Σέβα Καρακώστα: «Μια γενικότερη αοριστία στον σχεδιασμό»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Oι πέργκολες δεν έχουν κάποιου είδους σκέπαστρο και χωρίς χρήση φαίνονται λίγο σαχλές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΣΕΒΑΚΑΤΑΡΧΑΣ
, ανήκω στην παλιά γενιά των αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιήθηκαν στον σχεδιασμό έργων όπως η διαμόρφωση της σημερινής όψης της πεζοδρόμησης της Βουκουρεστίου, η μελέτη και η ευθύνη της πεζοδρόμησης της Φωκίωνος Νέγρη αλλά και της πλατείας Αρσακείου μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής μου πορείας παραμένει η εκτενής επίβλεψη της διαμόρφωσης της πλατείας Κλαυθμώνος. Παρατηρώντας με προσοχή τη νέα όψη της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος, θέλω να υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει για πολλά χρόνια ταυτισμένη με την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Αθήνας, άρα επιβάλλεται να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους αστικές παρεμβάσεις.

Αρχικά, οφείλω να παραδεχτώ ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση έχει επιτύχει στο θέμα της διαρκούς κινητικότητας αλλά και της ενδεχόμενης στάσης, της αναψυχής και της ανάπαυλας με τις ελεύθερες δραστηριότητες, και του νυχτερινού φωτισμού, ενώ στα θετικά θα τοποθετούσα και τον περιορισμό της λωρίδας που καταλαμβανόταν από τους οδηγούς ταξί. Νομίζω ότι πράγματι δίνεται περισσότερος και ζωτικός χώρος στους πεζούς παρά στα αυτοκίνητα και αυτό το θεωρώ μια ευχάριστη εξέλιξη.

Υπάρχει μια γενικότερη αοριστία στον σχεδιασμό και δημιουργεί μια πολύ κακή εικόνα το ότι δεν έχει μπει μια τάξη στη λειτουργία των περιπτέρων, αν και μοιάζουν περισσότερο με μεγάλα καταστήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια τετραγωνικών που τους αναλογούν.

Από την άλλη, οι κύριες αντιρρήσεις μου ως προς τη συγκεκριμένη ανάπλαση εστιάζουν στη λογική του ότι φαίνεται να εξυπηρετεί περισσότερο εμπορικές λειτουργίες, ενώ η περιβαλλοντική απόδοσή της περιορίζεται αισθητά. Υπάρχει μια γενικότερη αοριστία στον σχεδιασμό και δημιουργεί μια πολύ κακή εικόνα το ότι δεν έχει μπει μια τάξη στη λειτουργία των περιπτέρων, αν και μοιάζουν περισσότερο με μεγάλα καταστήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια τετραγωνικών που τους αναλογούν.

Επίσης, θα έλεγα ότι κυριαρχεί μια υπερβολή όσον αφορά τη χρήση σκληρών επιφανειών, οι οποίες δεν βοηθούν όταν η πόλη ταλαιπωρείται συνεχώς από την κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, οι δεκαέξι κουτσουπιές και οι οκτώ γρεβιλέες που έχουν φυτευτεί δείχνουν ήδη ξεραμένες σε πολλά σημεία, ενώ ακόμα δεν είναι σε θέση να προσφέρουν σκιά. Συγχρόνως, οι πέργκολες δεν έχουν κάποιου είδους σκέπαστρο και χωρίς χρήση φαίνονται λίγο σαχλές, ενώ τα σιντριβάνια δεν έχουν λειτουργήσει – αναρωτιέμαι γιατί, αφού τα χρειαζόμαστε περισσότερο τους θερινούς μήνες και όχι τους φθινοπωρινούς. Αναρωτιέμαι επίσης τι θα συμβεί με τη διέλευση των τροχοφόρων από τις λευκές πλάκες στην περίπτωση που τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στα σκέπαστρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν τόπο πολλαπλών διελεύσεων, τη βασική πύλη προς το εμπορικό κέντρο της πόλης και την κυριότερη δίοδο που οδηγεί στον κεντρικότερο σταθμό του μετρό.

Επομένως, επειδή θεωρώ ότι η αρχιτεκτονική είναι σε διαρκή επαφή με ανθρώπους και ιδέες, θα έλεγα πως στην περίπτωση της πλατείας Συντάγματος επικρατεί μια γενικότερη ασάφεια και μια ασυνέπεια, με αρκετές ψηφίδες κακογουστιάς. 

Γιώργος Λιάλιος

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν με κρατάει πίσω η αναπηρία, με κρατάνε πίσω οι άλλοι»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Δεν με κρατάει πίσω η αναπηρία, με κρατάνε πίσω οι άλλοι»

Η Μαρία Χατζηιωάννου, γνωστή ως Maria Rolls, μιλά για τη ζωή της ως τετραπληγικής μετά τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για το μαύρο χιούμορ που έγινε διέξοδος και για μια καθημερινότητα που δεν χωρά σε καμία εύκολη αφήγηση.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ποιους ψηφοφόρους θέλει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;

LiFO politics / Ποιους ψηφοφόρους θέλει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές; Ποιους ψηφοφόρους θέλει να κερδίσει; Ο Θανάσης Γλαβίνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι το κόμμα του στοχεύει τόσο στους απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε όσους γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για τις μετεκλογικές επιλογές και την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Αθήνα, δεν είσαι για όλους»

Ζούμε, ρε! / «Αθήνα, δεν είσαι για όλους»

Για πόσο ακόμα η προσβασιμότητα θα είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο; Η ανάπηρη καλλιτέχνιδα και ηθοποιός Πατρίτσια Τόσκα μιλά για την καθημερινότητα στους δρόμους της πόλης, τις δυσκολίες που επιμένουν και τη δύναμη της τέχνης να ανοίγει δρόμους εκεί όπου η κοινωνία καθυστερεί.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
«Παραλίγο να πεθάνω στα 17, και από τότε δεν αφήνω τίποτα για μετά»

Lifo Videos / «Παραλίγο να πεθάνω στα 17, και από τότε δεν αφήνω τίποτα για μετά»

Στα 17 του, ένα από τα πιο σπάνια αυτοάνοσα στα κόσμο τον έφερε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Στα 21, ο Θοδωρής Ζαργκλής δεν κυνηγά απλώς στόχους, κυνηγά τον χρόνο που λίγο έλειψε να χάσει, μετατρέποντας την εμπειρία του σε κινητήρια δύναμη για να ζει πιο έντονα, πιο συνειδητά και χωρίς αναβολές.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
«Για χρόνια η Ελλάδα σιωπούσε για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

NEWSROOM / «Για χρόνια η Ελλάδα σιωπούσε για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

Η Φωτεινή Παντζιά, επιχειρηματίας, ακτιβίστρια και γνωστή προσωπικότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μιλάει για την επικύρωση από την Ολομέλεια του ΣτΕ της απόφασης που δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τους αστερίσκους που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σιδηροπρίονα και συναισθηματική νέκρωση

Άλλο ένα podcast 3.0 / Σιδηροπρίονα και συναισθηματική νέκρωση

Σιδηροπρίονα, κλειστοί δρόμοι και μια εβδομάδα που σου λέει ξεκάθαρα «άσ’ το, δεν είναι για σένα». Ο Θωμάς Ζάμπρας κάνει live troubleshooting στη ζωή του, ενώ παράλληλα βουτάει στο πιο περίεργο συναίσθημα όλων: το να μην αισθάνεσαι απολύτως τίποτα.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Από το ‘Apollo 8’ στο ‘Artemis 2’: Έξι δεκαετίες μετά την πρώτη αποστολή στη Σελήνη, η διαστημική κούρσα δεν είναι πια η ίδια

Θέματα / Έξι δεκαετίες μετά την πρώτη αποστολή στη Σελήνη, η κούρσα δεν είναι πια η ίδια

Η NASA θα επιχειρήσει να στείλει τέσσερις αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης τον Απρίλιο, σε μια αποστολή που δεν αντιμετωπίζει πλέον ρωσικό ανταγωνισμό αλλά κινεζικό.
THE LIFO TEAM
«Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό με νέα, φρέσκια ματιά

The Review / Σε κάποιους άρεσε ο «Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό

Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο Χρήστος Παρίδης διαβάζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την παράσταση του Εθνικού, θυμούνται τους «Βυσσινόκηπους» που έχουν δει και ξεφυλλίζουν τη θαυμάσια μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ