ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Νεοϋορκέζα Nomi Ruiz διάλεξε την Αθήνα για σπίτι της

Η Νεοϋορκέζα Nomi Ruiz διάλεξε την Αθήνα για σπίτι της Facebook Twitter
3

 

Τι αγαπούσες περισσότερο στη Νέα Υόρκη μεγαλώνοντας στην πόλη;

Πήγα σχολείο στην καρδιά του Μανχάταν και μου άρεσε πολύ που συναντούσα ανθρώπους από όλα τα σημεία της πόλης και απ' όλο τον κόσμο. Παιδιά απ' όλες τις περιοχές της πόλης, απ' όλες τις κουλτούρες. Αυτό ήταν το αγαπημένο μου στοιχείο της πόλης, ο τρόπος που αναμειγνύονται οι διαφορετικές κουλτούρες.

 

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;

Μεγάλωσα ακούγοντας ό,τι άκουγε η μητέρα μου: «θλιμμένα» τραγούδια από τον Willie Nelson και τον Lionel Richie. Μετά ερωτεύτηκα τη freestyle, την ποπ και, γενικά, οτιδήποτε μπορώ να χορέψω. Η hip-hop επίσης είναι μια μεγάλη επιρροή στη μουσική μου. Νομίζω ότι η μουσική που δημιουργώ τώρα ως Jessica 6 αντανακλά όλες αυτές τις διαφορετικές επιρροές. Και, στ' αλήθεια, αυτός είναι ο στόχος μου, να έχω μια συνέπεια στο να αναμειγνύω μουσικά είδη, αλλά ταυτοχρόνως να προωθώ ένα μήνυμα με όλο τον άλμπουμ.

 

Τι προτιμάς; Να γράφεις ένα τραγούδι, να το τραγουδάς ή να το ερμηνεύεις ζωντανά σε μια συναυλία;

Μου αρέσει όταν ένα τραγούδι ολοκληρώνεται και το τραγουδώ ζωντανά. Όταν ο κόσμος τραγουδά μαζί μου είναι η στιγμή που συνδέομαι με τη μουσική. Με το να συνδέομαι, δηλαδή, με τον κόσμο που είναι παρών εκείνη τη στιγμή και να «αισθανόμαστε» το τραγούδι μαζί.

 

Πες μου μια φοβερή ιστορία από το παγκόσμιο τουρ σου.

Δεν μπορώ να αποφασίσω ποια είναι η αγαπημένη μου. Είμαι ανάμεσα στην ημέρα που έβαλα φωτιά σε ένα ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη, όταν έσκισα κατά λάθος το φόρεμά μου επί σκηνής στη Σκωτία ή το βράδυ που έσπασα ένα δόντι μου σε ένα μικρόφωνο στη Γερμανία.

 

Πώς πάει το νέο σου άλμπουμ;

Ολοκληρώθηκε επιτέλους! Είχα τόσο διαφορετικές ιδέες που δοκίμαζα. Στην αρχή πήγαινα για έναν πιο hip-hop/r&b δίσκο, οπότε έγραψα πολλά τραγούδια σε αυτό το είδος. Μετά το πήγα στο πιο χορευτικό, μετά σε πιο «οργανικά» τραγούδια με συγκρότημα. Δούλεψα με τόσους παραγωγούς κι έγραψα τόσο πολλά τραγούδια! Στο τέλος διάλεξα αυτά που πίστευα ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα ό,τι αισθάνομαι τώρα και ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους.

 

Σε συνδέουν με την τσιγγάνικη κουλτούρα.

Μου κόλλησαν τον όρο όταν έγραψα το τραγούδι «Borough Gypsy» που μιλάει για την προσπάθεια να βρεις ένα μέρος όπου θα αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου, είτε αυτό είναι πραγματικό μέρος, ή ένα πρόσωπο, ή μια κουλτούρα. Ζώντας στη Νέα Υόρκη με αυτή την αίσθηση μέσα μου, μετακινιόμουν από περιοχή σε περιοχή κι έβρισκα τον εαυτό μου βυθισμένο σε τόσο διαφορετικούς τρόπους ζωής, κουλτούρες και μουσικές σκηνές. Τώρα έχω επεκτείνει αυτή την ιδέα, καθώς ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, συνεχίζοντας να βουτώ σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω. Συνδέομαι, λοιπόν, με την τσιγγάνικη κουλτούρα, καθώς μετακινούμαι προσπαθώντας να βρω ένα «σπίτι». Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη με ρατσιστική διάθεση για να χαρακτηρίσουν μια ομάδα ανθρώπων. Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Νομίζω ότι η λέξη Gypsy είναι πανέμορφη στο νόημα και το πνεύμα της.

 

Πώς σου φαίνεται η Αθήνα;

Η Αθήνα είναι μια σκληρή πόλη. Τη συγκρίνω με τη Νέα Υόρκη ως προς το ότι πρέπει να κινείσαι συνέχεια, αν θες να βρεις τον εαυτό σου ή τους «ανθρώπους» σου. Όπως και στη Νέα Υόρκη, μπορεί να παγιδευτείς στο κέντρο της πόλης και να ξεχάσεις ότι περιβάλλεσαι από μια όμορφη θάλασσα.

 

Η μουσική της σκηνή;

Αγαπώ τη μουσική σκηνή εδώ. Υπάρχουν πολλοί χώροι και τόσο πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί και συγκροτήματα που παίζουν κάθε μέρα. Είμαι πολύ τυχερή που έχω γνωρίσει κάποιους από αυτούς τους μουσικούς, οι οποίοι παίζουν μαζί μου τώρα. Αισθάνομαι πιο δυνατή από ποτέ στη σκηνή.

 

Φτιάχνεις τη βάση σου εδώ;

Μου αρέσει η Ευρώπη γενικότερα και θέλω να ζήσω και να κάνω καριέρα εδώ. Για κάποιον λόγο η Ελλάδα με έχει αγκαλιάσει και με έχει κάνει να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου. Τείνω να ακολουθώ την καρδιά μου σε αυτά τα πράγματα και δεν φοβάμαι να κάνω τολμηρές κινήσεις, οπότε πήρα ένα ρίσκο και ήρθα. Αγαπώ την Ελλάδα. Πιστεύω στην Ελλάδα.

 

Με ποιους  Έλληνες έχεις συνεργαστεί;

Στον δίσκο έχω δουλέψει με τον CJ Jeff και τον Θοδωρή Τριανταφύλλου, όπως και με τον Dim Vack που είναι γνωστός ως Sugar House. Είχαμε δουλέψει όλοι μαζί πριν από τον δίσκο και μου άρεσε πολύ η συνεργασία μαζί τους. Ξέρουν πραγματικά πώς να δημιουργούν βαθιά και «χυμώδη» τοπία στη χορευτική μουσική. Μου αρέσει να ακούω τις δημιουργίες μας στο dancefloor.

3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Design / Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Η Άννη Μαρκιτάνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του πρώτου Milano Design Film Festival Greece της Αθήνας, το οποίο λόγω της πανδημίας μετατέθηκε για το 2021, μιλά για τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές δράσεις που ξεκινούν τώρα στην πόλη.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Small Talk / Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Ο stand-up κωμικός που έγινε viral με το βίντεό του για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας μιλά για το 2020, τα drive-in, τους φόβους του και τα νέα του πλάνα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Εικαστικά / Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Θραύσματα από μάρμαρο, κομμάτια μια ιδιότυπης συλλογής από τις μεγάλες πορείες της Αθήνας, αιωρούνται σαν αστρική σκόνη σε νυχτερινό ουρανό στη συμμετοχή του νεαρού εικαστικού στην έκθεση «The state of emergency has become the rule» της γκαλερί Can.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

σχόλια

3 σχόλια