Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα

Recompose Facebook Twitter
Tα ανθρώπινα λείψανα κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χώμα που μπορεί να θρέψει νέα φυτική ζωή. Φωτ.: Austin Wilson
0

Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση Recompose άνοιξε ένα γραφείο κηδειών στο Σιάτλ, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Olson Kundig, όπου τα ανθρώπινα λείψανα κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χώμα που μπορεί να θρέψει νέα φυτική ζωή.

Τοποθετημένη σε μια μετατραπείσα αποθήκη στην περιοχή SoDo της πόλης, η εγκατάσταση είναι μία από τις πρώτες που χρησιμοποιούν μια αναπτυσσόμενη πρακτική γνωστή ως φυσική οργανική μείωση, ή ανθρώπινη κομποστοποίηση, η οποία νομιμοποιήθηκε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον το 2019.

Κατά αυτήν το σώμα του αποθανόντος τοποθετείται σε ένα κρεβάτι από φυτικά υλικά μέσα σε ένα δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα, ειδικά κατασκευασμένο για να επιταχύνει τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης. Κατά τη διάρκεια 60 ημερών, το λείψανο μετατρέπεται σε ένα κυβικό μέτρο γόνιμου χώματος. Οι συγγενείς μπορούν στη συνέχεια να πάρουν αυτό το κομπόστ στο σπίτι τους και να το χρησιμοποιήσουν για να θρέψουν τον κήπο τους, να φυτέψουν δέντρα στη μνήμη του αποθανόντος ή να το δωρίσουν σε μια τοπική περιοχή προστασίας.

Ο στόχος είναι να προσφερθεί μια λιγότερο ρυπογόνος εναλλακτική λύση στην αποτέφρωση ή την ταφή, οι οποίες είναι εξαιρετικά ρυπογόνες, και αντ' αυτού να δημιουργηθεί μια ουσιαστική πρακτική κηδείας που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη φύση.

Ο στόχος είναι να προσφερθεί μια λιγότερο ρυπογόνος εναλλακτική λύση στην αποτέφρωση ή την ταφή, οι οποίες είναι εξαιρετικά ρυπογόνες, και στην θέση τους να δημιουργηθεί μια ουσιαστική πρακτική κηδείας που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη φύση.

Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Κατά τη διάρκεια 60 ημερών, το λείψανο μετατρέπεται σε ένα κυβικό μέτρο γόνιμου χώματος. Φωτ.: Austin Wilson

Κάθε δοχείο περιέχει ένα μείγμα φυτικών υλικών που αναπτύχθηκε από την Recompose και περιλαμβάνει τεμάχια ξύλου, άχυρο και ένα φυτό που μοιάζει με τριφύλλι και ονομάζεται μηδική, με αναλογίες που προσαρμόζονται ανάλογα με το σώμα και το βάρος του ατόμου.

Κατά τη διάρκεια 30 ημερών, τα φυσικά μικρόβια που βρίσκονται στα φυτά και το σώμα θα διασπάσουν το λείψανο, ενώ τυχόν δυσάρεστες οσμές φιλτράρονται και φρέσκος αέρας –και μερικές φορές υγρασία– διοχετεύεται στο δοχείο, το οποίο περιστρέφεται κατά διαστήματα για να επιταχύνει την αποσύνθεση.

Το εναπομείναν χώμα τοποθετείται σε κάδο ωρίμανσης για να στεγνώσει για άλλες δύο έως έξι εβδομάδες προτού μπορέσουν να το παραλάβουν φίλοι ή συγγενείς.

Συνολικά, η διαδικασία αυτή εξοικονομεί περίπου έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο σε σύγκριση με την ταφή ή την αποτέφρωση.

Η ναυαρχίδα της Recompose στο Σιάτλ, έκτασης 19.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί μια σειρά από 31 κυλινδρικά δοχεία κομποστοποίησης, στοιβαγμένα μέσα σε ένα εξαγωνικό χαλύβδινο πλαίσιο.

Το ίδιο το κτίριο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό στούντιο για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο κηδειών, κάνοντας τη διαδικασία πιο διαφανή και εισάγοντας στοιχεία της φύσης αντί για απροκάλυπτη θρησκευτική εικονογραφία.

Εδώ, οι αγαπημένοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια «τελετή τοποθέτησης», παρόμοια με μια παραδοσιακή κηδεία.

Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Η ναυαρχίδα της Recompose στο Σιάτλ, έκτασης 19.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί μια σειρά από 31 κυλινδρικά δοχεία κομποστοποίησης, στοιβαγμένα μέσα σε ένα εξαγωνικό χαλύβδινο πλαίσιο. Φωτ.: Getty Images
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Άκου την επιστήμη / Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσο πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Αθλητισμός / Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Η Ελληνίδα «βασίλισσα» των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη μιλά για την προετοιμασία της λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και επιβεβαιώνει την έμπρακτη υποστήριξη της Visa στην πορεία της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο»

Αθλητισμός / Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο»

Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής μιλά για την αγάπη που έτρεφε από μικρό παιδί για τον στίβο, παρά τις διακρίσεις που δεχόταν λόγω του χρώματος του δέρματός του, ανυπομονεί για την κορυφή και νιώθει ευγνώμων που πλάι στις προσπάθειές του βρίσκεται η VISA.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ρώτα με ό,τι θες / Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει κάποιος θαμώνας για να της τραβήξει την προσοχή; Ποιο είναι το δικό της αγαπημένο τραγούδι; Η Κατερίνα Λιόλιου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Ρώτα με ό,τι θες / Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Τι δουλειά θα έκανε αν δεν ήταν ηθοποιός; Της έχει στοιχίσει το γεγονός ότι τοποθετείται πολιτικά; Με τι κριτήρια ψηφίζει; Τι εννοεί πως έκανε bullying παλιότερα; Έχει ζητήσει συγγνώμη; Ποιες ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής της; Η Μαριάννα Τουμασάτου απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Ζούμε, ρε! / Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον Κοσμά Μαρινάκη, καθηγητή του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και δημιουργό του καναλιού Greekonomics στο YouTube, για το ενδεχόμενο κέρδος από τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Άκου την επιστήμη / Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ