Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Τι συμβαίνει στο μυαλό του σκύλου μου;

Tις δύο τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη έχει ανακαλύψει πιο πολλά στοιχεία σχετικά με τη γνωστική διαδικασία των σκυλιών, από ό,τι τους δύο προηγούμενους αιώνες συνολικά
Τα σκυλιά έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση του δικαίου ανάμεσα σε άλλες ηθικές αξίες, ενώ η συμπεριφορά τους έχει πολλές αντιστοιχίες με αυτή των μικρών παιδιών.(εικονογράφηση: Johnny Sampson / NYTimes)

Από το 2000, τα βιβλία που εξερευνούν τον εγκέφαλο των σκυλιών έχουν πολλαπλασιαστεί με απίστευτους ρυθμούς. Αύτη τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 70,000 αγγλόφωνα «βιβλία για σκύλους» στο Amazon.

 

Η πληθώρα των βιβλίων με θέμα τη σκυλίσια συμπεριφορά αναπόφευκτα ανακινεί το εξής ερώτημα: Μετά από 14.000 συμβίωσης με τα σκυλιά, γιατί μόνο πολύ πρόσφατα ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό τους; Μία από τις πιο πιθανές εξηγήσεις είναι το ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη έχει ανακαλύψει πιο πολλά στοιχεία σχετικά με τη γνωστική διαδικασία των σκυλιών, από ό,τι τους δύο προηγούμενους αιώνες συνολικά.

 

Από το 1900 ως το 1999, οι περισσότεροι ερευνητές του γνωστικού πεδίου είχαν απορρίψει τα σκυλιά ως «μη ενδιαφέροντα» επειδή πίστευαν ότι η εξημέρωση και ο «οικοσιτισμός» τους, τα είχε οδηγήσει σε πλήρη εξάρτηση από τους ανθρώπους.

 

Το 1971 μάλιστα ο καθηγητής κτηνιατρικής Μάικλ Φοξ είχε φτάσει στο σημείο να ορίσει τα σκυλιά ως "Canis over-familiaris", σημειώνοντας ότι αυτή η απόλυτη εξάρτηση είχε ως αποτέλεσμα «ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη και νευρική ανορεξία, άσθμα, διάρροια, σπασμοί ή παράλυση των πίσω ποδιών».

 

Ένα τριαντάφυλλο δεν διαχωρίζεται από οποιοδήποτε άλλο φυτό τριγύρω του – εκτός κι αν το έχει κατουρήσει κάποιο άλλο σκυλί

 

Με την έλευση του 21ου αιώνα όμως, παρατηρείται μια έκρηξη στην μελέτη της γνωστικής λειτουργίας των σκυλιών με τη βοήθεια της ψυχολογίας, της ανθρωπολογίας και της νευρολογίας. Ορόσημο του πεδίου αυτού υπήρξε το βιβλίο της ψυχολόγου Αλεξάντρα Χόροβιτζ με τίτλο "Inside of a Dog" (Μέσα σ' ένα σκύλο, 2009), το οποίο παρείχε κρίσιμες διαπιστώσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους ένα σκυλί αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

 

Αρκεί μόνο να φανταστούμε πώς μπορεί να είναι να είσαι τόσο πιο κοντά από εμάς στο έδαφος, να στηρίζεσαι στην όσφρηση όσο ή και περισσότερο από την όραση και να προσλαμβάνεις αντανακλαστικά κάθε συνειδητή ή ασυνείδητη χειρονομία του ατόμου που αγαπάς περισσότερο. Σύμφωνα με την οπτική αντίληψη ενός σκυλιού, γράφει η Χόροβιτζ, «ένα τριαντάφυλλο δεν διαχωρίζεται από οποιοδήποτε άλλο φυτό τριγύρω του – εκτός κι αν το έχει κατουρήσει κάποιο άλλο σκυλί».

 

Πολύ σημαντικά ήταν επίσης τα πορίσματα που παρουσιάστηκαν στο βιβλίο του Γκρέςγκορι Μπερνς με τίτλο "How Dogs Love Us" (Πώς μας αγαπούν τα σκυλιά, 2013), όπου καταρχάς περιγράφεται ο τρόπος που εκπαίδευσε το δικό του και άλλα σκυλιά να κάθονται εντελώς ακίνητα κάτω από μαγνητικό τομογράφο. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Μπερνς είχε στα χέρια του τα πρώτα σπινθηρογραφήματα εγκεφάλου σκυλιών, που τον οδήγησαν στην ανακάλυψη ότι τα «κέντρα ανταμοιβής» στον εγκέφαλό τους ανταποκρίνονταν στην επιδοκιμασία και τον έπαινο που δέχονταν από ανθρώπους εξίσου με την προσφορά φαγητού. Κάποια σκυλιά μάλιστα προτιμούσαν την επιδοκιμασία από το φαγητό.

 

Ο Μπερνς ανακάλυψε επίσης ότι τα σκυλιά διαθέτουν μια περιοχή στον εγκέφαλό τους η οποία προορίζεται για την αναγνώριση προσώπων, ικανότητα που είναι γενικά πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη στις γάτες.

 

Την ίδια χρονιά, ο ψυχολόγος Τζον Πίλεϊ ανέτρεψε πολλά δεδομένα στο πεδίο της αναπτυξιακής ψυχολογίας με το βιβλίο του "Chaser" (2013), στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο σκύλος του, που όχι μόνο αναγνώριζε γύρω στις 1.000 λέξεις, αλλά τις είχε μάθει χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «ταχεία χαρτογράφηση» και μέχρι τότε είχε καταγραφεί μόνο στα παιδιά.

 

Τα σκυλιά διαθέτουν μια περιοχή στον εγκέφαλό τους η οποία προορίζεται για την αναγνώριση προσώπων, ικανότητα που είναι γενικά πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη στις γάτες.

 

Και στο φετινό βιβλίο του με τίτλο "Mama's Last Hug: Animal Emotions and What They Tell Us About Ourselves" (Η τελευταία αγκαλιά της μαμάς: Τι λένε για εμάς τους ίδιους τα συναισθήματα των ζώων), ο επίσης ψυχολόγος Φρανς ντε Βάαλ, σημειώνει ότι τα σκυλιά έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση του δικαίου ανάμεσα σε άλλες «ανθρώπινου τύπου» ηθικές αξίες, ενώ η συμπεριφορά τους έχει πολλές αντιστοιχίες με αυτή των μικρών παιδιών.

 

Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε τα σκυλιά είναι παρόμοιος με αυτόν που αντιμετωπίζαμε κάποτε τα παιδιά. Σταδιακά μόνο, από τον 19ο αιώνα και μετά, τα παιδιά ξεκίνησαν να αντιμετωπίζονται ως σύμβολα αγνότητας και αθωότητας που χρειάζονται προστασία και αγάπη, αντί για δυνάμει επιπλέον εργατικά χέρια. Ό,τι ήταν ο 19ος αιώνας για τα παιδί, είναι ο 21ος για το σκυλί. Τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζεται πλέον να εργάζονται σκληρά για λογαριασμό μας. Τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα πέρα από το να μας αγαπούν. Κι αυτό το κάνουν τέλεια.

 

Με στοιχεία από τους New York Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να καθαρίσετε εύκολα και με ασφάλεια την οθόνη του υπολογιστή σας;
Τι πρέπει να αποφεύγουμε σχετικά με τον σωστό καθαρισμό της οθόνης του υπολογιστή μας;
Facebook: Το Whale app είναι το νέο πείραμα της εταιρίας και αφορά τα memes
Στόχος του Facebook είναι να εμποδίσει την περαιτέρω άνοδο του Tik Tok
Το νέο feature της Google «διδάσκει» σωστή προφορά
Η υπηρεσία είναι ήδη διαθέσιμη στα αμερικανικά αγγλικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα ισπανικά
Facebook Pay: Η νέα υπηρεσία της πλατφόρμας θα επιτρέπει πληρωμές μέσω Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram
Θέλοντας να «χτυπήσει» αντίστοιχες υπηρεσίες, το Facebook σκέφτεται να προχωρήσει στην ιδέα του Facebook Pay, όμως οι χρήστες έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους
Το Spotify ετοιμάζει playlists κατάλληλες για road trip
Soundtrack your Ride: Το νέο feature του Spotify αλλάζει την εμπειρία οδήγησης κατά τη διάρκεια ενός road trip και δίνει μια πληθώρα μουσικών επιλογών στους οδηγούς
Οι συμβουλές ενός χάκερ για την προστασία των δεδομένων μας στο Ίντερνετ
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ πηγών ανοιχτού και κλειστού κώδικα και τί θα έπρεπε να γνωρίζουμε εμείς ως χρήστες του Διαδικτύου;
Apple: Τον Δεκέμβριο η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Mac Pro
Η εταιρία αποκάλυψε το νέο MacBook Pro 16 ιντσών και επιβεβαίωσε ότι η κυκλοφορία του Mac Pro θα γίνει τον επόμενο μήνα
Το μπλουζάκι που σε κάνει αόρατο στις κάμερες ασφαλείας
Πώς να μπερδεύεις τους σένσορες
Το Instagram δοκιμάζει ένα νέο εργαλείο επεξεργασίας βίντεο που μοιάζει με αντίστοιχο του Tik Tok
Μέσω του Reels, το Instagram φαίνεται ότι θέλει να αντιγράψει την επιτυχία του Tik Tok
Facebook: Σε απενεργοποίηση θα μπορούν να βάλουν οι χρήστες τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό τους
Η σημαντική απόφαση του Facebook για την mobile εκδοχή του, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο που λαμβάνουμε ειδοποιήσεις
Spotify Kids: Η νέα εφαρμογή της streaming πλατφόρμας έχει αποκλειστικό κοινό τα παιδιά
Η υπηρεσία είναι ήδη διαθέσιμη στην Ιρλανδία και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.
Αυτά είναι τα 74 νέα emojis του Whatsapp
Ποιες είναι οι προσθήκες που έκανε η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και κατά πόσο θα εμπλουτίσουν τις ψηφιακές μας συνομιλίες;
Το ρομπότ «Σοφία» δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ
Στο πρόσφατο Web Summit 2019 το γνωστό ανθρωποειδές ρομπότ δήλωσε ότι είναι single και δεν έχει κάνει ποτέ σεξ
Ο επιστήμονας που μελετάει τα άστρα μιλάει στη LIFO
Ο καθηγητής αστροφυσικής Ξενοφών Μουσάς μας μυεί στα μυστήρια του σύμπαντος
Με το νέο layout του Youtube, ο χρήστης θα βλέπει λιγότερα βίντεο
Ο νέος σχεδιασμός στην αρχική σελίδα του Youtube θα μεγαλώνει το μέγεθος των thumbnails και θα προτείνει λιγότερα βίντεο στους χρήστες
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή