ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μια ελληνική εφαρμογή που βοηθά την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία

Μια ελληνική εφαρμογή που βοηθά την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία Facebook Twitter
2

Η Human Access επιτρέπει στους χρήστες της να αξιολογούν την προσβασιμότητα σε δημόσια σημεία ενδιαφέροντος (πχ. εστιατόρια, ξενοδοχεία, τουριστικά αξιοθέατα κτλ). Έτσι θα μπορεί κάποιος να ξέρει αν μπορεί να ανέβει πχ στον Λευκό Πύργο πριν καν έρθει στην Θεσσαλονίκη... ή να δει που μπορεί να πάει για φαγητό αν βρίσκεται με αναπηρικό αμαξίδιο στην Πλάκα ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Δεν αποκλείται η εφαρμογή να πιέσει για την καλύτερη προσβασιμότητα, μια και πχ. τα εστιατόρια θα θέλουν να έχουν καλή αξιολόγηση, και μπορεί να φροντίζουν για αυτό. Ο δημιουργός του Χρήστος Κουρουπέτρογλου εξηγεί.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Human Access;

Με δύο βασικά ερεθίσματα. Το πρώτο ήταν η εμπειρία μου σε σχέση με τα Άτομα με Αναπηρία και τις ανάγκες που έχουν όσον αφορά την πρόσβασή τους στο web. Αυτό αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής και το έναυσμα για την ενασχόληση με τον χώρο της προσβασιμότητας γενικότερα σε σχέση με την τεχνολογία. Το δεύτερο έναυσμα ήταν μία καθαρά προσωπική παρατήρηση. Πολύς κόσμος πλέον χρησιμοποιεί πλατφόρμες και εφαρμογές δήλωσης παρουσίας (chek-in). Τα συστήματα αυτά έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ήδη τεράστιες βάσεις πληροφοριών με τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος. Η ιδέα λοιπόν ήταν να χρησιμοποιήσουμε την πληροφορία που αυτά τα συστήματα μας παρέχουν σήμερα για να την εμπλουτίσουμε με πληροφορία που θα ενδιέφερε ιδιαίτερα Άτομα με Αναπηρίες.

 

Μια ελληνική εφαρμογή που βοηθά την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία Facebook Twitter

 

Τι σε δίδαξε η εμπειρία σου από την έρευνα στον χώρο της προσβασιμότητας;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας σε αρκετές περιπτώσεις της καθημερινότητάς μας είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι... ή τουλάχιστον παρουσιάζουμε παρόμοιες ανάγκες με Άτομα με Αναπηρίες (πχ. μία μητέρα με καροτσάκι, μία παρέα που θέλει ένα ήσυχο μέρος να συζητήσει κτλ.). Μέσα από αυτό το βασικό συμπέρασμα πιστεύουμε ότι ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος λοιπόν για την μετάδοση και εμπέδωση σχετικών αρχών είναι να καταλάβουμε ότι φροντίζοντας την προσβασιμότητα κάνουμε την ζωή όλων μας ευκολότερη. Έτσι προέκυψε η βασική ιδέα του Human Access. Μία εφαρμογή για να κάνει την ζωή όλων μας ευκολότερη. Μία εφαρμογή από ανθρώπους για ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί;

Έχουμε επιλέξει την ενσωμάτωση και χρήση δεδομένων από το Foursquare που είναι μία δημοφιλής υπηρεσία checkin. Χρησιμοποιούμε λοιπόν γεωγραφικά δεδομένα της υπηρεσίας και τα συνδέουμε με επιπλέον ιδιότητες σχετικές με την πρόσβαση σε κάποιο μέρος. Η επιλογή του Fourquare δεν έγινε τυχαία. Στο απώτερο μέλλον σκοπεύουμε να αναλύουμε δεδομένα από τα check in ενός χρήστη προκειμένου να προτείνουμε μέρη που ταιριάζουν με τις ανάγκες του. Παρόλα αυτά σκεφτόμαστε ήδη την χρήση δεδομένων και από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες όπως το Facebook ή το Google places. Στο άμεσο μέλλον περιμένουμε ιδέες για νέες ιδιότητες που σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε στις αξιολογήσεις μας. Επίσης σκοπεύουμε να παρέχουμε ιδιαίτερες ιδιότητες αναλόγως με την κατηγορία μίας τοποθεσίας (πχ Δωμάτια για ΑμεΑ σε ξενοδοχεία κτλ.). Παράλληλα θέλουμε να αναπτύξουμε και τον δικτυακό τόπο της εφαρμογής ώστε να παρέχει σχετικές πληροφορίες επίσης.

Σκεφτόμαστε ότι αν έχουμε αρκετά δεδομένα από μία πόλη θα μπορούσαμε να διαμορφώνουμε και να ανακοινώνουμε στο site "Hall of fame" και "Hall of shame" επιχειρήσεων όσον αφορά την προσβασιμότητά τους για να ευαισθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες και την κοινωνία ακόμα περισσότερο. Το βασικότερο όμως είναι ότι προσκαλούμε του χρήστες της εφαρμογής να μας βοηθήσουν λέγοντάς μας τις ανάγκες τους και ιδέες τους προκειμένου να αναπτύξουμε την εφαρμογή μας ώστε να είναι μία πραγματικά χρήσιμη εφαρμογή. Οι υπόλοιπες πλατφόρμες (iOS και Windows Phone) είναι επίσης στα πλάνα μας εφόσον όμως έχουμε μία καλή βάση δεδομένων και χρηστών προκειμένου να έχει νόημα η αξιοποίηση των δεδομένων.

Μια ελληνική εφαρμογή που βοηθά την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία Facebook Twitter

Ποιος είναι ο στόχος σας τώρα;

Ο άμεσος στόχος είναι η συλλογή των σχετικών δεδομένων. Γι αυτό, έχουμε ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα μία εκστρατεία ενημέρωσης με μία δράση που ονομάζουμε Μαραθώνιο Χαρτιβισμού (maptivism - ακτιβισμού χαρτογράφησης). Εν όψη της παγκόσμιας μέρας ΑμεΑ ζητήσαμε από τους φίλους που κατέβασαν την εφαρμογή να αξιολογήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη. Είμαστε πλέον κοντά στις 100 αξιολογημένες τοποθεσίες. Θέλουμε να οργανώσουμε και άλλες αντίστοιχες δράσεις σε διάφορες πόλεις ή έστω και γειτονιές σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Είμαστε λοιπόν ανοιχτοί σε προτάσεις από φορείς που ενδιαφέρονται. Παράλληλα απευθύνουμε κάλεσμα για πρώτη φορά σε άτομα που είναι ενεργοποιημένοι στο θέμα της προσβασιμότητας στον τόπο τους να μας βοηθήσουν στηρίζοντας και προωθώντας την εφαρμογή διαδίδοντας τα νέα στους δικούς τους τοπικούς κύκλους επαφών και τοπικές κοινότητες. Ψάχνουμε άτομα με τον ίδιο ενθουσιασμό και μεράκι με εμάς από όλον τον κόσμο για να μπορέσουμε να διασώσουμε τα νέα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πώς είναι μέχρι στιγμής τα πρώτα μηνύματα;

Είναι ενθαρρυντικά. Όσοι μαθαίνουν για την εφαρμογή μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε και αυτό μας τονώνει πολύ. Παράλληλα όποια κριτική δεχόμαστε την λαμβάνουμε υπ όψη και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που θέτει. Είμαστε ανοιχτοί σε ακόμα περισσότερες ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η εφαρμογή στο έπακρο.

*Για περισσότερες πληροφορίες οι αναγνώστες μπορούν να επισκεφθούν το site (http://ha.cnt.gr) και να βρουν την εφαρμογή στο Google Play Store αναζητώντας την με τις λέξεις Human Access caretta ή στην διεύθυνση (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kourou.fouraccessq&hl=el)

 

 

 

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια