Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
H σορός του Τσε Γκεβάρα
9


 

Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο επαναστάτης Αργεντίνος και ηγέτης των Γκερίλα Τσε Γκεβάρα, θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού σε ηλικία 39 ετών. Αποτέλεσε σύμβολο των εξεγερμένων σε όλη την υφήλιο, ενώ η φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1960 από τον Alberto Korda με τον χαρακτηριστικό μπερέ εμφανίστηκε σε αμέτρητες αφίσες και T-shirts.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Η εμβληματική εικόνα του επαναστάτη
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Η λήψη της φωτογραφίας από τον Alberto Korda

Βολιβιανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της CIA, εντόπισαν μετά από πληροφορίες χωρικών, τον Τσε Γκεβάρα στις 8 Οκτωβρίου στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Δόθηκε σκληρή μάχη. Οι περισσότεροι από τους 17 συντρόφους του Τσε σκοτώθηκαν, μεταξύ των νεκρών ήταν και οι σωματοφύλακές του, Αντόνιο και Πάντσο. Oι υπόλοιποι, κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Τσε τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι και συνελήφθη. Όπως θα υποστηρίξουν κάποιοι στρατιώτες, τους είπε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός», άλλοι θα πουν ότι ο Τσε φώναξε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και απέτυχα».

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Μετά τη σύλληψή του στη Βολιβία

Την επόμενη μέρα (9 Οκτωβρίου), ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, ήταν σαφής. Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει. Ωστόσο όλα θα έπρεπε να συνηγορούν ότι σκοτώθηκε στη μάχη. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να δώσουν τη χαριστική βολή στον μεγάλο επαναστάτη, ο άνθρωπος από τον οποίο θα έπεφτε νεκρός, ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν. Όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, φώναξε:«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». Συνολικά 9 σφαίρες "τρύπησαν" τον Τσε, στο θώρακα και το στήθος.

Ήταν 5 το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο έξω από τη μικρή πόλη της Βαγιεγκράντε στη νοτιοανατολική Βολιβία. Το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε δεμένο στα πέδιλα προσγείωσης ενός ελικοπτέρου. Τον περίμενε ένα αυτοκίνητο μαζί με περισσότερους από τους 10.000 κατοίκους της πόλης Βαγιεγκράντε. Οι Βολιβιανοί στρατιώτες προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά το πλήθος, αλλά μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε, έχασαν τον έλεγχο. Ακόμη και οι ίδιοι έτρεξαν να δουν τον νεκρό. Το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε στο αυτοκίνητο και ο οδηγός κατευθύνθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο της Βαγιεγκράντε, προκειμένου να επιδειχθεί η σορός στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του τάφηκε σε άγνωστο σημείο. Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδες Κουβανοί.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Ο Τσε Γκεβάρα (πάνω αριστερα) με την οικογένειά του
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Σε ηλικία 22 ετών (1951)
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Στη Γάζα το 1959
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Με τον Ζαν Πολ Σαρτρ και τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ 1960
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Ο Τσε Γκεβάρα

 

Ο Ernesto Rafael Guevara de la Serna γεννήθηκε σε μια εύπορη οικογένεια στην Αργεντινή το 1928. Παράλληλα με τις σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με τη μοτοσικλέτα του. Έγινε μάρτυρας της φτώχειας και της καταπίεσης των κατώτερων τάξεων. Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1953 και συνέχισε τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική. Τότε ξεκίνησε να ασχολείται με αριστερές οργανώσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Γκεβάρα συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και την ομάδα των εξόριστων επαναστατών στο Μεξικό. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη της εξουσίας του Κάστρο από τον Κουβανό δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959 και αργότερα υπηρέτησε ως το δεξί χέρι του Κάστρο και υπουργός βιομηχανίας. Αντιτάχθηκε σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και τάχθηκε υπέρ των αγροτών που επαναστατούσαν για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας. Ο Κάστρο τον περιέγραψε αργότερα ως "καλλιτέχνη του επαναστατικού πολέμου."

Ο Τσε Γκεβάρα παραιτήθηκε-μερικοί λένε ότι απολύθηκε- από τη θέση του στην κουβανική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1965, πιθανότατα λόγω των διαφορών που είχε με τον Κάστρο για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την Κούβα, ταξίδεψε στην Αφρική και τελικά επανήλθε στη Βολιβία, όπου και σκοτώθηκε. Μετά το θάνατό του, ο Γκεβάρα έγινε σύμβολο αντι-ιμπεριαλισμού και  επανάστασης.  Ωστόσο, δεν τον θεωρούν όλοι ήρωα: Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων σε φυλακές της Κούβας κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα Facebook Twitter
Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος ένα μεγάλο κομμάτι τοιυ πλανήτη.
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Εχουν γραφτει τοσα για τον Τσε που καθιστουν περιιτο να προσθεσω κατι,για τον ανθρωπο και την ζωη του.Η Ιστορια ,αλλωστε,τον εχει ηδη καταταξει μεταξυ των μεγαλων επαναστατικων μορφων της.Ας μου επιτραπει ,ομως ,να "ελαφρυνω"την ατμοσφαιρα,γραφοντας μονον ενα μικρο, ευτραπελο, περιστατικο .Αμεσως μετα την καταληψη της Αβανας απο τους ανταρτες του Φιντελ Καστρο,συγκεντρωθηκαν εκατονταδες απο αυτους σε μια μεγαλη αιθουσα του 'κυβερνειου'του διαφυγοντος δικτατορα Μπατιστα.Για να πανηγυρισουν την νικη τους,και για να τους μιλησει ο Φιντελ.Αυτος,αφου εβγαλε εναν συντομο "νικητηριο"λογο(....κατι εξαιρετικα σπανιο για τον Καστρο...),αποφασισε να σχηματισει,εκει,επι τοπου,την προσωρινη "επαναστατικη"Κυβερνηση της Κουβας. Αρχισε ,λοιπον,να μοιραζει υπουργεια και θεσεις.Καποια στιγμη ρωτησε,μεγαλοφωνα, : Hay un economista aquí ?(Υπαρχει καποιος οικονομολογος εδω ;).Ο Τσε,που μεχρι εκεινη την ωρα παρακολουθουσε απο καποια ακρη της σαλας μαλλον αδιαφορα,σηκωσε αμεσως το χερι του.Και ο Καστρο(που προφανως δεν ειχε προσεξει ποιος ηταν αυτος που σηκωσε το χερι του...) ειπε: Muy bien.Usted es el nuevo gobernador del Banco Central de Cuba.(Πολυ καλα.Εισαι ο νεος Διοικητης της Κεντρικης Τραπεζας της Κουβας).Διπλα στον Τσε στεκοταν καποιος φιλος του,ο οποιος γυρισε και τον ρωτησε : ".Τρελλαθηκες ; Γιατι σηκωσες το χερι σου δηλωνοντας οικονομολογος ;Τι θα κανεις τωρα στην Κεντρικη Τραπεζα ;" Διοτι γνωριζε οτι ο Τσε ειχε σπουδασε γιατρος,και δεν ειχε την παραμικρη σχεση με οικονομικες επιστημες.Και ο Τσε απαντησε εκνευρισμενος :Mierda.I pensó que Sai "Hay un comunista aquí ?'" !!!!! ( Σκατα.Νομισα οτι ειπε "Υπαρχει καποιος κομμουνιστης εδω ;"!!!)
Κάποιοι έχουν πρότυπο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.Κάποιοι έχουν πρότυπο το Νικολά Τέσλα.Κάποιοι έχουν πρότυπο το Τζον Λένον, και άλλοι το Μάικλ Τζόρνταν.Και είναι και αυτοί που έχουν πρότυπο τον Τσε.Επειδή δήλωνε μαρξιστής και επαναστάτης.Αυτό.Κανένα πρόβλημα παιδιά, πραγματικά.Απλά να παίρνετε που και που τα φάρμακά σας.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ,ο Γκεβάρα ήταν εθνικιστής.Είναι αστείο ακόμα και σήμερα να συνεχίζουν οι Αμερικάνοι να μειώνουν έναν Μαρξιστή επαναστάτη,αποδίδοντας του τέτοιους χαρακτηρισμούς.Αν ήθελε να τον πει πατριώτη,υπάρχει άλλη λέξη:patriot.Και πάλι δεν αποδίδει την πλήρη αλήθεια,ούτε καν σε πρακτικό επίπεδο-πόσο μάλλον σε θεωρητικό,αλλά τουλάχιστον δεν έχει την ίδια φόρτιση.Το nationalist είναι κάτι παραπάνω από ατυχές:κακόβουλο.Αρκετή παραχάραξη έχουν κάνει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξουσίας στο οτιδήποτε(και στην ιστορία της Κουβανικής επανάστασης και στον Τσε),με δήθεν εμπεριστατωμένες ιστορικές απόψεις.Νισάφι,τόσος φόβος πια;
Πες τα! Πετάνε λάσπες στο είδωλο που ήθελε να αρχίσει τον Γ'ΠΠ. Είδωλο ο φονιάς... Είναι αστείο που οι Αμερικανοί μειώνουν έναν κομμουνιστή ενώ οι κομμουνιστές τον κάνουν θεό. Μπεεεεεεεεε
Κοίτα να δεις, στα "Ημερολόγια Μοτοσικλέτας" απεικονιζόταν πολύ καλός άνθρωπος. Επίσης υπάρχει σε στάμπα σε T-shirts. Άρα ήταν καλός, hellooooo! Θέλουν άλλο λόγο τα πρόβατα οι Έλληνες να τον κάνουν ήρωα. Σε λίγα χρόνια φορέστε και μπλούζες με τον Κασιδιάρη ή τον Βερύκιο.