Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter
0

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Αυγούστου 2016 όταν το γυναικείο άλμα επι κοντώ αποκτά μία «βασίλισσα των αιθέρων» που έψαχνε καιρό. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, χάρισε στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιο σε όλη τη διοργάνωση, μετά την πραγματοποίηση άλματος στα 4.85μ. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο.

«Κάνω επί κοντώ από τα 10 μου. Είχα επιτυχίες και πολλά προβλήματα, χρειάστηκε πολλά χρόνια να φτάσω σε αυτό το επίπεδο γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για μένα αυτό το μετάλλιο. Σχεδόν σταμάτησα, μετά ξανάρχισα, αλλά τελικά η χρονιά έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα. Ονειρεύτηκα αυτή τη στιγμή και ήταν κάτι που το έβλεπα στο μυαλό μου πολύ καιρό τώρα» ήταν οι πρώτες της δηλώσεις μετά από εκείνη την εμβληματική βραδιά για την ιστορία του ελληνικού στίβου.

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter

Να σημειωθεί ότι το επί κοντώ γυναικών είναι ένα τα πιο πρόσφατα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια η πρώτος διαγωνισμός γυναικών στο άλμα επι κοντώ σε επίπεδο Ολυμπιακών ήταν το 2000 στο Σίδνεϊ με πρωταθλήτρια την Στέισι Ντραγκιλά. Διαπρέποντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η Στεφανίδη έσπασε ρεκόρ και κέρδισε πρωταθλήματα. Με την πάροδο των ετών, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 18 διεθνή μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων.

Οχτώ χρόνια μετά το χρυσό στο Ρίο, εκτός από τον προπονητή και σύζυγό της, Μίτσελ Κρίερ, υπάρχει και η Visa, που την στηρίζει σε κάθε βήμα, σε κάθε άλμα. Η Visa είναι υπερήφανος Παγκόσμιος Τεχνολογικός Συνεργάτης Πληρωμών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για σχεδόν 40 χρόνια και ο πρώτος παγκόσμιος χορηγός της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), υποστηρίζοντας όλους τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2002.

«Για εμένα η υποστήριξη της Visa είναι πολύ σημαντική. Ειδικά μετά τον Covid υπήρχαν πολλά προβλήματα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο άθλημα γενικότερα. Η Visa δεν χορηγεί μόνο εμένα αλλά είναι ένας από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό δείχνει το πόση σημασία έχει για το brand το κομμάτι του αθλητισμού» επισημαίνει η Κατερίνα Στεφανίδη ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, τονίζοντας πως «σκοπός  μας είναι να προσφέρουμε έμπρακτα τη στήριξη μας στους αθλητές που τους αισθανόμαστε πλέον στενούς συνεργάτες μας. Ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα το άθλημα που ασκεί, το πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθεί και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στον τομέα του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Visa αναγνωρίζει την σπουδαιότητα που έχει και η ψυχική υγεία που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλή επίδοσης και δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να αναζητήσουν την στήριξη που ίσως χρειαστούν»

Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, προσβασιμότητα και συμμετοχικότητα.

Από το 2000, το πρόγραμμα αθλητών Team Visa έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές παγκοσμίως. Φέτος, η Visa διαμορφώνει το 13ο ρόστερ της Team Visa με 136 αθλητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο Παρίσι 2024, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών μας από την Ελλάδα, Κατερίνα Στεφανίδη, Εμμανουήλ Καραλής και Νίκος Παπαγγελή.

Αλήθεια, όμως, τι λέει σήμερα για εκείνο το χρυσό μετάλλιο που έβαλε το άλμα επί κοντώ σε κάθε ελληνικό σαλόνι; «Νομίζω πως δεν ήταν η νίκη που άλλαξε την ψυχολογία μου στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αλλά η προετοιμασία μου. Έγινα σταθερή στα άλματά μου στις προπονήσεις και βελτιώθηκε η τεχνική μου. Η καθημερινότητα είναι αυτό που σου αλλάζει την ψυχολογία, όχι απαραίτητα η νίκη. Ένας αγώνας δεν αλλάζει κάτι, πολλοί όμως μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Για εμένα το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά εκεί ξεκίνησα να έχω αυτοπεποίθηση σε σχέση με τον εαυτό μου κατά κύριο λόγο, όχι απαραίτητα τις αντιπάλους μου. Ήμουν σίγουρη πως με το κατάλληλο κοντάρι είμαι σε θέση να πηδήξω ένα συγκεκριμένο ύψος» απαντά.

Εκείνο ήταν το 7ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του Ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους Σπύρο Λούη, Κωνσταντίνο Τσικλητήρα, Βούλα Πατουλίδου, Κώστα Κεντέρη, Αθανασία Τσουμελέκα και Φανή Χαλκιά. Άραγε, αυτή τη στιγμή, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το βάθρο στο Παρίσι;

«Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι. Στις καλύτερες μου χρονιές πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο. Φέτος έχω μεγάλο βραχυπρόθεσμο στόχο αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την προπόνηση της επόμενης εβδομάδας, την θεραπεία της επόμενης εβδομάδας και το μυαλό μου φτάνει μέχρι τις αρχές Μαΐου που έχουμε τον πρώτο μας αγώνα» εξηγεί.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο στίβος είναι η ζωή της και δεν μπορεί να μην συγκινείται με το βάθρο, με τις διακρίσεις, με την ευγενή άμιλλα του αγωνίσματος και τις υπέρμετρες προσπάθειες κάθε Έλληνα αθλητή μέχρι να φτάσει στην Ολυμπιάδα. «Ο στίβος τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που εγώ έφτασα στην κορυφή γίνεται όλο και πιο δύσκολος τόσο σαν άθλημα αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο καθώς λόγω και του covid οι χορηγίες που τόσο χρειαζόμαστε είχαν περιοριστεί αρκετά. Ωστόσο τώρα με τους Ολυμπιακούς τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά. Οικονομικά πάντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμένα αυτό που με κρατά όμως στο άθλημα είναι η αγάπη μου για το άλμα επί κοντώ. Νιώθω πως ξαναγίνομαι ένα παιδί. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό από κάποιες απόψεις γιατί κάθε μέρα θέλω να κάνω όλο και πιο ψηλά άλματα κάτι που δεν είναι εφικτό και μπορεί να με κουράσει και να μου ρίξει την ψυχολογία. Ωστόσο η δική μου αγάπη για το άθλημα με έχει κρατήσει εδώ και είμαι τυχερή που προπονητής μου είναι ο σύζυγός μου, κάτι που το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία» καταλήγει η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα - και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας με τους πελάτες, τους συνεργάτες, τις ομάδες και τις κοινότητές της για να πετύχουμε μαζί ακόμη περισσότερα.

«Η Visa ως χορηγός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στηρίζει εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Φέτος αποφασίσαμε το ελληνικό team να αποτελείται από τρεις αθλητές που μας έχουν κάνει περήφανους στο παρελθόν αλλά έχουν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ο Νίκος Παπαγγελής, η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πλέον οικογένεια μας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και προσπαθούμε να τους στηρίζουμε ολιστικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους και θέλουμε να μας αισθάνονται σαν συμμάχους τους αυτήν την απαιτητική περίοδο» καταλήγει η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα.

visa-logo
Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.