Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα

Recompose Facebook Twitter
Tα ανθρώπινα λείψανα κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χώμα που μπορεί να θρέψει νέα φυτική ζωή. Φωτ.: Austin Wilson
0

Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση Recompose άνοιξε ένα γραφείο κηδειών στο Σιάτλ, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Olson Kundig, όπου τα ανθρώπινα λείψανα κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χώμα που μπορεί να θρέψει νέα φυτική ζωή.

Τοποθετημένη σε μια μετατραπείσα αποθήκη στην περιοχή SoDo της πόλης, η εγκατάσταση είναι μία από τις πρώτες που χρησιμοποιούν μια αναπτυσσόμενη πρακτική γνωστή ως φυσική οργανική μείωση, ή ανθρώπινη κομποστοποίηση, η οποία νομιμοποιήθηκε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον το 2019.

Κατά αυτήν το σώμα του αποθανόντος τοποθετείται σε ένα κρεβάτι από φυτικά υλικά μέσα σε ένα δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα, ειδικά κατασκευασμένο για να επιταχύνει τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης. Κατά τη διάρκεια 60 ημερών, το λείψανο μετατρέπεται σε ένα κυβικό μέτρο γόνιμου χώματος. Οι συγγενείς μπορούν στη συνέχεια να πάρουν αυτό το κομπόστ στο σπίτι τους και να το χρησιμοποιήσουν για να θρέψουν τον κήπο τους, να φυτέψουν δέντρα στη μνήμη του αποθανόντος ή να το δωρίσουν σε μια τοπική περιοχή προστασίας.

Ο στόχος είναι να προσφερθεί μια λιγότερο ρυπογόνος εναλλακτική λύση στην αποτέφρωση ή την ταφή, οι οποίες είναι εξαιρετικά ρυπογόνες, και αντ' αυτού να δημιουργηθεί μια ουσιαστική πρακτική κηδείας που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη φύση.

Ο στόχος είναι να προσφερθεί μια λιγότερο ρυπογόνος εναλλακτική λύση στην αποτέφρωση ή την ταφή, οι οποίες είναι εξαιρετικά ρυπογόνες, και στην θέση τους να δημιουργηθεί μια ουσιαστική πρακτική κηδείας που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη φύση.

Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Κατά τη διάρκεια 60 ημερών, το λείψανο μετατρέπεται σε ένα κυβικό μέτρο γόνιμου χώματος. Φωτ.: Austin Wilson

Κάθε δοχείο περιέχει ένα μείγμα φυτικών υλικών που αναπτύχθηκε από την Recompose και περιλαμβάνει τεμάχια ξύλου, άχυρο και ένα φυτό που μοιάζει με τριφύλλι και ονομάζεται μηδική, με αναλογίες που προσαρμόζονται ανάλογα με το σώμα και το βάρος του ατόμου.

Κατά τη διάρκεια 30 ημερών, τα φυσικά μικρόβια που βρίσκονται στα φυτά και το σώμα θα διασπάσουν το λείψανο, ενώ τυχόν δυσάρεστες οσμές φιλτράρονται και φρέσκος αέρας –και μερικές φορές υγρασία– διοχετεύεται στο δοχείο, το οποίο περιστρέφεται κατά διαστήματα για να επιταχύνει την αποσύνθεση.

Το εναπομείναν χώμα τοποθετείται σε κάδο ωρίμανσης για να στεγνώσει για άλλες δύο έως έξι εβδομάδες προτού μπορέσουν να το παραλάβουν φίλοι ή συγγενείς.

Συνολικά, η διαδικασία αυτή εξοικονομεί περίπου έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο σε σύγκριση με την ταφή ή την αποτέφρωση.

Η ναυαρχίδα της Recompose στο Σιάτλ, έκτασης 19.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί μια σειρά από 31 κυλινδρικά δοχεία κομποστοποίησης, στοιβαγμένα μέσα σε ένα εξαγωνικό χαλύβδινο πλαίσιο.

Το ίδιο το κτίριο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό στούντιο για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο κηδειών, κάνοντας τη διαδικασία πιο διαφανή και εισάγοντας στοιχεία της φύσης αντί για απροκάλυπτη θρησκευτική εικονογραφία.

Εδώ, οι αγαπημένοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια «τελετή τοποθέτησης», παρόμοια με μια παραδοσιακή κηδεία.

Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Η ναυαρχίδα της Recompose στο Σιάτλ, έκτασης 19.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί μια σειρά από 31 κυλινδρικά δοχεία κομποστοποίησης, στοιβαγμένα μέσα σε ένα εξαγωνικό χαλύβδινο πλαίσιο. Φωτ.: Getty Images
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Μετατρέψτε το σώμα του αγαπημένου σας σε χώμα Facebook Twitter
Φωτ.: Austin Wilson
Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Σταύρου Κωνσταντόπουλου: Το μυστήριο με τον σπιτονοικοκύρη που βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα μπαούλο

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σταύρου Κωνσταντόπουλου: Το μυστήριο του σπιτονοικοκύρη που βρέθηκε νεκρός σε μπαούλο

Η υπόθεση της δολοφονίας ενός 77χρονου συνταξιούχου που πήγε να εισπράξει τα ενοίκια μιας μονοκατοικίας που νοίκιαζε και δεν γύρισε ποτέ σπίτι του. Τι συνέβη τελικά;
THE LIFO TEAM
Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM