10 λόγοι που πρέπει να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα

10 λόγοι που πρέπει να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα Facebook Twitter
31

Διαβάζω πως "Διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητά η Διαμαντοπούλου":

Την εκτίμησή της ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να διαλυθούν εξέφρασε η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, με δηλώσεις της στον Real.gr, σημειώνοντας ότι οι πολίτες ζητούν ένα νέο πολιτικό φορέα «που θα μιλήσει καθαρά για το πρόβλημα της χώρας και θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για την ανόρθωσή της».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει να διαλυθούν για να μετεξελιχθεί σε κόμμα η «Κίνηση των 58». Το νέο «δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών», τόνισε.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, ο νέος πόλος που θα δημιουργηθεί πρέπει από την αρχή να έχει χαρακτηριστικά αυτονομίας και να μην θεωρηθεί κυβερνητικό συμπλήρωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιριοθηρικό μόρφωμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

«Το νέο που όλοι περιμένουμε δεν είναι το "ξύπνημα του μαρμαρωμένου βασιλιά", ούτε η έλευση του μεσσία, είναι η συλλογική κατανόηση και απόφαση για δράση εκείνων των ανθρώπων που έμαθαν από τα λάθη τους και που πάνω απ΄ όλα έκριναν αυστηρά τον εαυτό τους», πρόσθεσε.

Να δέκα λόγοι για τους οποίους συμφωνώ μαζί της πως αυτά τα δύο κόμματα πρέπει να διαλυθούν άμεσα:

1) Χρειάζεται να υπάρξει κάτι κεντρώο προς κεντροαριστερό, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, 

2) Τα δύο κόμματα όπως είναι τώρα είναι καμμένα χαρτιά. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνώνυμο με τα σκάνδαλα, τη χρεοκοπία, την καταστροφή. Η αλλαγή ονόματος, συμβόλων και νοοτροπίας είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει εξευτελιστικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής με την καλοσυνάτη και βολική αστάθειά της. Αν δεν καταλαβαίνουν οι ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι κάτι πρέπει να αλλάξουν, τότε έχουν πρόβλημα αντίληψης.

3) Τώρα που κανένα απ' τα δύο κόμματα δεν τάζει τα πάντα στους πάντες, τα στελέχη που τους απέμειναν (μιλάω κυρίως για το ΠΑΣΟΚ) δεν είναι πια ευτυχώς τα λαμόγια ή αυτοί που θέλουν να βολευτούν.

Είναι γνωστό, πως λόγο της εξουσίας και της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, για δεκαετίες στο κόμμα εισέρρεαν χιλιάδες αριβίστες και τυχοδιώκτες που ήθελαν να βολευτούν. Δεν νοιάζονταν για ιδεολογίες, για το καλό του τόπου ή για την σοσιαλδημοκρατία: νοιάζονταν μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον.

Τώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να τους δώσει (αντίθετα, ίσως τους πάρει κιόλας!) το εγκατέλειψαν μαζικά, με ένα μεγάλο ποσοστό να έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας, όταν έρθει η ώρα, να φάει απ' την νέα κουτάλα της Αλλαγής.

4) Έχοντας πετάξει τα βαρίδια, κάποιος μπορεί να υποθέσει (ακόμα κι αν τελικά κάνει λάθος) ότι τώρα στο ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει το "καλό" ΠΑΣΟΚ, αυτοί που νοιάζονται για τον τόπο κι όχι για τις τσέπες τους. Ισχύει αυτό; Δεν το ξέρω, αλλά ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι πριν 3 ή 13 ή 23 χρόνια. 

5) Το ίδιο περίπου έχει συμβεί και με τη ΔΗΜΑΡ. Ενώ αρχικά, πριν τις εκλογές, όλοι οι απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚΟΙ έτρεχαν σ' αυτήν, μετά στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά της ξεφούσκωσαν. Τώρα της απέμειναν και πάλι αυτοί που τη στήριζαν αρχικά - η ανανεωτική πτέρυγα της αριστεράς, οι φιλοευρωπαϊστές, και οι κάπως διανοούμενοι.

Θέλω να πω, κανένα απ' τα δύο κόμματα δεν σκίζει - και κανένα δεν έχει τίποτα να χάσει από μια μεγάλη αλλαγή. Ήδη, τα περισσότερα τα έχουν χάσει, έτσι κι αλλιώς.

6) Ένα νέο κεντροαριστερό ξεκίνημα - το οποίο θα μπορεί ενδεχομένως να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας επιπλέον σύνεση και ρεαλισμό, μπορεί να άναβε λίγο. Και να είχαμε και αλλαγές προσώπων. Προσφέρουν κάτι τρομερό οι αρχηγοί των δύο στα κόμματά τους; Ειδικά ο Βενιζέλος νομίζω ότι έχει τον ανθρωποδιώχτη. Ένα σωρό νέα και νεαρά στελέχη παρουσίασε τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ - γιατί να μην μπουν μπροστά αυτά;

7) Το timing είναι σωστό. Μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι απογοητευμένη απ' τα υπάρχοντα κόμματα. Ό,τι και να γίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει φτάσει το ταβάνι του και να μην ανεβαίνει άλλο. Η Νέα Δημοκρατία επίσης. Με την σχετική πτώση της Χ.Α. δεν μοιάζει να υπάρχει ούτε καν ένα τρελό κόμμα που να εκφράζει για κάποιους την ελπίδα ή το ρεαλισμό. Δεν είμαι σίγουρος ότι το Κόμμα της Κεντροαριστεράς θα το πετύχαινε αυτό, γιατί να μην προσπαθήσει όμως;

8) Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research το 46,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ως τις επόμενες εκλογές το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς πρέπει να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κόμμα. #

Το αίτημα για νέο κόμμα, το οποίο θα εκφράζει ολόκληρο τον χώρο, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει σημαντική διεισδυτικότητα σε όλα τα κόμματα. Η υποστήριξη που λαμβάνει από το 66,5% του ΠαΣοΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρά την αρνητική στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, το 56,3% των ψηφοφόρων του κόμματος αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα. Εκπληξη προκαλούν τα υπόλοιπα ευρήματα. Το 21,2% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές την κοινή έκφραση των κεντροαριστερών δυνάμεων. Από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 22% δηλώνει ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την Κεντροαριστερά, ομοίως το 20,8% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 7,7% της Χρυσής Αυγής, το 13,6% του ΚΚΕ και το 24,5% αυτών που ψήφισαν άλλο κόμμα στις περυσινές εκλογές.

Επίσης, απ' τους ερωτώμενους, συνολικά το 28,1% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα νέο τέτοιο, ανύπαρκτο ακόμα, κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές. 

9) «Η δημοσκόπηση δείχνει ότι υπάρχει αναζήτηση κοινής έκφρασης της παράταξης και ένα πραγματικό πρόβλημα πολιτικής αντιπροσώπευσης του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου» επισημαίνει ο κ. Ι. Βούλγαρης, εκ των ηγετικών στελεχών της πρωτοβουλίας των «58». «Οι ψηφοφόροι του χώρου», προσθέτει, «ασχέτως πώς ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δεν έχουν ταυτιστεί με τα κόμματα που ψήφισαν και αναζητούν σταθερότερη έκφραση. Η κοινή γνώμη καταλαβαίνει ότι το πολιτικό σύστημα περνά μια μεταβατική φάση. Στην Ελλάδα κατέρρευσε ένας πυλώνας του κομματικού συστήματος κατά πρωτοφανή τρόπο στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ιρλανδία. Οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ σε όλο το φάσμα δεν έχουν μια σταθερή ένταξη. Η δημοσκόπηση είναι επίσης ένα καμπανάκι της κοινής γνώμης προς τις ηγεσίες και τα πολιτικά πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου και περιλαμβάνει μια προειδοποίηση, ότι αν δεν ανταποκριθούν θα τιμωρηθούν από το ίδιο σώμα που είναι και η εκλογική τους βάση. Ο χρόνος που πρέπει να ανταποκριθούν είναι πολύ σύντομος. Αν τον αφήσουν να φύγει, θα αντιληφθούν σύντομα ότι είναι πολύ αργά» σημειώνει.

10) Ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα για μια τέτοια πρωτοβουλία. Τα μηνύματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις κάλπες που στήθηκαν στο ΤΕΕ, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΠΟΣΔΕΠ Πάτρας, από τις συγκλίσεις που επιχειρούνται στην ΑΔΕΔΥ και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Το κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών με επικεφαλής τον κ. Χρ. Σπίρτζη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 23% (με πρώτη την Κίνηση που πρόσκειται στη ΝΔ με 26%) και ενσωμάτωσε σοσιαλιστές, οικολόγους, ανανεωτική Αριστερά και ανεξάρτητες δυνάμεις. Από τα 45 μέλη που εξέλεξε, οι μισοί είναι κάτω των 35 ετών. Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η «ΠΑΣΚ και Αγωνιστικές Δημοκρατικές Κινήσεις» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 23% και αν προστεθούν οι διαφωνούντες με την επίσημη έκφραση, οι οποίοι δεν πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη του χώρου φθάνει στο 33%. Στη ΓΣΕΒΕΕ η παράταξη ΠΑΣΚ ΜΜΕ - Συνεργαζόμενοι με επικεφαλής τον κ. Γ. Καββαθά κατέλαβε την πρώτη θέση με 48%. Η Ακαδημαϊκή Συμπαράταξη, με επικεφαλής τον κ. Χ. Μπούρα, έλαβε στις εκλογές που έγιναν στον Σύλλογο Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών το 50% των ψηφισάντων, ζητώντας την έναρξη δημοκρατικού διαλόγου και στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου αλλά και στην κοινωνία.

 

+1 Αν καταφέρουν τα παλιά κόμματα της Κεντροαριστεράς να διώξουν από πάνω τους τη βρωμιά, το συμφέρον, τους κολλιτσίδες και τα λαμόγια μπορούν να προσφέρουν κάτι στον τόπο.

Δεν αρκεί φυσικά να βάλουν τα ρούχα τους αλλιώς, ή να αλλάξουν απλώς το όνομά τους. Πρέπει να δείξουν ότι η κρίση τους δίδαξε κάτι και τους έκανε σοβαρότερους και πιο προσηλωμένους στα πολιτικά τους οράματα.

Μακάρι να το πετύχουν και η "Κίνηση των 58" να ενώσει σύντομα ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας. Κυρίως όμως, μακάρι, όταν το ενώσει και αποκτήσει δύναμη, να μην ξανακάνουν όλοι αυτοί -πεινασμένοι για πραγματική εξουσία και πάλι- τα ίδια λάθη.

10 λόγοι που πρέπει να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα Facebook Twitter

 

31

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ