Τα πάντα για τους foodies

Τα πάντα για τους foodies Facebook Twitter
1

Πρώτα απ' όλα, είναι η λαϊκή αγορά. Κάθε Παρασκευή, από το χάραμα μέχρι νωρίς το απόγευμα, ένας από τους ωραιότερους δρόμους στο Κολωνάκι, η οδός Ξενοκράτους, μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο μανάβικο. Λένε, πως ό,τι έρχεται εδώ είναι υψηλής ποιότητας επειδή οι Κολωνακιώτες είναι τόσο ιδιότροποι και εκλεκτικοί που απαιτούν τα κορυφαία προϊόντα. Αυτό είναι δύσκολο να το εξακριβώσουμε γιατί στην Αθήνα υπάρχουν μυθικές λαϊκές αγορές με τριπλάσια έκταση και σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Κολωνακιώτες είναι απαιτητικοί και αυτό ανάγκασε τους πωλητές στη συγκεκριμένη λαϊκή να είναι ευγενέστατοι και πολύ προσεκτικοί σε αυτά που πουλάνε.

Ποικιλία τεράστια δεν υπάρχει. Υπάρχουν τα βασικά, ντομάτες, αγγούρια, λάχανα, καρότα, μεγάλη ποικιλία φρούτων, ψάρια και λουλούδια, αλλά υπάρχουν και μερικοί πολύ ιδιαίτεροι πάγκοι, όπως αυτό με τα σαλατικά και τα βότανα σε ματσάκια που έχει πραγματικά μεγάλη ποικιλία. Μοναδικά ματσάκια από φρέσκο κόλιαντρο και βασιλικό, μυρώνια και άλλες πρασινάδες για πίτες αλλά και μοναδική ρόκα. Επίσης, τέσσερα διαφορετικά σημεία με λουλούδια κομμένα αλλά και σε γλάστρες.

Οι  επίδοξοι μάγειρες μπορούν να βρουν πιο ειδικά λαχανικά και φρούτα στα δύο μανάβικά-μπουτίκ. Το πρώτο στην Πατριάρχου Ιωακείμ και το δεύτερο στη Σόλωνος. Και στα δύο μπορείτε να βρείτε, εκτός από πολλά εποχιακά φρούτα και λαχανικά, πιο δυσεύρετα είδη όπως blueberries, βατόμουρα, καταπληκτικά σύκα το καλοκαίρι, γλυκολέμονα, άγρια μανιτάρια, εξωτικά αλλά και ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς πολύ καλής ποιότητας.

Από το μανάβικο στη Σόλωνος αγοράστε χουρμάδες και παπάγια, αλλά και σταφύλια από τη Χιλή και ιταλικά μανταρίνια. Είναι πραγματικά μοναδικά. Δίπλα, η Αγροτική Γωνιά λειτουργεί ως συμπυκνωμένο σουπερμάρκετ στο οποίο θα βρείτε ωραία τυριά και αλλαντικά, καλό καπνιστό σολομό και αγκινάρες σε λάδι, φρέσκο χωριάτικο ψωμί με προζύμι, εκλεκτικές κονσέρβες, βιολογικά κρέατα και ωραία είδη μαναβικής. Ζητήστε τα προϊόντα που προέρχονται από το κτήμα τους.

Όσον αφορά στον όρο ντελικατέσεν, θα εκπλαγείτε από την ποικιλία τυριών στο La Maison Du Fromage (Καψάλη 10), αλλά και καπνιστού σολομού, φουά γκρα και κονσερβοποιημένων προϊόντων από όλη την Ευρώπη. Στο Petit Gourmand (Αναγνωστοπούλου 8) χαβιάρι Πετροσιάν και εκλεκτά κρασιά και στο Degustation στην Πλατεία Κολωνακίου μεσογειακά προϊόντα, ιταλικά ζυμαρικά και πολύ καλή φοκάτσια. Στο Les Connaisseurs (Χάριτος 23), εκτός από προϊόντα ντελικατέσεν και κρασιών, θα σας δώσουν μερικές από τις πιο όμορφες λύσεις για καλάθια δώρων στην Αθήνα. Στο De Toute Facon στη Σκουφά υπάρχει πολύ καλό Fleur De Sel, αλλά και μια μικρή και πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία από τυριά και αλλαντικά.

Για τους Κολωνακιώτες καφές σημαίνει Μισεγιάννης. Από το ιστορικό κατάστημα στη Λεβέντη 7 αναδύεται καθημερινά το άρωμα του φρεσκοψημένου καφέ. Εκτός από τη μεγάλη γκάμα καφέ που οι υπεύθυνοι θα αλέσουν για σας, στον Μισεγιάννη υπάρχει μεγάλη ποικιλία τσαγιών, αξεσουάρ του καφέ, σοκολάτες Valhrona, και καφές για τις εσπρεσιέρες Nespresso. Σε απόσταση αναπνοής, στη Χάριτος 5, στον Δρόμο του Τσαγιού θα βρείτε σπάνιες ποικιλίες τσαγιού και φανταστικές τσαγιέρες.

Πέντε πολύ καλά ζαχαροπλαστεία υπάρχουν στην περιοχή, το Aux Delicieux στην Καψάλη με τις ωραίες τάρτες φρούτων, το Cake στην Ηροδότου με τα κέικ αμερικανικού τύπου, το Ελληνικόν στην Πλατεία Κολωνακίου με τα εκπληκτικά σαμπλεδάκια και τις παλιομοδίτικες πάστες του, η Δέσποινα με το μιλφέιγ, και το Fresh στην Κριεζώτου με την πάστα φλώρα και τους φούξια καναπέδες στον πεζόδρομο για ωραίο καφέ.

Δεν ξέρουμε αν το Κολωνάκι είναι ο παράδεισος του foodie, γιατί από την αγορά του λείπουν πράγματα, όπως υλικά για έθνικ κουζίνες και μαγαζιά με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. Παρ' όλα αυτά, στα σημεία που  αναφέραμε πιο πάνω μπορεί κανείς να βρει τον ανθό της αθηναϊκής αγοράς φαγητού. Και αυτό δεν είναι λίγο.

Διάφορα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ξεχασατε κατι ομως.......καλες ολες αυτες οι περιοχες αλλα υπαρχει και ενα ακομη μαναβικο στην κατω πευκη συνορα με ν ηρακλειο που δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο τους παραπανω μαναβηδες.και διανομη κατ'οικον με απιστευτη ποιοτητα.