Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα»

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης αστειεύονται μεταξύ τους και ποζάρουν ακομπλεξάριστα στον φακό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στην είσοδο του Α' Νεκροταφείου όπου έχουμε δώσει ραντεβού με τους Coretheband γίνεται χαμός από μαυροφορεμένο κόσμο που ρίχνει καχύποπτα βλέμματα στα όργανα που κουβαλάει το γκρουπ –τα οποία γίνονται στόχος– και από ζητιάνους που ξεφωνίζουν για λίγα κέρματα.


Ένας δήθεν παρκαδόρος βοηθάει τους επισκέπτες να βρουν θέση για το αμάξι τους. Τα παιδιά με ρωτούν αν δουλεύει για το νεκροταφείο. Τους απαντώ πως μάλλον όχι και σχολιάζουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε μια περιοχή στα Χανιά.

Κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη. Για τον Ιάκωβο, τον Μaxi, τον Σήφη και τον Λευτέρη η Αθήνα είναι μια ανεξερεύνητη πόλη. Είναι συνέχεια πάνω από ένα κινητό, με το Google Maps σε λειτουργία, για να μη χαθούν. Μια λύση είναι και το Uber, όπως μου λένε.


Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης αστειεύονται μεταξύ τους και ποζάρουν ακομπλεξάριστα στον φακό. Μετά από πολύ περπάτημα καταλήγουμε σε ένα από τα κλασικά καφέ του Μετς και η φρεσκάδα που βγάζουν έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο τριγύρω που πίνει τον καφέ του σοβαρός. 

Είναι αρκετά νεαροί γι' αυτό που κάνουν, κάτι που δεν συναντάς συχνά, τουλάχιστον σε συγκρότημα. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 20. Ξεκίνησαν να παίζουν στα 16, όταν ήταν ακόμα στο σχολείο.

Εμείς δεν έχουμε κάποιο ελληνικό συγκρότημα ως πρότυπο επειδή πάντα κοιτούσαμε πιο mainstream γκρουπ, όπως οι Linkin Park. Δεν νομίζω ότι μια εναλλακτική μπάντα μπορεί να ανέβει σε πιο mainstream επίπεδο. Εμάς αυτός ήταν πάντα ο σκοπός μας.


«Έχουμε το συγκρότημα από το 2012 στην ουσία. Με τον Μaxi ήμασταν μαζί στο σχολείο και είχαμε γνωριστεί επειδή παίζαμε σε σχολικές γιορτές» λέει ο Ιάκωβος.


«Η όλη φάση της μπάντας έγινε αυθόρμητα. Ο Μaxi δήλωσε συμμετοχή τότε στο Φεστιβάλ των Χανίων χωρίς καν να έχουμε όνομα ή άλλα μέλη στο γκρουπ.

Όταν επικοινώνησαν μαζί μου για να μάθουν το όνομά μας σκέφτηκα ότι είχε έρθει η ώρα να το κάνουμε. Τους είπα την πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό −ήταν το Core− και ζήτησα από έναν φίλο μου να μου βρει έναν μπασίστα κι έναν κιθαρίστα».

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Σε λιγότερο από έναν μήνα θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους και είναι ενθουσιασμένοι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Έτσι ήρθε ο Σήφης στο μπάσο και ο Γιάννης στην κιθάρα, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Λευτέρη, και προστέθηκε κι ένα πέμπτο μέλος, ο Αρτέμης στα πλήκτρα.

Ο Μaxi, που είναι στα ντραμς, ασχολείται με τη μουσική από τα 6 του, ενώ ο Λευτέρης, πριν από την ηλεκτρική κιθάρα, έπαιζε λαούτο και «κρητικά» από μικρός. Ως Coretheband παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα», όπως μου αναφέρει ο Ιάκωβος.


«Ακούμε τα πάντα. Αυτό μέτρησε πολύ στο να σμίξουμε ως μπάντα. Σε κάποια πράγματα είμαστε χαλαροί. Δεν έχουμε τριβές του στυλ "δεν θέλω να παίξουμε αυτό ή να κάνουμε αυτό". Έχουμε κάνει μέχρι και διασκευές του Παντελίδη για χαβαλέ και ο κόσμος γουστάρει επειδή δεν το περιμένει.

Παλιότερα μαλώναμε επειδή μας έλεγαν να παίξουμε σαν τους Metallica και δεν μπορούσαμε. Τι σχέση είχαμε εμείς, μικρά παιδιά, με αυτούς;».

Τους ρωτάω πώς είναι να έχει κάποιος εναλλακτικό συγκρότημα στην Κρήτη.


«Έχει και καλά και κακά» λέει ο Σήφης. «Όταν αρχίσαμε, νομίζαμε ότι δεν κολλάγαμε με έναν τόσο παραδοσιακό τόπο όπως η Κρήτη.

Σκεφτόμασταν ότι αν ήμασταν στην Αθήνα ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά όσο το βλέπαμε πιο σοβαρά και προσπαθούσαμε, άρχισαν να εμφανίζονται από το πουθενά ευκαιρίες και άτομα κι έτσι ταξιδέψαμε σε μέρη που δεν θα ονειρευόμασταν καν.


Αν παίζαμε κάτι πιο λαϊκό ή πιο trap ή stoner πιστεύω ότι θα ήταν πιο εύκολο να γίνουμε γνωστοί. Αν κάνεις όμως κάτι αντικειμενικά σωστό και ωραίο και το προωθήσεις, κάποια στιγμή θα αναδειχτεί. Δεν περιμένεις να γίνουν τα πράγματα από μόνα τους. Εμείς, από στόμα σε στόμα, αποκτήσαμε ένα σταθερό κοινό».

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Κατάφεραν να βρουν μάνατζερ στην Αγγλία την οποία θα επισκεφτούν σε λίγες μέρες. Εκεί θα δώσουν δύο συναυλίες για πρώτη φορά. Το πλάνο τους είναι να μετακομίσουν στη χώρα με την πρώτη ευκαιρία για να κυνηγήσουν μια καριέρα στο εξωτερικό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Πραγματικά, το γκρουπ έχει προχωρήσει αρκετά σε μικρό χρονικό διάστημα. Έφτασαν μέχρι τη Νορβηγία, όπου βγήκαν τέταρτοι στον εναλλακτικό διεθνή διαγωνισμό Global Battle of the Bands.

Την ίδια χρονιά πρώτο ήρθε ένα συγκρότημα από τη Λετονία, οι Triana Park, που αργότερα εκπροσώπησε τη χώρα του στη Eurovision.


«Και τα τρία συγκροτήματα που ήταν μπροστά από εμάς ήταν κάτι σαν τους Planet of Zeus της χώρας τους» μου λένε. Πέρσι ήρθε η τηλεόραση και η σειρά του Alpha «Η λέξη που δεν λες» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Ήταν το αγαπημένο συγκρότημα του μικρού ήρωα της σειράς Παυλή που έπασχε από αυτισμό, αλλά είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Τα γυρίσματα έγιναν στα Χανιά και τους διάλεξαν ανάμεσα σε ονόματα όπως αυτό του Παπακωνσταντίνου.


«Ήταν συγκινητικό επειδή το παιδάκι έγινε όντως φαν μετά τη σειρά και έρχεται ακόμα στα live μας».


Κατάφεραν να βρουν μάνατζερ στην Αγγλία την οποία θα επισκεφτούν σε λίγες μέρες. Εκεί θα δώσουν δύο συναυλίες για πρώτη φορά. Το πλάνο τους είναι να μετακομίσουν στη Μεγάλη Βρετανία με την πρώτη ευκαιρία, και να κυνηγήσουν μια καριέρα στο εξωτερικό.


«Στην Ελλάδα πετυχημένο γκρουπ θεωρούνται οι Μέλισσες. Σίγουρα υπάρχουν ονόματα όπως οι Nightstalker, οι Planet of Zeus και οι Rotting Christ που παίζουν κάτι πολύ ιδιαίτερο με επιτυχία και υπάρχει κοινό που θέλει να το ακούσει κι αυτό.


Εμείς δεν έχουμε κάποιο ελληνικό συγκρότημα ως πρότυπο επειδή πάντα κοιτούσαμε πιο mainstream γκρουπ, όπως οι Linkin Park. Δεν νομίζω ότι μια εναλλακτική μπάντα μπορεί να ανέβει σε πιο mainstream επίπεδο. Εμάς αυτός ήταν πάντοτε ο σκοπός μας».

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Ακούμε τα πάντα. Αυτό μέτρησε πολύ στο να σμίξουμε ως μπάντα. Σε κάποια πράγματα είμαστε χαλαροί. Δεν έχουμε τριβές του στυλ "δεν θέλω να παίξουμε αυτό ή να κάνουμε αυτό" Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουν τα πάντα για την ελληνική εναλλακτική σκηνή και μου σχολιάζουν πόσο την έχει ωφελήσει το ότι στράφηκε στο Ίντερνετ, και συγκεκριμένα το YouTube. Διαβάζουν οτιδήποτε αφορά τη μουσική βιομηχανία και τις πωλήσεις.


Μιλάνε επίσης για το πόσο σημαντικό είναι τα κομμάτια σου να συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα playlists του Spotify και για τις χορηγούμενες σελίδες του Facebook και του Ιnstagram.


Σε λιγότερο από έναν μήνα θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους και είναι ενθουσιασμένοι.


«Στην αρχή οι γονείς μας μάς έλεγαν ότι η μουσική είναι ένα ωραίο χόμπι, έπρεπε όμως να ασχοληθούμε με τις σπουδές μας. Στη συνέχεια, όμως, μας υποστήριξαν.

Αγχώνονται ακόμη, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι φυσικό. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η μετακίνηση, ειδικά όταν κουβαλάμε και όργανα. Το ταξίδι με το καράβι για Αθήνα είναι 9 ώρες με την επιστροφή. Ο χρόνος που έχουμε περάσει συνολικά μέσα σε καράβι μετριέται σε εβδομάδες.


Γενικά, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, αλλά στην αρχή δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις. Αν τα καταφέρουμε εδώ, το επόμενο βήμα είναι το εξωτερικό. Πρέπει να είσαι 100% μέσα σε αυτό που κάνεις και κάποια στιγμή θα βρεις τον δρόμο σου».

 

Tο «Update» είναι το πρώτο δείγμα από το νέο τους άλμπουμ.

To συγκρότημα θα εμφανιστεί στο Death Disco για μια συναυλία την Πέμπτη στις 1 Μαρτίου.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT