Φιγούρα άλλης εποχής, κάτι σαν μεταξύ του Αμερικανού ομότεχνου του, Roy Orbison, και δημοσίου υπαλλήλου. Τότε που πρωταγωνιστούσαν το τραγούδι και η φωνή, ικανά να ομορφύνουν τις ζωές των ανθρώπων, και όχι οι στυλιστικές ακρότητες της μουσικής βιομηχανίας.

 

Όταν ο Ιταλός Jimmy Fontana - κατά κόσμον, Enrico Sbricolli - ηχογραφούσε το ''Il mondo'' και σάρωνε τα charts διεθνώς ήταν ήδη 31 ετών. Κι αν ακόμη το 1965 είχαν εμφανιστεί οι Beatles και η rock θα κυρίευε τον κόσμο χρόνο με το χρόνο, ο Fontana θα έμενε πιστός σ' ένα jazzy - pop κλίμα, συνεχίζοντας την παράδοση του Αργεντίνου Carlos Gardel και του Γάλλου Tino Rossi. 

 

 

 

Τον βλέπεις στο χρωματιστό ''La mia serenata'', του ΄65 κι αυτό, όπου μοιάζει να βγαίνει από κάποιο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη.

 

Άλλη μία μεγάλη επιτυχία του ήταν και το ''La nostra favola'', η ιταλική διασκευή του στο super hit ''Delilah'' του Tom Jones.

 

 

Ποιος μπορεί να προσάψει ελαφρότητα σ' έναν τέτοιο γνήσιο βάρδο, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στο Σαν Ρέμο, ένα - ούτως ή άλλως - ταυτισμένο με την ελαφρότητα, φεστιβάλ τραγουδιού;

 

Διόλου τυχαίο που κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 τα τραγούδια του Jimmy Fontana θεωρήθηκαν γλυκερά και οι παντοδύναμες δισκογραφικές τού γύρισαν την πλάτη με αποτέλεσμα αυτός να ανοίξει καφέ - μπαρ και να αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόσκαιρα, όμως, αφού επέστρεψε για να δουλέψει στη RAI, την ιταλική κρατική τηλεόραση, ως στιχουργός και συνθέτης τραγουδιών.  

 

Υπάρχει και μία άγνωστη πτυχή της ζωής του Fontana: Το πάθος του για τα όπλα! Το καμάρι της πλουσιότατης συλλογής του ήταν ένα ορίτζιναλ πολυβόλο Scorpion, που το 1988 όμως χρησιμοποιήθηκε σε τρομοκρατικές δράσεις.

 

Εις μνήμην Jimmy Fontana

 

Ο ίδιος μάλλον έκανε τον...Κινέζο σχετικά. Δήλωσε πως απόκτησε νόμιμα το όπλο στα 1971, αλλά έξι χρόνια μετά το πούλησε σε κάποιον που δε μπορούσε να θυμηθεί τ' όνομα του! Ποτέ δεν εξακριβώθηκε τι είχε συμβεί ακριβώς και πως ένα πολυβόλο από τη συλλογή του δημοφιλούς τραγουδιστή ''συμμετείχε'' σε εξτρεμιστικές ενέργειες, οι οποίες είχαν κάνει τους καραμπινιέρηδες στα τέλη των 80s να χάσουν τον ύπνο τους.

 

Ούτε θα μάθουμε και ποτέ, εκτός κι αν ανοίξει κάποιος άγνωστος φάκελλος της ιταλικής αστυνομίας. Διότι ο Jimmy Fontana έφυγε προχθές στην οικία του, στη Ρώμη, ύστερα από μακρά ασθένεια. Είχε γεννηθεί στις 13 Νοεμβρίου του 1934, σε δύο μήνες δηλαδή θα γινόταν 79 ετών.