«Αν θέλετε να φτιάξετε μια μηλόπιτα από το μηδέν, πρέπει πρώτα να εφεύρετε το Σύμπαν», παρατηρούσε πριν μερικές δεκαετίες ο Καρλ Σαγκάν, που στις 20 Δεκεμβρίου του 1996 πέθανε από πνευμονία και πήγε στον Παράδεισο.
Και θα ήταν προχειρότητα εκ μέρους μας να μην τολμήσουμε έναν παρόμοιο συλλογισμό για μία τουλάχιστον από τις δρομολογημένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφού αν θέλετε να ποινικοποιήσετε την βλασφημία, πρέπει πρώτα να αποδείξετε ότι υπάρχει Θεός.
Διότι πώς είναι δυνατόν να φυλακίζεται για δύο χρόνια όποιος «κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό», αν ο Θεός που καθυβρίζεται δεν υπάρχει και είναι αποκύημα ανθρώπινης φαντασίας;
Με έναν νόμο και έναν άρθρο, η κυβέρνηση επιτέλους κατοχυρώνει νομικά την ύπαρξη του Θεού: αφού η προσβολή Του είναι αδίκημα, άρα υπάρχει Θεός.
Σε αυτή την περίπτωση η βλασφημία έχει την ίδια βαρύτητα με τα κακόβουλα σχόλια για τον Μίκυ Μάους και την επί σειρά ετών σύντροφό του, Μίνι Μάους, τις ειρωνείες για τον εξωγήινο Καλ Ελ (γνωστό και ως Σούπερμαν ή Κλαρκ Κεντ), και τον χλευασμό του Χάρι Πόττερ από οπαδούς των Σλίδεριν.
Κοινώς, η φράση «Γαμιέται ο Δίας» είναι ποινικά κολάσιμή μόνο αν ισχύει κατά γράμμα η Θεογονία του Ησιόδου, αφού σε αντίθετη περίπτωση:
1) είτε ο Δίας υπήρξε μεν, αλλά δεν γαμήθηκε
2) είτε ο Δίας δεν υπήρξε, και ως εκ τούτου δεν ήταν ποτέ σε θέση ούτε να γαμηθεί, αλλά ούτε και να μην γαμηθεί.
Όσο λοιπόν η ύπαρξη του Μεγαλοδύναμου αποτελεί αντικείμενο διαμάχης - όχι μόνο μεταξύ ορθοδόξων και άθεων, αλλά και μεταξύ πιστών άλλων, εξίσου μεγαλοδύναμων θεών, δεν υπάρχει φιλοσοφικό δεδικασμένο που να επιβεβαιώνει το αδίκημα, μιας και δεν μπορείς να βρίσεις κάποιον που δεν υπάρχει, με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείς και να τον σκοτώσεις.
Κάποιοι βουλευτές της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας, και είναι κρίμα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το σταντ απ κόμεντι, καθώς το να γ**** στα λόγια τον Θεό κάποιου άλλου, δεν περιορίζει το δικαίωμά του δεύτερου να λατρεύει τον προαναφερθέντα Θεό.
Για να παραφράσω και το ρητό που κακώς αποδίδεται στον Βολταίρο: διαφωνώ απόλυτα με την πίστη σου στον Θεό, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου, γ*** την Παναγία σου.
Ούτε φυσικά προστατεύεται αποτελεσματικότερα η Εκκλησία από βανδαλισμούς ή άλλες παράνομες ενέργειες σε λατρευτικούς χώρους, για τις οποίες ήδη προβλέπονται αυστηρότατες ποινές και τίποτα δεν αλλάζει.
Υπάρχει το εξής νομικό κενό: Η εξύβριση είναι προσωπικό αδίκημα και μήνυση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο παθών. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος θα βλασφημεί τον Χριστό μας, θα πρέπει αυτοπροσώπως ο Ιησούς να κατεβαίνει από τον Ουρανό και να υποβάλλει μήνυση.
Αν λοιπόν η ποινικοποίηση της βλασφημίας δεν εξασφαλίζει την προστασία ούτε Θεού αλλά ούτε και των πιστών, τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας; Πολύ απλά, με έναν νόμο και έναν άρθρο, η κυβέρνηση επιτέλους κατοχυρώνει νομικά την ύπαρξη του Θεού: αφού η προσβολή Του είναι αδίκημα, άρα υπάρχει Θεός.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση ανακύπτουν νομικά κενά, αφού η εξύβριση είναι προσωπικό αδίκημα και μήνυση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο παθών. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος θα βλασφημεί τον Χριστό μας, θα πρέπει αυτοπροσώπως ο Ιησούς να κατεβαίνει από τον Ουρανό και να υποβάλλει μήνυση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πάντως, το Μαξίμου δρομολογεί μία σειρά από ευεργετικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, για τις οποίες δεν μιλά κανείς πληρωμένος κοντυλοφόρος των ΜΜΕ.
Αναλυτικά:
- -Επιτρέπεται εκ νέου το κυνήγι μαγισσών με εξαίρεση τις περιόδους αναπαραγωγής τους
- -Επιβάλλονται πρόστιμα για όσους ματιάζουν κακόβουλα τρίτους - εξαιρούνται μόνο όσοι ματιάζουν καλόβουλα συγγενείς τους μέχρι τρίτου βαθμού, από υπερβολική αγάπη ή ειλικρινή θαυμασμό (θείες, γιαγιάδες κλπ)
- -Το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» θα αφαιρεθεί από όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες και η ανάγνωσή του θα επιτρέπεται πλέον μόνο σε υπαίθριους χώρους
- Το υπουργείο Υγείας θα επιδοτήσει για τον λόγο αυτό την αγορά θερμαστρών.
UPDATE
θ
θθθ
ΥΓ αμφιβάλλω ότι το 90% των Ελλήνων πιστεύει σ αυτό το θεό, τον δικό σας εννοείται.
Μάλλον αυτό το μεγάλο ποσοστό πιστεύει στο ξεμάτιασμα.
ΥΓ2 μια χαρά τα πάτε με τη θρησκειούλα σας, εγώ γιατί πρεπει να πληρώνω φόρους σ αυτή την ανόητη χώρα; αυτό είναι που με πειράζει...που πάνε οι φόροι μου και σε εσάς. Γενικώς.
ΥΓ3 δεν είμαι αριστερούλης, γνήσιος φιλελεύθερος είμαι. Άντε, καλό εμφύλιο να χετε...
Πόσο μάλλον για την περίπτωση της βλασφημίας κλπ
Δε θα διαφωνήσω ότι οι Έλληνες είναι ο πιο θρησκόληπτος και ανόητος λαός στην Ευρώπη, όποιο κι αν είναι το ποσοστό.
Κατι ανατολικά πρώην κομμουνιστικά κρατη, εν μέρει ακόμα δικαιολογουνται για τη θρησκεία. Εμείς όχι
Ο Παΐσιος δεν επιθυμούσε πολέμους με τους Τούρκους; δεν ήταν οι ιδέες του μεσαιωνικές;
Δεν έχουμε ανάγκη απο "αγίους". Από ορθολογισμό και σεβασμό έχουμε.
Σε ποιές άλλες χώρες είναι δημοφιλής; στη Βουλγαρία;
Άντε καλό μεσαίωνα να χετε...
Που ναι ο Χόκινγκ να μας (σας) φτύσει κατάμουτρα
May the sauce be with you, κ. Σακκα!
Καποια αναπαντητα ερωτηματα ειναι η δημιουργια του συμπαντος, οι σταθερες (planck, gravitational constant κ.α. που με μια μικρη αποκλιση δεν θα υπηρχε το ιδιο το συμπαν) και αλλα πολλα που εχει ενδιαφερον να ψαξετε οσοι δηλωνετε φανατικοι "αθεοι" και οχι "αθρησκοι".
Εχουμε ψάξει πολύ για το Σύμπαν, αν εσύ νομίζεις ότι στα δισεκατομύρια ετών και δις γαλαξιών και συμπάντων καποιος θεούλης έβαλε καπου το χεράκι του κι από τότε κοιτάει πάνω απ τη γυάλα....τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας
Καποτε πρεπει να ενηλικιωθείτε και να μην έχετε (ψυχολογική) ανάγκη από μπαμπάδες
Αν δεν πιστευει κανενας επιστημονας τοτε ο Robert Spitzer τι ειναι; Που εχει γραψει και πολυ ενδιαφερον βιβλιο πανω στο θεμα. Ξεκαθαρα επιστημονικο κι ολας. Δες και το debate μεταξυ Russel και Copleston αν και αμφιβαλω οτι θα το καταλαβεις με τον τροπο που απαντας.
"Κανένα αναπάντητο ζήτημα" μονο με αυτη τη προταση φαινεται οτι δυστυχως δεν εχεις ψαξει τιποτα οσον αφορα το θεμα ουτε επιστημονικα ουτε φιλοσοφικα. Ηδη το βασικο ερωτημα για το πως δημιουργηθηκε ο κοσμος και τι υπηρχε πριν απο το big bang δεν εχει απαντηθει. Και αυτο απο μονο του δημιουργει πολλα ερωτηματικα σε φιλοσοφους-επιστημονες-θεολογους (που φανταζομαι οτι εχουν μια στοιχειωδη εκπαιδευση, ετσι δεν ειναι;)
Αναγκη για "μπαμπαδες" η απαντηση φιλοσοφικων ερωτηματων;! Τι αλλο θα διαβασουμε
όπως προείπα κανένα αναπάντητο ερώτημα δεν απαντάται με θεούς. Και το θεό ποιος τον δημιούργησε; ένας άλλος θεός κατ αυτή τη "λογική"
Ο "επιστήμονας" που αναφέρεις είναι για κλάματα.
Όση φιλοσοφία και να βάλεις το παραμυθάκι με τους θεούς δε βγαίνει με τίποτα
ΥΓ δες ένα οποιοδήποτε debate με Dawkins, Hitchens, Harris.
Για να μην πάω στον Hawking που πέθανε ο άνθρωπος και μυαλό δε μας έβαλε.
Οι απαντησεις σου δεν εχουν καμια λογικη, δεν απαντησες στα ερωτηματα μου γιατι δεν γνωριζεις προφανως και χαρακτηριζεις ετσι εναν επιστημονα που ουτε ξερεις.
Υ.Γ. Ο Hawking δεν ειναι αντιθετος με τα λεγομενα του Spitzer αλλά δεν ειμαι και σιγουρος οτι ξερεις τι λεει ο Hawking με τον τροπο που απαντας.
2Υ.Γ "Οσο φιλοσοφια και να βαλεις..." τι ειναι η φιλοσοφια και εχει μοναδα μετρησης; Αφου τελειωσεις με τους παραπανω επιστημονες που ανεφερες (που ξαναλεω οτι μαλλον δεν εχεις διαβασει) πιασε και λιγο Πλατωνα ;)
Ο νόμος περί βλασφημίας μας πηγαίνει μερικές 10ετιες πίσω και είναι πολύ κρίμα στο 2019 να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα. Το χειρότερο? Μας υπενθυμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να ξεπεράσει τον λαϊκό δεξιό βραχίονα της.
όσο γελοίους κι αν θεωρώ τους "Μακεδονομάχους τσικνοψήστες", θεωρώ ότι η έννομη τάξη σε μια δημοκρατική χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους καταστείλει. Ακόμα και τα πλέον γελοία υποκείμενα έχουν το δικαίωμα στην γελοιότητά τους!
Αρμόδιο για την αντιμετώπισή τους είναι το -μαζικό-κράξιμο της κοινωνίας.
Είναι πολλά τα διαολοπράγματα που μας έφερε ο Διαφωτισμός και πρέπει σιγά σιγά να παίρνουν πόδι.
Μάλιστα, η όποια ποινή επιβάλλεται στους βλάσφημους κακούργους, να συνοδεύεται και από αφορισμό.
https://www.youtube.com/watch?v=HL0EZE1YDbk
Υ.Γ: μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν και κάποιοι χριστιανοί (κυρίως άτομα από την Υποσαχάρια Αφρική αφού η Υποσαχάρια Αφρική έχει όπως είπαμε κατά 2/3 χριστιανικη πλειοψηφία καθώς και από βτις Φιλλιπινες),ινδουιστές(από την Ινδία) κτλ.Ωστόσο καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από την Μέση Ανατολή (Κουρδιστάν, Αραβικά κράτη, Αφγανιστάν και Πακιστάν) σαφώς και η πλειοψηφία των μεταναστών είναι μουσουλμάνοι και σαφώς αυτή η θρησκεία τράβηξε την προσοχή όσων είναι εναντίον της μετανάστευσης. Οσο για το μπάρμπεκιου κακώς επιτράπηκε θεωρώ γιατί είναι παιδαριώδης και δημιουργεί συγκρούσεις χωρια που δεν λύνει το πρόβλημα.
Να βάλουμε κανένα στοιχηματάκι για το ποια θα είναι τα στατιστικά αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του νόμου;
Οτι σε ποσοστό άνω του 95% μάρτυρες κατηγορίας θα είναι ρασοφόροι, μέλη παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και εξαγριωμένοι "ευυπόληπτοι" Χριστιανοί;
Το "δικαίωμα" του να προσβάλλεται καποιος, όταν προσβάλλουν τη θρησκεία του, είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει εδώ και καιρό καταργηθεί σχεδόν σε όλο το δυτικό κόσμο.
2) είτε ο Δίας δεν υπήρξε, και ως εκ τούτου δεν ήταν ποτέ σε θέση ούτε να γαμηθεί, αλλά ούτε και να μην γαμηθεί. Πηγή: www.lifo.gr
εντάξει έκλαψα.. είσαι θεός!
Να τα λέμε κι αυτά...