Celldöd: «Υπάρχει κάτι για όλους στο νέο μου EP, αν σας αρέσει η βρομιά»

Celldöd: «Υπάρχει κάτι για όλους στο νέο μου EP, αν σας αρέσει η βρομιά» Facebook Twitter
Η μουσική μου εξελίσσεται συνεχώς. Πάντα δοκιμάζω διαφορετικές ιδέες. Ταυτόχρονα, ένα από τα σημαντικά πράγματα για την μουσική μου είναι το να προσπαθώ να κρατώ τα κομμάτια μου «μικρά», ωμά και «πρωτόγονα».
0

Η δισκογραφική εταιρεία Unstable Signal, σε λιγότερο από έναν χρόνο παρουσίας της, έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με κάποια πολύ δυνατά events, όπως αυτό στο κλαμπ About Blank του Βερολίνου και το πάρτι στην Αθήνα με καλεσμένο τον Ancient Methods.

Η συνέχεια δίνεται με την επιστροφή της Unstable Signal στο Temple Athens, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Shxcxchcxsh, το αινιγματικό ντουέτο από τη Σουηδία, στις 20 Απριλίου.

Παράλληλα, σε λίγες μέρες, θα κυκλοφορήσει και το πολυαναμενόμενο πρώτο EP από το label του Celldöd με το όνομα Myndighetsförakt σε διάσταση 12 ιντσών και digital.

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή είχαμε μια πολύ ευχάριστη συζήτηση σχετικά με την επερχόμενη κυκλοφορία, τα πάρτι και την ηλεκτρονική μουσική γενικότερα με τον Anders Karlsson a.k.a. Celldöd.

— Πες μας, Anders, τι σημαίνει το όνομα του project Celldöd;

Celldöd είναι ο κυτταρικός θάνατος στα σουηδικά. Διάλεξα αυτό το όνομα επειδή κάνω χημειοθεραπεία εδώ και πολλά χρόνια. Έχω λευχαιμία και παίρνω δηλητήριο για να σκοτώσω τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα μου.

Έτσι ο θάνατος των κυττάρων είναι αυτό που με κρατά ζωντανό. Και ο θάνατος των κυττάρων είναι αυτό που θα μας σκοτώσει στο τέλος. Ένιωσα ότι το όνομα ήταν κατάλληλο.

Celldöd είναι ο κυτταρικός θάνατος στα σουηδικά. Διάλεξα αυτό το όνομα επειδή κάνω χημειοθεραπεία εδώ και πολλά χρόνια. Έχω λευχαιμία και παίρνω δηλητήριο για να σκοτώσω τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα μου. Έτσι ο θάνατος των κυττάρων είναι αυτό που με κρατά ζωντανό. Και ο θάνατος των κυττάρων είναι αυτό που θα μας σκοτώσει στο τέλος.

— Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική, ποια τα αγαπημένα σου είδη και ποιες είναι οι επιρροές σου;

Άρχισα να φτιάχνω μουσική στις αρχές της εφηβείας μου. Αν πρέπει να διαλέξω ένα αγαπημένο είδος, υποθέτω ότι είναι η proto-ηλεκτρονική / industrial σκηνή που είχε επηρεαστεί από την πρώιμη πανκ στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Συνέβαιναν τόσα πολλά στην μουσική τότε, και η δημιουργική στάση τύπου DIY από τους καλλιτέχνες σε αυτά τα πρώτα χρόνια είναι κάτι που πραγματικά θαυμάζω.

Οι κύριες επιρροές μου προέρχονται από αυτήν τη μουσική περίοδο. Συγκροτήματα όπως οι Cabaret Voltaire, Clock DVA, SPK και DAF, για να αναφέρουμε μερικά.

— Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και το πολυαναμενόμενο EP σου στην Unstable Signal. Τι να περιμένουμε από αυτό το EP;

Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το πώς βγήκε το ΕP. Χρησιμοποίησα κάποια από τα φτηνά keyboards μου από τα '80s για αυτές τις ηχογραφήσεις. Για να συγχαρώ το MS-20, το TR-707, το Roland Space Echo και τα άλλα μου μουσικά όργανα.

Υπάρχει acidic proto-techno, καθώς και ένα κομμάτι wobbly tribal industrial, μουσική dub και κάποια πολύ βρόμικα ηλεκτρονικά κομμάτια εκεί. Υπάρχει κάτι για όλους σε αυτό το ΕP, εφόσον σας αρέσει η βρομιά. Kαι σε ποιον δεν αρέσει;

 

Celldöd - Flodvåg

— Η μουσική σου έχει παιχτεί και υποστηρίζεται από κορυφαίους παραγωγούς και DJ όπως οι Ancient Methods, Beta Evers, Alienata και The Hacker. Ο ήχος σου εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου; Συνδυάζεις τις επιρροές σου με το industrial, το EBM και την techno;
Η μουσική μου εξελίσσεται συνεχώς. Πάντα δοκιμάζω διαφορετικές ιδέες. Ταυτόχρονα, ένα από τα σημαντικά πράγματα για τη μουσική μου είναι το να προσπαθώ να κρατώ τα κομμάτια μου «μικρά», ωμά και «πρωτόγονα».

Είμαι βέβαια πολύ χαρούμενος όταν οι DJs που σέβομαι επιλέγουν να συμπεριλάβουν τη μουσική μου στα set και τα mix τους.

Μου αρέσει να χορεύω και είναι μια σημαντική αίσθηση να πιστεύω ότι άλλοι άνθρωποι χορεύουν με την μουσική μου. Ακούω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και η δική μου μουσική επηρεάζεται πάντα από αυτό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για μένα.

Πάντα προσπαθώ να κάνω κάτι προσωπικό όταν γράφω μουσική, θέλω ο ήχος μου να αναπαράγει το ποιος είμαι και το από πού προέρχομαι.

— Πες μας τις σκέψεις σου σχετικά με την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής γενικότερα.

Είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να έχω δει διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής να εξελίσσονται.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα είδη τώρα και πολλοί νέοι στρέφονται προς τις πιο άθικτες πλευρές της ηλεκτρονικής μουσικής. Περισσότερο DIY και πανκ στάση είναι πάντα ένα καλό πράγμα, κατά την άποψη μου.

— Πιστεύεις ότι η μουσική επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων, την πολιτική άρα και την κοινωνία;

Όλα όσα κάνουμε ή λέμε έχουν κάποιο αποτέλεσμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υποθέτω. Είναι εύκολο να απλοποιήσεις τα πράγματα ως καλλιτέχνης. Εμείς και αυτοί, σωστό και λάθος. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ένας κίνδυνος με αυτό.

Είναι εύκολο να δείξεις με το δάκτυλό σου ενώ η πραγματικότητα είναι συχνά πολύ πιο περίπλοκη. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να είναι σαφές σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε μέλη.

 

Celldöd - Myndighetsforakt [Unstable Signal 001]

— Τον τελευταίο χρόνο έκανες μια περιοδεία στην Ευρώπη, παίζοντας στο Μάντσεστερ, στο παρτι της Unstable Signal στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Ροστόκ, στο Άμστερντααμ κ.λπ. Έχεις παίξει σε κάποια από τα πιο διάσημα κλαμπ στον κόσμο, όπως το Berghain, το Griessmühle και το About Blank στο Βερολίνο, το Joy στη Μόσχα, το Femur Club στη Μαδρίτη, μέχρι και στο Epizode Festival στο μακρινό Βιετνάμ. Πώς είναι να ταξιδεύεις και παράλληλα να γράφεις μουσική;

Δεδομένου ότι έχω ένα πρόβλημα υγείας είναι πολύ δύσκολο για μένα να συνδυάσω το ταξίδι και τη δημιουργία μουσικής. Πρέπει να επικεντρωθώ σε ένα πράγμα τη φορά, για να εξοικονομήσω ενέργεια.

Εντούτοις, παίζω συχνά παλαιότερες versions των κομματιών μου ζωντανά, για να τα αφήσω να εξελιχθούν πριν κάνω ηχογραφήσεις.

— Η Unstable Signal φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Shxcxchcxsh, στις 20 Απριλίου στο Temple Athens. Θα σε δούμε σύντομα κι εσένα πάλι στην Ελλάδα με αφορμή την κυκλοφορία του ΕΡ σου;

Δεν έχω τίποτα κλεισμένο τώρα. Αλλά έχω παίξει δύο φορές στην Αθήνα και μου αρέσει πολύ η πόλη και η σκηνή. Έτσι ελπίζω ότι θα μπορέσω να την επισκεφθώ ξανά σύντομα.

Info

Unstable Signal w / Shxcxchcxsh

Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι)

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Εισιτήριο: 10 Ευρώ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ