα ΜΜΕ) έδωσε πριν την ψηφοφορία μεγάλη έμφαση στη δεδηλωμένη τονίζοντας ότι τυχόν απώλειά της θα έχουμε εξελίξεις.  

Η Αυγή γράφει στο άρθρο της "Αλ. Τσίπρας: Ζητώ απόψε δεδηλωμένη": Με μια σκληρή προειδοποίηση, ενόψει μάλιστα της αποψινής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, έκλεισε τη δευτερολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα δεχθώ», τόνισε χαρακτηριστικά, «να μην υπάρχει δεδηλωμένη απόψε το βράδυ».

 

Άρα, ενώ σήμερα δεν θα υπήρχε θέμα, η έμφαση του Α. Τσίπρα στο να μην χαθεί η δεδηλωμένη, την έκανε ουσιαστικά πρώτη είδηση και πιθανό βαρίδιο στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

  

Και τώρα τι;

Υπάρχουν διάφορα σενάρια και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Πρωθυπουργού. 

Μέχρι πριν μερικές ώρες (πριν την ψηφοφορία) υπήρχαν φήμες πως αν χανόταν η δεδηλωμένη θα πηγαίναμε σε εκλογές.

Αυτό δεν αποκλείεται και τώρα, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τονίζουν πως η επίκληση της αρχής της δεδηλωμένης απ' τον Πρωθυπουργό ήταν ένα τέχνασμα που αποσκοπούσε στον "εκβιασμό των βουλευτών του". Τώρα που το τέχνασμα απέβη άκαρπο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να αγνοήσει το ζήτημα της απώλειας της δεδηλωμένης και να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση. (Άλλωστε έχει μια ευρύτατη υπερκομματική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής -251 βουλευτές- που τον στηρίζουν σε αυτό.) 

Μία άλλη πιθανότητα -αν και όχι απ' τις επικρατέστερες- είναι να διαγράψει τους 17 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, με απρόβλεπτες, προς το παρόν, συνέπειες, ελπίζοντας ίσως πως αρκετοί θα παραιτούνταν αφήνοντας την έδρα για τους επιλαχόντες.

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Θα περιμενε κανεις να εχει προβλημα με τους ΑΝΕΛ αλλα αυτος εχει προβλημα με τους δικους του. Αυτο πραγαματικα ειναι τραγικο και επικινδυνο, εδω δεν μπορει να παρει την ψηφο τους για να συνεχισει την διαπραγματευση τι θα κανει οταν θα ερθει η ωρα να ψηφισει ενα ενα μετρο ξεχωριστα? Εκει να δεις πως θα τους τσουξει τους Αριστερους, τι θα κανει ο Τσιπρας τοτε? Θα βγαλει μια ολοκληρη θητεια με ψηφους απο την αντιπολιτευση? Μαλλον αδυνατο..
Η απώλεια της δεδηλωμένης σε ένα πολιτισμένο κοινοβουλευτικό κράτος θα είχε οδηγήσει ήδη σε παραίτηση της Κυβέρνησης. Η χθεσινή ψηφοφορία αποτελούσε ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, και η Κυβέρνηση δεν υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Είναι σα να είχαμε μία Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με δικούς της υπουργούς που δεν θα στηριζόταν από τους βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σας ακούγεται λογικό;
Επειδή ο Τσίπρας αρέσκεται πολύ στο να ψεύδεται/αλλάζει γνώμη/χρησιμοποιεί γλωσσικά τεχνάσματα, δεν θα κάνει κάτι άμεσα. Επειδή η Αριστερή Πλατφόρμα αρέσκεται στο να έχει δύναμη και να επηρεάζει καταστάσεις, δεν πρόκειται να αφήσει βουλευτές απλώς να παραιτηθούν. Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν αυτή την άβολη συγκατοίκηση στην κυβέρνηση μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Τότε, ανάλογα με τις συνθήκες θα κινηθούν. Πάντως αν ο Λαφαζάνης έπαιρνε τους δικούς του και έφτιαχνε καινούριο κόμμα (αντιμνημονιακό) και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κυβέρνηση με το Ποτάμι δεν θα εκπλαγώ. Αν και το Ποτάμι μάλλον θα προσπαθήσει να μην έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ.
For the record:Actually no. It is neither 15 days after the inauguration of the government, nor the government asked for a vote of confidence or the opposition for a vote of no confidence. (άρθρο 37 παράγρ. 2 εδ. α΄)The above are the only 3 cases where η αρχή της δεδηλωμένης applies and nothing of the above occurred yesterday.Tsipras was wrong to use the term, and it is incorrect to reproduce it.
Δε θα κανει τίποτα,θα περάσει στο ντούκου.Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η σύμπραξη Καμμένου-Τσίπρα και λοιπών συνιστωσών έχει γίνει με βάση ένα κοινό στόχο.Την καρέκλα.Και για την καρέκλα θυσιάζονται ιδεολογίες,ψηφοφόροι,εθνικό συμφέρον.
Όλοι αυτοί που πάτησαν όχι μάλλον τους ξέρουν από κοντά και έχουν να πουν πως είναι και γαμώ τα παιδιά! Ή μήπως απλά χάφτουν ότι τους λένε;
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε εκλογές αν πετύχει συμφωνία (οι ξένοι θέλουν πολιτική σταθερότητα ).Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, όσες διαγραφές και αντικαταστάσεις κι αν γίνουν, με τα μέτρα που θα έρθουν για ψήφιση. Το πιο πιθανό είναι να βάλει σε εφαρμογή αυτό που είχε στο μυαλό του αν επικρατούσε οριακά το "ναι". Οικουμενική με πρωθυπουργό μάλλον τον Δραγασάκη.