Λαχανόκηποι μέσα στην πόλη: το παράδειγμα της Αβάνας

Facebook Twitter
5

Το ψωμί ψωμάκι

Γύρω στο 1960 ο παπούς μου, ο Κωσταντής, έλεγε στα παιδιά του: «αν ξέρετε να φτιάχνετε ψωμί, δεν έχετε να φοβόσαστε τίποτα».

Ακόμα και τότε τα παιδιά του γελούσαν. Είχαν όνειρα: να σπουδάσουν, να πάνε στην πόλη, να ζήσουν σε αστικές ανέσεις με τρεχούμενο νερό και τηλεόραση, να ξεφύγουν από τα βάσανα της γης. Και τα κατάφεραν, μαζί με τα περισσότερα παιδιά του χωριού. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναζητώντας δουλειά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Αυτή είναι πάνω κάτω και η ιστορία όλης της Ελλάδας. Που να φανταζόταν όλα αυτά τα παιδιά ότι το όραμά τους για την πολυκατοικία, τον διορισμό στο δημόσιο και το σούπερ μάρκετ θα έσκαγε στα μούτρα τους και κυρίως, στα μούτρα των παιδιών τους.

Είχαμε συνηθίσει στην ανοδική πορεία πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα κρατούσε για πάντα. Θα κρατούσε περισσότερο, αν ήταν αληθινή ανάπτυξη. Τελικά ήταν ένα σκούπισμα κάτω από το χαλί και τώρα μαζί με τα σκουπίδια, θα πετάξουμε και τα ασημικά.

Το ακούμε χρόνια τώρα αλλά ήρθε και η ώρα να το ζήσουμε στο πετσί μας. Η ιστορία κάνει κύκλους: από το ψωμί αρχίσαμε και δεν αποκλείεται να καταλήξουμε πάλι εκεί. Μόνο που ποιος από μας ξέρει να φτιάχνει ψωμί, εκτός από τους foodies που αγοράζουν βιβλία μαγειρικής και πάνε στα βιολογικά μπακάλικα;

 

Το παράδειγμα της Αβάνας

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η γεωργία εντός αστικού περιβάλλοντος έχει αυξηθεί μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Εκατομμύρια κάτοικοι πόλεων μεγαλώνουν λαχανικά σε ταράτσες, μικρούς κήπους και μπαλκόνια, σε παρατημένα οικόπεδα. Από όλες αυτές τις χώρες, η Κούβα είναι η πρώτη σε παραγωγή η οποία υποστηρίζεται κι επίσημα από αντίστοιχο υπουργείο.

Με την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ το 1989 η χώρα έχασε όλες τις εισαγωγές με αποτέλεσμα την άμεση έλλειψη τροφίμων. Μεταξύ των εισαγωγών ήταν και τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα, τα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα και τα καύσιμα. Αυτό σήμαινε ότι επιπλέον η μικρή παραγωγή της επαρχίας δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα φυτεύοντας όποιο κενό υπήρχε στην πόλη, μαζί με γλάστρες, ταράτσες και μπαλκόνια. Γείτονες αναλάμβαναν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα μετατρέποντάς τα σε μποστάνια, και όπου υπήρχε χώρος, άρχισαν να μεγαλώνουν και ζώα. Από το 1992 και μέσα σε δύο χρόνια, υπήρχαν λαχανόκηποι σχεδόν σε όλες τις γειτονιές..

Το υπουργείο Γεωργίας αντέδρασε αμέσως και ίδρυσε τμήμα αστικής γεωργίας στην Αβάνα. Ο στόχος του τμήματος ήταν να δοθεί όλος ο δημόσιος χώρος προς εκμετάλλευση και πληροφόρηση των κατοίκων σχετικά με τους σπόρους, την καλλιέργεια, παροχή εργαλειών και μαθήματα.

Η αστική γεωργία έχει διάφορες μορφές, από ιδιωτικούς κήπους, (huertos privados), κρατικούς κήπους αφιερωμένους στην έρευνα (organicponicos), και κοινοτικούς κήπους (huertos populares), που είναι οι περισσότεροι.  Οι κοινοτικοί κήποι είναι μικρά τμήματα αστικής γης που διατίθενται στους κατοίκους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1991 και το 1995 υπήρχαν 26.600 κήποι σε όλη την Αβάνα.

Το μέγεθός τους είναι από μερικά τετραγωνικά μέτρα μέχρι τρία εκτάρια. Για κάθε κομμάτι δουλεύουν από ένας μέχρι εβδομήντα άνθρωποι, κυρίως άντρες, χωρίς να αποκλείονται οι γυναίκες και τα παιδιά.

Βέβαια, όλα αυτά τα στοιχεία είναι από το ίντερνετ και υποθέτω ότι ελέγχθηκαν πριν δημοσιευτούν. Δεν έχω πάει στην Αβάνα και από αυτούς που έχουν πάει έχω ακούσει τα πιο αλλοπρόσαλλα: ότι ο κόσμος είναι φτωχός αλλά τα βράδια χορεύει κεφάτος (από Καστρο-φιλικούς) ή ότι η φτώχια είναι φρικαλέα και εμφανής παντού (από λιγότερο Καστρο-φιλικούς). Μπορεί οι κήποι να μην είναι και τόσο πετυχημένοι αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόκειται και για ψέμα.

Ξαναγυρνάω στην πρώτη πρόταση του ποστ: δεν ξέρω αν θα χρειαστεί να φτιάξουμε μόνοι μας το ψωμί μας στην Αθήνα από ανάγκη και όχι από γούστο. Δεν είμαι ο πιο αισιόδοξος τύπος του κόσμου όμως και η μέρα που η χώρα θα δηλώσει επίσημα χρεωκοπημένη και θα έρθουν τα πάνω κάτω δε μου φαίνεται απίθανη. Σκέφτομαι και ότι είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε κλίμα και χώμα κατάλληλο για να ακολουθήσουμε τους Κουβανούς. Από αχρησιμοποίητα οικόπεδα που είναι σκουπιδότοποι είναι γεμάτο το κέντρο, ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Παγκράτι. Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα. Φαντάσου ας πούμε, με τα μυαλά που κουβαλάμε, να ζούσαμε στην Ισλανδία.

+ επίσης: Kάτω απ’ το Σύνταγμα είναι χωράφια

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

3 σχόλια
Και όμως κέρδισα την τροφική μου αυτονομία το καλοκαίρι! Ζήτησα από την μαμά μου να κάνουμε αυτό το πείραμα και να φυτέψουμε τα πιο εύκολα λαχανικά (ντομάτες και πιπέρια). Πήραμε λοιπόν τα φυτά (εε ας μην το παρακάνουμε ξεκινώντας από σπόρους!), σκάψαμεκαι σκαλίσαμε το χώμα στην αυλή και τα φυτέψαμε! Το αποτέλεσμα; όλο το καλοκαίρι έτρωγα φρέσκα γεμιστά πιπέρια τόσο συχνά που τελικά τα βαρέθηκα! και ήταν μόνο 5 ρίζες! εεε όσο για τις ντομάτες πόσες να φάμε δύο άνθρωποι! Δώσαμε και στους γείτονες! Το καλοκαίρι που μας έρχεται θα το κάνω πιο οργανωμένα. Θα ξεκινήσω αγοράζοντας καταψύκτη ώστε να τα αποθηκεύσω για τον χειμώνα και θα διευρύνω και τα είδη! (κολοκυθάκια, μελιντζάνες, φράουλες, μαϊντανός, δυόσμος).