Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους

Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους Facebook Twitter
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν.
0

— Τελευταία την ειδησεογραφία μονοπωλούν γεγονότα όπως ο ομαδικός βιασμός της 12χρονης στην Ιεράπετρα ή ο αντίστοιχος ομαδικός βιασμός του 15χρονου στο Ίλιον.
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν. Γίνονται καταγγελίες, επομένως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να τολμούν να καταγγείλουν τους βιαστές τους ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι. 

Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι λόγω του διαδικτύου τα παιδιά έχουν από πάρα πολύ νωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικού περιεχομένου, τις οποίες όμως, λόγω ηλικίας και συναισθηματικής ανωριμότητας, δεν μπορούν ούτε να τις να κατανοήσουν ούτε να τις διαχειριστούν. Στο πλαίσιο της παρέας μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες πράξεις όλοι μαζί.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

— Πιστεύετε ότι πολλοί από τους νέους έχουν πλέον μια διαστρεβλωμένη ιδέα για την ερωτική πράξη;
Το γεγονός ότι κάποιοι νέοι μετατρέπουν την ερωτική πράξη σε σεξουαλική κακοποίηση δείχνει ότι αποτελεί γι’ αυτούς τρόπο άσκησης εξουσίας, bulling, απειλής, εκδίκησης και χειραγώγησης των άλλων.

Οι νέοι που κακοποιούν σεξουαλικά άλλους νέους σίγουρα έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για την ερωτική πράξη, η οποία θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους, κι αυτό δεν αποκλείει να επαναλάβουν τις ίδιες αποτρόπαιες πράξεις σε μέλη της οικογένειας που θα δημιουργήσουν ή σε τρίτους.

portrait
Αντιγόνη Γινοπούλου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος

— Τι θα προτείνατε στους γονείς;
Είναι απαραίτητο να ενημερώσουν από νωρίς τα παιδιά για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους προστασίας. Για να μην αγχωθούν για το πώς θα τους μιλήσουν για το σώμα, τους κινδύνους αλλά και την προστασία τους υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους γονείς τόσο πριν από τη συζήτηση όσο και κατά τη διάρκειά της. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Γνωρίζω ότι αρκετοί γονείς σοκάρονται με αυτήν την πρόταση, όμως η έγκαιρη πληροφόρηση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών και είναι κάτι που δεν πρέπει να αναβάλλεται ούτε να κάνει τους γονείς να ντρέπονται.  Όσο περισσότερο συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τόσο περισσότερο και τα παιδιά θα τους μιλούν για τους προβληματισμούς και για τα θέματα που θα προκύπτουν.

— Διάβασα πρόσφατα στους «New York Times» ότι η καθημερινότητα των εφήβων κατακλύζεται πλέον από φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιπτώσεις;
Πολλές και διαφορετικές, π.χ. η στρεβλή εικόνα σχετικά με την ερωτική πράξη, άγχος, φοβίες, παραμόρφωση της εικόνας του σώματος. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στη σχέση του εφήβου με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν ανασταλτικούς παράγοντες ή παράγοντες φόβου θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους ώστε να δοκιμάσουν και να μιμηθούν όσα έχουν δει.

Όπως έχουμε ενημερωθεί, το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια ομάδα παιδιών που ασελγούσε σεξουαλικά σε άλλα παιδιά και αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούν λόγω της έλλειψης γνώσεων, ορίων αλλά και ωριμότητας. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σεξουαλική κακοποίηση άλλων ατόμων επειδή νιώθουν ότι έτσι είναι μεγάλοι, σημαντικοί και ασκούν εξουσία σε άλλους.

— Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία στην εποχή μας αρχίζει όλο και νωρίτερα; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό;
Πράγματι, η εφηβεία γενικά ξεκινάει πιο νωρίς τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Σε κάποιες περιπτώσεις γνωρίζω ότι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στα κορίτσια, ώστε να μην μπουν σε αυτή πρόωρα.

Σύμφωνα με έρευνες, γι’ αυτό ευθύνονται διάφοροι οι παράγοντες, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, ορμονολογικοί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δεν μπορούμε να το περιορίσουμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Εxplainer / Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν ανήλικο σε πραγματικές θηριωδίες, που αντιμετωπίζονται ως «πλάκα» ή φάση που «στράβωσε»; Οι παράγοντες και μερικές απαντήσεις -σε ενοχλητικά ερωτήματα- από τον Βαγγέλη Κοσμάτο, ψυχολόγο - Υπεύθυνο Επιστημονικού Έργου Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους πολιτικούς, μόνο και μόνο επειδή και η οικογένειά τους ήταν στην πολιτική»

LiFO politics / Στάθης Καλύβας: «Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους πολιτικούς»

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη μιλά για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την αναγκαιότητα για κριτική ικανότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που θα μας επιτρέψουν να αντισταθούμε στην ψηφιακή επέλαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Όχι άλλο Black Friday και γεμίσαμε μάγκες

Άλλο ένα podcast 3.0 / Όχι άλλο Black Friday, και γεμίσαμε μάγκες

Η Black Friday ξαναξέφυγε, οι «μάγκες» πολλαπλασιάζονται, τα παπούτσια που θες δεν υπάρχουν πουθενά, οι επισκέπτες έρχονται σπίτι με κεράσματα από τη γειτονιά σου και ένα silent restaurant καραδοκεί στη γωνία. Κι όλα αυτά τα ακούς χαλαρά με πιτζάμες στο δικό σου σπίτι.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
«Ήσυχα γουρουνάκι»: Ο Τραμπ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι

Θέματα / «Ήσυχα γουρουνάκι»: Ο Τραμπ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι

Αυτό το είδος σχολίου αποτελεί μέρος ενός διαχρονικού μοτίβου για τον πρόεδρο, η θητεία του οποίου έχει σημαδευτεί από επανειλημμένες προσπάθειες να προσβάλει και να εξευτελίσει γυναίκες δημοσιογράφους.
THE LIFO TEAM
Fosbloque: «Άλλαξα το όνομά μου για να μην φαίνεται ότι είμαι Αρμένισσα»

Lifo Videos / Fosbloque: «Άλλαξα το όνομά μου για να μην φαίνεται ότι είμαι Αρμένισσα»

Η Φωτεινή (Σβετλάνα), γνωστή σε όλους ως Fosbloque, δεν μιλά σαν άνθρωπος που κάνει «καριέρα στο ίντερνετ»· μιλά σαν κάποια που έφτιαξε από το μηδέν μια ζωή που χωράει την ταυτότητά της, την καταγωγή της, τις ανασφάλειες, την ασθένεια, την υψηλή πίεση του YouTube και τη δημιουργικότητα που, όπως λέει, «της έσωσε τον ψυχισμό».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το κλίμα της Αθήνας αλλάζει: Νύχτες χωρίς ανάσα, μέρες χωρίς ορίζοντα

H κατάσταση των πραγμάτων / Το κλίμα αλλάζει: Νύχτες χωρίς ανάσα, μέρες χωρίς ορίζοντα

Η κλιματική ταυτότητα της Aθήνας αλλάζει δραματικά και τα σημάδια είναι πλέον ορατά. Οι καλοκαιρινές νύχτες δεν προσφέρουν πια ανακούφιση, η ορατότητα έχει μειωθεί εντυπωσιακά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται. Τι αποκαλύπτει το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την πραγματική έκταση των κλιματικών αλλαγών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί να αποκλείουμε τους ανάπηρους από τον εθελοντισμό;

Ζούμε, ρε! / Γιατί να αποκλείουμε τους ανάπηρους από τον εθελοντισμό;

Μπορούν τα ανάπηρα άτομα να είναι εθελοντές; Έχουν οι αντίστοιχες οργανώσεις τη γνώση να τα εντάξουν ισότιμα; Και γιατί η αναπηρία στην τρίτη ηλικία παραμένει τόσο αόρατη;
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Αλκοόλ από τα 11; Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν να πίνουν τόσο νωρίς;

Ψυχή & Σώμα / Αλκοόλ από τα 11; Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν να πίνουν τόσο νωρίς;

Τα παιδιά στην Ελλάδα ξεκινούν να πίνουν από τα 11 ή τα 13, ενώ ένας στους πέντε εφήβους μεθάει πάνω από τρεις φορές τον χρόνο. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη νέα, ανησυχητική κανονικότητα;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Επιβιώνεις χωρίς το κινητό σου; Και ΑΙ ρουφιάνοι

Άλλο ένα podcast 3.0 / Επιβιώνεις χωρίς το κινητό σου; Και ΑΙ ρουφιάνοι

Εφιαλτικό 12ωρο χωρίς κινητό, εξτρίμ αφηρημάδα, ένα οδόφραγμα που δεν είδαμε ποτέ να έρχεται, crypto που ποτέ δεν αγοράστηκε και τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνει τις απιστίες σου πριν από σένα. Ναι, όλα αυτά είναι στο ίδιο επεισόδιο.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Πώς ζούμε σήμερα στην τουριστική Αθήνα του Airbnb;

Άκου την επιστήμη / Συνηθίσαμε τελικά να ζούμε σαν τουρίστες στην πόλη μας;

Τι αποκαλύπτει για εμάς η σημερινή Αθήνα; Από τα ινσταγκραμικά διαμερίσματα μέχρι την ομογενοποιημένη αισθητική που φέρνει ο παγκόσμιος τουρισμός, οι πόλεις μεταμορφώνονται ασταμάτητα. Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Εμμανουήλ Σταυρακάκης περιγράφει τον τρόπο που ζούμε σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Brain drain: «Γιατί τα ελληνικά μυαλά συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα;»

H κατάσταση των πραγμάτων / Brain drain: Πόσοι μένουν και πόσοι φεύγουν;

Το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» παραμένει ένα από τα πιο σύνθετα και επίμονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Παρότι το τελευταίο διάστημα προβάλλεται έντονα το αφήγημα της «επιστροφής εγκεφάλων», τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν μια πιο σύνθετη εικόνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υπόθεση Άκη Πάνου: Από τον πατρικό έλεγχο στις φονικές σφαίρες

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Άκη Πάνου: Από τον πατρικό έλεγχο στις φονικές σφαίρες

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία του μεγάλου μαέστρου του λαϊκού πενταγράμμου, που ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι του 1997 έβαψε τα χέρια του με αίμα για χάρη της «μούσας» του.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
«Αυτό που δεν θυμάμαι με τίποτα είναι αν της είπα ότι την αγαπάω»

Lifo Videos / «Αυτό που δεν θυμάμαι με τίποτα είναι αν της είπα ότι την αγαπώ»

Η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της 21χρονης Έμμας που σκοτώθηκε στο τροχαίο της Θεσσαλονίκης, αφηγείται τη στιγμή που την είδε ζωντανή για τελευταία φορά, τη νύχτα που έμαθε για το δυστύχημα και τον αγώνα της να κρατήσει ζωντανό το φως που άφησε πίσω το παιδί της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ