Οι περισσότεροι νέοι Θεσσαλονικείς δεν εμπιστεύονται την Ευρώπη

Οι περισσότεροι νέοι Θεσσαλονικείς δεν εμπιστεύονται την Ευρώπη Facebook Twitter
2

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Θεσσαλονίκης: Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» δείχνει ότι οι νέοι κάτοικοι της πόλης, από 18 έως 34 ετών, δεν αισθάνονται και πολύ Ευρωπαίοι.

Στο ερώτημα "Πόσο Ευρωπαίοι νιώθετε;", μόλις 10,4% απαντά "Πάρα πολύ". "Λίγο" απαντά το 27,9% και "καθόλου" το 22,9%. "Αρκετά" είναι η απάντηση που δίνει το 23,7%.

Στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε την ΕΕ, το 47% δηλώνει ότι εμπιστεύεται "λίγο" ή "καθόλου" την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό. Μόλις το 21,9% των νέων 17-19 ετών, εκείνοι δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές, εμπιστεύεται την Ε.Ε. σαν θεσμό.

Στην ερώτηση "Οι ανησυχίες σας πιστεύετε πως θα ήταν μεγαλύτερες ή μικρότερες αν η χώρα μας ήταν εκτός Ε.Ε.;" το 41,1% απαντά ότι θα ήταν μεγαλύτερες, το 30,6% λέει "το ίδιο" και το 20% πιστεύει ότι θα ήταν μικρότερες.

Στο ερώτημα "Έχετε σκοπό να ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές;" 68% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Χαμηλότερη αναμένεται, πάντως, η συμμετοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς το 34,7% των ερωτηθέντων 17 - 19 ετών απαντά ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει.

Όσο για τους λόγους που θα τους οδηγούσαν στην κάλπη, το 36,8% θεωρεί ότι "είναι υποχρέωση όλων μας η ψήφος", το 29,8% θεωρεί ότι με την ψήφο μπορεί να αλλάξει κάτι, το 16,8% πιστεύει ότι έτσι στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και το 13,4% ότι στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρώπη.

Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, το 47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά "αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης", 22,9% "δίκαιη αντιπροσώπευση - συμμετοχή όλων των χωρών στις αποφάσεις" και 20,6% "μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την προστασία των δημόσιων αγαθών, νερό, ηλεκτρικό, ελευθερία Τύπου κλπ".

Η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων δεν είναι άλλη από την εύρεση εργασίας (57,7%), ποσοστό που αυξάνεται σε 67,7% ανάμεσα σε ανθρώπους 17 - 19 ετών.

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά αναφορικά με την ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν την ΕΕ. Το 51,7% δηλώνει ότι ενημερώνεται, ενώ το 48.0% ότι δεν ενημερώνεται. Η πλειοψηφία των νέων (65,2%) ενημερώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφει και η τηλεόραση, καθώς το 47 % των νέων ενημερώνεται από αυτήν. Ως πηγές ενημέρωσης ακολουθούν τα blogs (29%), οι εφημερίδες (14,9%), φίλοι και γνωστοί (13%), το ραδιόφωνο (10,5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το Πανεπιστήμιο ενημερώνεται για ευρωπαϊκά θέματα μόλις το 1,9%.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Πέραμος: «Το παιδί μου δεν είχε πειράξει κανέναν» - Τα σημεία που δυσκολεύουν την εξιχνίαση της υπόθεσης

Ελλάδα / Νέα Πέραμος: «Το παιδί μου δεν είχε πειράξει κανέναν» - Τα σημεία που δυσκολεύουν την εξιχνίαση της υπόθεσης

Το βάρος της έρευνας πέφτει πλέον στις καταθέσεις συγγενών και φίλων του θύματος, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κίνητρα, αλλά και να διαπιστωθεί αν υπάρχει ηθικός αυτουργός πίσω από τη δολοφονία
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Με τρομοκρατεί η ιδέα ότι ψηφίζουν αυτοί που λένε ότι δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι. Επρεπε να μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι να γίνουμε Νιγηρας και Μοζαμβίκη , να βρουν εκείνο που τους ταιριάζει οι αγαπητοί συμπολίτες.