H δυστυχία να κρέμεσαι από το φουστάνι της Μέρκελ

H δυστυχία να κρέμεσαι από το φουστάνι της Μέρκελ Facebook Twitter
Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αναμενόταν, αρκέστηκε, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να παρατηρήσει ότι «η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα», παραπέμποντας στις καλένδες τα αιτήματα που ο κ. Σαμαράς ήθελε να «πουλήσει» στο εσωτερικό... Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
1

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η εφαρμογή των απαιτήσεων των δανειστών έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της χώρας αλλά και στη δημοτικότητα των κυβερνώντων. Ο ΕΝΦΙΑ, το χαράτσι στα ακίνητα που παρουσιάζεται ως η αιτία της λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα: από τη στιγμή που τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτό που βασικά γίνεται είναι να επιβάλλονται φόροι που τσεπώνουν οι δανειστές, κάποιος τρόπος θα βρισκόταν για πρόσθετη αφαίμαξη. Το πρόβλημα έγκειται στη συνολική πολιτική που ακολουθείται, όχι σε ένα επιμέρους μέτρο. Απλώς αυτοί που έχουν αναλάβει την υλοποίηση μιας επαχθούς πολιτικής είναι και ανίκανοι και τα κάνουν περισσότερο θάλασσα.


Ο κ. Σαμαράς βλέπει τις δημοσκοπήσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά και έχει πανικοβληθεί. Έφτασε να παίρνει τηλέφωνο έναν-έναν τους ιδιοκτήτες των καναλιών για να τους ζητήσει να μη μεταδώσουν την ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, πράγμα που προκάλεσε νέα κρίση στη ΝΕΡΙΤ, φθείροντας περισσότερο την κυβέρνηση. Λες και αν τα κανάλια δεν μετέδιδαν ολόκληρη την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα σωζότανε η Νέα Δημοκρατία! «Αντωνάκη, με αυτά που κάνεις θα έρθει πιο γρήγορα ο Τσίπρας. Δηλαδή, θα μας πάρεις κι εμάς στον λαιμό σου» του απάντησε ένας από τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας και της θρησκευτικού τύπου δημοσιονομικής πειθαρχίας αρχίζει να διαφοροποιείται, για να μην καταστραφεί ολόκληρη η ευρωζώνη.


Τα ΜΜΕ, όταν βλέπουν έναν πρωθυπουργό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης –πριν από δύο εβδομάδες έβγαλε το Μαξίμου δριμεία ανακοίνωση για μια γελοιογραφία που σατίριζε το λίμπιντο του κ. Σαμαρά–, αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις. Με τη σειρά του το γεγονός ότι δεν κατακεραύνωσαν τις εξαγγελίες Τσίπρα, όπως θα έκαναν παλιότερα, εκλαμβάνεται από τον πρωθυπουργό ως ένδειξη μιας συνωμοσίας που ενδεχομένως να έχει και διεθνείς διαστάσεις. Γι' αυτό και μετά τη συνάντηση στο Παρίσι με την Τρόικα, όπου το επιχείρημα «έρχεται ο Τσίπρας, αν δεν μας βοηθήσετε» δεν έδειξε να πιάνει, στην κυβέρνηση κυριαρχεί η υποψία ότι την παρατούν και οι σύμμαχοί της διεθνώς. Ακόμη και την επίσκεψη Τσίπρα στον Πάπα προσπάθησε να ματαιώσει ο κ. Βενιζέλος, που τηλεφωνούσε στους καρδινάλιους του Βατικανού, διαμαρτυρόμενος επειδή δέχονται κάποιον που δεν είναι αρχηγός κράτους ή πρωθυπουργός και απειλώντας εμμέσως με αντίποινα! Όπως συνόψιζε την κατάσταση και ένα ακραιφνώς φιλοσαμαρικό site: «Τα βρήκε η Μέρκελ με τον Τσίπρα; Αν ναι, τότε ας το πει στον Σαμαρά, να τελειώνει η υπόθεση».

 
Η κ. Μέρκελ δεν έχει παρατήσει, βέβαια, τον αγαπημένο της μαθητή, που προόριζε για πανευρωπαϊκό παράδειγμα. Έχει, όμως, καταλάβει ότι οι τύποι στους οποίους ανέθεσε την εφαρμογή της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι ανίκανοι και διεφθαρμένοι: το πρώτο πράγμα που αντιλέγει στις επίσημες επαφές της, όταν κάποιος Έλληνας ή άλλος επίσημος διεκτραγωδήσει τις συνέπειες της πολιτικής της στον ελληνικό λαό, είναι ότι ακόμα στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους. Πληροφορείται, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά και η άνοδός του στην κυβέρνηση μοιάζει αναπόφευκτη. Άλλωστε, με πολύ αργούς ρυθμούς είναι αλήθεια, η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας και της θρησκευτικού τύπου δημοσιονομικής πειθαρχίας αρχίζει να διαφοροποιείται, για να μην καταστραφεί ολόκληρη η ευρωζώνη.

Γι' αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αναμενόταν, αρκέστηκε, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να παρατηρήσει ότι «η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα», παραπέμποντας στις καλένδες τα αιτήματα που ο κ. Σαμαράς ήθελε να «πουλήσει» στο εσωτερικό, όπως η αποχώρηση της Τρόικας και η επιστροφή στον δανεισμό από τις αγορές.


Δεν ήταν, βέβαια, αναγκαστικό να φτάσουν τα πράγματα ως εκεί, αν ο κ. Σαμαράς είχε τηρήσει τις εξαγγελίες με βάση της οποίες υπερίσχυσε στις εκλογές του 2012. Αν, δηλαδή, είχε επαναδιαπραγματευθεί με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τα μνημόνια, αντί να τα εφαρμόσει με κυνισμό και σκληρότητα που θα ζήλευαν στρατιωτικοί και μη επικεφαλής χωρών της Λατινικής Αμερικής τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά αυτά παθαίνει όποιος κρέμεται από το φουστάνι της Μέρκελ.

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

Στήλες
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Δύσκολο να τα πάρεις από τον γείτονα σου στην Κηφισιά, από τον μπαμπά του συμμαθητή του γιου σου στο Κολέγιο Αθηνών, από τον επιχειρηματία που πίνεις μαζί κοκτέϊλ στην Πρεσβεία της Δανίας. Άλλωστε (και) αυτός σε έβγαλε πρωθυπουργό και δεν το έκανε για να μοιραστεί την περιουσία του μαζί σου, ούτε με κανέναν άλλο. Επιπλέον, γνωρίζει καλά πως λειτουργεί το καράβι στο οποίο αυτός σε έβαλε καπετάνιο, γνωρίζει την δική σου ανικανότητα αλλά και αυτή του πληρώματος σου. Και δεν είναι καθόλου μα καθόλου διατεθειμένος να καλύψει αυτήν την ανεπάρκεια σου, οπότε μην το σκέφτεσαι καν.Από την εκκλησία -για ευνόητους λόγους- δεν παίρνεις μία και ας είναι πραγματικά κτηνώδης η περιουσία της, επίσης χαμένη περίπτωση λοιπόν.Κλάδοι που έχουν την νόμιμη δύναμη να αποφασίζουν (και να επιβάλλουν) οι ίδιοι το πόσο πρέπει να τους πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες (βλέπε: Δικαστικοί), δεν δέχονται επίσης να βοηθήσουν στο πρόβλημα - τους ξεχνάμε και αυτούς.Τα... καμάρια του έθνους, οι... θαλασσόλυκοι μας, που τόσο ψωμί προσέφεραν σε Φιλιππινέζους - εεεεε Έλληνες ναυτικούς, θεωρούν επίσης ότι δεν οφείλουν απολύτως τίποτα και το δήλωσαν ευθαρσώς, και ας έκτισαν τις παγκόσμιες αυτοκρατορίες τους πάνω στην διευκόλυνση που προσέφεραν 2 αιώνες τώρα όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, οπότε τζίφος και εδώ...Ποιοι απομένουν? Τα γνωστά αμνοερίφια!! Σταθερή αξία!!Αλλά παρόλο που μπόρεσες να πείσεις για την αναγκαιότητα του ανελέητου αρμέγματος (είμαι σίγουρος ότι ούτε εσύ ο ίδιος δεν πίστεψες το πόσο εύκολα και αναίμακτα την έβγαλες καθαρή σε αυτό), αρχίζεις και βλέπεις ότι η παροχή στερεύει μόνο και μόνο διότι τα πρόβατα ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να κατεβάσουν άλλο γάλα. Τι κάνουμε τώρα λοιπόν? Πανικός και απελπισία!!! Γιατί ενώ τα έχεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ χεσμένα τα πρόβατα (ακόμη και όταν σε εκλέγουν), βλέπεις ότι η παρούσα κατάσταση ξεφεύγει και δύναται να αφαιρέσει τα αξιώματα που με τόσο κόπο απέκτησες.Το χειροτερότερο όμως είναι ότι, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ (που πέρα από τα πρόβατα δεν δίνουν δεκάρα ούτε για σένα τον ίδιο) φοβούνται ότι μπορεί να πάρει την θέση σου κάποιος άλλος, εχθρικός προς την ακεραιότητα των κεκτημένων τους, κάποιος που δεν του έχουν κάνει (ακόμα) τον σπόνσορα. Και ξεσπάνε πάνω σου... Σε πιέζουν... Σε απειλούν... Και ψάχνεις απεγνωσμένα μια χείρα βοηθείας... Και σου γυρνάνε την πλάτη...Αχχχχ, δύσκολη και σκληρή η ζωή Αντώνη...Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο είναι σαν την κόκα κόλα - πάει με όλα. Αλλάζοντας απλά το Αντώνης με Βαγγέλης ή και Γιώργος μπορεί κανείς να αναφερθεί με ακρίβεια στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ δύναται σύντομα να χρησιμοποιηθεί και το Αλέξης, ή και κάποιο άλλο, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η εγκυρότητα του. Και εύχομαι πάρα πολύ όλα τα παραπάνω να είναι ανακριβή και εγώ απλά να γράφω ανοησίες...