Η περιπέτεια του Μανώλη και ο αποψινός θρίαμβος του μέσου

Facebook Twitter
15

Οι φωνές μας μπορούν να είναι δυνατές όταν έχουμε κάτι να πούμε

Η καταγραφή των γεγονότων  έξω από το «Χυτήριο» από τον Μανώλη απόψε το βράδυ στο twitter, είναι ένας μικρός θρίαμβος τόσο για τον ίδιο όσο και για το ίδιο το μέσο. Ζει κάτι φρικτό και το μοιράζεται μαζί μας. Μας κάνει να σκεφτόμαστε όχι με αυτοσχεδιαστικά αποφθέγματα ή με μυστηριώδεις φωτογραφίες στο instagram αλλά με μια αυθεντική περιπέτεια χωρίς εισαγωγικά. Είναι η εξαίρεση μέσα στο γεμάτο κάθε βράδυ Timeline μας από απόψεις, απόψεις και απόψεις.

«Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε όλα μια περιπέτεια για να τουιτάρουμε;» θα πει κάποιος. Φυσικά και όχι. Καλό όμως είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να γράφουμε ΚΑΘΕ βράδυ από τους καναπέδες σαν να ζούμε μια περιπέτεια, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι μας «άρπαξε» λίγο το φαγητό ή στραβοκοιμηθήκαμε το προηγούμενο βράδυ.

Τα μηνύματα του Μανώλη είναι ζωντανά και έχουν πραγματικό σασπένς. Την ίδια στιγμή φέρνει στην επιφάνεια τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε μια χώρα που η Χρυσή Αυγή από απλή γρατσουνιά έχει εξελιχθεί σε τεράστια πληγή για τις ζωές μας. Επαναφέρει το θέμα της ανικανότητας της αστυνομίας να προστατέψει τους πολίτες της και τους στενούς δεσμούς της με την ακροδεξιά. Διαβάζοντας τα tweets (θα έπρεπε να) μας λούζει κρύος ιδρώτας για όλες αυτές τις ορδές των φανατισμένων Χριστιανών και παπάδων που σκίζουν αφίσες. Μακάρι να είχαμε μόνο το cult της κάθε Λουκά. Εδώ έχουμε αληθινό φαρμάκι από «τους εκπροσώπους του θεού στην γη».

Η ψηφιακή ενημέρωση έχει τεράστια δύναμη. Ο Μανώλης έδωσε ένα άριστο δείγμα αυτής της δύναμης απόψε το βράδυ. Να μην φοβάται. Είναι μικροί μπροστά του.

Υ. Γ

«Κατάλαβες λοιπόν ότι το twitter δεν είναι μόνο #not #win και #asemas;»

*Διαβάστε επίσης: Όλη η «περιπέτεια» του Manolis με τους χρυσαυγίτες στο Χυτήριο
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαέρτης Βασιλείου: «Δηλαδή είναι διαφήμιση να θέλουν να με σκοτώσουν και να φωνάζουν ''Αλβανέ εδώ θα γίνει ο τάφος σου'';»

Mικροπράγματα / Λαέρτης Βασιλείου: «Δηλαδή είναι διαφήμιση να θέλουν να με σκοτώσουν και να φωνάζουν ''Αλβανέ εδώ θα γίνει ο τάφος σου'';»

Ο σκηνοθέτης μιλά στο LIFO.gr για τα χτεσινά επεισόδια, για όσους του συμπαραστέκονται μόνο απ' τον καναπέ τους και όσους θεωρούν ότι προκαλεί επίτηδες για να κάνει ντόρο.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Δικαίως θριαμβεύετε , αφού προκαλέσατε ντόρο και και συνεπώς τα κλικ θα πολλαπλασιάστηκαν. Επί της ουσίας , όμως , μιας και εμφανίζεστε υπέρμαχοι της δημοκρατίας και πολέμιοι της χρυσής αυγής, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η ιστορία που προβάλετε και με τον τρόπο που την προβάλετε κάνει μεγάλη ζημιά σε αυτό που λέμε κοινωνικό συμβόλαιο και νομιμοποίηση των θεσμών . Όταν λοιπόν υιοθετείτε τη μαρτυρία αυτή και ΙΔΙΩΣ την εκτίμηση του - εντός ή εκτός εισαγωγικών - θύματος , ότι κινδυνεύει από την ίδια την αστυνομία , τότε πυροδοτείτε τα θεμέλια της δημοκρατίας . Εν ολίγοις , το ελάχιστο που αξιώνω από τον Manolis είναι να καταθέσει έγκληση κατά του βουλευτή της Χ.Α. που κατά τους ισχυρισμούς του τον έδειρε και κατά παντός υπευθύνου. Και δη να την καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα- ναι , ω του θαύματος υφίσταται και αυτή η δικονομική δυνατότητα , αφού ισχυρίζεται ότι φοβάται την αστυνομία. Ειδάλλως η αξιοπιστία του είναι ελεγχόμενη.
Απο την μέχρι τώρα δράση της Χρυσής Αυγής, με τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα μεταναστών, με τους τραμπουκισμούς μέσα στην Βουλή, με τις απειλές σε Βουλευτές, θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος άνετα μπορεί να δείξει το πρόσωπο του και να καταγγείλει μέλη του κινήματος χωρίς καν να του περάσει από το μυαλό ο φόβος; Όλα αυτά είναι γεγονότα αγαπητέ δεν είναι ισχυρισμοί."Όταν λοιπόν υιοθετείτε τη μαρτυρία αυτή και ΙΔΙΩΣ την εκτίμηση του - εντός ή εκτός εισαγωγικών - θύματος , ότι κινδυνεύει από την ίδια την αστυνομία , τότε πυροδοτείτε τα θεμέλια της δημοκρατίας"Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει όταν γίνεται αναφορά σε τραμπουκισμούς. Η δημοκρατία κινδυνεύει όταν όλα αυτά μένουν στο σκοτάδι.
Εντελώς δικαιολογημένος ο φόβος των χρυσαυγιτών. Καμία αντίρρηση. Ο Μανώλης όμως λέει ότι φοβάται την αστυνομία : " με ρωτατε αν θα κινηθω νομικα. διστάζω να πάω αστυνομία μετά από απόψε. δεν θελω να'χουν το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση μου στο αρχειο " . Και προφανώς συνδέει το φόβο του αυτόν με τους ισχυρισμούς του ότι αστυνομικοί είτε τον ειρωνεύονταν είτε αδιαφορούσαν για τις καταγγελίες του . Λίγο -πολύ , το νόημα της ιστορίας του Μανώλη είναι ότι αστυνομία και χρυσή αυγή τα έχουν κάνει πλακάκια.Και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αστυνομία , που έχει το μονοπώλιο της νόμιμης κρατικής βίας , ασφαλώς και είναι προϋπόθεση αυτού που λέμε αστική δημοκρατία. Συνεπώς , ο κλονισμός αυτής της εμπιστοσύνης απονομιμοποιεί στα μάτια των πολιτών την αστυνομία και με την έννοια αυτή υπονομεύει τη δημοκρατία. Και τέλος , καμία αντίρρηση , να βγουν όλες οι βρωμιές στη φορά . Και οι βρωμιές όλων , ακόμη και της αστυνομίας που ούτε αυτή εξαιρείται από αυθαιρεσία και διαφθορά. Αλλά με αποδείξεις και με τις νόμιμες διαδικασίες. Όχι με υπαινιγμούς και ατεκμηρίωτες καταγγελίες μέσω ίντερνετ που απαξιώνουν θεσμούς και φέρνουν σε τελική ανάλυση ολοένα και περισσότερο κόσμο -που αρέσκεται στην ευκολία της γενίκευσης και της ισοπέδωσης - στις αγκαλιές της χρυσής αυγής.
Ε αφού είχε σασπένς το μέσο θριάμβευσε!Η αλήθεια είναι οτι τα καθημερινά status updates απο τον καναπέ είναι τετριμμένα. Θελουμε να δούμε κάτι πιο συναρπαστικό, πιο ζωντανό. Το μέσο θα είχε θριαμβευσει αν κάποιος, αντί να παρακολουθεί απο την οθόνη του, πήγαινε επι τόπου να προστατεύσει τον Μανώλη και κάθε Μανώλη.
Όταν λέω "είχε σασπένς" εννοώ ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σε κρατούσε στην οθόνη. Αυτό όμως είναι το τελευταίο. Έγραψα ολόκληρη παράγραφο για όλα όσα εκφράζει μέσα απο τα tweets ο Μανώλης για την σημερινή κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Και ναι, ήταν κάτι που γινόταν ζωντανά και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον στα social media. Αυτό όμως είναι το τελευταίο
Αυτο ακριβως ειναι το προβλημα. Κρατιομαστε απο την οθονη.Πηρα τη φραση ως αφορμη για να κανω την κριτικη μου η οποια δεν ηταν επι προσωπικου και ουτε καν επι του αρθρου αυτου καθ'αυτου.Ισως τελικα και να μην ειναι το προβλημα στο μεσο αλλα σε εμας τους ιδιους. Λυντσαρονται συμπολιτες μας απο φασιστες κι εμεις κανουμε retweet και like αντι να βγουμε στους δρομους. Σκατα στα μουτρα μας φιλε μου και συμπεριλαμβανω και τον εαυτο μου παροτι δε ζω στην Ελλαδα.
Καταρχάς, αυτό που έγινε στο Χυτήριο είναι όντως εξωφρενικό και εύχομαι στο παιδί να είναι καλά! Τώρα όσον αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο:'Καλό όμως είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να γράφουμε ΚΑΘΕ βράδυ από τους καναπέδες σαν να ζούμε μια περιπέτεια, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι μας «άρπαξε» λίγο το φαγητό ή στραβοκοιμηθήκαμε το προηγούμενο βράδυ'.Mάλιστα! Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μακρή για το μάθημα για το πως ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται τα social media και 1000 συγνώμη που είμαστε τόσο κακά παιδιά και γράφαμε οτι μας κατέβαινε στο κεφάλι γιατί απλά έτσι γουστάραμε! από δω και μπρος θα συμμορφωθώ και θα σκέφτομαι πριν ποστάρω κάτι :'τι θα έλεγε άραγε ο Μακρής αν το έβλεπε'.
Δεν είναι κακοί αυτοί που τουιτάρουν την καθημερινότητα τους. Κακία στα social media είναι το τρολάρισμα, οι συκοφαντίες , τα ανώνυμα blogs με καταγγελίες χωρίς στοιχεία που μπορούν να καταστρέψουν ζωές ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά βαρετοί.Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τι θα έλεγα εγώ ή τι θα έλεγε κάποιος άλλος για να ποστάρεις κάτι. Ρώτησε τον εαυτό σου αυτό θα σου δώσει την απαγόρευση ή την άδεια.
Να προσθέσω κάτι στο παραπάνω σχόλιο γιατί μου ξέφυγε και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν εννοώ όλους τους ανθρώπους που καταγράφουν την καθημερινότητα τους ότι είναι βαρετοί. Εννοώ αυτούς που γράφουν μόνο για να γράψουν χωρις να έχουν κάτι να πουν
νομίζω ότι άλλο είπες στο άρθρο σου, δε μίλησες για τρολάρισμα και συκοφαντίες, άλλα χαρακτηριστικά είπες στο ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ (Σόρυ για τα caps, αλλά μου φάνηκε πολύ βαρύ ρε παιδί μου) να γράφουμε σαν να ζόυμε μια περιπέτεια και συνεχίζεις στο υστερόγραφό σου '«Κατάλαβες λοιπόν ότι το twitter δεν είναι μόνο #not #win και #asemas;»'το οποίο και μου φάνηκε πολύ δασκαλίστικο!
"και 1000 συγνώμη που είμαστε τόσο κακά παιδιά και γράφαμε οτι μας κατέβαινε στο κεφάλι γιατί απλά έτσι γουστάραμε" η απάντηση μου ήταν στο σχόλιο σου αυτό για το τι θεωρώ κακία. Φυσικά και το άρθρο δεν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο.
Μάλιστα. Κάποτε μιλούσαμε για διασταύρωση στοιχείων. Τώρα τίποτα? Πως είστε τόσο σίγουροι πως λέει αλήθεια? Δεν καταλαβαίνετε πως έτσι ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου? Τι εμποδίζει τους ΧΑ, να στήνουν ψεύτικα tweets? Μου θυμίζει τα νέα πως 15 Πακιστανοί βίασαν αθώα νεανίς έξω από την Άνω Πλατανιά που γράφανε διάφορα πατριωτικά blogs και τους κράζαμε...
Πιο σωστά δεν θα μπορούσες να το θέσεις. Για την ακρίβεια, κάθε κείμενό σου έχει αυτή την ιδιότητα. Χαίρομαι που παραμένεις στην καλή πλευρά της lifo. Και συγχαρητήρια στον Μανώλη.