Mac & cheese: 5 εναλλακτικές συνταγές για το απόλυτο comfort food

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
0

Στην κουλτούρα της αμερικανικής λαϊκής μαγειρικής θεωρείται το απόλυτο comfort food, αλλά υποστηρίζεται από φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Ο λόγος για το «macaroni and cheese» ή πιο απλά «mac and cheese» όπως αποκαλείται χαϊδευτικά, γεγονός που αναδεικνύει και την οικειότητα που εκπέμπει.


Είναι ένα πιάτο που αν το προσεγγίσεις υπολογίζοντας τις θερμίδες και τα λιπαρά του, ενδέχεται να προβληματιστείς. Όμως αν δοκιμάσεις μια-δυο πιρουνιές είναι βέβαιο ότι θα παραδοθείς στον εθισμό που προκαλεί.


Η τεχνική του είναι μάλλον απλή. Κάποια πάστα, συνήθως μικρού μεγέθους, αναμειγνύεται με μια σάλτσα τυριού και το αποτέλεσμα είτε περνά από τον φούρνο για να αποκτήσει τραγανή κρούστα είτε παραμένει στην απόλυτα κρεμώδη μορφή του.


Το τυρί που βασικά χρησιμοποιείται είναι το τσένταρ, αλλά αυτό δεν αποκλείει οποιοδήποτε τυρί ή συνδυασμό τυριών που μπορούν να λιώσουν όμορφα σε μια σάλτσα και να αγκαλιάσουν την πάστα.

Όσον αφορά την καταγωγή του «mac and cheese», υπάρχει σχετική ιταλική προσέγγιση σε γραπτά κείμενα του 14ου αιώνα, όπως και αγγλικές αναφορές της ίδιας εποχής.


Πολλές φορές, εκτός από τα τυριά, προστίθεται κάποιο αλλαντικό ή κρέας, λαχανικά ή ψίχουλα ψωμιού στην κορυφή για να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Όσον αφορά την καταγωγή του, υπάρχει σχετική ιταλική προσέγγιση σε γραπτά κείμενα του 14ου αιώνα, όπως και αγγλικές αναφορές της ίδιας εποχής.


Πιο σύγχρονη συνταγή με σάλτσα μπεσαμέλ και τσένταρ βρίσκεται σε αγγλικό βιβλίο μαγειρικής του 1770. Ωστόσο η προσέγγιση της πάστας με μπεσαμέλ στον φούρνο παραπέμπει σαφώς στη γαλλική συνταγή του gratin.


Τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ευρείας κατανάλωσης έτοιμες σούπες Campbell's αποτέλεσαν τη βάση για συνταγές «mac and cheese» που έδιναν λύσεις για εύκολα και γρήγορα φτιαγμένο φαγητό στο σπίτι.

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
Ο Γιώργος Ηλιού είναι συνιδιοκτήτης και σεφ στο εστιατόριο Polly Maggoo, στο Ν. Ψυχικό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Γιώργος Ηλιού είναι συνιδιοκτήτης και σεφ στο εστιατόριο Polly Maggoo, στο Ν. Ψυχικό. Άνοιξε το εστιατόριό του αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες κουζίνες, κυρίως γαλλικές, έχοντας δουλέψει κοντά σε γνωστά ονόματα, όπως ο Bernard Loiseau στο Tante Marguerite και ο Thierry Breton στο Chez Michel.


Ο Γιώργος έχει σπουδάσει στην École Supérieure de Cuisine Française στο Παρίσι, απ' όπου έχει πάρει δίπλωμα μαγειρικής, αλλά έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα Γαλλικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.


Ο Γιώργος Ηλιού παίρνοντας αφορμή από τη βασική προσέγγιση του mac and cheese, έφτιαξε παραλλαγές που μπορούν να χαρίσουν στιγμές γευστικής ευτυχίας.

Κοφτό μακαρόνι με καπνιστό ζαμπόν και κρέμα από κασέρι 

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

8 χοντρές φέτες καπνιστού ζαμπόν

40 cl κρέμα γάλακτος

20 cl κατσικίσιο γάλα

300 γρ. κασέρι (Ξάνθης ή άλλο)

Ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

Ζυμαρικά

250 γρ. κοφτό μακαρόνι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι γκριλ ψήνουμε τις φέτες καπνιστού ζαμπόν και από τις δύο πλευρές.


Σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το κατσικίσιο γάλα και τη ρίγανη. Όταν βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε κασέρι και ανακατεύουμε.


Βράζουμε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε και ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα μας. Αλατοπιπερώνουμε.


Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν στις διαστάσεις των τεσσάρων πυρίμαχων σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε. Ό,τι περισσεύει το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας με το τυρί.


Στρώνουμε διαδοχικά στα τέσσερα πυρίμαχα με τον εξής τρόπο: μείγμα με κοφτό μακαρόνι, ζαμπόν, μείγμα με μακαρόνι, ζαμπόν και τελειώνουμε με μείγμα και κασέρι τριμμένο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε αμέσως.

Σκιουφικτά με τυρί και πουρέ σπανάκι

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. πουρές σπανάκι (κατεψυγμένος)

200 γρ. τυράκι Τηνιακό

30 cl κρέμα γάλακτος

1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1/3 κ.γ. πιπέρι καυτερό (καγιέν), προαιρετικά

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Ζυμαρικά

300 γρ. σκιουφικτά

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποψυχθεί και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και το καγιέν. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το τυρί σπασμένο σε μικρά κομμάτια και τέλος το σπανάκι.


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε τέσσερα πυρίμαχα σκεύη, πασπαλίζοντας με τυράκι Τηνιακό και φρυγανιά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσουν. Σερβίρουμε αμέσως.

Elbows pasta vs camembert

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. ζυμαρικά κοράλλι

70 cl κρέμα γάλακτος

250 γρ. τυρί Camembert

1 σφηνάκι βερμούτ λευκό

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κύβος ζωμός μοσχαριού

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι

5-6 φέτες δραμινό παστράμι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα με τον κύβο του μοσχαριού και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πελτέ, το βερμούτ και το camembert κομμένο σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και περνάμε το μείγμα με ένα μίξερ χειρός. Προσθέτουμε το παστράμι.


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε τέσσερα πυρίμαχα σκεύη και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν. Σερβίρουμε αμέσως.

Χυλοπιτάκι χωριάτικο με creamy tomato Campbell's Soup, καπνιστό τυρί Μετσόβου και λουκάνικο κεφτέ Δράμας

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

590 γρ. creamy tomato Campbell's Soup (2 κονσέρβες)

300 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου (τριμμένο σε μέτριο τρίφτη)

200 γρ. λουκάνικο κεφτέ Δράμας κομμένο σε μικρές φέτες

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ζυμαρικά

250 γρ. χυλοπιτάκι χωριάτικο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το λουκάνικο κεφτέ έως ότου ροδίσει και στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί.


Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την creamy tomato Campbell's Soup, το τυρί Μετσόβου και το λουκάνικο.


Βράζουμε το χυλοπιτάκι σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και το μοιράζουμε σε τέσσερα πυρίμαχα σκεύη, πασπαλίζοντας με τυρί Μετσόβου. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν. Σερβίρουμε αμέσως.

Φλωμάρια λημνιώτικα με μπεσαμέλ και απάκι

Mac & cheese σημαίνει απλώς μακαρόνια με τυρί Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

Για την κρέμα μπεσαμέλ

150 γρ. βούτυρο αγελαδινό

150 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα πλήρες (κρύο)

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κ. σ. μουστάρδα πικάντικη με σιναπόσπορο

150 γρ. απάκι Κρήτης ψιλοκομμένο

250 γρ. γραβιέρα κατσικίσια τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

Ζυμαρικά

250 γρ. φλωμάρια Λήμνου ή χυλοπίτες χωριάτικες

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού ροδίσουν ελαφρώς ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρύο γάλα (θέλουμε να είναι κρύο για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της μπεσαμέλ) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σταθερά σε μέτρια φωτιά έως ότου πήξει η μπεσαμέλ (υπολογίζουμε περίπου 5 λεπτά).


Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη γραβιέρα, το απάκι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε τέσσερα πυρίμαχα σκεύη, πασπαλίζοντας με γραβιέρα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν. Σερβίρουμε αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 27.1.2018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ