10 λόγοι που πρέπει να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα

10 λόγοι που πρέπει να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα Facebook Twitter
31

Διαβάζω πως "Διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητά η Διαμαντοπούλου":

Την εκτίμησή της ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να διαλυθούν εξέφρασε η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, με δηλώσεις της στον Real.gr, σημειώνοντας ότι οι πολίτες ζητούν ένα νέο πολιτικό φορέα «που θα μιλήσει καθαρά για το πρόβλημα της χώρας και θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για την ανόρθωσή της».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει να διαλυθούν για να μετεξελιχθεί σε κόμμα η «Κίνηση των 58». Το νέο «δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών», τόνισε.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, ο νέος πόλος που θα δημιουργηθεί πρέπει από την αρχή να έχει χαρακτηριστικά αυτονομίας και να μην θεωρηθεί κυβερνητικό συμπλήρωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιριοθηρικό μόρφωμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

«Το νέο που όλοι περιμένουμε δεν είναι το "ξύπνημα του μαρμαρωμένου βασιλιά", ούτε η έλευση του μεσσία, είναι η συλλογική κατανόηση και απόφαση για δράση εκείνων των ανθρώπων που έμαθαν από τα λάθη τους και που πάνω απ΄ όλα έκριναν αυστηρά τον εαυτό τους», πρόσθεσε.

Να δέκα λόγοι για τους οποίους συμφωνώ μαζί της πως αυτά τα δύο κόμματα πρέπει να διαλυθούν άμεσα:

1) Χρειάζεται να υπάρξει κάτι κεντρώο προς κεντροαριστερό, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, 

2) Τα δύο κόμματα όπως είναι τώρα είναι καμμένα χαρτιά. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνώνυμο με τα σκάνδαλα, τη χρεοκοπία, την καταστροφή. Η αλλαγή ονόματος, συμβόλων και νοοτροπίας είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει εξευτελιστικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής με την καλοσυνάτη και βολική αστάθειά της. Αν δεν καταλαβαίνουν οι ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι κάτι πρέπει να αλλάξουν, τότε έχουν πρόβλημα αντίληψης.

3) Τώρα που κανένα απ' τα δύο κόμματα δεν τάζει τα πάντα στους πάντες, τα στελέχη που τους απέμειναν (μιλάω κυρίως για το ΠΑΣΟΚ) δεν είναι πια ευτυχώς τα λαμόγια ή αυτοί που θέλουν να βολευτούν.

Είναι γνωστό, πως λόγο της εξουσίας και της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, για δεκαετίες στο κόμμα εισέρρεαν χιλιάδες αριβίστες και τυχοδιώκτες που ήθελαν να βολευτούν. Δεν νοιάζονταν για ιδεολογίες, για το καλό του τόπου ή για την σοσιαλδημοκρατία: νοιάζονταν μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον.

Τώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να τους δώσει (αντίθετα, ίσως τους πάρει κιόλας!) το εγκατέλειψαν μαζικά, με ένα μεγάλο ποσοστό να έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας, όταν έρθει η ώρα, να φάει απ' την νέα κουτάλα της Αλλαγής.

4) Έχοντας πετάξει τα βαρίδια, κάποιος μπορεί να υποθέσει (ακόμα κι αν τελικά κάνει λάθος) ότι τώρα στο ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει το "καλό" ΠΑΣΟΚ, αυτοί που νοιάζονται για τον τόπο κι όχι για τις τσέπες τους. Ισχύει αυτό; Δεν το ξέρω, αλλά ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι πριν 3 ή 13 ή 23 χρόνια. 

5) Το ίδιο περίπου έχει συμβεί και με τη ΔΗΜΑΡ. Ενώ αρχικά, πριν τις εκλογές, όλοι οι απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚΟΙ έτρεχαν σ' αυτήν, μετά στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά της ξεφούσκωσαν. Τώρα της απέμειναν και πάλι αυτοί που τη στήριζαν αρχικά - η ανανεωτική πτέρυγα της αριστεράς, οι φιλοευρωπαϊστές, και οι κάπως διανοούμενοι.

Θέλω να πω, κανένα απ' τα δύο κόμματα δεν σκίζει - και κανένα δεν έχει τίποτα να χάσει από μια μεγάλη αλλαγή. Ήδη, τα περισσότερα τα έχουν χάσει, έτσι κι αλλιώς.

6) Ένα νέο κεντροαριστερό ξεκίνημα - το οποίο θα μπορεί ενδεχομένως να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας επιπλέον σύνεση και ρεαλισμό, μπορεί να άναβε λίγο. Και να είχαμε και αλλαγές προσώπων. Προσφέρουν κάτι τρομερό οι αρχηγοί των δύο στα κόμματά τους; Ειδικά ο Βενιζέλος νομίζω ότι έχει τον ανθρωποδιώχτη. Ένα σωρό νέα και νεαρά στελέχη παρουσίασε τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ - γιατί να μην μπουν μπροστά αυτά;

7) Το timing είναι σωστό. Μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι απογοητευμένη απ' τα υπάρχοντα κόμματα. Ό,τι και να γίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει φτάσει το ταβάνι του και να μην ανεβαίνει άλλο. Η Νέα Δημοκρατία επίσης. Με την σχετική πτώση της Χ.Α. δεν μοιάζει να υπάρχει ούτε καν ένα τρελό κόμμα που να εκφράζει για κάποιους την ελπίδα ή το ρεαλισμό. Δεν είμαι σίγουρος ότι το Κόμμα της Κεντροαριστεράς θα το πετύχαινε αυτό, γιατί να μην προσπαθήσει όμως;

8) Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research το 46,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ως τις επόμενες εκλογές το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς πρέπει να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κόμμα. #

Το αίτημα για νέο κόμμα, το οποίο θα εκφράζει ολόκληρο τον χώρο, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει σημαντική διεισδυτικότητα σε όλα τα κόμματα. Η υποστήριξη που λαμβάνει από το 66,5% του ΠαΣοΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρά την αρνητική στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, το 56,3% των ψηφοφόρων του κόμματος αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα. Εκπληξη προκαλούν τα υπόλοιπα ευρήματα. Το 21,2% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές την κοινή έκφραση των κεντροαριστερών δυνάμεων. Από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 22% δηλώνει ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την Κεντροαριστερά, ομοίως το 20,8% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 7,7% της Χρυσής Αυγής, το 13,6% του ΚΚΕ και το 24,5% αυτών που ψήφισαν άλλο κόμμα στις περυσινές εκλογές.

Επίσης, απ' τους ερωτώμενους, συνολικά το 28,1% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα νέο τέτοιο, ανύπαρκτο ακόμα, κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές. 

9) «Η δημοσκόπηση δείχνει ότι υπάρχει αναζήτηση κοινής έκφρασης της παράταξης και ένα πραγματικό πρόβλημα πολιτικής αντιπροσώπευσης του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου» επισημαίνει ο κ. Ι. Βούλγαρης, εκ των ηγετικών στελεχών της πρωτοβουλίας των «58». «Οι ψηφοφόροι του χώρου», προσθέτει, «ασχέτως πώς ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δεν έχουν ταυτιστεί με τα κόμματα που ψήφισαν και αναζητούν σταθερότερη έκφραση. Η κοινή γνώμη καταλαβαίνει ότι το πολιτικό σύστημα περνά μια μεταβατική φάση. Στην Ελλάδα κατέρρευσε ένας πυλώνας του κομματικού συστήματος κατά πρωτοφανή τρόπο στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ιρλανδία. Οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ σε όλο το φάσμα δεν έχουν μια σταθερή ένταξη. Η δημοσκόπηση είναι επίσης ένα καμπανάκι της κοινής γνώμης προς τις ηγεσίες και τα πολιτικά πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου και περιλαμβάνει μια προειδοποίηση, ότι αν δεν ανταποκριθούν θα τιμωρηθούν από το ίδιο σώμα που είναι και η εκλογική τους βάση. Ο χρόνος που πρέπει να ανταποκριθούν είναι πολύ σύντομος. Αν τον αφήσουν να φύγει, θα αντιληφθούν σύντομα ότι είναι πολύ αργά» σημειώνει.

10) Ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα για μια τέτοια πρωτοβουλία. Τα μηνύματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις κάλπες που στήθηκαν στο ΤΕΕ, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΠΟΣΔΕΠ Πάτρας, από τις συγκλίσεις που επιχειρούνται στην ΑΔΕΔΥ και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Το κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών με επικεφαλής τον κ. Χρ. Σπίρτζη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 23% (με πρώτη την Κίνηση που πρόσκειται στη ΝΔ με 26%) και ενσωμάτωσε σοσιαλιστές, οικολόγους, ανανεωτική Αριστερά και ανεξάρτητες δυνάμεις. Από τα 45 μέλη που εξέλεξε, οι μισοί είναι κάτω των 35 ετών. Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η «ΠΑΣΚ και Αγωνιστικές Δημοκρατικές Κινήσεις» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 23% και αν προστεθούν οι διαφωνούντες με την επίσημη έκφραση, οι οποίοι δεν πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη του χώρου φθάνει στο 33%. Στη ΓΣΕΒΕΕ η παράταξη ΠΑΣΚ ΜΜΕ - Συνεργαζόμενοι με επικεφαλής τον κ. Γ. Καββαθά κατέλαβε την πρώτη θέση με 48%. Η Ακαδημαϊκή Συμπαράταξη, με επικεφαλής τον κ. Χ. Μπούρα, έλαβε στις εκλογές που έγιναν στον Σύλλογο Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών το 50% των ψηφισάντων, ζητώντας την έναρξη δημοκρατικού διαλόγου και στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου αλλά και στην κοινωνία.

 

+1 Αν καταφέρουν τα παλιά κόμματα της Κεντροαριστεράς να διώξουν από πάνω τους τη βρωμιά, το συμφέρον, τους κολλιτσίδες και τα λαμόγια μπορούν να προσφέρουν κάτι στον τόπο.

Δεν αρκεί φυσικά να βάλουν τα ρούχα τους αλλιώς, ή να αλλάξουν απλώς το όνομά τους. Πρέπει να δείξουν ότι η κρίση τους δίδαξε κάτι και τους έκανε σοβαρότερους και πιο προσηλωμένους στα πολιτικά τους οράματα.

Μακάρι να το πετύχουν και η "Κίνηση των 58" να ενώσει σύντομα ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας. Κυρίως όμως, μακάρι, όταν το ενώσει και αποκτήσει δύναμη, να μην ξανακάνουν όλοι αυτοί -πεινασμένοι για πραγματική εξουσία και πάλι- τα ίδια λάθη.

10 λόγοι που πρέπει να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα Facebook Twitter

 

31

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Το θέμα είναι πως για να πείσει η κ. Διαμαντοπούλου για την ακεραιότητά της, οφείλει να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. Δεν αρκεί να περιμένει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να δείξει την αποστροφή της σε αυτούς που περιφρόνησαν τη δουλειά της.
Μήπως καλύτερα να επανιδρυθεί η Ενωση Κέντρου; Η ΕΡΕ ετοιμάζεται να πέσει, βία και νοθεία δεν έχουμε δει ακόμα, ενώ η ΕΔΑ βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς ανεβαίνει συνεχώς... 60 χρόνια έχουν περάσει και ακόμα τα ίδια...
Όποιος ακόμα σκέφτεται κεντροαριστερές και δεξιές ζει 30 χρόνια πριν. Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ο κόσμος άλλαξε. Και ακριβώς αυτό συμβαίνει με τις διάφορες Διαμαντοπούλου (και τους 58 με μέσο όρο ηλικίας κάπου εκεί...)
Δηλαδή να αλλάξει ο μανωλιος και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς;;όσοι ειναι στο ΠΑΣΟΚ ακομα κ σήμερα βολεύονται καθώς οι μηχανισμοί διαφθοράς του δεν έχουν πάψει να υφίστανται!Η απόλυτη υποκρισία αλλάζω όνομα,σύμβολο κ ξαφνικά ειμαι καινούργια πρόταση για τις εκλογές.Λυπαμαι πραγματικά...
Η εν λόγω κυρία κατάφερε να βάλει κόσμο στην ιατρική αθηνών με 15 χιλιάδες μόρια (με τις ρυθμίσεις για τρίτεκνους), κατάφερε να καθιστερίσει ένα 3μηνο την διανομή των βιβλίων, και έστεισε το σύστημα εύδοξος τόσο χάλια που στην πρώτη χρονιά λειτουργείας μας λείπανε διάφορα βιβλία.Η κυρία αυτή είναι φθαρμένο ή αύθαρτο πρόσωπο ??
Πριν από λιγότερο από δύο χρόνια , σύμφωνα με παραπολιτικές στήλες εγκριτων εφημερίδων, σε μια σχετική εκδήλωση στην Παλιά Βουλή, ο κος Στέφανος Μάνος φέρεται να είπε στην κα Διαμαντοπούλου "φύγε απο το ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζεις εκεί" για να λάβει απάντηση απο την κα Διαμαντοπούλου "και εσύ που έφυγες τι κέρδισες;" Για περισσότερα επ' αυτού εδώ: http://newpost.gr/post/100502/manos-pros-diamantopoyloy-fyge-apo-to-pasokΗ κα Διαμαντοπούλου δεν προέρχεται από παρθενογέννεση. Ηταν μέρος του συστήματος , κυβέρνησε, ήταν Ευρωπαία επίτροπος , με λίγα λόγια άνηκε σε αυτούς που αποφάσιζαν για μας. Συνεπώς , έχει ΕΥΘΥΝΕΣ και "ανταποκρινόμενη σε αυτές" φρόντισε στην τελευταία θητεία της στο Υπ. Παιδείας να αφήσει τα παιδιά χωρίς βιβλία.Αρκετά πήρε από την πολιτική η κα Διαμαντοπούλου. Ας ακολουθήσει τον δρόμο του κου Λαλιώτη. Και όπως θα έλεγε και κάποιος άλλος παλαιός ΠΑΣΟΚΟΣ- νεοφιλελευθερος πρώην υπουργός Υγείας "το θέμα έκλεισε ... άλλη ερώτηση .. άλλη ερώτηση ... άλλη ερώτηση"Και κάτι τελευταίο ... Το "κακό" ΠΑΣΟΚ πήγε ΣΥΡΙΖΑ ενώ το "καλο" ΠΑΣΟΚ πήγε στη συγκυβέρνηση; .... ΚΑΛΟ - το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
Όσο σκέφτομαι Άρη ότι όλοι οι ΠΑΣΟΚοι (ή πρώην ΠΑΣΟΚοι) του ΤΕΕ, των ΜΜΕ κλπ, περιμένουν ένα νέο χώρο σαν και αυτόν που περιγράφεις για να τους εκφράσει, τρομοκρατούμαι ακόμα περισσότερο από το ενδεχόμενο. Όπως όρμησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θα ορμήσουν και στον νέο αυτό χώρο. Επίσης η καραμέλα για τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ κοκ είναι εκτός πραγματικότητος καθώς όλοι οι πρώην φοιτητές θυμόμαστε (δεν ξεχνιέται εύκολα) το επίπεδο των σημερινών τριαντάρηδων/εικοσιπεντάρηδων ΠΑΣΠΙΤΩΝ, ΔΑΠΙΤΩΝ, ΕΑΑΚΙΤΩΝ συμφοιτητών μας.
Οι εποχές είναι δύσκολες και ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από όποιον του δίνει μία κάποια ελπίδα, όπως ο καθένας ερμηνεύει την έννοια. Άλλοι τη βρίσκουν στον εθνικισμό, άλλοι στο λαϊκισμό, άλλοι στο συντηρητισμό. Αυτό από το οποίο πάσχει έντονα η κεντροαριστερά είναι η νέα πρόταση που θα δώσει ελπίδα στον κόσμο. Η πρόταση αυτή τη στιγμή είναι θα κάνουμε πάλι τα ίδια αλλά θα δείτε ότι μπορούν να γίνουν σωστότερα. Κακό δε θα τους έκανε η διάλυση και η δημιουργία κάτι νέου, αλλά πόσο νέο θα είναι αυτό; Νέα πρόταση δεν έχει εμφανιστεί και δυστυχώς ρεαλιστικά παρθενογένεση στην πολιτική δεν έχει πάρει ποτέ το μάτι μου. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλοι οι "γνωστοί" δέχονται να κάνουν στην άκρη ποιος θα πάρει τη θέση τους, και κυρίως: αν υπήρχε γιατί αυτός δεν έχει εμφανιστεί ήδη; Δεν είναι τα ποσοστά και η επιρροή της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ που εμποδίζουν.Συμπερασματικά, η κεντροαριστερά χρειάζεται κάτι που μπορεί να εμπνεύσει. Αυτό μπορεί να είναι:* ένας νέο "ηγέτης" (με την έννοια του Παπαγιαννάκη και όχι του Παπανδρέου)* μία νέα πρόταση.Για την ώρα δε διακρίνεται τίποτα από τα δύο. Και μέχρι να εμφανιστεί, με όποιο όνομα-ομπρέλα και να υφίσταται η κεντροαριστερά, θα κυμαίνεται από λίγο έως εντελώς αδιάφορη για τον πολύ κόσμο.
Α.Δ.: Το παρακάτω τα λέγει όλα. Η ιστορία έχει γραφτεί...Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής...I like you but I don't want you (to fuck me again)
Υπάρχει ένα μικρό σφάλμα στο πλάνο, γιατί το όλο σκεπτικό βασίζεται στο ότι η κλεπτοκρατία, φαυλοκρατία κλπ του παρελθόντος ήταν ένα καθεστώς που κατά κάποιο τρόπο ξεγέλασε τους αγαθούς (με την καλή έννοια, τους καλούς) πολίτες. Το πρόβλημα είναι πως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το καθεστώς αυτό ήταν πραγματικά αντιπροσωπευτικό -αφήνω που στο μεταξύ 'εκπαίδευσε' και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να (συνεχίσει να) σκέφτεται και να ενεργεί μ' αυτούς τους τρόπους. Προσωπικά δεν βλέπω ενδείξεις ότι το 'υγιές' (συνεπές, φορολογικά και άλλως έντιμο, αντιλαμβανόμενο το κράτος ως σύμμαχο και προέκτασή του και όχι ως εχθρό ή τσιφλίκι κλπ.) κομμάτι της κοινωνίας έχει αποκτήσει μεγαλύτερα ποσοστά. Όσο αυτό δεν συμβαίνει (και για να συμβεί χρειάζονται πολύ περισσότερα από μια οικονομική κρίση, λ.χ. υψηλής ποιότητας εκπαίδευση), όποιο καινούργιο μόρφωμα και να εμφανιστεί ή θα μείνει σε χαμηλά ποσοστά ή θα αλλοιωθεί προκειμένου να αντιπροσωπεύσει περισσότερους...
Τωρα μονο εγω ειμαι ο κακοπιστος, που θυμηθηκα πως το ΠΑΣΟΚ εχει κατι τρελα χρεοι, που με τη διάλυση του, θα παραγραφουν οριστικα...κατι σαν το Νεο Πανιωνιο του Μπεου...που του φερνει ο Βενιζελος... Δηλ μηπως ολος ο καβγας ειναι μονο για το παπλωμα; Εσυ Αρη το θεωρεις τελειως απιθανο αυτο το σεναριο;
Η διάλυση του ΠαΣοΚ είναι από μόνη της εξαιρετική ιδέα, με ή χωρίς πρωτοβουλία των 58, υπό την προϋπόθεση το χρέος του ΠαΣοΚ (€114 εκατ.) να πληρωθεί. Στην Αγροτική μόνο χρωστά €97 εκατ.
Όλα καλά αυτά που γράφεις Άρη αν και μακροσκελή, αλλά δεν πιστεύεις ότι ανήκουν στον χώρο της καλοπροαίρετης φαντασίας; Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι αγαπούσαν το κέντρο ή την κεντροαριστερά τότε γιατί διέλυσαν την Ένωση Κέντρου με το πρώτο βέλασμα του λύκου ντυμένου σε προβιά ζιβάγκο; Οι μέχρι σήμερα ψηφοφόροι της τελευταίας τριακονταετίας έχουν συνηθίσει σε αυξήσεις, παροχές, γρήγορα κέρδη, καταναλωτισμό, και εκπαίδευση, ΜΜΕ, βόθρος. Μόνο τρία, τέσσερα δύσκολα χρόνια πέρασαν, θα περάσουν τουλάχιστον άλλα τόσα μέχρι να καταλάβουν οι πολιτικοί ηγέτες που έχουν ίχνος πατριωτισμού. Μόνο με την ομόνοια και την δύναμη στην ένωση εξαφανίζεται η αυτοκαταστροφική διχόνοια και η εκμετάλλευση από τους διχονάρχες. Δεν μπορεί να επιζήσει κυβέρνηση χωρίς να λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ανάμεσά τους είναι των αντιπαραγωγικών εξόδων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το μεταναστευτικό, της δημόσιας ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας.Αυτά δεν λύνονται μονοκομματικά και δεν λύνονται χωρίς την συμμετοχή της Ν.Δ. Η ακροδεξιά όπως και η ακροαριστερά δεν θα εξαλειφθούν όσο υπάρχει δυστυχία. Εκεί άνθησαν, πάνω στις στάχτες των ετοιμοθάνατων δημοκρατιών και της ανικανότητας των κομμάτων να ξεπεράσουν τον κακό εαυτό τους.
Αν στους ελληνες ψηφοφορους Δεν εφτασε η σημερινη απολυτη καταστροφη για να καταλαβουν οτι Δεν γινεται τιποτα καλο με "βελασματα λυκου"(με προβια ζιβαγκο η ανευ, ε τοτε σιγουρα ειναι αξιοι της μοιρα τους!Η μονο ελπιδα γι'αυτο τον τοπο ειναι η κριση να λειτουργησει καπως "ψυχοθεραπευτικα", οριμαζοντας τελικα τους πολιτες. Αν ειμαστε ανικανοι να ωριμασουμε Δε σωζομαστε με τιποτα! Ενα καλο βημα ειναι η αρνηση(η ετσω η ψυχραιμοτερη ματια) για τα κομματα που προσφερουν τα παντα και συμφερουν. Ειμαστε σε θεση να το δουμε αυτο? Αν οχι Δεν υπαρχει καμια ελπιδα απο καμια κινηση 58 η οποιονδηποτε αλλον λογικο ανθρωπο....
sorry, αλλά θα προτιμούσα να μην υπάρχει κανένας πολιτικός ξανά σε θέση εξουσίας από το πασοκ ή τη δημαρ. το καλύτερα θα ήταν απλά να σταματήσουν να υπάρξουν χωρίς τη δημιουργία κάτι νέου.
με λίγα λόγια να έρθει ο ... Σημίτης να μας σώσει;;; Χα χα χα ολοι αυτοι οι "διανοούμενοι" κλπ δεν ήταν αυτοί που είχαν την εξουσια στα χρυσά χρόνια του 1996-2004; Που ηταν τοτε η Διαμαντοπουλου να μας σώσει;Α ξέχασα. Κυβερνούσε.
Πόσο δίκιο έχεις....Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πέθανε, ο Πασόκος όμως μέσα μας ζει και βασιλεύει! Προς τί τέτοιο άγχος για την 'ανάσταση' της σοσιαλδημοκρατίας;Ανεξάντλητες οι εφεδρείες του συστήματος...Μια ο ΣΥΡΙΖΑ, μια η ΔΗΜΑΡ, μια ο Λοβέρδος- οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου ο κόσμος μη τυχόν και ριζοσπαστικοποιηθεί και αρχίσει να χτυπάει στην αιτία τους και στην ουσία τους τα προβλήματα.Τα κόμματα ήταν,είναι και θα είναι εκφραστές των συμφερόντων ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι χορτάσαμε από εργαζόμενους χαμηλόμισθους, υπαλλήλους, εργάτες, μισθωτούς επιστήμονες, άνεργους-την ΕΡΓΑΤΙΚΗ τάξη δηλαδή- να μασάει συνεχώς το κουτόχορτο που της πετάνε τα παλιά και νέα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα της ΑΣΤΙΚΗΣ τάξης... Δύσκολο πράγμα η ταξική συνείδηση και δε διδάσκεται στα (αστικά) πανεπιστήμια.
Κύριε Άτμαν, είσθε κακοήθης και συκοφάντης. Η Κυρία Διαμαντοπούλου εκείνο τον καιρό (όπως έκανε επί δικτατορίας ένας ευτραφής μουσάτος κύριος που δεν είναι πια κοντά μας) διάβαζε.Από φωτοτυπίες.
++! επιτροπος που μας εβαζε στο ... ισχυρο ευρω δεν ήταν;;; Ειναι απιστευτο το θράσος αυτών των ανθρώπων που μεταμφιέζεται σε μια μεγαλοαστικη ευγένεια και δήθεν ευπρέπεια.
Κλείνουμε το μαγαζάκι,το υπάγουμε στο άρθρο 9,του αλλάζουμε όνομα και ξανανοίγουμε.Ε ναι, στροφή 180° στους θεσμούς.Πάλι καλά που η κίνηση των 58 δεν θα είχε πολιτικό υπόβαθρο και δεν θα χρησιμοποιούνταν για την στήριξη νέου κομματικού φορέα ε...
Εγώ ένα δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να συμβιβαστεί το φιλελεύθερο "κέντρο" (?) με την σοσιαλδημοκρατία σε έναν μόνο κομματικό σχηματισμό. Στα δικαιώματα προφανώς αλλά στην οικονομία; Κάποιος από τους δύο ή δεν είναι φιλελεύθερος ή δεν είναι σοσιαλδημοκράτης. Ας αυτοπροσδιορίζονται αμφότεροι κάπως αλλιώς. Όσο για την ίδρυση νέου κόμματος, αν και η κυρία Διαμαντοπούλου δεν καταλαβαίνω με πιο κύρος εγκαλεί στη διάλυση δύο κομμάτων, δεν είναι κακή ιδέα αλλά για όσους ψηφοφόρους έχουν αλλεργία στο ΠΑΣΟΚ δεν θα συνιστούσε καλή επιλογή. Αλλά από ότι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, αρκεί να αλλάξεις τα σύμβολα και όλα καλά...Άλλαξε ο Μανωλιός... Άλλο ένα πασοκογενές κόμμα στην Ελλάδα δεν τρέχει κάτι... Να δεις ποιος ήταν αυτός που έλεγε ότι ακόμη και η Ν.Δ. είναι ποσοκογενές κόμμα; Τελικά η ΠΑΣΟΚΑΡΑ έχει πιάσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ... :P :P :P
Αυτος ο φετιχισμος με τα νεα προσωπα πια....Σας θυμιζω οτι και ο, γραφικος σημερα, Τζημερος, νεο προσωπο ηταν στις τελαυταιες εκλογες........Και η ειδαμε που καταντησε!
Τότε αγαπητέ Γιώργο να κρατήσουμε την Διαμαντοπούλου που είναι διορισμένη σε θέσεις απο τα 25 της και τον Κουβέλη που είναι σταθερός στις απόψεις του.
Το θέμα είναι ότι σε έναν τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο πλέον η λέξη "κεντροαριστερά" παραπέμπει περισσότερο σε οδηγίες για παρκάρισμα παρά σε πολιτική.Τι σημαίνει κεντροαριστερά σήμερα; Είναι αριστερός αυτός που ζητά κοινωνικά κράτη στην Ευρώπη τα οποία όμως χρηματοδοτούνται απ' τη λεηλασία του τρίτου κόσμου; Είναι δεξιός αυτός που ζητά περισσότερο έλεγχο του κράτους στην οικονομία; Είναι, τέλος, κεντρώος αυτός που ζητά "καθάρισμα του κέντρου απ' τους μετανάστες" ;Το παράδοξο σήμερα είναι ότι οι κάποτε απαραβίαστες γραμμές που χώριζαν το δεξιό απ' τον αριστερό ή τον κεντρώο έχουν μπουρδουκλωθεί τόσο, που πλέον οι χρυσαυγίτες ζητούν κοινωνικό κράτος, οι κομμουνιστές είναι ενάντια στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, οι κεντρώοι ψηφίζουν και Χ.Α. άμα λάχει για να τιμωρήσουν τους πολιτικούς κ.ο.κ.Γνώμη μου είναι ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η συνειδητοποίηση ότι σε έναν τέτοιο ανασφαλή κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας σαν υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να φτιάξουμε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας ακόμα κι αν χρειαστεί να φτύσουμε αίμα. Οι εποχές μοιάζουν με πόλεμο κι ακόμα χειρότερα, δεν έχουμε χειροπιαστό εχθρό. Όπως άλλες γενιές πριν από μας έφτυσαν αιμα, ήρθε κι η σειρά μας. Αντί να περιχαρακωνόμαστε σε "κεκτημένα" να δούμε υπεύθυνα επιτέλους ποιοι ήμαστε και που θέλουμε να πάμε. Αυτό αν βγουν πολιτικοί και το πουν υπεύθυνα στον κόσμο, από μόνο του θα είναι μια τεράστια πρόοδος. Ας βγουν να το πουν κι ας λέγονται όπως θέλουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΟΝΟΥΔΟΥ ή ιμαμ μπαιλντί.Οι καιροί απαιτούν ευθύνη, ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό, πέρα από ταμπέλες.
Ο Δον Αϊνστάιν είπε ότι υπάρχουν κομματικοί ανεμόμυλοι αλλά ούτε νερό ούτε αέρας περνάει ανάμεσα τους. Τα πανώ με τα ονόματα τους είναι διαφημιστικές ταμπέλες αποτυχημένων καταναλωτικών προϊόντων. Παρακμιακό σκηνικό αλα Blade Runner. Το ξέρουν και προσπαθούν να δυοπουλήσουν με την επιγραφή στους ανύποπτους. Το ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και το ΚΚΕ έγινε ΠΑΜΕ.
ντάξει, δεν είναι κατ' ανάγκη δεξιό ή αριστερό ή κεντρώο κάτι αλλά ούτε και αποκλείεται. Για την ακρίβεια το "δεξιά-αριστερά" έχει τουλάχιστον δύο διαστάσεις, δεξιά-αριστερά στην οικονομική ελευθερία και αντίστοιχα στην ατομική ελευθερία. Η ΧΑ για παράδειγμα, όσον αφορά τα οικονομικά, ανήκει στα αριστερά∙ πρακτικά στο χώρο του εθνικοσοσιαλισμού. Επίσης αν δεν κάνω λάθος είναι υπερ του εθνικού απομονωτισμού. Δεν είναι καθόλου περίεργο να ζητάει κοινωνικό κράτος. Από την άλλη μεριά, όταν έχεις ένα κέντρο γκετοποιημένο, του οποίου η γκετοποίηση εν πολλοίς οφείλεται στην υπερσυγκέντρωση λαθρομεταναστών, να θες να απομακρύνεις κάποιους;