Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στο «Θέατρο κάτω Από τη Γέφυρα», στο Νέο Φάληρο θα πραγματοποιηθεί το Old School Meeting Graffiti Festival. Ένα φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός στην κοινότητα των street artists και πλέον επεκτείνεται και στο ευρύτερο κοινό. Με μία δόση συγκίνησης και νοσταλγίας, η γιορτή του old school graffiti φέρνει τους «παλιούς», και τους «νεότερους» για να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο, να βάψουν. Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί, οι καλλιτέχνες θα βάφουν όλη μέρα μέχρι τις 8 το βράδυ υπό τους ήχους old school μουσικής. Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε όλους και όσοι περισσότεροι έρθουν τόσο πιο ωραία θα είναι η γιορτή. «Όσοι πιστοί προσέλθετε, προβλέπονται δυνατές συγκινήσεις», λέει ο Χαρίτωνας Τσαμαντάκης ο διοργανωτής του φεστιβάλ και γκραφιτάς εδώ και χρόνια.

 

Νόμιμο, παράνομο σε δρόμους ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε τρένα ή σε γκαλερί, σε υπόγειες στοές η σε μεγάλα κτίρια. Όποιος ασχολείται το κατατάσσει μόνος του στην κατηγορία που πιστεύει ότι ανήκει. Άλλοι κάνουν street art, άλλοι murals και άλλοι γκραφίτι. Το oldschool meeting graffiti festival έχει μία ιδιαιτερότητα, είναι αφιερωμένο στην εποχή πριν το 2000 όπου όλοι συμφωνούσαν ότι αυτό που έκαναν λεγόταν γκραφίτι

 

«Η ιδέα ήρθε το 2011 και η αφορμή είναι ένα βιβλίο που ετοιμάζουμε εδώ και χρόνια. Το θέμα του είναι η ιστορία του ελληνικού γκραφίτι στην Ελλάδα από τα πρώτα του βήματα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες και είμαστε πολλοί χαρούμενοι για αυτό. Το πρώτο μέρος τις συλλογής θα αφορά την περίοδο από το 1983 μέχρι το 1994, θα είναι ένα βιβλίο 150 σελίδων με εικόνες, κείμενο και συνεντεύξεις. Αργότερα θα βγει το δεύτερο μέρος και τρίτο μέρος».

 

Η συνάντηση των παλιών πρωτοπόρων γκραφιτάδων προέκυψε από την προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του γκραφίτι, η συνάντηση ονομάστηκε Oldschool Meeting και έγινε με την μορφή festival graffiti πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011. «Τον Νοέμβρη του 2014 έγινε μία συγκινητική συνάντηση και με την πιο μεγάλη ανταπόκριση από ποτέ. Ακόμη και στο πιο ευρύ κοινό. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το φετινό θα είναι ακόμη καλύτερο. Πλέον το Oldschool Meeting Graffiti Festival έχει γίνει θεσμός και σκοπός μας είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο», λέει ο Χαρίτωνας.

 

Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

Πλέον το γκραφίτι υπάρχει παντού. «Νόμιμο, παράνομο σε δρόμους ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε τρένα ή σε γκαλερί, σε υπόγειες στοές η σε μεγάλα κτίρια. Όποιος ασχολείται το κατατάσσει μόνος του στην κατηγορία που πιστεύει ότι ανήκει. Άλλοι κάνουν street art, άλλοι murals και άλλοι γκραφίτι. Το oldschool meeting graffiti festival έχει μία ιδιαιτερότητα, είναι αφιερωμένο στην εποχή πριν το 2000 όπου όλοι συμφωνούσαν ότι αυτό που έκαναν λεγόταν γκραφίτι».

 

Στο φεστιβάλ θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, τo θρυλικό crew των FSP, ο Paladin, ο Dee71, ο Papagewrgiou καθώς και καλλιτέχνες όπως οι Sake (tattoo artist), Artemios, Woozy, ZAP, Jasone, Raiden, Lol, Bizare, Tare, Bor, Spark, Braze(pupet), Ser, Dimer, Dennis, Met, SGB, Senor, Dask, Leki, Moka, Smart, Taze, Wore, TXC, NBW, DFP, WFC, INC, LOOTERS, FSB (Heroes), HIT, UDK, 101, 114 και πολλοί άλλοι.

 

Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

Φωτό:  Άννα Μώτου
Φωτό: Άννα Μώτου

 

 

Το Old School Meeting Graffiti Festival θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, στον σταθμό του Νέου Φαλήρου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την Άννα Μώτου, αποκλειστικά για το Lifo.gr και είναι από την περσινή διοργάνωση του Old School Meeting Graffiti Festival.