Ανέλαβε την (αυτονόητη) πολιτική ευθύνη. Και λοιπόν;

Ανέλαβε την (αυτονόητη) πολιτική ευθύνη. Και λοιπόν; Facebook Twitter
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πυροσβεστική λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας καταδεικνύει είτε ότι δεν είχε καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής είτε ότι το απέκρυψε... Φωτ.: ΕUROKINISSI
34

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά, η κυβέρνηση έδειξε να κάνει κυρίως επικοινωνιακή διαχείριση παρά διαχείριση κρίσης και αντιμετώπιση της καταστροφής. Και αυτό ακριβώς ήταν που προκάλεσε την οργή και την κατακραυγή. Τόσες μέρες μετά κι ακόμα δυσκολεύονται να το καταλάβουν.

Τα ΜΜΕ που ανέδειξαν εγκαίρως την κρισιμότητα της κατάστασης στοχοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη, που τα κατηγόρησαν ότι ψεύδονται και τρομοκρατούν τον κόσμο για να πλήξουν την κυβέρνηση.

 

Αυτό ήταν αρκετά ενδεικτικό για το πόσο  πολύ είχαν υποτιμήσει τον κίνδυνο.

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πυροσβεστική λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και ο τρόπος που μιλούσε  για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό καταδεικνύει ότι δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής. Δεκάδες παραθεριστές εκείνη την ώρα είχαν καεί και είχαν πνιγεί, ενώ κάποιοι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη θάλασσα αβοήθητοι για τέσσερις και πέντε ώρες.

 

Στην πολιτική, και ειδικά μετά από τόσους νεκρούς, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δημόσια έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από παραίτηση. Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αυτονόητη και εκ των πραγμάτων δεδομένη.

 

Στη σύσκεψη αυτή δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στον κόσμο που καιγόταν και πνιγόταν και δεν υπήρχε κανείς που να δίνει στον πρωθυπουργό την πραγματική εικόνα.

 

Την ήξεραν και είχαν αποφασίσει να την κρύψουν για επικοινωνιακούς λόγους, καθυστερώντας την αποκάλυψη της τραγωδίας; Ή η άγνοια που επιδείχθηκε ήταν πραγματική; Και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα

 

 

Τις επόμενες μέρες που αποκαλύπτονταν η έκταση του δράματος με συγκλονιστικές λεπτομέρειες αλλά και η μοιραία ανεπάρκεια της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και όλοι οι υπεύθυνοι δεν θέλησαν να αναλάβουν καμία ευθύνη. Αντιθέτως, στη συνέντευξη που δόθηκε την Πέμπτη ισχυρίστηκαν ότι τα έκαναν όλα καλά και δεν βρίσκουν κάποιο λάθος.

Το αν διοικούν καλά ή όχι, όμως, κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις δικαιολογίες που ψελλίζουν όταν τους καλούν να λογοδοτήσουν.

 

Την κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα με τη συνέντευξή τους για την πυρκαγιά επιχείρησε να αντιμετωπίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο, «αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη». Στην πολιτική, όμως, και ειδικά μετά από τόσους νεκρούς, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δημόσια έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από παραίτηση.

  

Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αυτονόητη και εκ των πραγμάτων δεδομένη. Η 23η Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα, για φέτος, υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά λόγω καιρικών συνθηκών. Όφειλαν να γνωρίζουν δηλαδή. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν αν υπήρχε η σχετική ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.  

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων αλλά και οι απόψεις που κατέθεσαν στον δημόσιο διάλογο καθηγητές που ειδικεύονται στο θέμα των φυσικών καταστροφών καταδεικνύουν ότι η πυρκαγιά πράγματι υποεκτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλήφθηκε την αίσθηση του κατεπείγοντος και δεν έδρασε αναλόγως. Ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι θα αρκούσε ακόμα κι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εκκένωσης για να σωθούν οι ζωές των αδικοχαμένων ανθρώπων, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα καμία συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί δεν δόθηκε τελικά η σχετική εντολή, όπως και σε πολλά άλλα.

Ειδήμονες επί του θέματος της αντιμετώπισης των καταστροφών εξήγησαν αναλυτικά τις παραλείψεις και τα λάθη του κρατικού μηχανισμού. Αλλά και οι μαρτυρίες των διασωθέντων υπήρξαν πολύ αποκαλυπτικές, φωτίζοντας τα γεγονότα.

Η  πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Αυτή κρίνεται για την επάρκεια της Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει μια τέτοια πυρκαγιά χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να τοποθετεί αξιοκρατικά τους ικανότερους και τους καταλληλότερους σε κάθε υπεύθυνη θέση. Ειδικά όταν τους αναθέτει την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να τα ρίξει στην αυθαίρετη δόμηση της περιοχής, αλλά και γι' αυτήν το κράτος έχει την ευθύνη. Και δεν είναι μόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να τα ρίξει όλα, γιατί την ίδια ακριβώς πολιτική νομιμοποίησης αυθαιρέτων ακολούθησε κι αυτή. Καμία από τις δικαιολογίες που ψελλίζουν, λοιπόν, τα κυβερνητικά στελέχη αυτές τις μέρες δεν μπορεί να σταθεί. Αντιθέτως, κάθε νέα δικαιολογία του πρωθυπουργού τον εκθέτει ακόμα περισσότερο.

«Οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα, καταστάσεις και ολιγωρίες που σε ομαλές συνθήκες κρύβονται από τον δημόσιο διάλογο. Σήμερα, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο ότι κυβερνάμε μια χώρα όπου επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις» είπε στο υπουργικό συμβούλιο μπροστά στις κάμερες, παραδεχόμενος ότι μαθαίνει με τον οδυνηρό τρόπο και αφού πρώτα συντελεστεί η καταστροφή.

Το άλλο που προσπάθησε να κάνει ήταν να απαντήσει λες και η οργή του κόσμου κατευθυνόταν στους πυροσβέστες και όχι σε αυτόν, προσπαθώντας να ταυτιστεί μαζί τους, για προφανείς λόγους:. «Ας μην πυροβολούν οι πολέμαρχοι του καναπέ εκείνους που έσωσαν χιλιάδες. Τους πυροσβέστες που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα» είπε, ενώ οι κατηγορίες στρέφονται στην πολιτική ηγεσία, της οποίας η αδυναμία στην αντιμετώπιση των καταστροφών και η έλλειψη κάθε πρόληψης ήταν προφανείς.

Ενδεικτική της ανεπάρκειας όμως ήταν και η δήλωσή του στο υπουργικό συμβούλιο ότι τώρα θα προχωρήσουν στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις, λες και δεν ήταν κυβέρνηση τρεισήμισι χρόνια ή λες κι έπρεπε να συμβεί μια τέτοια τραγωδία για να γίνουν πράγματα αυτονόητα (που κατά πάσα πιθανότητα πάλι δεν θα γίνουν).

 

Ανέλαβε την (αυτονόητη) πολιτική ευθύνη. Και λοιπόν; Facebook Twitter
Φωτ.: ΕUROKINISSI


Και συνέχισε περιγράφοντας τι πρέπει να γίνει για πράγματα που ήταν υποχρεωμένος να έχουν γίνει: «Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας, και της κοινωνίας. Να εγγυηθούμε την προστασία του κάθε πολίτη…».

 

Ακόμα και αυτό το «Οφείλουμε να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο, ζωής και περιουσίας στη φωτιά, ώστε κανένας να μη μείνει αβοήθητος  και τίποτε να μην ξεχαστεί» οργή προκαλεί, όταν έρχεται μετά την καταστροφή. Γιατί δεν έπρεπε να μείνουν αβοήθητοι οι άνθρωποι που καίγονταν και πνίγονταν  επί 4-5 ώρες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περισσοτέρων, χωρίς να βλέπουν πουθενά αυτούς που έπρεπε να τους διασώσουν.

 

Κανείς δεν ξεχνάει ότι κυβερνητικά στελέχη τις πρώτες ώρες υποτιμούσαν προκλητικά την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει και μιλούσαν για προπαγάνδα των ΜΜΕ που την αναδείκνυαν. Ούτε ότι, αντί να απολογηθούν, είπαν ότι τα έκαναν όλα καλά και όταν ο κόσμος, οργισμένος απαιτούσε έστω μία συγγνώμη, βγήκε ο πρωθυπουργός και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, χωρίς να δώσει κανένα περιεχόμενο στη δήλωση αυτή.

 

Αν, πάντως, η κυβέρνηση, που αυτές τις μέρες ενστερνίζεται τη λογική του «Μαζί τα φάγαμε», προωθώντας το «Μαζί τα κάψαμε» και ρίχνοντας ευθύνες στα θύματα, σκοπεύει να εξαιρεί από την Πολιτική Προστασία όσους έχουν αυθαίρετα, ας τους πει να λαμβάνουν μόνοι τους τα μέτρα πρόληψης και καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Και, κυρίως, να μην περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση.

Μιλώντας σοβαρά, όμως, ο πρωθυπουργός οφείλει να θυμηθεί ότι εκείνος ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να του ανατεθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Τη δουλειά αυτή την κάνεις αν μπορείς. Αν δεν μπορείς, την αφήνεις σε άλλους. Ας το αποφασίσει τουλάχιστον τώρα, που έμαθε με τον οδυνηρό τρόπο, όπως ομολόγησε, ότι η εξουσία, εκτός από προνόμια, έχει και υποχρεώσεις.

 

Στήλες
34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Στο 8:30-8:35 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βάζει τα χέρια του στα μπράτσα της καρέκλας...σηκώνει τα δυο του χέρια και τους ώμους του και μονολογεί ..."τι να προλάβει κανείς σε δύο ώρες.." !!!!!
Οι Έλληνες αγνοούμε τι θα πει κόκκινη προπαγάνδα κι έτσι δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να την αντιμετωπίζουμε. Καμία εντύπωση μη σας κάνει η λογική Μαζί τα κάψαμε. Μιλάμε για καθεστώτα που στόχο έχουν να ισοπεδώσουν τον άνθρωπο ως αξία, προκειμένου υποτίθεται να τον βελτιώσουν.
Το μαζί τα κάψαμε, φάγαμε, ψηφίσαμε έχει ως μόνη λογική την αποποίηση ευθυνών. Φανταστείτε ένα κλέφτη να δηλώνει στο δικαστήριο «μαζί τα κλέψαμε, γιατί η κοινωνία που δημιουργήσαμε... μπλα μπλα μπλα... »
Το αιωνιο αλισιβερισι κρατους πολιτη θα συνεχιζεται στην Ελλάδα Κανε οτι γουσταρεις ανθρωπε μου για να μπορω και γω σαν πολιτεια να σε εξαθλιωνω και να κανω τις λαμογιες μου.Τωρα ποιος θα παραδωσει την εξουσια σε ποιον ειναι αδιαφορο αφου ολοι αυτοι που ειναι στο καδρο ειτε προερχονται απο το παλιο υλικο ειτε δεν εχουν τα φοντα η την προθεση να αλλαξουν οτιδηποτε Ας δει λοιπον ο κθενας μας χωριστα πως θα γινει πιο υπευθυνος πολιτης και πως θα αποφασισει να βγει στους δρομους και για την ιδια του τη ζωη κι οχι μονο σε εθνικιστικα παραληρηματα
Το «εθνικιστικό παραλήρημα» πάει στο συλλαλητήριο της Μακεδονίας; Αφού η πατρίδα και τα σύμβολα της μετονομάστηκαν σας εθνικισμό να μη μας κάνει μετά εντύπωση η διάλυση...Όσο λιγότερη αξία δίνουνε σε κάτι τόσο πιο εύκολα το διαλύουμε, το καταστρέφουμε ή το αντικαθιστούμε.
Τις τραγωδιες μας σαν αυτη που ζουμε τωρα τις επωασαμε μονοι μας κανεις αορατος εχθρος απ εξω Τα δε συμβολα μας οπως λετε κανεις δεν τα πειραξε τουλαχιστο προσφατως ουτε τα μετονομασε
Παροτι συνήθως συμφωνώ με τα άρθρα της κ.Σιούτη για μια κυβέρνηση που όντως είναι η χειρότερη των τελευταιων χρόνων, το συγκεκριμένο και το προηγούμενο μου φαίνονται λίγο προκατειλημμένα. Με βάση αυτά που έχουν δημοσιευτεί για τις αιτίες και την ταχυτητα εξάπλωσης της καταστροφής, έχω την εντύπωση οτι οποιαδήποτε κυβέρνηση ελάχιστα μπορούσε να κάνει. Μπορεί κανείς να τους ψέξει βεβαια για τις (αναμενόμενες από αυτους τους τύπους) επικοινωνιακες αστοχίες, πχ με το ΣΚΑΙ, αλλά πρέπει καποτε να αρχίσουμε να κάνουμε κριτική και στην ίδια την κοινωνία και τον τρόπο που λειτουργεί, οχι μονο στους εκάστοτε κυβερνώντες.
Η σωστή αναλογιά είναι, κριτική στην κοινωνία και ΠΟΙΝΙΚΕΣ ευθύνες στους κυβερνώντες. Όχι κριτική στην κοινωνία και λευκή επιταγή στους κυβερνώντες. Οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους, οι μόνοι που βρίσκονται στο απυρόβλητο είναι οι κυβερνώντες.
1η φορα φωτια σε δήθεν η πραγματικα αυθαιρετα 1η φορα τόσος αερας 1η φορα φωτια δε κατοικημένη περιοχη. Σοβαρά τωρα;;; που ζεις τα τελευταία 50 χρονια;;;
@atman"δήθεν η πραγματικά αυθαίρετα Πηγή: www.lifo.gr"Έλα, πες μας τη δική σου αλήθεια, τώρα, για το κεραμίδι του φτωχού που έχτισε τα δήθεν η πραγματικά αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλης και χωρίς καμία πρόβλεψη ασφαλείας σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς παράγοντες και δημογέροντες και, ομοίως, για εκείνους τους "φουκαράδες" που έφραξαν το δρόμο προς την παραλία. Αλλωστε "δικοί μας" άνθρωποι είναι ... της συντεχνίας μας , του κόμματος (του όποιου κόμματος όπως κι αν λέγεται) κοκ.
Τι λες πορωμενε Zaitsev;;; Τι να πρωτοπεις;;; Βρηκε την αιτια για 90 θανατους σε σκαλια σε ενα γκρεμο και τωρα σπιναρεςι αυτα που υπαγορευει το κομμα;;;Αυτοι που λυσαγαν για να προστατεψουν καθε μορφη αυθαιρεσιας. Οι Κουρουμπληδες Σπιρτζηδες Τοσκαιοι Κοτζιαδες Καμμενοι 40 χρονια κυβερνησεις;;; Και αυτοι ειναι οι δαιφορετικοι;;Η μονη διαφορα των υποκειμενων που υποστηριζεις ειναι οτι ειναι η 1η φορα που δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση ειπε δεν εκανε κανενα λαθος και φταινε τα θυματα.Ετσι εχετε μαθει με τον ολοκληρωτισμο ετσι πορευεστε. Ντροπη ειναι λιγο να το γραψω. Πορωμενοι.
@ atmanΑν εγώ "υποστηρίζω" κουρουπλήδες εσύ υποστηρίζεις Φώφες και Βαγγέληδες ... με αυτούς συγκυβερνούσαν οι δικοί σου "άγιοι άνθρωποι" , το ξέχασες ;Το ΜΟΝΟ που λέω είναι ότι το έγκλημα είναι διαρκές και καθόλου σίγουρο ότι θα τελειώσει εδώ.Το Μάτι πρωτοχτίστηκε τη δεκαετία του '70 και διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '80 (με την ανοχή του κράτους) , τα πρώτα θύμα απο φωτιές σε επίεδο πολιτών τα είχαμε το 1993 στη Ικαρία (άρα θα έπρεπε απο ΤΟΤΕ να υπάρχει σχεδιασμός), αλλά σχεδιασμος δεν έγινε ούτε απο το 2008. Το 2010 διαλύσαμε και την αεροπυπρόσβεση (απο τα 20 αεροπλάνα , χώρια τα νοικιασμένα σήμερα πετάνε με πολύ πολύ ζόρι 10). Το 2011 επιτράπηκε η "τακτοποίηση" αυθαιρέτων - δηλαδή το κράτος δέχεται να πληρωθεί για να κάνει τα στραβά μάτια ενώ και τα αυθαίρετα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ αντί να γκρεμιστούν (εσύ που είσαι πολύ μορφωμένος και γνώστης κοίτα λίγο και τι σημαίνει ΝΟΜΙΚΑ η αποδοχή φόρου και εφ' άπαξ εισφορών). Και πάλι σχέδιο προστασίας από τέτοιες καταστροφές δεν υπάρχει . Δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου. Οι προηγούμενοι φταίνε που"επέτρεψαν παρανομία" ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που το συνέχισε και στιγματίστηκε με πάνω απο 90 νεκρούς εδώ χώρια τη Μάνδρα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ) οφείλουν να ζητήσουν τουλάχιστον ΜΙΑ συγνώμη και τουλάχιστον, να μας αδειάσουν τη γωνιά.
Λέτε :"Στην πολιτική, όμως, και ειδικά μετά από τόσους νεκρούς, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δημόσια έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από παραίτηση." Πηγή: www.lifo.grΝαι, όταν οι πολιτικοί είναι σοβαροί άνθρωποι και όχι μονομανείς της εξουσίας, που ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΕΤΣΙ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΘΕ ΕΥΘΥΝΗΣ.Από την κυρία Χριστοδουλοπούλου του λιασίματος των μεταναστών και το διαολόσταλμα μέσα στην Βουλή που η ίδια ...δεν άκουσε (!) και βέβαια δεν ζήτησε συγγνώμη, μέχρι τώρα με τα ολόσωστα του κ. Τόσκα υπό την ανοχή του ΠΘ - ας φανταστούμε λοιπόν πόσοι θα ήταν οι νεκροί αν είχαν γίνει και λάθη !
«Φταίμε εμείς που τους ψηφίζουμε» Η δημοφιλής αυτή φράση αμέσως κερδίζει την εκτίμηση του κοινού, είτε μιλάμε για τον οικονομικό όλεθρο της χρεοκοπίας, τις πλημμύρες, τις φονικές πυρκαγιές, το μεταναστευτικό ή το δημογραφικό. Η λογική του μαζί τα φάγαμε, κάψαμε, πλημμυρίσαμε, δεν γ***σαμε. Αυτή η λογική που σαφώς και κρύβει ένα ποσοστό αλήθειας όμως μεταφέρει εντέχνως τις ευθύνες στην άμορφη μάζα των ψηφοφόρων και όχι σε αυτούς που ζήτησαν την ψήφο μας γιατί υποστήριξαν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Η λογική αυτή που εδραιώνει ένα καθεστώς ατιμωρησίας μέσα από τη λογική της αυτοκριτικής και αυτομαστίγωσης που αμέσως κάνει συμπαθή στο κοινό όποιον την εκστομίζει δημιουργώντας την εντύπωση ατόμου που αναλαμβάνει τις (πολιτικές) ευθύνες του ως ψηφοφόρου. Κάτι που ο «σεμνός και ταπεινός» της Ραφήνας είχε μυριστεί εξ αρχής γι'αυτό και η φράση του «Κάναμε λάθη, αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες» ήταν το μότο του.Η τραγωδία της Ραφήνας είχε μέσα τις εντυπωσιακό θέαμα, νεκρούς, ανθρώπινες ιστορίες και πολύ πόνο γι'αυτό και κοινό και ΜΜΕ στρέφουν ξαφνικά το ενδιαφέρον τους στις ποινικές ευθύνες των πολιτικών. Η πύρηνη αυτή τραγωδία όμως είναι πολύ μικρότερη από την εθνική τραγωδία της χρεοκοπίας, της φυγής των νέων, του δημογραφικού, του μεταναστευτικού και της γενικότερης διάλυσης της χώρας. Οι συνέπειες τους είναι τεράστιες αλλά δεν γίνονται αντιληπτές με εντυπωσιακά πλάνα, δακρύβρεχτες ιστορίες και κινηματογραφική μουσική αλλά γίνονται αργά και βασανιστικά δίχως να έχουν ιδιαίτερη εξαργύρωση σε θεαματικότητα, αναγνωσιμότητα και διαφημιστικά κέρδη.Και έρχεται κανείς να αναρωτηθεί λοιπόν, είναι η πύρινη αυτή τραγωδία η μοναδική για την οποία οι πολίτες και κυρίως τα ΜΜΕ θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών;Ορίζεται μεγάλη ευθύνη χωρίς συνέπειες;
Αυτή η μάταιη προσμονή πως αυτά τα περιτρίμματα έχουν μία κάποια συνείδηση ή έστω τσίπα και θα παραιτηθούν, καταντάει πλέον γραφική. Κανείς δεν παραιτείται με κίνδυνο να πάει φυλακή. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια;
Πήγαν φυλακή ο Καραμανλής με τον Παυλόπουλο που παρέδωσαν την εξουσία πριν τους σκάσει η χρεοκοπία για την οποία ήταν υπεύθυνοι; Όχι βέβαια!Και για να σιγουρευτούν πως δεν θα τους πειράξει κανείς, έστειλαν τον μαθητή τους για πρωθυπουργό, που ξεπέρασε σε καταστροφή τον δάσκαλο, και τον Παυλόπουλο στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Ακόμα και η εξεταστική επιτροπή - επιθεώρηση, για τη χρεοκοπία της δήθεν Αδέκαστης Κωνσταντοπούλου –που ήταν σίγουρα στο κόλπο– είχε εκτός της έρευνας της την διακυβέρνηση Καραμανλή.Τι να λέμε τώρα, πρόκειται περί συμμορίας με μέλη τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣυριζοΠασόκ που διέλυσαν κυριολεκτικά τη χώρα που όχι μόνο δεν είναι πίσω από τα κάγκελα, αλλά έχουν και κόσμο να τους χειροκροτά.
Εμείς ποιοί, οι Συριζαίοι; Όποιος μιλάει κατά του καταλληλότερου της Ραφήνας είναι Συριζαίος;Επίσης δεν πολυκαταλαβαινω αυτή τη διάκριση, η Κυβέρνηση Τσίπρα είναι πανομοιότυπη με αυτή του Καραμανλή, η μόνη διαφορά είναι στην ταμπέλα.
@ atmanO χρονοπουλος αν εννοείς αυτόν ως "δήμαρχο Ηλείας" δεν πήγε φυλακή για τις φωτιές αλλά για άλλο λόγο https://www.eleftherostypos.gr/ellada/220191-synelifthi-o-ekptotos-dimarxos-zaxaros-pantazis-xronopoulos/Συγγνώμη αν σε σύγχυσα!
Aντί λόγων:1993 Ικαρία http://www.ikariamag.gr/node/3275Φωτιες του Υμηττού το 1998. https://www.eaps.gr/?page_id=1417Και για να μην ξεχνιόμαστε ... Η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 δεν προκύρηξε εκλογές λόγω των φωτιών αλλά για θέματα οικονομίας.και αναθεώρησης του Συντάγματος https://www.youtube.com/watch?v=HQ8HuZqQ8KIΤίποτα δεν άλλαξε ... Ως πότε πια;
Πρωτη φορα τέτοια θρασύδειλα ανθρωπακια να ζητανε τα ρέστα απο τα θυματα που δουλειά τους ειναι κα προστατεύσουν. 1η φορα αριστερα κ συμπεριφερονται οπως έχουν μαθει με ολοκληρωτισμο μισοςκ τελικα επιτιθέμενοι έναντιων των πολιτων.
@ atmanΔυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που κάηκε κόσμος και ΦΟΒΑΜΑΙ πως ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. Κατανοώ την προσπάθειά σου να περάσεις τη γραμμή σου αλλά τα διαχρονικά γεγονότα άλλα λένε και δεν είναι κοντές οι μνήμες όλων!
Κοντή η μνήμη δεν είναι σιγουρα όλων, αλλά αυτή η εμμονή κάποιον αριστερών να υπερασπίζονται μία συμμορία μελών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μετονομάστηκε σε ριζοσπαστική αριστερά ενώ ασκεί νεοφιλελεύθερη πολιτική στο φουλ, δεν την καταλαβαίνω. Τι υπερασπιζονται ακριβώς, την ταμπέλα ή τις ΜΚΟ;
«Φταίμε εμείς που τους ψηφίζουμε.»Όποιος σχολιαστής κάνει το παραπάνω σχόλιο, αμέσως κερδίζει την εκτίμηση του κοινού. Είτε μιλάμε για τον οικονομικό όλεθρο της χρεοκοπίας, για τις φονικές πυρκαγιες
Μετά από 4 σχεδόν χρόνια προσποιούνται ότι ασχολούνται με την οικονομία με μόνο σκοπό τη συντήρηση του άθλιου κρατισμού και του πλέον παρωχημένου συστήματος δημόσιας διοίκησης που κρατά τη χώρα σε διαρκή καθυστέρηση. Το κόστος για την κοινωνία τεράστιο ,που καλείται με βαριά φορολογία και επιπλέον δανεισμό να συντηρεί το καρκίνωμα με ανταποδοτικότητα επιπέδου Αφρικης και συνέπειες που εκτός από την οικονομική καθυστέρηση προκαλούν πλέον και αβασταχτο ανθρώπινο πόνο.Όλοι οι πόροι χάνονται στην ανεπάρκεια της κεντρικής διοίκησης που ακόμα και με τόσο στενάχωρο αποτέλεσμα και τόση συσσωρευμένη οργή δεν έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία για αυτοκριτική και τα δέοντα για μια πολιτισμένη χώρα. Σίγουρα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πρόκειται να χάσουν την ευκαιρία να το πάνε μέχρι τέλος ,έως τότε καλη μας τύχη!
Επίσης, άσχετο με το θεμα του άρθρου αλλα στενα συνδεόμενο με το κοινό οικοσύστημα που λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση : Συνδικαλιστές του δημοσίου ,οι κάθε λογής αλληλέγγυοι και οι συλλογικότητες με τα εξωτικά ονόματα που βρίσκονται? Ο ανθρώπινος πόνος σύμφωνα με την αντίληψη τους περιορίζεται στα προβλήματα της Ασίας και της μέσης Ανατολής? Πόσο άδικο..
Για να μάθει την παγκόσμια οικονομία μας κόστισε 100 δις. Για να μάθει ότι πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα μας κόστισε έως τώρα 88 ψυχές.Τρέμει η ψυχή μου για τα μελλοντικά δίδακτρα που θα χρειαστεί να του πληρώσουμε.
Μαζί τα φάγαμε...Μαζί τα κάψαμε... Δεν πεθαίνουμε όμως μαζί. Εμείς πεθαίνουμε και αυτοί αλληλοσυγχαίρονται. Αν τους είχα ικανούς για οποιασδήποτε μορφής σχεδιασμού, θα έλεγα ότι έχουν σχέδιο να μας εξαφανίσουν όλους, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ. Δεν είναι κυβέρνηση. Είναι η πλέον επικίνδυνη συμμορία που έχει περάσει από την Ελλάδα από ίδρυσης του Κράτους. Το θράσσος και η έπαρση τους θα μείνουν στην ιστορία, δυστυχώς, όπως και τα εγκληματά τους.Είναι στο δικό μας χέρι το τί θα γίνει απο εδώ και πέρα.
Επικοινωνιακή διαχείρηση απλοϊκή και βλακώδης:Κάποιος σκέφτηκε να εμφανίσει τον Τσίπρα ότι δήθεν δεν γνωρίζει για θύματα (με την ελπίδα του επιτελείου της επικοινωνίας ότι θα είναι 5-10 και όχι 50-100). Το σόου των τεσσάρων για τρεις ώρες στην τηλεόραση έγινε για να μας πουν ότι στην Κινέττα υπήρξε σχεδιο εμπρηστών (ναι, ασφαλώς υπήρξε αλλά ξέχασαν ότι εκεί δεν υπήρξε νεκρός!), και υπήρχε εύρημα στην Καλλιτεχνούπολη. Το εύρημα παραπέμπει κατά τις πιο πρόσφατες πηγές σε εγκληματική αμέλεια και όχι εμπρησμό από πρόθεση.Μας είπαν ακόμη ότι σε -1,5 ώρα είναι αδύνατη η εκκένωση μιας περιοχής από 15.000 κατοίκους. Σωστό αυτό, αλλά δεν μας είπαν γιατί οι άνθρωποι βρίσκονταν 5-6 ή και 8 ώρες στη θάλασσα. Πού ήταν το λιμενικό που διαθέτει αρκετά σκάφη στη Ραφήνα;; -αυτό πιθανότατα είναι το σοβαρότερο σημείο ολιγωρίας, γιατί η Πυροσβεστική και ο στρατός τα έδωσαν όλα. Με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ο Τσίπρας προσπάθησε να κλείσει το κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο που η ίδια η κυβέρνηση κάκιστα άνοιξε: Όταν οι νεκροί είναι ακόμη άταφοι, δεν υπάρχει χώρος για θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτηση ευθυνών ...