Δικαίωμα στο ελεύθερο στήθος!

Δικαίωμα στο ελεύθερο στήθος! Facebook Twitter
72

Από τον Θανάση Χαραμή

 

Λίγο καιρό πριν η παρακάτω φωτογραφία κοινοποιήθηκε στο Facebook από μια πελάτισσα του The TaTa Top. Ακολούθησαν τα σχετικά reports, o λογαριασμός σφραγίστηκε και η η κοπέλα έλαβε τις σχετικές ειδοποιήσεις για παραβίαση όρων περιεχομένου και δημοσίευση που θεωρείται προσβλητική και προκλητική.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ κανονικά η φωτογραφία θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί η κοπέλα έλαβε ειδοποίηση πως οι " ειδικοί" του Facebook εξέτασαν με προσοχή το περιεχόμενο και πως τελικά δεν προχώρησαν σε διαγραφή της εικόνας. Στήθος άλλωστε δεν φαινόταν...ή φαινόταν αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούσε να γίνει αιτία διαγραφής.

 

 

Mια μικρή μάχη στον πόλεμο για την απενοχοποίηση του γυναικείου στήθους είχε μόλις κερδηθεί χάρη σε ένα μαγιό κατασκευασμένο να ξεγελάει και προορισμένο να συζητιέται.  Το TaTa Top έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου δύο μήνες και αμέσως έγινε ακόμη ένα αξεσουάρ που σκοπό έχει να διατηρεί ζωντανή τη συζήτηση γύρω από το το γυναικείο δικαίωμα στο τόπλες και τα ταμπού που περιβάλλουν το γυναικείο στήθος. Πίσω από το μαγιό που έχει πλέον λάβει αναφορές από δεκάδες μεγάλα μέσα σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα ζευγάρι γυναικών που ζει και εργάζεται στο (λίγο συντηρητικό όπως λένε) Andersonville στην Τζόρτζια των Η.Π.Α.

 

Η Michelle Lytle και η Robyn Graves μας μίλησαν για το TaTa Top και μας εξήγησαν τους λόγους που κάθε γυναίκα( ίσως και άντρας) πρέπει μάλλον να βρει έναν τρόπο να εκφράσει τις θέσεις του απέναντι στο κίνημα #Freethenipples.

 

 

 

" Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγο καιρό φιλοξενούσαμε δύο φίλες από την Ολλανδία. Τα κορίτσια είχαν πάει για κολύμπι στη λίμνη και ενώ μόλις είχαν μπει στο νερό, είδαν έκπληκτες τον ναυαγοσώστη να τρέχει πανικόβλητος προς το μέρος τους και να τους φωνάζει. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο νερό ή κάποια απαγόρευση. Οι φίλες μας είχαν απλά κάνει το λάθος να μην συμπεριλάβουν το πάνω μέρος του μαγιό στην ενδυμασία τους.  Μας περιέγραφαν λοιπόν σχεδόν ξαφνιασμένες πως ένας άντρας που είχε τις ρώγες του εκτεθειμένες τους ζητούσε επιτακτικά να καλύψουν τις δικές τους γιατί ο νόμος το απαγορεύει. Ήταν εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της υποκρισίας και το πόσο μειονεκτικό ήταν όλο αυτό για μια γυναίκα. Αναρωτηθείτε λίγο τι ακριβώς συμβαίνει..."

 

 

" Αυτό που μας μαθαίνουν είναι πως όταν γεννιέσαι και μέχρι να περάσεις την παιδική ηλικία είναι πως μπορείς να κυκλοφορείς ακόμη και εντελώς γυμνός στην παραλία ή το σπίτι, ακόμη και μπροστά στα αδέλφια σου που μπορεί να έχουν άλλο φύλο. Ξαφνικά και ενώ μεγαλώνεις έρχεται η ώρα που σου επιβάλλεται να φορέσεις μαγιό και να κρύψεις τις ρώγες σου. Σου λένε δηλαδή πως το αντρικό στήθος είναι ok, αλλά για κάποιο λόγο που νομίζουμε κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει, υπάρχει πρόβλημα με το γυναικείο στήθος. Αυτό είναι καθαρή υποκρισία. Αν το πρόβλημα είναι ο παραπάνω ιστός τότε μάλλον κοροϊδευόμαστε μιας και τα περισσότερα μαγιό το μόνο που κρύβουν είναι η ρώγα. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τη γυναικεία ρώγα, κανείς δεν μπορεί να το αποσαφηνίσει. Υπάρχει ένα εντελώς απλό και ίσως λίγο παιδιάστικο παράδειγμα στο οποίο θα θέλαμε να μας απαντήσει όποιος διαφωνεί. Ας πούμε λοιπόν πως εμφανίζεται ένας εξωγήινος και αναρωτιέται γιατί οι μισοί άνθρωποι στις παραλίες φοράνε ένα ρούχο και οι υπόλοιποι δύο. Παρακαλούμε δώστε εξηγήσεις που θα δεν θα κάνουν το ανθρώπινο είδος να φανεί εντελώς παράλογο..."

 

 

" Το θέμα μας δεν είναι να παρανομήσουμε και δεν προτρέπουμε κανέναν να το κάνει. Αυτό που κάνουμε είναι μια οφθαλμαπάτη που σκοπό έχει περισσότερο να εξοικειώσει και να προκαλέσει συζήτηση. Είναι επίτηδες φτιαγμένο έτσι ώστε σε κοντινή απόσταση να γίνεται αντιληπτό πως η γυναίκα που το φοράει δεν αποκαλύπτει κάτι. Το θέμα εδώ δεν είναι να παρανομήσεις αλλά να αλλάξεις το νόμο. Στην πραγματικότητα όμως το σχέδιο είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση ρώγας και τελικά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι ακόμη πιο μεγάλα και αφορούν κυρίως την υποκρισία. Ο μόνος τρόπος να πάψει αυτό το θέμα να είναι ταμπού είναι νομίζω η έκθεση. Όσο πιο πολύ εκθέτεις κάτι, τόσο το απομυθοποιείς. Νομίζουμε δε πως το γυναικείο στήθος δεν είναι και το πιο συναρπαστικό πράγμα σε μια γυναίκα και πως όλο αυτό το μυστήριο και η γοητεία που δημιουργείται από ένα μικρό κομμάτι ρούχου, ελάχιστες από εμάς που το έχουμε μας ενδιαφέρει ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. "

 

 

 

" Το θέμα δεν είναι να ξεγελάσουμε το Facebook ή το Instagram. Eπίσης δεν έχουμε καμία διάθεση να προσβάλουμε κάποιον και σεβόμαστε τα όρια. Κατανοούμε πως οι εταιρείες έχουν χαράξει πολιτική με άξονα το πώς θα έχουν τους περισσότερους πελάτες ευχαριστημένους. Συνεπώς το πρόβλημα δεν ενοπίζεται στο Facebook κτλ, αλλά σε εμάς τους ίδιους. Σε εμάς που είμαστε πιο πολλοί εκείνοι που θα ενοχληθούμε από το γυναικείο στήθος παρά από το νεκρό παιδί στις ειδήσεις ή τις εικόνες ρατσισμού. Εμείς κάνουμε τα reports και εμείς επιλέγουμε τι θα δείξουμε με το δάχτυλο. Σίγουρα αυτή την στιγμή ο πλανήτης έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από τη καλυμμένη γυναικεία ρώγα. Νομίζουμε όμως πως η ιστορία που γράφεται γύρω από την ηθικολογία έχει μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη δύναμη και θα επηρεάζει το μέλλον. Σκεφτείτε λίγο πώς οι κανόνες στα social media και τα ΜΜΕ διαμορφώνουν και καθοδηγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και ορίζουν τους κανόνες μεταξύ μας. Τώρα σκεφτείτε λίγο διαφορετικά και φανταστείτε να είχε εφευρεθεί το Facebook το 1950 ή το 60 και να είχε σαν βάση την ηθική της εποχής. Μάλλον το σήμερα θα ήταν πολύ πιο αυστηρό, απόλυτο, συντηρητικό και πολύ πιο καλυμμένο.  Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις ρώγες..."

 

 

*Το Tata Top πωλείται εδώ και σημαντικό μέρος από τα κέρδη προορίζεται και αποδίδεται στο ίδρυμα κατά του καρκίνου Lynn Sage.

 

 

 

 

 

 

72

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πολυ καλη ιδεα!!πραγματικα οσο υποστηριζεις κ προβαλλεις κατι τοσο απενοχοποιειται! Δυστυχως μιλαμε για αντιληψεις χρονων. κ συντηρητισμο που πρεπει καποια στιγμη ν ξεπεραστουν,σε ολα τα θεματα.. η μονη ενσταση π εχω γ τ γυμνο ειναι στο οτι σε μια φαλλοκρατικη κοινωνια προβαλλεται μονο απο συγκεκριμενα προτυπα κ σωματοτυπους κ αυτο δν δηλωνει καθολου απελευθερωση κ σπασιμο των ταμπου..