Γνωρίζαμε οτι θα έρθει η «Ασθένεια Χ»: Καλωσορίσατε στην Εποχή των Πανδημιών

Γνωρίζαμε οτι θα έρθει η «Ασθένεια Χ»: Καλωσορίσατε στην Εποχή των Πανδημιών Facebook Twitter
'Ελεγχος θερμοκρασίας επιβατών την Τρίτη που μας πέρασε στο διεθνές αεροδρόμιο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας.
15

Στις αρχές του 2018, κατά τη διάρκεια μιας συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, μια ομάδα ειδικών στην οποία ανήκω (R&D Blueprint) επινόησε τον όρο «Ασθένεια Χ» ως κωδική ονομασία για την επόμενη πανδημία. Η Ασθένεια Χ, λέγαμε τότε, θα προκαλείτο από ιό που προέρχεται από τα ζώα και θα εμφανιζόταν κάπου στον πλανήτη όπου η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στη συνύπαρξη ανθρώπων και άγριας ζωής. Η Ασθένεια Χ θα εξαπλωνόταν γρήγορα και αθόρυβα σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη, εκμεταλλευόμενη τα σύγχρονα δίκτυα ταξιδιού και εμπορίου και θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές και τα χρηματιστήρια πριν ακόμα αποκτήσει το στάτους πανδημίας.

Κοντολογίς, ο Covid-19 (o τρέχων κοροναϊός) είναι η Ασθένεια Χ.

Καθώς όμως ο κόσμος παλεύει να ανταποκριθεί στην εξάπλωση του ιού, κινδυνεύουμε να χάσουμε την μεγάλη εικόνα: Οι πανδημίες βρίσκονται σε άνοδο και είναι επιτακτικό να περιορίσουμε την διαδικασία που τις ενεργοποιεί, όχι απλά τις μεμονωμένες ασθένειες κάθε φορά.

Οι επιδημίες δεν είναι απλά κομμάτι του πολιτισμού μας – προκαλούνται από αυτόν. Ο Μαύρος Θάνατος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα παράλληλα με την ανάπτυξη του εμπορίου κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Νέα είδη γρίπης έχουν προκύψει κατά καιρούς από την κτηνοτροφία. Ο Έμπολα, ο SARS, ο MARS και τώρα ο Covid-19 συνδέονται άμεσα με την άγρια ζωή. Κατά κανόνα, οι πανδημίες ξεκινούν ως ιοί στα ζώα που ακολούθως μεταβιβάζονται στους ανθρώπους μέσω της επαφής μαζί τους. Η άνευ προηγούμενου οδοποιία, η αποδάσωση και η γεωργική ανάπτυξη, μαζί με την πλήρη παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του ταξιδιού, μας καθιστούν εξαιρετικά ευπαθείς σε παθογόνα όπως οι κοροναϊοί.

Οι επιδημίες δεν είναι απλά κομμάτι του πολιτισμού μας – προκαλούνται από αυτόν. Ο Μαύρος Θάνατος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα παράλληλα με την ανάπτυξη του εμπορίου κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Νέα είδη γρίπης έχουν προκύψει κατά καιρούς από την κτηνοτροφία. Ο Έμπολα, ο SARS, ο MARS και τώρα ο Covid-19 συνδέονται άμεσα με την άγρια ζωή.

Παρ' όλα αυτά όμως, η παγκόσμια στρατηγική διαχείρισης πανδημιών είναι τραγικά ανεπαρκής από τη στιγμή που όλοι μας (αρμόδιοι φορείς, πολιτικοί, κοινό) τις αντιμετωπίζουμε σα να πρόκειται για μια απροσδόκητη καταστροφή. Σα να περιμένουμε να συμβούν και μετά προσευχόμαστε να βρεθεί γρήγορα ένα εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί η θανατηφόρα εξάπλωσή τους. Ενόσω όμως ο Covid-19 σαρώνει, ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS, του HIV/AIDS ή του Zika. Το πρόβλημα είναι ότι μεταξύ επιδημικών κρίσεων, η επιθυμία επένδυσης χρημάτων στην πρόληψη υποχωρεί και η αγορά των εμβολίων και των φαρμάκων ενάντια σε σποραδικές ιογενείς ασθένειες δεν είναι αρκετή για να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη.

Για να ξεφύγουμε από την Εποχή των Πανδημιών, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ως υπ' αριθμόν ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και να ξεκινήσουμε να δίνουμε βάρος στην πρόληψη, πέρα από την αντανακλαστική αντίδραση. Όταν κάποιοι από εμάς προσθέσαμε την «Ασθένεια Χ» στη λίστα προτεραιότητας του Π.Ο.Υ. πριν από δύο χρόνια, θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν είναι αρκετή η ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων ενάντια σε καταγεγραμμένους ιούς, όταν ο επόμενος θα αποτελεί διαφορετικής φύσεως παθογόνο – ιός κοντινός μεν στον SARS φερ' ειπείν, αλλά όχι τόσο ώστε το εμβόλιο να λειτουργεί και στους δύο.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν 1,67 εκατομμύρια άγνωστοι ιοί και η ανακάλυψη και ταξινόμησή τους θα έπρεπε να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, στο πλαίσιο του αξιώματος «γνώρισε τον εχθρό σου». Μετά τον SARS, η μελέτη κοροναϊών που προέκυψαν από τις νυχτερίδες, αποκάλυψε πάνω από 50 σχετικούς ιούς, κάποιοι από τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους ανθρώπους. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα στα πειράματα για την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων ευρείας δράσης.

Ενόσω όμως ο Covid-19 σαρώνει, ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS, του HIV/AIDS ή του Zika. Το πρόβλημα είναι ότι μεταξύ επιδημικών κρίσεων, η επιθυμία επένδυσης χρημάτων στην πρόληψη υποχωρεί και η αγορά των εμβολίων και των φαρμάκων ενάντια σε σποραδικές ιογενείς ασθένειες δεν είναι αρκετή για να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί μια ριζική στροφή στην αντίληψη και στον τρόπο σχεδιασμού των πειραμάτων έτσι ώστε να στοχοποιούνται ολόκληρες ομάδες παθογόνων και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις που είναι ήδη γνωστές. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στις ΗΠΑ εργάζεται στην κατεύθυνση ενός παγκόσμιου εμβολίου που θα καλύπτει όλα τα γνωστά είδη γρίπης. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση του Έμπολα και του κοροναϊού.

 

Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών, θα πρέπει ακόμα να υπάρξει συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες στα «καυτά σημεία» εμφάνισης των ασθενειών ανά τον πλανήτη και ειδικά σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένη επαφή με την άγρια ζωή.

Οι πανδημίες είναι σαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις: Μπορεί να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε χονδρικά από πού προέρχονται, αλλά δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς θα συμβεί η επόμενη. Οι πανδημίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχο τρόπο – με την εξακρίβωση και εξάρθρωση όλων των πιθανών πηγών τους πριν χτυπήσει η επόμενη.

Πηγή: The New York Times

Στήλες
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Καλώς ή κακώς, αναθέσαμε την παραγωγή του πιο σημαντικού συστατικού της ζωής μας (χωρίς τροφή και χωρίς αέρα πεθαίνουμε) σε ιδιωτικές εταιρείες. "Ξεχνώντας" ότι αυτές ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.Επειδή κανένας δεν θα αγόραζε το φαγητό του με την φράση "θα τρως ΟΤΙ και ΟΣΟ θέλω εγώ, επειδή ΑΥΤΟ αυξάνει τα κέρδη μου", ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες απάτες της ανθρωπότητας.Η τροφή μας είναι εδώ και δεκαετίες ένα βιομηχανικό προϊόν. Που παράγεται, συσκευάζεται και πουλιέται όπως όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά παρουσιάζεται σαν κάτι το "αγνό, παραδοσιακό, φυσικό, καθαρό, ντόπιο".ΠΟΥΘΕΝΑ δεν θα δεις τις πραγματικές συνθήκες γύρω από το πως παράγεται κάτι τόσο θεμελιώδες όσο η τροφή σου. Ολα, μα όλα είναι τόσο αγνά τόσο φυσικά, τόσο απαλά, όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά σου (η γιαγιά σου είχε πτηνοτροφείο με 250.000 κοτόπουλα; ).Ετσι φτάνουμε να βρίσκουμε μηχανόλαδο στο καλαμπόκι και αμέσως βγαίνουν να μας καθησυχάσουν ότι "η ποσότητα είναι μικρή, ακίνδυνη". Οχι μίστερ Ηλίθιε, το ερώτημα δεν είναι αν η ποσότητα είναι ακίνδυνη, αλλά πως διάολο βρέθηκε μηχανόλαδο στο καλαμπόκι. Αφού όλα τα φτιάχνει ο αγνός, φυσικός παππούς στο αγνό, φυσικό προϊόν, τότε από που προέκυψε το μηχανόλαδο;Τίποτα δεν είναι φυσικό στην τροφή μας. Ταυτόχρονα, ποτέ άλλοτε δεν γίνονταν τόση πλύση εγκεφάλου για το πόσο "φυσικά" είναι όλα.Γιατί κρέας; Γιατί το κρέας έχει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες. Ολοι αυτοί που σκούζουν σήμερα για το πόσο "φυσική τροφή" είναι το κρέας, είναι θύματα των εταιρειών και τους έχουν πλύνει το μυαλό στους 90 (και με λευκαντικό).Η μαζική παχυσαρκία είναι το ίδιο φαινόμενο. Μιλάνε για την καθιστική ζωή, που τάχα μου είναι υπεύθυνη. Δεν είναι. Δεν είσαι εσύ μια πλαδαρή φάλαινα, ούτε το παιδί σου είναι ένας διαβητικός τόφαλος επειδή κάνετε καθιστική ζωή. Οι δυτικές κοινωνίες δεν είναι κατά 70% παχύσαρκες επειδή έχουν λάθος γονίδια είτε "ασθενή θέληση" (άλλο παραμύθι αυτό).Είναι παχύσαρκες επειδή οι εταιρείες σας έχουν ήδη δώσει τις απαραίτητες θερμίδες και βγάζουν κέρδη με το να σας αναγκάζουν να τρώτε πολύ παραπάνω από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας. Κατά τα άλλα, ζήτω η φυσική, αγνή, παραδοσιακή τροφή "της γιαγιάς".Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την Ασθένεια Χ του άρθρου; Εχουν την σχέση ότι πρέπει επί τέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι ΔΕΝ τρώμε κάτι αγνό, φυσικό, παραδοσιακό και άλλες βλακείες, αλλά ένα βιομηχανικό προϊόν που φτιάχνεται με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.Πρέπει κάποτε να μάθουμε κάτω από ποιες συνθήκες παράγεται αυτό που βάζουμε στον οργανισμό μας. Πρέπει κάποτε να μπορούμε εμείς οι καταναλωτές να αποφασίζουμε για το πως παράγεται (και με τι κινδύνους και με τι επιπτώσεις) η ίδια μας η τροφή.Γιατί είναι ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ να στοιβάζουμε 250.000 κοτόπουλα, 30.000 ψάρια και 15.000 γουρούνια σε έναν κλειστό χώρο και να παραμυθιαζόμαστε ότι όλα είναι αγνά, ντόπια, φυσικά, όπως τα έκανε ο παππούς μας. Κάποια φάρμακα πρέπει να "πέσουν" για να επιβιώσουν αυτοί οι πληθυσμοί σε αυτούς τους χώρους, με αυτήν την τροφή που τους δίνουμε.Κάποια φάρμακα πρέπει να "πέσουν" για να κατασκευαστούν αυτές ειδικά οι ζωοτροφές - που φτιάχνονται στην βάση της μεγιστοποίησης κερδών.Ε, η Ασθένεια Χ που επικαλείται το άρθρο είναι η ΦΥΣΙΚΗ συνέπεια του ΑΦΥΣΙΚΟΥ τρόπου με τον οποίο παράγουμε την τροφή μας. Και την τροφή της τροφής μας. Μόλις το καταλάβουμε αυτό, μόλις πάρουμε τις αποφάσεις για την τροφή μας στα χέρια μας, θα εξαλειφθεί και ο κίνδυνος από την Ασθένεια Χ.
Μια που όπως φαίνεται ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα (δια πάσαν νόσο και πάσα) να τον καταργήσουμε βρε παιδιά.Να αναθέσουμε την παρασκευή φαρμάκων σε κρατικές επιτροπές.Να αναθέσουμε και την παρασκευή, αποθήκευση και διανομή φαγητού σε αντίστοιχες κρατικές επιτροπές.Κάτι μου λέει οτι οι πανδημίες θα είναι το λιγότερο που θα μας απασχολεί τότε. Θα λυθεί μια και καλή το πρόβλημα της παχυσαρκίας.Δοκιμασμένο!
Μήτσο, ο καπιταλισμός είναι όντως το πρόβλημα κι όντως έχει φάει τα ψωμιά του. Το να ειρωνεύεσαι την αναζήτηση εναλλακτικών μορφών οργάνωσης της οικονομίας δε σε καθιστά ρεαλιστή ή 'φιλελεύθερο'. Σε καθιστά απλώς τυφλό (ή ταξικά απολύτως ευνοημένο). Το αν η λύση είναι η κρατικά οργανωμένη οικονομία ή μια άλλης μορφής περιφερειακά οργανωμένη οικονομία είναι μια συζήτηση - αλλά μην την ειρωνεύεσαι, γιατί η υπάρχουσα πραγματικότητα δεν είναι με το μέρος σου.
Σωστά ολα αυτά, αλλα ιδού η Ρόδος ιδού και το πηδημα. Πες μου πως θα θρεψεις τα εκατομμύρια των πόλεων εάν δεν στιβαξεις τις χιλιαδες των ζώων μαζί και καλλιεργησεις τα στρέμματα των όσο πιάνει το μάτι σου σε μια αχανη πεδιάδα; με τα 2 γουρουνακια που ετρεφε ο "παππούς" σου;Και φυσικά για να φέρεις και το κέρδος απο την επιχειρηματικη σου κίνηση γιατί εκτος των αλλων περι αυτου πρόκειται, θα προσφυγεις και σε παράνομες κ βλαβερες για τον ανθρωπο πρακτικές, γιατί αν περιμενε ο ορνιθοτροφος να μεγαλωσουν τσ κοτόπουλα του με φυσικό τρόπο και οχι με επιταχυμενες διαδικασίες τότε μπορεί να μην έχει καν κέρδος. No κέρδος, no κοτόπουλα, no κοτόπουλα no φαΐ, no φαΐ, no άνθρωπος!
@Nassos, το σχόλιο σου αναπαράγει την επίσημη προπαγάνδα της βιομηχανίας κρέατος. Δεν σε κατηγορώ σε κάτι, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σκέφτονται ακριβώς έτσι. Οπως λέω στο δικό μου σχόλιο, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες.Θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες για να ανασκευάσω τα όσα λες (λέει η βιομηχανία), οπότε περιορίζομαι σε ένα μόνο σημείο, στο οποίο μπορούμε - πιστεύω - να συμφωνήσουμε εύκολα:Ψάξε τα στοιχεία!Είναι πάρα πολλά, θα χρειαστείς βδομάδες και μήνες μελέτης. Αλλά αξίζει τον κόπο. Στο κάτω κάτω, πρόκειται (μαζί με τον αέρα που αναπνέεις) για το πιο σημαντικό συστατικό της ζωής σου.Δεν σου ζητάω να το κάνεις για μένα. Σου προτείνω να το κάνεις για τον εαυτό σου.Δεν θα σου υποδείξω το πως να μελετήσεις. Θα πρότεινα όμως να ξεκινήσεις από τις δικές σου φράσεις. Προσπάθησε να τεκμηριώσεις αυτά που εσύ ο ίδιος υποστηρίζεις πιο πάνω - με συγκεκριμένα νούμερα. Π.χ. βρες πόσα ζώα ζουν σε μια πτηνοτροφική μονάδα. Βρες τι ποσότητες φαγητού χρειάζονται. Τι ποσότητες λυμάτων παράγουν. Που καταλήγουν αυτά τα λύματα; Τι επιπτώσεις έχει η διαχείριση των λυμάτων; (όλα αυτά με νούμερα).Βρες πως παράγονται αυτές οι ζωοτροφές. Τι _ακριβώς_ περιέχουν. Τι εκτάσεις χρειάζονται για να καλλιεργηθούν αυτά τα υλικά, τι λιπάσματα. Σε ποιες χώρες παράγονται, πως μεταφέρονται κ.ο.κ.Αφού τελειώσεις με αυτά, ξεκίνα με το οικονομικό σκέλος. Πόσο κοστίζει ένα κοτόπουλο για τον πτηνοτρόφο; Τι επιδοτήσεις παίρνει; Που ακριβως πουλάει και τι σχέση έχει ο 3ος κόσμος με την αγορά πουλερικών;Και όταν τελειώσεις με τα κοτόπουλα, ξεκίνα με τα βοοειδή, τα γουρούνια και τα αιγοπρόβατα.Υ.Γ. Στο "ιδού η Ρόδος" που βάζεις στην αρχή του σχολίου σου, υπάρχει μια πολύ προφανής απάντηση. Αλλά δεν κάνω spoiler, σε αφήνω να την βρεις μόνος σου κατόπιν μελέτης. ;-)
Harlan εδώ είσαι πασάκα μου;Γιατί δεν μας στέλνεις την ερευνα που σου ζήτησα σε αυτό το άρθρο; Γιατί εξαφανίστηκες ενώ σε κυνηγάω σε όλα τα άρθρα; Μήπως την έρευνα την είδες στον ύπνο σου; https://www.lifo.gr/now/perivallon/270036/antarktiki-eno-kapoioi-arnoyntai-tin-klimatiki-allagi-i-thermokrasia-espase-gia-proti-fora-toys-20-c==============
Καλέ μου άνθρωπε, θυμάμαι ότι διάβασα μια έρευνα με μερικά νούμερα εδώ στην lifo πριν μερικές βδομάδες. Δυστυχώς, δεν την βρίσκω πια στο σαιτ, προκειμένου να σου δώσω το λινκ να ηρεμήσεις.Είτε θυμάμαι λάθος, είτε το άρθρο κατέβηκε επειδή η lifo έτσι έκρινε (και τα 2 είναι πιθανά).Στο γκουγκλ βρίσκω μια παραπλήσια έρευνα από το yougov, που έχει κάπως διαφορετικά νούμερα. Ψάξε αν θέλεις να την βρεις.Τούτων λεχθέντων, δεν βλέπω κάποιο νόημα στην όλη διαδικασία. Ιδίως με την εμμονή σου να με ψάχνεις και να με εγκαλείς σε εντελώς άσχετα άρθρα.Εχεις κάποιο γκομενικό πρόβλημα μαζί μου;Εγραψες τότε μια ερώτηση 5 συνολικά λέξεων - που εγώ τουλάχιστον την θεώρησα σαν ρητορική. Σου απάντησα (πολύ συνοπτικά για τα δικά μου δεδομένα ;-) ) με τα νούμερα μιας στατιστικής που δεν βρίσκω πια.Ούτε εσύ, ούτε εγώ οικοδομήσαμε κάποια θεωρία ή κάποια κοσμοαντίληψη πάνω σε αυτές τις λίγες αράδες. Ακόμα και αν τα περιβόητα νούμερα που σου έδωσα είναι λάθος, δεν παθαίνω τίποτα (ούτε εσύ παθαίνεις τπτ αν είναι σωστά).Οπότε γιατί τόση εμμονή;Θέλεις σώνει και καλά να με δεις να διαψεύδομαι σε κάτι - επειδή έχεις προσωπικά μαζί μου;Ε, ωραία, μόλις το κατάφερες να με διαψεύσεις. Μπράβο.Ελπίζω να τελειώσει εδώ αυτή η άνευ νοήματος ιστορία.Υ.Γ. Καλό είναι να θυμόμαστε και τι σημαίνει off-topic πότε πότε.
Harlan ,Δεν ανέχομαι να διαβάζω fake news και παπαριές. Γι’ αυτό σε ρωτάω τις πηγές σου και φυσικά επειδή δεν υπάρχουν δεν παραθέτεις τίποτα.Δεν έχει νόημα αν σε έπιασα, έχει νόημα να σταματησουμε κάποια στιγμή να διαβάζουμε τερατώδη ψέματα και σαχλαμάρες στο διαδίκτυο.Λοιπόν, λες ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ το εξής:«Στο γκουγκλ βρίσκω μια παραπλήσια έρευνα από το yougov, που έχει κάπως διαφορετικά νούμερα. Ψάξε αν θέλεις να την βρεις.»Τι να ψάξω; Αφού βρήκες αυτήν την ερευνα στείλτη μας να τη δούμε και να συμπεράνουμε αν αυτά που έγραφες σε αυτό το άρθρο, έχουν κάποιο νόημα…https://www.lifo.gr/now/perivallon/270036/antarktiki-eno-kapoioi-arnoyntai-tin-klimatiki-allagi-i-thermokrasia-espase-gia-proti-fora-toys-20-c Περιμένω τις πηγές σου.
USA-The climate is not changing: 6%-The climate is changing (human activity- not responsible): 9%-Τhe climate is changing (humans-partially responsible): 37%-The climate is changing (humans- mainly responsible): 38%Yougovhttps://www.weforum.org/agenda/2019/09/places-with-most-climate-change-deniers/Το ενδιαφέρον, κατ' εμέ, δεν είναι τόσο τα 6 και 9%, αλλά το ποσοστό 37% (και η διαφορά μεταξύ του "συνυπεύθυνος μαζί με χ, ενδεχομένως εντελώς αστάθμητους, παράγοντες" και "κυρίως υπεύθυνος").----Αναφορικά με το consensus:"Surveys of scientists' views on climate change"https://en.m.wikipedia.org/wiki/Surveys_of_scientists%27_views_on_climate_change+"Scientific Consensus: Earth's Climate is Warming"https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/...Αν/εφόσον υπάρχει consensus ότι το υπάρχει climate change-> global warming-> mainly anthropogenic, τότε i. ο "χώρος" που καταλαμβάνουν τα fringe theories (climate change denial) είναι αν όχι μεγάλος, δυσανάλογα ηχηρός και ii. άσχετα με το τι πιστεύει ο κάθε "μικρός ασήμαντος" Ρούλης, το θέμα είναι τι πρεσβεύουν και τι θα κάνουν γι' αυτό τα "μεγάλα κεφάλια".----"Ποιος αρνείται την κλιματική αλλαγή;ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ."Δεν ξεύρω, αυτός σου κάνει;(...Αριστοτεχνικά δείγματα γραφής)"The concept of global warming was created by and for the Chinese.”+"Ice storm rolls from Texas to Tennessee - I'm in Los Angeles and it's freezing. Global warming is a total, and very expensive, hoax!"https://ichef.bbci.co.uk/news/208/cpsprodpb/F4D0/production/_110627626_trump_climate_quotesv7_976-nc.pngή αυτοί;https://www.beforetheflood.com/explore/the-deniers/top-10-climate-deniers/
Καλησπέρα Harlan, μάλλον μπέρδεψες τους λογαριασμούς αλλά δεν πειράζει, θα απαντήσω επί της ουσίας:Στο άρθρο αυτό: https://www.lifo.gr/now/perivallon/270036/antarktiki-eno-kapoioi-arnoyntai-tin-klimatiki-allagi-i-thermokrasia-espase-gia-proti-fora-toys-20-cΛέω: Ποιος αρνείται την κλιματική αλλαγή; ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ. Απαντάς:Το 50% των αμερικάνων, το 45% των ελλήνων, το 15% των δυτικοευρωπαίων. Δηλαδή αρκετά εκ. άνθρωποι. Η lifo είχε δημοσιεύσει μια στατιστική πριν 2-3 βδομάδες. Στην έρευνα που παραθέτεις, την κλιματική αλλαγή αρνείται:Το 6% των ΑμερικάνωνΤο 1% των ΙσπανώνΤο 1% των ΙταλώνΤο 2% των ΓερμανώνΤο 3% των ΓάλλωνΜε λίγα λόγια, καμία σχέση με το τερατώδες ψέμα που έγραψες.Αυτό ήθελα να δείξω και σε ευχαριστώ που βρήκες επιτέλους μία πηγή.Για Ελλάδα λες το 45% των Ελλήνων.Ίσως και το 62%, δεν αποκλείεται.==========================
Κανένας δεν "μπέρδεψε τους λογαριασμούς". Τι είναι αυτά που λες; Βλαχάκι speaking.Τα στοιχεία που πρωτοείπε ο harlan ναι μεν είναι εσφαλμένα, ενδεχομένως όχι επίτηδες, (αν και τραβηγμένα τα figures) αλλά εγώ έγραψα αυτά που έγραψα ούτως ώστε να δηλώσω το "σχετικόν" του πράγματος.Επαναλαμβάνω: Αν/εφόσον υπάρχει επιστημονικό consensus περί της ανθρωπογενούς δράσης ως ΚΥΡΙΩΣ υπαίτιας για την κλιματική αλλαγή ούτε η κατηγορία 37% δεν είναι "αρκετή" (πολλώ μάλλον το 6+9=15). Η ξερή ανάγνωση νουμέρων στα στατιστικά δεν λέει απαραίτητα πολλά, επίσης.Τέλος μην το γυρίζεις και συ στο "ελαφρολαϊκό", όταν απευθύνεις ερώτημα με διατύπωση: "Ποιος αρνείται την κλιματική αλλαγή; ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ."Και ο άλλος απαντά: "αρχηγός ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ και διάφορα μεγάλα κεφάλια της βιομηχανίας".
επίσης λες:"Για Ελλάδα λες το 45% των Ελλήνων.Ίσως και το 62%, δεν αποκλείεται."δεν έχω την δυνατότητα αυτή τη στιγμή να κάτσω να διασταυρώσω αποτελέσματα ερευνών, πάντως απ' τα κάτωθι στοιχεία δεν φαίνεται να προκύπτει τέτοιος ισχυρισμός, που ενδεχομένως πηγάζει από τα κλασικά κομπλεξικά κατωτερότητας των νεοελλήνων και δη της κρίσης. (Απεχθάνομαι με περισσό πάθος τα κομπλεξικά ανωτερότητας που έχουμε, αλλά και τη τάση «είμαστε-για-τον-πέοντα» είναι εκνευριστική και δη όταν υπονοείται ότι ο εκάστοτε σχολιαστής διαχωρίζει την θέση του/είναι ανώτερος του …ποπόλου).2007-2008 Gallup poll tableGREECEConfidence on knowledge about global warming or climate change: 87%Caused by human activity: 84%Perceived as threat: 82%https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_opinion_by_country
Επειδή τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, δεν έχω κάτι άλλο να πω.Να πω μόνο, για καθαρά επιστημονικούς λόγους, ότι το 6 με το 9 δεν αθροίζουν σε καμία περίπτωση. Αυτά και προσοχή με τους λογαριασμούς στο μέλλον.====
Ανάγνωση γνωρίζουμε όλοι skeletor και δόξα τον Αχούρα Μάζντα έχω επίγνωση των στοιχείων που παραθέτω και μάλιστα οικειοθελώς.Ο κοινός παρονομαστής των δύο (6+9) είναι πως υπάρχει 100% άρνηση της οποιαδήποτε ανθρωπογενούς ευθύνης οπότε -αναφορικά- με τα πρακτικά ζητήματα/ επίλυση/ αντιμετώπιση αθροίζονται και παραθροίζονται (αν μας ενδιαφέρει η ουσία του πράγματος κι όχι η φαγωμάρα στην παραλία με τα κουβαδάκια).Τα υπόλοιπα που έχω πει τα αγνοείς, βολικά και επιδεικτικά, όπως ας πούμε …ποιος στην ευχή και για ποιο λόγο ερωτά: "Ποιος αρνείται την κλιματική αλλαγή; ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ." …όταν ο ίδιος ο πλανητάρχης την αρνείται και είναι γνωστό ότι την αρνείται!Όσο για το -αν αντιλαμβάνομαι σωστά- εξακολουθητικό υπονοούμενο ότι εγώ και ο harlan είμαστε το ίδιο πρόσωπο, αισθάνομαι μία κάποια θλίψη για την πώρωση και την περιορισμένη σου οπτική απ΄ τη οποία, λογικά, πρέπει να διακατέχεσαι για να προβαίνεις σ' ένα τέτοιο άκυρο συμπέρασμα. Καλή τύχη.