Απεργία την Πρωτομαγιά

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί;

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί; Facebook Twitter
5

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί; Facebook Twitter
Ο εσπρέσο έχει πάνω από τριάντα παραλλαγές. Από στρέτο μέχρι και corretto (με γκράπα ή μπράντι).

 

Espresso 

Τι;

Το γνωστό χαρμάνι που «καταπιέζουμε» στην εσπρεσιέρα είναι η βάση για τους περισσότερους καφέδες που πίνουμε. Ο εσπρέσο έχει πάνω από τριάντα παραλλαγές. Από στρέτο μέχρι και corretto (με γκράπα ή μπράντι). Η καταγωγή της λέξης (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί) θυμίζει αρκετά το αγγλικό «express». Κάτι δηλαδή προσωπικό και γρήγορο.

 

Πώς;

Ναι μεν υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά στη χώρα μας, όταν λέμε espresso, εννοούμε τον μονό, τον διπλό και τον φρέντο (ο τρόπος που φτιάχνεται είναι ελληνική πατέντα).

 

Ποιοι;

Οι μπίζνεσμαν (και -γούμαν) που κάνουν ένα διάλειμμα. Όλοι αυτοί που βιάζονται.

 

Πόσους;

Όχι πολλούς. Θα παίξουν τα νεύρα σας. Δύο-τρεις την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα.

 

Διάρκεια:

Όσο κρατάνε δύο γουλιές. Στον στρέτο μια γουλιά και στον λούνγκο 3 γουλιές. 30 λεπτά (το πολύ) ο φρέντο.

 

Γιατί;

Είναι ο πιο «καθαρός» καφές και από τους πιο στυλάτους. Σου δίνει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεσαι και είναι από τα καλύτερα χωνευτικά της πιάτσας.

 

Barista'squote:

«Πίνεις μόνο την ουσία του καφέ. Τελευταία το έχουν καταλάβει οι Έλληνες και τον προτιμούν από τους άλλους».

 

Cappuccino

Τι;

Η βάση είναι ο εσπρέσο, αλλά η δημοτικότητά του τον έχει οδηγήσει στην αυτονομία. Βοήθησε σε αυτό το γάλα, βλέπετε. Το όνομά του προέρχεται από τους καπουτσίνους, καθολικούς καλόγερους που είχαν ξυρισμένη την κορφή του κεφαλιού τους.

Πώς;

Παραδοσιακά σερβίρεται σε πορσελάνινο σερβίτσιο. Οι περισσότεροι το προτιμούν με το επίσης παραδοσιακό αφρόγαλο, παρά με τη σαντιγί. Ταιριάζει πολύ η κανέλλα ή η τρούφα. Η κρύα μορφή του είναι ο μόνος σοβαρός αντίπαλος του φραπέ.

Ποιοι;

Μεγαλύτερη γκάμα από τους άλλους. Τα κορίτσια... και τα στομάχια που δεν αντέχουν τον σκέτο εσπρέσο. Αυτοί που θέλουν να χαλαρώσουν.

Διάρκεια:

30 λεπτά ο ζεστός. Στον ίδιο χρόνο και ο κρύος. Όχι παραπάνω. Κόβει το γάλα. Οι Έλληνες τον πίνουν στη μία ώρα και ένα τέταρτο. Καταστροφικό.

Γιατί;

Είναι ο χορταστικός καφές. Είναι η γκουρμεδιά της καφεΐνης. Δεν είναι η υποχρέωση της ημέρας, αλλά η απόλαυσή της.

Barista'squote:

« Όσο πιο πολλή ποικιλία arabica έχει το μείγμα, τόσο πιο καλός είναι ο καφές. Χίλιες φορές αφρόγαλα στον καφέ. Το con pana που λένε οι Ιταλοί έχει βγει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να φτιάξουν το σωστό αφρόγαλα. Η σαντιγί είναι κρύα και κάνει τον καφέ πιο χλιαρό, ενώ το αφρόγαλα βγαίνει κατευθείαν από τη μηχανή. Το σωστό αφρόγαλα εξαρτάται από τον μπαρίστα. Οι Ιταλοί το αποκαλούν "Το χέρι του μπαρίστα". Θέλει σωστή ταχύτητα σκασίματος του ατμού στο γάλα και σωστό φούσκωμα. Να γίνει μια ομογενοποιημένη κρέμα».

 

Ελληνικός 

Τι;

Ο τούρκικος με άλλα λόγια. Ο καφές της ανατολικής Μεσογείου. Ο καφές με τις περισσότερες πατρίδες (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Αρμενία, Αραβία).

Πώς;

Στο μπρίκι. Ελαφρύς, μέτριος, πολλά βαρύς, πολλά βαρύς και όχι, γλυκύς βραστός και πάει λέγοντας, ανάλογα πού θέλουμε να «τοποθετηθεί» το καϊμάκι. Αυτοί που ξέρουν βάζουν το μπρίκι στη χόβολη, όπως οι βεδουίνοι. Οι άλλοι χρησιμοποιούν το γκαζάκι. Αν ξέρεις να ανεβοκατεβάζεις σωστά το μπρίκι, θα πετύχεις το σωστό καϊμάκι και στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιοι;

Οι μερακλήδες. Οι μπερμπάντηδες. Οι φοιτητές που την ψάχνουν. Αυτοί που έχουν ακόμα στη γειτονιά τους καφενέ.

Πόσους;

Έναν τα χαράματα, έναν το μεσημεράκι πριν από τον ύπνο και έναν το απογευματάκι. Αυτοί που ξέρουν βουτάνε και πτι μπερ μέσα.

Διάρκεια:

Άμα κρυώσει χάνει από γεύση, αλλά όχι από συστατικά.

Γιατί;

Γιατί σου αρέσει που κρατσανίζουν οι κόκκοι στο τέλος. Γιατί η παράδοση είναι μέσα σου. Γιατί ξέρεις να λες το φλιτζάνι.

Barista's quote:

«Θέλει χόβολη ή γκαζάκι. Η μηχανή δεν "σπάει" τον καφέ και δεν βγαίνει καλός. Οπότε ελληνικό μόνο στο καφενείο».

Γαλλικός

Τι;

Ο φίλτρου, που λένε και οι ξένοι. Οι Αμερικάνοι τον λένε αμερικάνικο, οι Σουηδοί σουηδικό και οι Γερμανοί... γερμανικό. Εμείς τον λέμε γαλλικό γιατί οι καφετέριές μας θύμιζαν παλιά τα παρισινά bistrot. Τώρα κοιτάνε περισσότερο προς Ιταλία μεριά.

Πώς;

Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 80 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να σερβίρεται αμέσως.

Ποιοι;

Οι γιατροί, οι δουλεύω καθημερινά πάνω από οχτώ ώρες, οι σπιτόγατοι, οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί. Τα παιδιά που τους αρέσουν οι γεύσεις του (αμύγδαλο, σοκολάτα, βανίλια).

 

Πόσους;

Όσους θες! Όσους αντέχεις!

Διάρκεια:

Στην καφετιέρα όσο μένει ζεστός είναι μια χαρά. Ποτέ δεν τον ξαναζεσταίνουμε.

Γιατί;

Γιατί θέλεις να πίνεις συνέχεια καφέ χωρίς να σε πειράζει.

Barista's quote:

«Έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των γεύσεων. Το ζητάει ο κόσμος. Ειδικά αυτοί που τους πειράζει η καφεΐνη».

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί; Facebook Twitter

Φραπέ (Νες)

Τι;

Τι τι; Πήραμε το Νες Καφέ και τον κάναμε ελληνική πατέντα. Γνωστή η ιστορία περί Βακόνδιου και Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο απόλυτος στιγμιαίος καφές. Το «φραπόγαλο» που μας μεγάλωσε.

 

Πώς;

Δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ξεθυμαίνει ο καφές.

 

Ποιοι;

Αυτοί που θέλουν να περάσουν πολύ ώρα στον καφέ. Και τα λαϊκά παιδιά, φυσικά. Δεν θα διαλύσουν οι «φρέντοι» τα στερεότυπα...

 

Διάρκεια:

Αιώνια! Δεν αλλοιώνεται ποτέ.

Γιατί;

Πίνουμε καφέ και δεν κοροϊδεύουμε!

 

Barista's quote:

«Αν τον θέλετε δυνατό, πρέπει να τον κάνετε "βαπορίσιο" ή "κουταλάτο". Ένα φακελάκι σε ένα ποτήρι νερό και λίγο ανακάτεμα».

 

...τσίνο

Τι;

Κατάληξη -τσίνο. Φραπουτσίνο, φρεντοτσίνο, μοκατσίνο, αλ πατσίνο κ.λπ.

Πώς;

Μείγμα με καφέ, σκόνη και γλυκαντικά συστατικά. Ένα νερωμένο μιλκσέικ.

Ποιοι;

Πιτσιρικαρία.

 

Πόσους:

Μέχρι να γίνεις ζαχαρωτό!

 

Διάρκεια:

Στο μισάωρο αρχίζει και νερώνει.

 

Γιατί;

Έχει γίνει μόδα. Έχει λιγότερες θερμίδες από ένα μιλκσέικ εσπρέσο και μπορείς να πιεις παραπάνω αποφεύγοντας το υπερβολικό τσίτωμα.

 

Barista's quote:

«Είναι "καλοκαιρινό προϊόν". Ξεκίνησε από τα Starbucks και εξαπλώθηκε. Από τη στιγμή που βγήκαν οι γρανιτομηχανές κάποιοι σκέφτηκαν να βάλουν αντί για φρούτα καφέ. Άρεσε πολύ και αμέσως όλες οι μεγάλες εταιρείες το έβαλαν στον κατάλογό τους».

 

5

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ