Άγγελος Φεταχάϊ. «Εγώ θα γυρίσω στην Ελλάδα»

Άγγελος Φεταχάϊ. «Εγώ θα γυρίσω στην Ελλάδα» Facebook Twitter
17

Γεννήθηκες Ελλάδα λοιπόν. «Και εγώ και η αδερφή μου που είναι 4 χρονών».

Οι γονείς σου τι δουλειά έκαναν στην Ελλάδα; «Η μητέρα μου καθαρίστρια, ο πατέρας μου σε οικοδομή».

Και στην Αλβανία; «Η μητέρα φυλάει 8 ώρες κάθε μέρα ένα παιδάκι και παίρνει 130 ευρώ το μήνα, ο πατέρας μου μία δουλεύει, μία δεν δουλεύει».

Αλβανία πήγαινες καθόλου; «Τα καλοκαίρια».

Και τώρα μόνιμα. «Στην αρχή ήταν χάλια».

Δηλαδή; «Η μάνα μου πριν 5 μήνες μου είπε: "Άγγελε, δεν υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα, άρα δεν υπάρχει και ζωή, πρέπει να φύγουμε". Εγώ στεναχωρήθηκα πολύ, θύμωσα αλλά μέσα μου. Δεν έφερα αντίρρηση, δεν υπήρχε άλλη λύση. Παλιά οι γονείς μου δούλευαν όλη μέρα, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έβλεπα τον πάτερα μου να μην δουλεύει καθόλου γιατί δεν έφτιαχναν οικοδομές στην Ελλάδα και τη μητέρα μου να "χάνει" τα σπίτια που καθάριζε. Αναγκαστήκαμε να έρθουμε Αλβανία. Ούτε οι γονείς μου ήθελαν να γυρίσουμε... 15 χρόνια έμειναν στην Ελλάδα, με τα χρήματα που έβγαλαν αγόρασαν σπίτι στην πόλη Αυλώνα. Γυρίσαμε πίσω για να γλιτώσουμε και το ενοίκιο που δίναμε στην Ελλάδα».

Έχεις προσαρμοστεί τώρα; «Έχω κάνει νέους φίλους από το σχολείο».

Πώς είναι η ζωή εκεί; «Φτώχεια, δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι λίγοι αυτοί που ζουν καλά. Είναι μια χώρα που ζει από τα λεφτά που στέλνουν οι Αλβανοί που έχουν μεταναστεύσει».

Υπάρχουν και άλλοι που έχουν γυρίσει πίσω; «Πάρα πολλοί. Αλβανοί που ήταν και 20 χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, επέστρεψαν».

Στην Αλβανία τα άλλα παιδιά πώς σε αντιμετωπίζουν; «Καλά. Στην Αλβανία δεν υπάρχει ρατσισμός. Εδώ, από πού και αν είσαι δεν σου λένε τίποτα. Εγώ από μονός μου νιώθω ξένος».

Γιατί; «Εγώ στην Ελλάδα γεννήθηκα, στην Ελλάδα μεγάλωσα. Όταν ήμουν 10 χρονών βαφτίστηκα κιόλας -πιο ωραία περνάω εκεί».

Τι σου λείπει περισσότερο; «Οι φίλοι μου. Μου λείπει που μαζευόμασταν στην πλατεία και παίζαμε ποδόσφαιρο ή που γυρνάγαμε με τα ποδήλατα».

Τι σου λένε; «Όλο με ρωτάνε πότε θα γυρίσω, μιλάμε στο skype».

Θα γυρίσεις; «Εγώ θέλω να γυρίσω πίσω μόνιμα».

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου εκεί; «Κάνω προπονήσεις στην πυγμαχία και παίζω στον υπολογιστή».

 

Στην Ελλάδα είχες δεχτεί ρατσισμό; «Ναι, και εγώ και ακόμα περισσότερο ο ξάδερφός μου. Του λέγανε "Φύγε από εδώ, δεν είσαι μαζί μας, είσαι από Αλβανία και δεν σε θέλουμε"».

 

Η λέξη Αλβανός στην Ελλάδα είναι βρισιά; «Ναι, δυστυχώς».

Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; «Μηχανικός αυτοκίνητων. Αυτό μ' αρέσει».

Ελλάδα
17

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Το ηγετικό μέλος, που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται επικεφαλής  της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικού, φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το σήμα για την έναρξη των επεισοδίων
NEWSROOM
Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

Ελλάδα / Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία» εξήγησε ο κ. Λέκκας
NEWSROOM

σχόλια

14 σχόλια
"φίλοι μου που η καταγωγή τους είναι απο Αλβανία κ έχουν μεγαλώσει εδώ μου λένε οτι εκεί τους αντιμετωπίζουν ρατσιστικά οι ντόπιοι Αλβανοί"Αυτό εννοώ! Όχι κάτι κατά σου
Δεν υπάρχει ρατσισμός, απλά αν μιλάς ελληνικά μπορεί να σε μαχαιρώσουν (Αριστοτέλης Γκούμας).Πάντως στην περίπτωση της μπορεί να οφείλεται και στο φθόνο, επειδή εδώ όπως και να 'χει περνούσαν καλύτερα.
ρε παιδιά εμένα φίλοι μου που η καταγωγή τους είναι απο Αλβανία κ έχουν μεγαλώσει εδώ μου λένε οτι εκεί τους αντιμετωπίζουν ρατσιστικά οι ντόπιοι Αλβανοί. εντάξει όχι όλοι αλλά το έχω ακούσει κ αυτό. Δεν ξέρω.. πολύ ουτοπικό μου ακούγεται να μην υπάρχει ρατσισμός εκεί.
A, και να είστε σίγουροι ότι οι ΑΛβανοί που έφυγαν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όχι, επειδή την αγαπούν, αλλά για τον ίδιο λόγο που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι Έλληνες.
Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Είναι μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρώην ρακένδυτων μεταναστών που σε λιγότερο από δεκαετία κατέληξαν να μιλάνε για Η/Υ, ένσημα, δικαιώματα, πρόγραμμα εράσμους, σκυλάδικα, γυμναστήριο, αγαπημένη Ελλάδα (Ευρωπαϊκή Ένωση, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους). Αυτό σημαίνει ότι και αυτό το κομματάκι της ΕΕ προσφέρει δυνατότητες εξέληξης στους μετανάστες! Ένας τομέας, ίσως και ο μοναδικός που αυτό εδώ το κράτος Πέτυχε!Φυσικά δεν πέτυχε με όλους, αλλά πως θα μπορούσε με τόσα εκατομμύρια;Σειρά έχουν οι ομογενείς που στέλνουν και συνάλλαγμα (που παράγεται αποκλειστικά έξω), τρώνε και γιούχα για τη Μακεδονία κλπ.
Δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί νέοι Αλβανοί οι οποίοι μεγάλωσαν στην Ελλάδα -καιζούν ακόμα- και τη μισούν .Μας τιμάει που ένα νέο παιδί παρά τις δυσκολίες που σίγουρα αντιμετώπισε εδω θέλει να γυρίσει πίσω και έχει καλές αναμνήσεις απο τη χώρα μας και θεωρώ πως σε αυτό έχει συμβάλει και το οικογενειακό του περιβάλλον .
Να έρθει πίσω να κάνει τι ακριβώς; Να απασχολείται για τρεις κι εξήντα; Να προσπαθεί να βρει δουλειά και να τον κοροϊδεύουν; το καλύτερο είναι να βρει μια σοβαρή χώρα αν θέλει να πάει εδώ θα βυθιστούμε αύτανδροι. Ας γλυτώσει και κανένας.
Άγγελε μας τιμούν ιδιαίτερα τα λόγια σου. Ελπίζω στη ζυγαριά σου να περισσεύουν οι καλές αναμνήσεις και όσα θετικά πήρες από την Ελλάδα.Αν μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις για να καλυτερέψεις τη ζωή σου και να μεταφέρεις σ' όλους τους φίλους και τους συγγενείς σου όλα τα καλά που πήρες, μακάρι να στεριώσεις εκεί και να είσαι πάντα ο καλός αγωγός των δύο γειτονικών λαών. Εχεις ένα τρομερό όπλο που κατέχεις τις δυο γλώσσες τόσο καλά, οι νέοι που γυρνάτε μπορείτε να κάνετε θαύματα. Νάσαι πάντα καλά αγόρι μου
Θεωρώ τους Αλβανούς ιδιαίτερα έξυπνο και ικανό λαό. Πιθανώς και λόγω των συνθηκών στις οποίες ζούσαν πριν την κατάρρευση του παραπετάσματος, είχουν αναπτύξει τρομερές δεξιότητες και είναι πολύ καλοί τεχνήτες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μιλούν πάρα πολύ καλά τα Ελληνικά και γενικά είναι ευπροσάρμοστοι άνθρωποι. Η διπλή ταυτότητα του Άγγελου μας τιμάει και μας δείχνει το δρόμο της ενσωμάτωσης.
για μερικούς από εμάς η λέξη 'Αλβανός΄ σημαίνει γείτονας, συνεργάτης ή φίλος... απλά πάντα μόνο τα άσχημα συζητιούνται και όχι η καθημερινότητα.