Σε λίγο ξεκινά η πρώτη πορεία για την ελεύθερη χρήση κάνναβης στην Αθήνα

 Σε λίγο ξεκινά η πρώτη πορεία για την ελεύθερη χρήση κάνναβης στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από προηγούμενο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας
32


Στο δρόμο/στο δρόμο/να σπάσουμε τον τρόμο!


Μια πορεία διαφορετική, εύθυμη, πολύχρωμη, φασαριόζικη θα συμβεί σήμερα στην Αθήνα, όπως κι εκατοντάδες άλλες πόλεις παγκόσμια. Γιατί αντιναρκωτική υστερία δεν αντέχεται, γιατί η κάνναβη μπορεί και πρέπει να είναι ελεύθερη, γιατί η ελευθερία είναι η καλύτερη θεραπεία και πρόληψη συνάμα.


Είτε την «πίνεις», είτε όχι, σίγουρα ξέρεις γι' αυτή - όλο και θα 'χεις κάποιον, συγγενή, φίλο ή γνωστό που τη χρησιμοποιεί. Και που μόνο γι΄αυτό θεωρείται «ναρκομανής», παράνομος, άσχετα αν κατά τα άλλα μπορεί να είναι ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, πετυχημένος επαγγελματίας, ονομαστός συγγραφέας, αθλητής καλλιτέχνης ή πολιτικός, πρόσωπο γενικά καθ΄όλα αξιοσέβαστο για τα κοινωνικά στάνταρ – γιατί βέβαια γελιέται όποιος νομίζει ότι η κάνναβη σήμερα αφορά μόνο κάποια εξτρίμ «φρικιά». Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως «η μισή Ελλάδα πίνει», μόνιμα ή περιστασιακά, ή έχει τουλάχιστον δοκιμάσει, παρά το «σκληρό» νομικό καθεστώς που εξακολουθεί να φυλακίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες απλούς χρήστες, «στιγματίζοντας» χιλιάδες άλλους. Διαθέτοντας δε, ως χώρα, κατά γενική ομολογία κορυφαίας ποιότητας «χόρτο», εάν νομιμοποιούνταν η καλλιέργεια και η χρήση θα βγαίναμε, λέει, σε "dt" από την κρίση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα αισθητά την ίδια την καθημερινότητά μας. Υπερβολική αισιοδοξία; Πιθανόν, σίγουρα όμως προτιμότερη από την άκριτη δαιμονοποίηση και την τυφλή καταστολή. Γιατί η κάνναβη δεν είναι «ναρκωτικό», εκτός κι αν εσύ την καταντήσεις έτσι (καταχρώμενος την ουσία, δίχως να κάνεις οτιδήποτε ενδιαφέρον στη ζωή σου). Αντίθετα, η συνετή χρήση – κι εφόσον βέβαια «σε πάει» - μπορεί να τονώσει και να διευρύνει τη δημιουργικότητα, να ομορφύνει την αναψυχή, να «απογειώσει» την παραγωγή (η κλωστική της ποικιλία) και, το κυριότερο, να συνδράμει αποφασιστικά σε προβλήματα υγείας (καρκίνος, γλαύκωμα, κατάθλιψη, ανορεξία κ.λπ.), αντικαθιστώντας πολύ ακριβότερα ή/και σαφώς τοξικότερα φάρμακα.


«Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό/είναι βοτάνι θεραπευτικό», «Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις», «Λευτεριά στην κάνναβη», «Η λύση για την κρίση/βρίσκεται στη φύση», «Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, κατακτούνται!». Αυτά και άλλα συνθήματα θα δονούν το αθηναϊκό κέντρο σήμερα το απόγευμα, οπότε θα λάβει χώρα η Κανναβική Αντιαπαγορευτική Μουσική Πορεία (Cannabis Street Parade), με εκκίνηση την πλατεία Κοτζιά και τερματισμό στο Θησείο. Αντίστοιχες παρελάσεις, πορείες κι εκδηλώσεις θα συμβούν σε 300 πόλεις σε όλο τον κόσμο, μια και η 17η Μαϊου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Παγκόσμιας Πορείας για την Κάνναβη (Global Marihuana March). "Εμπρός, να σπάσουμε το φόβο και τα ταμπού... Ντυθείτε πολύχρωμα, κανναβικά, φτιάξτε πανό και πικέτες, φέρτε καραμούζες, σφυρίχτρες, μουσικά όργανα και την καλή σας διάθεση... Ελάτε να σπείρουμε μαζί την αλήθεια, γιατί αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη!», διαβάζω στο κάλεσμα που συνυπογράφουν ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α), οι Ηλιόσποροι, το Κενό Δίκτυο, ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ και η Συμμαχία «Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά».


Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη πορεία που γίνεται στην Αθήνα για την ελεύθερη κάνναβη κι έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, εφόσον φέτος το γνωστό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ θα έκλεινε δέκα χρόνια ζωής – η καθιερωμένη και ιδιαίτερα λαοφιλής ειδικά στη νεολαία αυτή εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος για οικονομικούς, κυρίως, λόγους, όμως οι διοργανωτές υπόσχονται ότι του χρόνου θα επιστρέψει δριμύτερη. Ήταν, εξάλλου, καιρός χρήστες, «πότες», υποστηρικτές και φίλοι να βγουν στο δρόμο γιατί αυτή την εποχή «παίζονται» πολλά με την κάνναβη και τις ουσίες γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο – σαν ένας ούριος άνεμος αλλαγής να άρχισε να πνέει, σαν να αλλάζει επιτέλους το κλίμα της απαγόρευσης και του κυνηγιού «φτιαγμένων» μαγισσών.

 

 Σε λίγο ξεκινά η πρώτη πορεία για την ελεύθερη χρήση κάνναβης στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από προηγούμενο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας


Ήταν στη δεκαετία του '60 που τέθηκε για πρώτη φορά μαζικά το ζήτημα της αποποινικοποίησης της χρήσης. Η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ύστερα από σειρά μελετών που το επιβεβαίωναν υπήρξε το εφαλτήριο του σύγχρονου αντιαπαγορευτικού κινήματος. Παρά τη σφοδρή αντίδραση του «κατεστημένου της απαγόρευσης», η πολιτική μείωσης της βλάβης (όχι δίωξη χρήσης και προμήθειας, διαχωρισμός κάνναβης από τα «σκληρά», λειτουργία χώρων υγιεινής χρήσης κ.α.) εφαρμόζεται πια από ολοένα περισσότερες χώρες. Η ιατρική κάνναβη έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε 19 Πολιτείες των Η.Π.Α., στον Καναδά, το Ισραήλ και πρόσφατα στη Γαλλία. Σε δύο ακόμα αμερικανικές πολιτείες (Ουάσινγκτον, Κολοράντο) νομιμοποιήθηκε πέρσι και η ψυχαγωγική της χρήση - εγγυάται, εξάλλου, μια πολύ υγιέστερη διασκέδαση αλλά και χαλάρωση συγκριτικά με πλήθος άλλες ουσίες, νόμιμες ή παράνομες -, ενώ σε Ισπανία και Βέλγιο λειτουργούν, μαθαίνω, "κοινωνικές λέσχες κάνναβης" με νόμιμη προμήθεια (καλλιέργεια) για τα μέλη τους.


Ολλανδία – η πρώτη διδάξασα -, Πορτογαλία, Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γερμανία έχουν μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία τους προς την αποποινικοποίηση ή και την ελεγχόμενη νομιμοποίηση χρήσης και καλλιέργειας, όπως έπραξε πέρσι θαρραλέα η Ουρουγουάη, ενώ Μεξικό, Κολομβία και Γουατεμάλα, χώρες όπου τα «σκληρά» ναρκωτικά και η εγκληματικότητα θερίζουν, το συζητούν πλέον σοβαρά. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αναμφίβολα θετικά: Αποστιγματισμός των χρηστών, περιορισμός της εγκληματικότητας, μείωση των θανάτων από χρήση «σκληρών» αλλά και της χρήσης καθαυτής. Προ ημερών, μάλιστα, ομάδα από νομπελίστες οικονομολόγους και πολιτικούς (Κένεθ Άροου,Τόμας Στέρλινγκ, Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νικ Κλεγκ, Τζορτζ Σουλτς, Χαβιέ Σολάνα) έκαναν έκκληση στον ΟΗΕ να εγκαταλειφθεί η «μονολιθική κατασταλτική προσέγγιση» απέναντι στην κάνναβη και τις ουσίες γενικότερα (η έκκληση προλόγιζε έρευνα του London School of Economics ενόψει της συνδιάσκεψης κορυφής του 2016 για τα ναρκωτικά – και είναι αξιοσημείωτο ότι η αποποινικοποίηση βρίσκει υποστηρικτές σε όλο το πολιτικό φάσμα). Οι ακτιβιστές της ελεύθερης κάνναβης είναι πεπεισμένοι ότι ο ίδιος ο πολυδιαφημισμένος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» - που μόνο στην ΕΕ στοιχίζει 34 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο – αποδεικνύεται ήδη ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές φάρσες!


Στην Ελλάδα, που μέχρι τη δεκαετία του '30 όχι μόνο καλλιεργούσε αλλά και εξήγαγε κάνναβη, παρά κάποια σημάδια «χαλάρωσης» απέναντι στον απλό χρήστη, βασικά λόγω αλλαγής προτεραιοτήτων καθώς και του αδιαχώρητου στις φυλακές, η νομοθεσία παραμένει ιδιαίτερα αυστηρή σε σημείο που να έχουν κυνηγηθεί παλιότερα μέχρι τα Cannabishops. Οι όποιες προσπάθειες φιλελευθεροποίησης έπεσαν στο κενό. Στις εξαγγελίες έμεινε κι ο ΓΑΠ, που ήταν πιθανόν ειλικρινής, όντας όμως ο λάθος άνθρωπος-στη λάθος θέση-τη λάθος εποχή, κατέληξε να τον «δουλεύουν» και γι' αυτό. Από τη σημερινή συγκυβέρνηση θα ήταν ανέκδοτο να περιμέναμε περισσότερη ευαισθησία. Ο νέος νόμος 4139/2013 τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι 5 μηνών όποιον προμηθεύεται ή κατέχει παράνομες ουσίες, ακόμα και για αποκλειστικά ίδια χρήση. «Είναι ξενόδουλοι, μόνο όμως στη μαύρη αντίδραση, όχι στα φωτισμένα μυαλά, τρέμουν το πολιτικό κόστος και έχουν, παράλληλα, κολοσσιαία άγνοια μιας πραγματικότητας που αλλάζει καθημερινά», λέει σχετικά ο γιατρός Γιώργος Οικονομόπουλος, από τους πρωτεργάτες της αντιαπαγόρευσης. Και ο Σύριζα, ωστόσο, παρά τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, δεν έχει μέχρι στιγμής θέσει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα την αποποινικοποίηση. Θα το πράξει, άραγε;


Γεγονός είναι ότι, σε μια χώρα όπου οι χρήστες κάνναβης (τακτικοί και περιστασιακοί) υπολογίζονται γύρω στο 1 εκ., σε περίπτωση νομιμοποίησης «θα εξασφαλίζαμε, συντηρητικά, περισσότερα από 600-800 εκ. Ευρώ ετησίως από φόρους και μειωμένες δαπάνες καταστολής/ φυλάκισης (0.065% του ΑΕΠ), θα δημιουργούνταν πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ευνοούνταν ο τουρισμός, παράλληλα με τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών... Αν συνυπολογίσουμε τα πιθανά οφέλη από την εκτεταμένη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης (που στην Ελλάδα έχει «μπλοκάρει», παρά την ύπαρξη και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σχετικά), τα κρατικά έσοδα θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. Ευρώ το χρόνο, ενώ πολλαπλάσια κέρδη θα είχαν παραγωγοί και μεταπράτες», αναφέρουν σχετικά οι Ηλιόσποροι. Και μας καλούν με τη σειρά τους, όπως και οι υπόλοιποι οργανωτές, να κατέβουμε το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά «για να μοιράσουμε το μήνυμα της αλήθειας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της ελευθερίας, να γίνουμε οι καλοί σπορείς... Γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη!». Ψέματα; Ακόμα κι αν δεν κόπτεσαι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ή τη «συστημική» αποδοχή της χρήσης, σίγουρα δεν θες δερβέναγες πάνω απ' το κεφάλι σου να ποινικοποιούν ένα καθαρά ατομικό δικαίωμα. Εγώ κι οι κολλητοί μου πάντως, χρήστες και μη, θα είμαστε εκεί.

 

_________________

* 10/5, Athens Cannabis Street Parade 2014, εκκίνηση πλατεία Κοτζιά (7μμ), τερματισμός Θησείο,

Με mobile sound system, και τη συμμετοχή των Anna Mystic A.H2O, Petros Floorfiller, Rankin Johnny, Harris,  Junior X , Crystal Zero, Selector Nesta, Jeph1 και της μπάντας κρουστών Batuca*

 

 

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ