«Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς»

«Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

«Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Προχθές το βράδυ η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί το 2o συνεχόμενο Athens Science Festival. Ένα φεστιβάλ καινοτομίας και επιστήμης που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν τις επιστήμες που μας περιβάλλουν. Η έναρξη του φεστιβάλ (που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 22/3) πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 9,84. Ο χώρος γέμισε από νωρίς με πλήθος κόσμου, στην πλειοψηφία τους νέοι και παιδιά. Ο πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Αντώνης Καφετζόπουλος που ήταν και αυτός που άνοιξε τον κύκλο των ομιλητών,  μίλησε στη LiFO για τη βασική ιδέα πίσω από τη διοργάνωση ενός αυθεντικού επιστημονικού φεστιβάλ στην πόλη, αλλά και όλα όσα θα δούμε αυτές τις μέρες στην Τεχνόπολη.

 

Η επιστήμη στέρησε από τους θεούς τον κεραυνό και έβαλε τον άνθρωπο κοντά στην πραγματική του θέση στο σύμπαν. Θα συνεχίσει να φωτίζει τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας «σαν το κερί στο σκοτεινό δωμάτιο» που λέει ο Καρλ Σάγκαν, που όσο προχωράμε φωτίζει εκείνες τις σκοτεινές γωνιές που φτάνει το αδύναμο φως του, διορθώνοντας τον εαυτό της, απορρίπτοντας λάθη και προσθέτοντας δέος και ομορφιά μέσα από την αποκάλυψη της πραγματικότητας.

 

Το θέμα του 2ου Athens Science Festival είναι: «Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη». Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη θεματική;

Δεν πρόκειται για θεματική αλλά μάλλον για το πνεύμα που διαπνέει όλες τις επί μέρους θεματικές, όλες τις δράσεις και όλες σχεδόν τις ομιλίες που εκτείνονται σε όλες τις επιστήμες. Θεωρήσαμε ότι είναι πολύ χρήσιμο, αφού ζούμε σε ένα κόσμο εξαιρετικά τεχνολογικό, να φωτίσουμε το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν είναι παρά ο τρόπος που βρήκαν οι μηχανικοί να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε βιομηχανικά προϊόντα. Τα κινητά μας παίρνουν υπόψη την εξωτική κβαντομηχανική (όπως κάθε τι ηλεκτρονικό άλλωστε), τα gps, που μας γλυκομιλούν στα αυτοκίνητα μας, τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, τα πλυντήρια μας δουλεύουν με «ασαφή λογική», έναν ιδιαίτερα στρυφνό κλάδο των μαθηματικών, τα φάρμακά μας όλο και περισσότερο στρέφονται από τη χημεία στη βιολογία και την Εξέλιξη.

 

«Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

  

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποια είναι τα highlights της φετινής διοργάνωσης;

Το φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί 180 διαφορετικές εκδηλώσεις σε περισσότερες από 8 αίθουσες στην Τεχνόπολη, με περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες, και σε συνεργασία με 90 φορείς από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χώρο.  Εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτότυπα εργαστήρια, επιστημονικές παρουσιάσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις αλλά και συναρπαστικές ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα του Athens Science Festival. Στα highlights της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ομιλίες του επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου, του λέκτορα καθηγητή Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας και Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μπαζιώτη, του Μαθηματικού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Thomas Woolley αλλά και του Αδριανού Γολέμη, ιατρού – ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Ανταρκτική. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, το “The Science of CSI: έγκλημα στο εργαστήριο”, ο τελικός του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab, το Stand up science, τα μαθήματα MATHS DANCE,  το φαντασμαγορικό θέαμα από τον κόσμο του Molecular Mixology, το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Κυνήγι του Μαύρου Θησαυρού» από το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου αλλά και η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια. Μάλιστα,  όσοι επιστεφτούν το Φεστιβάλ την Παρασκευή θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν τη μερική έκλειψη ηλίου, που θα φαίνεται από την Ελλάδα. Φέτος, το Athens Science Festival κλείνει με ξεχωριστό τρόπο. Με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα μας «ταξιδέψει» με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

«Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
    

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη βασική ιδέα πίσω από το Athens Science Festival; Είναι μια προσπάθεια να ενημερώσετε μικρούς και μεγάλους για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από μια πιο εύληπτη, πιο κατανοητή αφήγηση;

Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς, δέους και ποίησης αδιανόητα χωρίς αυτήν. Και δουλειά μας εδώ είναι να μεταδώσουμε το πάθος για την ανακάλυψη, την περιέργεια και την ανακάλυψη. Χρειαζόμαστε και περισσότερους νέους επιστήμονες αλλά κυρίως έχουμε επείγουσα ανάγκη από το μπόλιασμα της καθημερινής κουλτούρας με την επιστημονική σκέψη και μέθοδο. Η επιστήμη στέρησε από τους θεούς τον κεραυνό και έβαλε τον άνθρωπο κοντά στην πραγματική του θέση στο σύμπαν. Θα συνεχίσει να φωτίζει τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας «σαν το κερί στο σκοτεινό δωμάτιο» που λέει ο Καρλ Σάγκαν, που όσο προχωράμε φωτίζει εκείνες τις σκοτεινές γωνιές που φτάνει το αδύναμο φως του, διορθώνοντας τον εαυτό της, απορρίπτοντας λάθη και προσθέτοντας δέος και ομορφιά μέσα από την αποκάλυψη της πραγματικότητας.  Κοντά στην καθαρά ερευνητική δουλειά που γίνεται από επιστήμονες, εδώ στο Athens Science Festival  προσθέτουμε και μια αφήγηση της επιστήμης που να είναι κατανοητή, προσιτή και γοητευτική για όλους εμάς που ζούμε σε ένα πολιτισμό τεχνολογικό και επιστημονικό και σε δημοκρατίες που στηρίζονται στη λογική.

«Η επιστήμη είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει νέα επίπεδα ομορφιάς» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυτό είναι η δεύτερη, συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζετε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Όταν ξεκινούσατε πέρυσι περιμένατε τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο; Η αλήθεια είναι ότι έλειπε από την πόλη ένα μεγάλο event αφιερωμένο στην επιστήμη.

Ναι, είναι αναμενόμενο για όσους έχουμε δραστηριοποιηθεί στην επικοινωνία της επιστήμης. Πάντα παρόμοιες μεμονωμένες εκδηλώσεις έχουν ένα φανατικό και αριθμητικά σημαντικό κοινό. Αυτό που φιλοδοξούμε να κάνουμε, είναι να υπάρχει κάθε χρόνο ένα μεγάλο ραντεβού στην Τεχνόπολη, που θα συγκεντρώνει όλη την κοινότητα και το κοινό.

Διοργάνωση: Εκπαιδευτικός Οργανισμός "Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo", Βρετανικό Συμβούλιο, Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "INNOVATHENS", Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

 

Ιnfo:
Ο Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας – INNOVATHENS – είναι μία υποδομή στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης, στο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αθήνας με περισσότερες από 700.000 επισκέπτες το χρόνο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του INNOVATHENS είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες, ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας.
Πληροφορίες: 2130109300, www.innovathens.gr, Facebook

 

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια