Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Asset ή βαρίδι;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Asset ή βαρίδι; Facebook Twitter
Ατελιέ LIFO
12

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καταφέρνει να είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης ως τώρα, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, ενώ ταυτόχρονα το προσφυγικό και τα θέματα ασφάλειας, που ανήκουν στους τομείς ευθύνης του, είναι εκείνα για τα οποία διαμαρτύρονται περισσότερο από όλα οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος. 

Είναι γνωστό ότι ο μόνος τομέας στον οποίο δημοσκοπικά βαθμολογείται αρνητικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τώρα, είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η διαχείριση του οποίου είχε ανατεθεί στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επειδή όμως δεν φάνηκε να τα καταφέρνει με αυτό, ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό ανέθεσε καθήκοντα συντονιστή στον απόστρατο αξιωματικό και εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.  

Όσο αφορά στα θέματα ασφάλειας, τα οποία ήταν πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ και παραμένουν ψηλά για τους ψηφοφόρους της, στις δημοσκοπήσεις υπάρχει μεν αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής για «νόμο και τάξη» από την πλειοψηφία (ακόμα και από το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) πλην όμως, έχει ξεσπάσει μια γκρίνια, κυρίως στην κομματική βάση,  που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξοδεύει ακόμα από το πολιτικό κεφάλαιο που είχε αποκτήσει σε άλλες εποχές. Είναι όμως πράγματι ένας πετυχημένος υπουργός και «έξπερτ» -όπως θεωρούν πολλοί-  στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας;  

Η πρώτη εντύπωση που άφησε ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν αυτή της δυσάρεστης έκπληξης που προκάλεσε κατά την επίσκεψη του στη Μόρια τον περασμένο Ιούλιο, λίγο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Εκεί τους πάγωσε όλους όταν δήλωσε  ότι ήταν ικανοποιημένος από την διαχείριση του προσφυγικού και την κατάσταση που βρήκε στη Μόρια.  Μερικούς μήνες μετά ωστόσο και ύστερα από έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για το «γκουλαγκ της Μόριας» που τους «κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Οι πρώτοι μήνες της θητείας του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη  πέρασαν άπραγοι, μέχρι που οι νεοδημοκράτες άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού,  αλλά και για τα θέματα ασφάλειας, το άσυλο, την κατάσταση στα πανεπιστήμια, την εγκληματικότητα κ.α. 

Τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε κάποιες επιχειρήσεις, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «σόου» και οι οποίες κέρδισαν μεγάλη δημοσιότητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.  

Αυτό που κατάφερε πάλι, είναι να δέχεται κατηγορίες για υπέρμετρη καταστολή και αστυνομική ασυδοσία από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη να κατηγορείται γιατί «δεν συλλαμβάνονται και δεν τιμωρούνται, όσοι προκαλούν φθορές και καταστρέφουν δημόσια περιουσία». 

Η περίπτωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου και η μεταχείριση της οικογένειας Ινδαρέ επιβεβαίωσαν όσους τον κατηγορούν για κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς σχέδιο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται. Το ίδιο και όσα ακολούθησαν στην κατάληψη Κούβελου στο Μαρούσι. 

 

 Η περίπτωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου και η μεταχείριση της οικογένειας Ινδαρέ επιβεβαίωσαν όσους τον κατηγορούν για κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς σχέδιο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται. Το ίδιο και όσα ακολούθησαν στην κατάληψη Κούβελου στο Μαρούσι.

 

Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την αστυνομία και τον υπουργό για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ψηφοφόροι της κυβέρνησης όμως,  αναρωτιούνται γιατί δεν συνελήφθησαν όσοι πετούσαν αντικείμενα στους αστυνομικούς στο Κουκάκι, όπως και όσοι έσπασαν μαγαζιά και ακυρωτικά μηχανήματα στο Μαρούσι,  ή παλαιότερα όσοι είχαν προκαλέσει φθορές στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην Πατησίων κ.α. 

Οταν μετά τα επεισόδια του Οκτωβρίου στην ΑΣΟΕΕ υπήρξε βροχή παραπόνων γιατί η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης απάντησε από το τουίτερ : «Μια κουβέντα για την #ΑΣΟΕΕ. Εγώ είμαι πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Η Αστυνομία ξέρει πολύ καλά -και εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου τους Αξιωματικούς- το πότε θα επιβάλλει και πώς θα επιβάλλει τη νομιμότητα». Το τουίτ αυτό προκάλεσε αρκετή οργή,  καθώς πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι απαιτούν να λύσει τα προβλήματα για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά η ΝΔ και για τα οποία την ψήφισαν, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει πλέον ανοχή». 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Asset ή βαρίδι; Facebook Twitter
Προεκλογικό πρωτοσέλιδο στη Real

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Asset ή βαρίδι; Facebook Twitter
Πρωτοσέλιδο στο Πρώτο Θέμα

Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας όμως, την (μεθ)επόμενη της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι του άσκησε κριτική ελέγχοντας τον πάνω στην κυβερνητική ατζέντα: «Μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει όταν βγουν. Σταμάτησε; Όχι! έχουμε συνεχώς καταδρομικές επιθέσεις» είπε, αναφέροντας ότι «Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική  για τη Δημοκρατία» και υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι  «μια έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική».

Πόσο επιτυχημένος υπουργός όμως υπήρξε στα αλήθεια από το παρελθόν μέχρι σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης; Η πορεία της πολιτικής του καριέρας δικαιολογεί άραγε την υψηλή θέση στην λίστα των καλύτερων υπουργών; 

 

Η πολιτική του καριέρα απογειώθηκε κατά την θητεία του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Σημίτη, επειδή το όνομά του ταυτίστηκε με την σύλληψη μελών της 17Ν που ανέβασε τις πολιτικές μετοχές του εντός κι εκτός χώρας. Κάποιοι ωστόσο αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του και υποστηρίζουν ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να τον πήρε στην κυβέρνηση του ως asset, σύντομα όμως θα αποδειχθεί πολιτικό βαρίδι. Η κριτική προέρχεται εν πολλοίς από το κόμμα που εγκατέλειψε,  αλλά η μεγαλύτερη γκρίνια για αυτόν παρατηρείται στη Νέα Δημοκρατία, τόσο μεταξύ των στελεχών, όσο και στη βάση των ψηφοφόρων.

Βασική αιτία για τις διαμαρτυρίες των τελευταίων είναι όσα του καταμαρτυρούν για ανεπαρκή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο του ανατέθηκε μεταξύ των βασικών του καθηκόντων. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, παρότι στα γραφεία των στενών συνεργατών του φτάνει καθημερινά βροχή παραπόνων, εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται και να τον στηρίζει, ελπίζοντας ότι σύντομα θα τον δικαιώσει το αποτέλεσμα που περιμένει από αυτόν. 

Ο 64χρονος σήμερα Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1987 ως νομάρχης Καρδίτσας, διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ. Επόμενο σημαντικό βήμα στην καριέρα του ήταν η τοποθέτηση του ως υφυπουργός Εμπορίου το 1994 στην τελευταία κυβέρνηση του  Ανδρέα Παπανδρέου, με προϊστάμενο υπουργό τον Κώστα Σημίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είχε γίνει ακόμα «εκσυγχρονιστής». Ως τότε ανήκε στην ομάδα του Ακη Τσοχατζόπουλου και ο  Κώστας Σημίτης ήταν βέβαιος ότι τον είχαν στείλει στο υπουργείο του για να τον «κατασκοπεύει». Και μάλλον είχε δίκιο. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε διηγηθεί σε  συνεργάτες του ότι όταν οι δύο τους απέκτησαν σχέση εμπιστοσύνης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης του επιβεβαίωσε ότι αυτό που είχε υποψιαστεί ήταν αλήθεια, αλλά τελικά κατέληξε να στρατολογηθεί στην ομάδα Σημίτη. 

Οι επικριτές του σχολιάζουν ότι είναι ο μόνος υπουργός- αρμόδιος για την δημόσια τάξη και την ασφάλεια, που παρά λίγο να γίνει θύμα βομβιστικής ενέργειας από παγιδευμένο δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό που έφτασε ταχυδρομικά στο γραφείο του στο υπουργείο και εξερράγη (στις 24 Ιουνίου 2010). Το δέμα που είχε παραλήπτη εκείνον, το είχε ανοίξει ο αστυνομικός διευθυντής και υπασπιστής του, Γιώργος Βασιλάκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Αν εξαιρέσει κανείς το μικρό διάστημα της κυβέρνησης Παπαδήμου (επί Σαμαρά ήταν υπουργός Μεταφορών), αυτή είναι η τρίτη κυβερνητική θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν και τυπικά είναι η τέταρτη. Η πρώτη ήταν επί Κώστα Σημίτη το 1999, η δεύτερη επί Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και η τρίτη τώρα επί Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε εδώ και αρκετά χρόνια καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευρέως δεν ήταν γνωστό, αλλά ο πολιτικός χώρος το γνώριζε. Κάποια εποχή, όταν είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, υπήρχε μία πρωτοβουλία, από «εκσυγχρονιστικά» στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυρίως, τα οποία έβλεπαν θετικά μία προσέγγιση με τους φιλελεύθερους της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένοι από αυτούς συζητούσαν ακόμα και την ίδρυση κόμματος με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό δεν έγινε ποτέ, αλλά η σχέση διατηρήθηκε έκτοτε με αμοιβαία αισθήματα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να θεωρεί αναγκαίο το «μάντρωμα» των ακροδεξιών ψηφοφόρων στο κόμμα του, για λόγους πολιτικής ισχύος, εκλογικής επιρροής και όχι μόνο, αλλά ο ίδιος τοποθετούσε πάντα τον εαυτό του στο φιλελεύθερο κέντρο και η πολιτική οικειότητα που αισθάνεται με το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είναι πραγματική. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν για αυτόν εξαρχής η ιδανική λύση για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρότι απογοήτευσε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ που ονειρεύονταν στην θέση αυτή τον Μάκη Βορίδη περιμένοντας να τον δουν να κατεβάζει τις αύρες στα Εξάρχεια. 

Ο πρωθυπουργός ήταν βέβαιο ότι δεν ήθελε κάποιον με ακροδεξιό προφίλ για να επιβάλει το νόμο και την τάξη που υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά έναν «σοσιαλδημοκράτη» ώστε να μην κατηγορηθεί για δεξιά ατζέντα και ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικός, όπως πίστευε ότι θα ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τον οποίο έτρεφε εκτίμηση. Θεωρούσε ότι μπορεί να τα καταφέρει στο θέμα της ασφάλειας χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Χάρη στη σύλληψη μελών της «17 Νοέμβρη» που πραγματοποιήθηκαν στη θητεία του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάφερε να θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να ανεβάσει τις πολιτικές μετοχές του εντός κι εκτός χώρας.  

Οι επικριτές του όμως σχολιάζουν ότι είναι ο μόνος υπουργός-  αρμόδιος για την δημόσια τάξη και την ασφάλεια, που παρά λίγο να γίνει  θύμα βομβιστικής ενέργειας από παγιδευμένο δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό που έφτασε ταχυδρομικά στο γραφείο του στο υπουργείο και εξερράγη (στις 24 Ιουνίου 2010). Το δέμα που είχε παραλήπτη εκείνον, το είχε ανοίξει ο αστυνομικός διευθυντής και υπασπιστής του, Γιώργος Βασιλάκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του. 

 

Υπάρχουν αρκετοί που δεν συμμερίζονται τα περί «πιο επιτυχημένου υπουργού Δημόσιας Τάξης» και αμφισβητούν ακόμα και το μέγεθος της προσωπικής του συμβολής στην εξάρθρωση της 17Ν, την οποία αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στο τυχαίο γεγονός της έκρηξης βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού από λάθος του, το οποίο τον πρόδωσε, αλλά και στο έργο των κλιμακίων της Σκότλαντ Γιαρντ που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα για να ερευνήσουν, μετά την δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, Στήβεν Σόντερς.

 

Υπάρχουν αρκετοί που δεν συμμερίζονται τα περί «πιο επιτυχημένου υπουργού Δημόσιας Τάξης» και αμφισβητούν ακόμα και το μέγεθος της προσωπικής του συμβολής στην εξάρθρωση της 17Ν, την οποία αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στο τυχαίο γεγονός της έκρηξης βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού από λάθος του, το οποίο τον πρόδωσε, αλλά και στο έργο των κλιμακίων της Σκότλαντ Γιαρντ που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα για να ερευνήσουν, μετά την δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, Στήβεν Σόντερς. 

 

Θέμα ικανοτήτων ή  θέμα τύχης και βοήθειας από την Σκότλαντ Γιαρντ η εξάρθρωση της 17Ν;  

Οι άσπονδοι φίλοι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπενθυμίζουν συχνά πως στην εξάρθρωση της 17Ν είχαν συνδράμει αποφασιστικά οι μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας. Οι εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2002  αναφέρονταν στην παρουσία της Σκότλαντ Γιαρντ στην Ελλάδα, αποδίδοντας της μέρος της επιτυχίας. Η εφημερίδα Γκάρντιαν, επικαλούμενη και κάποιον δυτικό διπλωμάτη, ισχυριζόταν ότι ήταν η δολοφονία του Βρετανού Σόντερς που έκανε τη διαφορά και οδήγησε στον εντοπισμό της οργάνωσης, αφού οι ελληνικές αρχές προσπαθούσαν για χρόνια να τους βρουν χωρίς αποτέλεσμα και η επιτυχία ήρθε όταν ασχολήθηκαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Γκάρντιαν επισήμαινε και αυτή το τυχαίο γεγονός που έπαιξε ρόλο στον εντοπισμό της 17Ν,  την έκρηξη που έγινε από λάθος του Σάββα Ξηρού, η οποία άνοιξε το δρόμο για να οδηγηθούν στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν. Και ελληνικές εφημερίδες όμως, εκείνη την εποχή με πλήθος δημοσιεύματα έδιναν έμφαση στον ρόλο των Βρετανών για την εξάρθρωση της 17Ν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, από τύχη ή από στρατηγικό σχεδιασμό, η σύλληψη των μελών της 17Ν έγινε με εκείνον υπουργό και ήταν το γεγονός που σφράγισε την πολιτική του καριέρα. 
 

Θα έπιανε τους δράστες της επίθεσης  εναντίον της Κούνεβα 

Η δεύτερη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν το 2009, δέκα χρόνια μετά την πρώτη θητεία, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που το μετονόμασε σε «Προστασίας του Πολίτη». Η θητεία αυτή ήταν πιο σύντομη, καθώς διήρκεσε από τον Οκτώβριο του  2009 ως τον Σεπτέμβριο του 2010. Πολλοί την έχουν ξεχάσει. Ίσως και ο ίδιος. Ένας από τους στόχους που έβαλε τότε πηγαίνοντας εκεί (ίσως γιατί ήθελε να φτιάξει το κοινωνικό του προφίλ που είχε τρωθεί) ήταν η σύλληψη των δραστών που είχαν επιτεθεί στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ρίχνοντας οξύ στο πρόσωπο της και παρέμεναν ασύλληπτοι. 

Ένα μήνα μετά την επιστροφή του στο υπουργείο, τον Νοέμβριο του 2009, μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή θέλησε να αναδείξει  την υπόθεση της Κούνεβα -που στο μεταξύ είχε ξαναμπεί στο αρχείο- και ανακοίνωσε ότι θα αναλάμβανε προσωπικά το θέμα, καθώς δεν ήταν  δυνατόν να μην έχουν σταλεί οι δράστες στην δικαιοσύνη. 

 

Εδώ έχουμε ζήτημα. Μεγάλο, τεράστιο. Θα την αναλάβω προσωπικά την υπόθεση. Η Κούνεβα είναι ένα σύμβολο. [...] Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε στείλει τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τους πιάσουμε. Δεν προαναγγέλλω συλλήψεις, δεν μ' αρέσει να το κάνω, αλλά δημοσιοποιώ την απόφασή μου να το αναλάβω προσωπικά. [...] Είναι και χρέος μας, να είμαστε περήφανοι ως κοινωνία, ότι εδώ τέτοια δεν περνάνε. Εδώ έχουμε και εφαρμόζουμε τους νόμους, είχε πει.

 

Δύο μήνες μετά και χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέβη ξανά σε παρόμοια δήλωση, τον Ιανουάριο του 2010, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε θέμα τιμής να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά: «Πιστεύω ότι αποτελεί θέμα τιμής για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία μας, για την Πολιτεία, να βρεθούν οι δράστες αυτής της υπόθεσης. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου ο δράστης ή οι δράστες αυτής της υπόθεσης να συλληφθούν, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Παρά τη βεβαιότητα του υπουργού ωστόσο, ούτε οι δράστες συνελήφθησαν, ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξαναμίλησε ποτέ για αυτό. Ουτε και ρωτήθηκε. Ισως να απαντούσε ότι δεν πρόλαβε. 

 

Αδιαφανείς προσλήψεις χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα

Η δεύτερη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης/Προστασίας του Πολίτη στιγματίστηκε από αρκετά δυσάρεστα γεγονότα.  Ένα από αυτά ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας μετακλητού υπαλλήλου, που είχε προσλάβει ως νομικό του σύμβουλο και ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν γιος του στενού συνεργάτη και φίλου του, του πρώην  εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ( που χειρίστηκε μεγάλες υποθέσεις, από την έρευνα για την εξάρθρωση της 17Ν και την υπόθεση Τσαλικίδη, μέχρι τη λίστα Λαγκάρντ κ.α.)

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο 28χρονος τότε Παναγιώτης Διώτης επιχείρησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από δημοσίευση πληροφοριών  σε σάιτ που ανέφεραν ότι εργάζεται ως νομικός σύμβουλος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο, χωρίς να διαθέτει πτυχίο Νομικής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε υποστηρίξει ότι ο Παναγιώτης Διώτης συμμετείχε σε δύο επιτροπές νομικών του υπουργείου, χωρίς να πληρώνεται μέχρι να λάβει το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή και κατήγγειλε  μιντιακό κανιβαλισμό. «Εδωσα μια ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο με ικανότητες, εντιμότητα και ευαισθησία, περιμένοντας καλή τη πίστει να μου προσκομίσει το πτυχίο του, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για το Δημόσιο» είχε δηλώσει. 

 

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο 28χρονος τότε Παναγιώτης Διώτης επιχείρησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από δημοσίευση πληροφοριών σε σάιτ που ανέφεραν ότι εργάζεται ως νομικός σύμβουλος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο, χωρίς να διαθέτει πτυχίο Νομικής.

 

Η πρόσληψη εκείνη όμως, μέχρι τότε δεν ήταν καθόλου γνωστή, καθώς ούτε είχε δημοσιευθεί, αλλά ούτε και οι μετακλητοί περνούσαν ακόμη από κόσκινο όπως άρχισε να γίνεται μετά την ψήφιση των μνημονίων. Ο γιος του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, όπως αποκαλύφθηκε μετά το δραματικό γεγονός, είχε προσληφθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις 24 Νοεμβρίου 2009, ως μέλος ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών. Στη σχετική απόφαση ο γιός του Ιωάννη Διώτη αναφερόταν ως δικηγόρος, παρότι ήταν ακόμα φοιτητής. Και φυσικά καμία γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση δεν διέθετε για να συμμετάσχει σε μία τέτοια επιτροπή που χρειάζεται έμπειρους νομικούς υψηλού κύρους. 

Σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης ο υπουργός δύσκολα δεν θα είχε υποστεί συνέπειες, ακόμα και αν τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να προσλάβει κάποιον ως δικηγόρο εάν αυτός δεν είναι. Και από την απάντησή του ήταν προφανές ότι γνώριζε.  Ερωτήματα τίθενται όμως και για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τον γιο του συνεργάτη του ως μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν διέθετε κάποια σχετική εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις. 

«Ποια αξιοκρατία, ποιες ίσες ευκαιρίες και ποιος εκσυγχρονισμός λοιπόν;» αναρωτιέται κανείς. 

• 

Ο υπουργός  που ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει

Επόμενο πόστο για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά το Προστασίας του Πολίτη,  ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο τον μετακίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου, αντικαθιστώντας την Λούκα Κατσέλη.  Από εκείνη την περίοδο ίσως κανείς δεν θυμάται το έργο του, αλλά πολλοί θυμούνται την δήλωση που έκανε τον Ιανουάριο του 2012, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο που ψήφισε. Ένα μνημόνιο που άλλαξε δραματικά την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. «Δεν διάβασα το μνημόνιο γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα» είχε πει τότε. «Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο». 

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις, αφήνοντας πολλές αιχμές για την διαδικασία, αλλά και διατυπώνοντας κάποια αυτοκριτική: «... Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα, ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας ... Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε».

 

Αύξησε τα διοδια ενώ διέψευδε ότι θα γίνουν αυξήσεις

Ως υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν απλώς ένας υπουργός μνημονιακής κυβέρνησης που εφάρμοζε τη συμφωνία,  αλλά δεχόταν συνεχώς την γκρίνια των συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων επειδή, όπως ισχυρίζονταν, τους έβριζαν στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω των αυξήσεων που έφερε. Εκείνος, μέχρι και δύο μήνες πριν περάσει τις αυξήσεις, ισχυριζόταν ότι: «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των διοδίων. Καμία απολύτως». Όταν οι αυξήσεις όμως έγιναν, τότε υποστήριξε ότι «οι αυξήσεις των διοδίων που ανακοινώθηκαν ήταν αυτές που προβλέπονταν από τις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων του 2007, που είχαν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή». 

 

’Εκανε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον αρχηγό της Αστυνομίας επί ΣΥΡΙΖΑ,  που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει για το Μάτι

Η πρώτη κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μόλις του ανέθεσε  ξανά το υπουργείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγεται ότι ήταν να ζητήσει να πάρει μαζί του ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον οποίο γνώριζε από παλιά και εκτιμούσε. Στον κ.Τσουβάλα όμως η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρωθυπουργός, είχαν επιρρίψει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. 

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, μάλιστα, στις 31/7/2018 είχε δηλώσει: «Ο γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Αστυνοµίας έχουν τεράστιες ευθύνες. ∆εν θα έπρεπε να βρίσκονται σήµερα στη θέση τους, γιατί αύριο µπορεί να κληθούν να διαχειριστούν µια άλλη πυρκαγιά. Ποιος Ελληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιµετωπίσουν άλλη µία τέτοια φυσική καταστροφή;»

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και νυν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν από τους ελάχιστους που αποπέμφθηκαν τελικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τους χειρισμούς στο Μάτι.  Η ΝΔ δεν του  πρόσαπτε ευθύνες μόνο για την επιχειρησιακή διαχείριση όμως, αλλά και για την επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιάσει μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, ότι όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε. Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε δηλώσει περήφανος για τους χειρισµούς της Αστυνοµίας και συµµετείχε στη συνέντευξη Τύπου όπου επιχειρήθηκε, μεταξύ άλλων,  να παρουσιαστεί η πυρκαγιά στο Μάτι ως οργανωµένο σχέδιο εµπρηστών. 

Αλλά δεν είναι μόνο το Μάτι. Στελέχη της Ν.Δ, διαμαρτύρονται και για το ότι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνταν να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για εκκένωση κτιρίων, π.χ του ξενοδοχείου City Plaza και άλλων καταλήψεων, υπονοώντας προφανώς πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την προηγούμενη κυβέρνηση και τις εντολές της. 

 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι καταγγελίες για τις βίζες του ΥΠΕΞ

Ανησυχία είχε προκαλέσει σε κάποιους πολιτικούς κύκλους και η επιλογή ενός ακόμα καλού  συνεργάτη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που τοποθετήθηκε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, του Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος ανέλαβε την αρμοδιότητα της αντιεγκληματικής πολιτικής. Ο λόγος του προβληματισμού για την επιλογή του, αν και θεωρείται έμπειρο στέλεχος, ήταν η συμμετοχή του σε μία εταιρεία που έχει αναλάβει να εκδίδει τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών και η οποία έχει καταγγελθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάνο Καμμένο,  ως τεράστιο σκάνδαλο, εμπλέκοντας σε αυτό και τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ήταν ο βασικός στόχος του πρώην υπουργού. Η Ν.Δ μάλιστα (παρότι η σύνθεση της εταιρείας χαρακτηρίζονταν ως «διακομματική») είχε ζητήσει να ελεγχθούν οι καταγγελίες του Πάνου Καμμένου, πράγμα που όμως δεν έγινε.  

Ο κ. Οικονόμου υπήρξε εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τον Μάρτιο του 2001 ως τον Μάρτιο του 2006. Το 2009 έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και παρέμεινε ώς τον Δεκέμβριο του 2011 που τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Οι υποστηρικτές του λένε ότι αναβάθμισε την Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ και του πιστώνουν τη σύλληψη πολλών κακοποιών  και αρχηγικών μελών εγκληματικών οργανώσεων. 

Δεν είναι γνωστό εάν ο κ.Οικονόμου φρόντισε να παραιτηθεί από την εταιρεία που εκδίδει τις βίζες όταν έγινε υφυπουργός, αλλά ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι να δικαιωθούν οι καταγγελίες του και κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να ξεκινήσει τώρα μια τέτοια  σκανδαλολογία. 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δηλώσει ότι όλα ήταν νόμιμα και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η βασική κατηγορία ωστόσο -πέρα από τα ζητήματα νομιμότητας που έθιξαν κάποιοι- αφορούσε περισσότερο σε θέμα πολιτικής ηθικής, καθώς, η καταγγελία ήταν ότι η εταιρεία αυτή βγάζει πολλά χρήματα χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα, πέρα από διαμεσολάβηση. Είναι όμως έτσι;  

Η εταιρία που έχει αναλάβει να εκδίδει τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών είναι η Global Visa Center World Hellas που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015,  με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και βασικούς μετόχους τον Λευτέρη Οικονόμου και τους πρώην διπλωμάτες  Δημήτρη Πλατή και Ιωάννη Αλέξιο Ζέπο. (Ο πρέσβης Πλατής έχει διατελέσει γ.γ των υπουργείου Παιδείας και Μεταφορών από το επί κυβέρνησης ΝΔ, ενώ ο πρέσβης Ζέπος ήταν διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών το 2002 -2004, επί ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε και γ.γ  του Υπουργείου Εξωτερικών το 2009).   

Την εταιρεία αυτή ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, την είχε καταγγείλει  στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στην Βουλή, υποστηρίζοντας ότι είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών” και ότι “τα όργια που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν προηγούμενο».

Η Νέα Δημοκρατία τότε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε ζητήσει να ελεγχθούν οι καταγγελίες. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ιδρύθηκε δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο διαγωνισμός είχε δρομολογηθεί επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε επί Νίκου Κοτζιά. Μέχρι τότε, τις υπηρεσίες χορήγησης βίζας του υπουργείου Εξωτερικών διεκπεραίωνε η  UF Services UK LTD, η οποία έλαβε κι αυτή μέρος στον ίδιο διαγωνισμό, όπως και άλλες εταιρείες. Τον διαγωνισμό κέρδισε όμως  η Global Visa Center World Hellas του κ. Οικονόμου και των δύο διπλωματών και ακολούθησαν ενστάσεις και προσφυγές. 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η υπόθεση κατέληξε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτό ακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με το σκεπτικό ότι «η Global Visa Center World Hellas δεν διέθετε ούτε την εμπειρία, ούτε το προσωπικό και τα μέσα για να εκτελέσει το έργο». Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως αναπέμφθηκε, έγιναν προσαρμογές σχετικά με τις  προδιαγραφές και κάποιες αλλαγές και στο τέλος η ανάθεση οριστικοποιήθηκε στην εταιρεία του κ. Οικονόμου τον Απρίλιο του 2017. 

Αξιοσημείωτο στην υπόθεση αυτή είναι ότι η Global Visa Center World Hellas, αφού ανέλαβε το έργο, στην συνέχεια απευθύνθηκε στην UF SERVICES UK LTD -την εταιρεία που μέχρι τότε εξέδιδε τις βίζες και συμμετείχε και αυτή στον διαγωνισμό, αλλά έχασε-  και της ανέθεσε το έργο ως υπεργολαβία.   

Το θέμα αρχικά είχε φέρει στην δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας στην εφημερίδα Το Ποντίκι (όπως και η ιστοσελίδα του Ημεροδρόμου κ.α)   ο οποίος είχε γράψει ότι ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε βάλει φρένο στο αποτέλεσμα δι­αγωνισμού με την απόφασή του , τελικά κατέληξε «σε σύμβαση - δώρο για τρία πρόσωπα»

 

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και οι ψηφοφόροι του έμειναν άναυδοι όταν είδαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (που ως υπουργός είχε αναλάβει και το προσφυγικό στις αρμοδιότητες του) να επισκέπτεται τη Μόρια και να δηλώνει ότι αποκόμισε θετική εντύπωση

 

Μετά τα δημοσιεύματα αυτά, τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της Global Visa Center World, Οικονόμου, Ζέππος και Πλατής έστειλαν εξώδικο υποστηρίζοντας  «ότι ο εν λόγω διαγωνισμός έχει εξεταστεί πολλαπλώς από την ελληνική Δικαιοσύνη και αντίστοιχες φορές έχει δικαιωθεί η εταιρεία μας, η οποία λειτουργεί με πάσα νομιμότητα, διαφάνεια και κυρίως αποτελεσματικότητα στο αναληφθέν έργο». Ανέφεραν επίσης ότι «...Ουδέποτε υπήρξε υπέρ ημών σκανδαλώδης μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ»  και υποστήριξαν  ότι η εταιρεία τους «είναι μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία που κέρδισε έναν Δημόσιο Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το ΥΠΕΞ με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα διήρκεσε 2,5 χρόνια μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης» ενώ «μέχρι την ώρα του διαγωνισμού τον συγκεκριμένο χώρο καταλάμβαναν μόνο ξένες εταιρείες, ούτε καν ευρωπαϊκές».

 

Ο υπουργός που επισκέφτηκε τη Μόρια  και αποκόμισε θετική εντύπωση για τη διαχείριση του προσφυγικού

Στις 13 Ιουλίου, λίγο μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και οι ψηφοφόροι του έμειναν άναυδοι όταν είδαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (που ως υπουργός είχε αναλάβει και το προσφυγικό στις αρμοδιότητες του)  να επισκέπτεται τη Μόρια και να δηλώνει ότι αποκόμισε θετική εντύπωση, καθώς το συγκεκριμένο κέντρο έχει χαρακτηριστεί ακόμα και ως «κολαστήριο» με πλήθος εκθέσεις διεθνών οργανισμών και δημοσιευμάτων να καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών ως απάνθρωπες. 

Η Μόρια είναι ένα από τα  μελανότερα σημεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία πολλά στελέχη του ντρέπονται και παρόμοια θετικά σχόλια δεν έχουν κάνει ούτε οι πολιτικοί των οποίων είναι δημιούργημα. Ήταν εύλογο λοιπόν, να προκαλέσει έκπληξη και δυσαρέσκεια η δήλωση εκείνη, ειδικά όταν κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ ασκούσε πολύ σκληρή κριτική για τη Μόρια και τη διαχείριση του προσφυγικού. Φυσικά, τα καλά λόγια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αξιοποιήθηκαν, όπως ήταν λογικό,  από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το κυβερνών κόμμα για υποκριτική κριτική όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ακόμα περισσότερες αντιδράσεις εναντίον του όμως, ξεσήκωσε όταν τον Νοέμβριο, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για το προσφυγικο-μεταναστευτικό -που στους μήνες που ήταν αρμόδιος υπουργός είχε επιδεινωθεί, περιορίστηκε να κάνει  διαπιστώσεις, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μη διαχειρίσιμη, ενώ η ΝΔ προεκλογικά δεσμευόταν ότι εάν κέρδιζε θα κατάφερνε να το διαχειριστεί. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναπτύσσοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωβουλή, είχε πει ότι αυτό  «προβλέπει τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά” ενώ «το επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση». «Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μάθουν ελληνικά και οι αιτούντες άσυλο να επιδείξουν τις δεξιότητές τους, καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια» είχε δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, συνεπής ως προς τις θέσεις του, αλλά απογοητεύοντας τους νεοδημοκράτες που περίμεναν επιστροφές στην Τουρκία, όπως έλεγε κομματική ατζέντα. Λίγες μέρες πριν πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο είχε προειδοποιήσει δηλώνοντας στην Βουλή ότι εάν το μεταναστευτικό πρόβλημα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, «οι ροές θα περάσουν από πάνω μας, όχι δίπλα μας». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως τώρα αντιμετωπίζει τη γκρίνια που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ πολύ ψύχραιμα, στέλνοντας τους το μήνυμα ότι  “η ακατάπαυστη διαφωνολογία και η παθιασμένη φλυαρία δεν μας αφορά και δεν μας επιτρέπεται”.

_________

Το άρθρο τροποποιήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2019 για να συμπεριλάβει τα γεγονότα στο Κουκάκι και την υπόθεση Ινδαρέ.

 

 

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.12.2019

Στήλες
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σημίτης: Στο αρχείο ο φάκελος των ερευνών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης: Στο αρχείο ο φάκελος των ερευνών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Τον δρόμο του αρχείου πήρε ο φάκελος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μετά τις έρευνες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μελών της οικογένειάς του και των πρώην κυβερνητικών στελεχών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ