"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του;

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter
5

Όσο οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στη Μοσούλη εντείνονται, τόσο το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τους μηχανισμούς προπαγάνδας και να τονώσει το ηθικό των εκτελεστικών βραχιόνων του. Σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που διανύεται τώρα, δεν αρκούν οι προσευχές και η τυφλή πίστη στον Αλλάχ για να τραφεί το ηθικών των δολοφόνων της Τζιχάντ. Ο Τύπος, ή για την ακρίβεια μία διεστραμμένη εκδοχή του, αναλαμβάνει ρόλο εμψυχωτή και οδηγού, για να κρατήσει τους Τζιχαντιστές ακμαίους και στοχοπροσηλωμένους. 

Το "Dabiq" ήταν το πρώτο και το βασικότερο περιοδικό -αν μπορεί να αποκαλέσει κανείς έτσι το on line σελιδοποιημένο κήρυγμα μίσους- στις σελίδες και τα κείμενα του οποίου, το Ισλαμικό Κράτος επιχειρούσε να ξεδιπλώσει τη θεωρία καταστροφής και αφανισμού της Δύσης. Όμως, το "Dabiq", μακροσκελές, αναλυτικό, κουραστικό ακόμη και για τους πιο "πιστούς", είναι βαρύ για τις ώρες που ο ISIS βιάζεται να αποκαταστήσει το χαμένο ηθικό. Χρειαζόταν κάτι πιο σύντομο, πιο εστιασμένο και μικρό σε έκταση, για μια γρήγορη και αποτελεσματική πλύση εγκεφάλου που θα στηρίζεται κυρίως στην εικόνα (όσο πιο αποτρόπαιη, τόσο το καλύτερο), θα μπορεί εύκολα να γίνει share μεταξύ των μαχητών και θα έχει το αποτέλεσμα ενός τονωτικού χαπιού άμεσης δράσης. 

 

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter
Περισσότερα βίντεο και εικόνες εκτελέσεων, λιγότερα κείμενα και θεωρία. Ο ISIS χρειάζεται άμεση τόνωση και το ηλεκτρονικό περιοδικό φροντίζει να την παρέχει με την παράθεση μαζικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων.

Έτσι, γεννήθηκε το "Rumiyah". Ο τίτλος του περιοδικού κάθε άλλο παρά αθώος είναι. Rumiyah είναι η αραβική λέξη για τη Ρώμη, μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αλώθηκε η αυτοκρατορία της, ένα διόλου τυχαίος υπαινιγμός με όσες αναγωγές σηκώνει στο σήμερα και μετά τις απανωτές επιθέσεις τρομοκρατών σε Δυτικούς στόχους, όλο το προηγούμενο διάστημα. Το Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας και πάλι χρήση του βαθέος διαδικτύου, "σέρβιρε" το τελευταίο του εκδοτικό εγχείρημα, το οποίο μετρά ήδη δύο τεύχη (!), τον προηγούμενο μήνα, σε μία προσπάθεια να εμψυχώσει τον ISIS ύστερα από τις απανωτές Τουρκικές, Κουρδικές και Ιρακινές αεροπορικές επιδρομές.

Το "Rumiyah" κυκλοφόρησε online, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, κ.α), σε μία καλά σχεδιασμένη προσπάθεια του επιτελείου media της Al-Hayat -της... ενημερωτικής πτέρυγας του ISIS- να προσηλυτίσει νέα μέλη απ' όλον τον κόσμο και να κρατήσει ψηλά το ηθικό των ήδη στρατολογημένων μελών του ισλαμικού στρατού. Τα νέα, όπως ήταν φυσικό, θορύβησαν τον ακαδημαϊκό κόσμο της Δύσης και κυρίως όσους εντρυφούν εδώ και χρόνια στην προπαγάνδα και τα media του Ισλαμικού Κράτους, αναλύοντας την αιματηρή εκδοχή "δημοσίων σχέσεων" που ακολουθεί και τις μοχθηρές επιχειρήσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης. 

 

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Levi West, καθηγητή μεσανατολικών σπουδών και ειδικό στις μελέτες περί τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Charles Strut της Canberra, όσο είναι ανησυχητικό το περιεχόμενο του νέου αυτού Μέσου, τόσο είναι και μία έμμεση ομολογία ότι πάσχει πλέον σοβαρά το κομμάτι στρατολόγησης νέων μελών του Ισλαμικού Στρατού και αυτό φυσικά είναι μία νίκη των δυτικών media, που μήνες τώρα προβάλλουν το εν εξελίξει δράμα στη Συρία και όλες τις αγριότητες του Ισλαμικού Στρατού με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. 

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter
 

"Σίγουρα πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη ζωή του Ισλαμικού Κράτους. Επιτρέπει εικασίες περί αποδεκατισμού της ηγεσίας του στρατιωτικού βραχίονα μετά τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές. Η εικασία μου, έστω και χονδρική, είναι ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του μηνύματος του και σίγουρα πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη. Οι ισορροπίες πάντως έχουν ξεκάθαρα αλλάξει", εξηγεί ο West.  

 

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter
Το πρώτο τεύχος του "Rumiyah", μακριά από την αισθητική του "Dabiq" καλούσε σε μαζικό αφανισμό της Δύσης.

Κάπου εδώ, ας σημειωθεί ότι η αγγλόφωνη έκδοση του ISIS - το Dabiq-, παρά το ότι εξέδωσε αρκετά τεύχη αρχικά, στη συνέχεια -και όταν οι τουρκικές δυνάμεις έφτασαν μια ανάσα από τη βόρεια Συρία, τη γενέτειρα του τίτλου του, ουσιαστικά- το περιοδικό αραίωσε τις εκδόσεις του στο "βαθύ διαδίκτυο". Η βασική εικασία των ειδικών λέει ότι το "Rumiyah", με τον μεγαλοϊδεατίστικο τίτλο που παραπέμπει στην κατεστραμμένη Ρώμη, αντικατέστησε πρακτικά το Dabiq, ως μία πιο γρήγορη, ευέλικτη και εύληπτη μορφή προπαγάνδας, τώρα που ο ISIS βάλλεται πιο σοβαρά από ποτέ.

Εθνολόγοι και αναλυτές εκτιμούν στα social media, ότι από το "Rumiyah" απουσιάζει ο αφηγηματικός λόγος του Dabiq και η πολλή θεωρία: εδώ οι εικόνες και τα βίντεο -ματωμένα μαχαίρια, αποκεφαλισμοί, τιμωρητικές καμπάνιες, ομαδικές εκτελέσεις - καλούνται να επιδράσουν γρήγορα στο θυμικό των "μαχητών" του Ισλαμικού Κράτους, να ακονίσουν την βαρβαρότητα τους ως πολεμιστών και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών. 

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter
Μίνι εγχειρίδια τρομοκρατικών επιθέσεων, αντί παραμυθιών για τον Αλλάχ.

Πέρα από τις προσευχές και την τυφλή πίστη στον Αλλάχ, πέρα από την υπενθύμιση των επιτευγμάτων των νεκρών "μαρτύρων" του ISIS, στο "Rumiyah" ακόμη πιο απροκάλυπτα το σύνθημα είναι ένα: "Όλοι οι Δυτικοί, μηδενός εξαιρουμένου είναι πιθανοί στόχοι των Τζιχαντιστών: επιχειρηματίες, νεαροί και μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες, που στέκουν σε μια ουρά για να αγοράσουν ένα σάντουιτς. Όλοι". Οι αισιόδοξοι βλέπουν, αν όχι την αρχή του τέλους, τουλάχιστον τον ISIS σε μία κρίσιμη καμπή. Οι λιγότεροι αισιόδοξοι ανησυχούν για ένα νέο βίαιο τρομοκρατικό ξέσπασμα στην Ευρώπη.

"Rumiyah", το νέο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους ομολογεί την ήττα του; Facebook Twitter
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM