«Ήμουνα χάλια, ήμουν ηλίθια, ήμουν ανόητη»: Οι σκοτεινές μέρες της Ντόνα Σάμερ

«Ήμουνα χάλια, ήμουν ηλίθια, ήμουν ανόητη»: Οι σκοτεινές μέρες της Ντόνα Σάμερ Facebook Twitter
Τραγουδούσε με αυτόν τον απίστευτα διαισθητικό τρόπο. Κατακτούσε το τραγούδι αμέσως. Αρκούσε πάντα μία και μόνο λήψη – ποτέ της δεν χρειαζόταν να αγωνιστεί...
0



ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ
ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης το 1976, η Ντόνα Σάμερ στεκόταν στο περβάζι του παραθύρου. Είχε γίνει διάσημη την προηγούμενη χρονιά για τα οργασμικά φωνητικά της στο single Love to Love You Baby, το οποίο είχε φτάσει στο Νο 2 στις ΗΠΑ και στο Top 10 στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Όμως η ίδια ένιωθε βαθιά αμηχανία για την υπερ-σεξουαλική της ερμηνεία, ενώ επίσης βρισκόταν παγιδευμένη στη μέγγενη μιας βίαιης και κακοποιητικής σχέσης. Άρχισε να ανεβαίνει προς τα πάνω.

«Ακόμα 10 δευτερόλεπτα και θα είχα πηδήξει», είπε αργότερα – αλλά το πόδι της μπλέχτηκε στην κουρτίνα και εκείνη τη στιγμή μπήκε στο δωμάτιο μια καμαριέρα. «Ένιωσα ότι ο Θεός δεν θα μπορούσε ποτέ να με συγχωρέσει γιατί τον είχα απογοητεύσει. Ήμουν χάλια, ήμουν ηλίθια, ήμουν ανόητη. Αποφάσισα ότι η ζωή μου δεν είχε κανένα νόημα».

Σε μια συναυλία του 1983, φέρεται να είπε: «Ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα [Adam and Eve], όχι τον Αδάμ και τον Στιβ [Adam and Steve]», γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους LGBTQ+ θαυμαστές της

Αυτά της τα συναισθήματα ήταν άγνωστα σε ένα κοινό που τη γνώριζε ως μια από τις πιο γοητευτικές και ταλαντούχες μορφές της αμερικανικής ποπ, τη γυναίκα που αργότερα θα τραγουδούσε το εκπληκτικό I Feel Love, τα περήφανα Hot Stuff και Bad Girls, το She Works Hard for the Money και τόσες άλλες λαμπερές επιτυχίες. Ακόμα και τώρα, 11 χρόνια μετά τον θάνατό της από καρκίνο, ο παραγωγός και συνεργάτης της Πίτερ Μπελότε εξακολουθεί να τη θεωρεί «την καλύτερη φωνή που έχω ηχογραφήσει ποτέ. Τραγουδούσε με αυτόν τον απίστευτα διαισθητικό τρόπο. Κατακτούσε το τραγούδι αμέσως. Αρκούσε πάντα μία και μόνο λήψη – ποτέ της δεν χρειαζόταν να αγωνιστεί».

Όπως όμως αποκαλύπτεται στο νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Love to Love You, Donna Summer”, πίσω από τη λαμπερή προσωπικότητα της βασίλισσας της ντίσκο κρυβόταν ένας διαρκής αγώνας.

Όταν η Σάμερ τραγουδούσε μικρή στην εκκλησία, μερικές φορές δυσκολευόταν να πετύχει τις ψηλές νότες. Απογοητευμένη, μια μέρα προσευχήθηκε: «Θεέ μου, σε παρακαλώ, δίδαξέ με πώς να τραγουδάω καλύτερα». Η εκκλησία ήταν πηγή πίστης και ελπίδας για τη νεαρή Σάμερ. Μεγάλωσε σε ένα βαθιά θρησκευόμενο σπίτι, αλλά ως έφηβη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πάστορα.

Αυτό το συμβάν, το οποίο δεν αποκάλυψε ποτέ δημόσια πριν δημοσιευτούν τα απομνημονεύματά της το 2003, λειτουργεί ως το νήμα που διατρέχει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ. «Με κοιτάτε, αλλά αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που είμαι», την ακούμε τη Σάμερ να λέει στην αρχή της ταινίας. «Πόσους ρόλους παίζω στη ζωή μου;»

Μεγαλώνοντας στη Βοστώνη, η Σάμερ υπέστη ρατσισμό από μικρή ηλικία και είχε ξυλοκοπηθεί από συμμορίες λευκών νέων – μια ουλή στο πρόσωπο την έκανε να αισθάνεται «άσχημη» και «ανεπαρκής». Παραλίγο επίσης να πεθάνει από πνιγμό όταν ήταν οκτώ ετών. Το άτομο στο οποίο εξελίχθηκε ήταν αστείο και εξαιρετικά ταλαντούχο, αλλά επίσης επιφυλακτικό και κλειστό. Όταν έγινε μητέρα, κρατούσε την κρεβατοκάμαρά της κλειδωμένη, εκτός ορίων ακόμη και για τα ίδια της τα παιδιά – όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα στα τελευταία χρόνια της ζωής της, δεν το είπε σε κανέναν εκτός του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στο psych-rock συγκρότημα Crow, η Σάμερ απέκτησε ρόλο στο μιούζικαλ Hair με το οποίο ξεκίνησε περιοδεία που την οδήγησε στη Γερμανία το 1968, όπου πέντε χρόνια αργότερα κατέληξε να παντρευτεί τον Αυστριακό ηθοποιό Χέλμουτ Σόμερ και να αποκτήσουν την κόρη τους Μίμι. Δουλεύοντας ως τραγουδίστρια στο Μόναχο, γνώρισε εκτός από τον Μπελότε και τον σπουδαίο παραγωγό Τζόρτζιο Μορόντερ.

Κατάθλιψη, κακοποίηση, τάσεις αυτοκτονίας: Οι σκοτεινές μέρες της Ντόνα Σάμερ Facebook Twitter
Με τον διάσημο παραγωγό Τζόρτζιο Μόροντερ

Το 1975, οι τρεις τους είχαν γράψει το Love to Love You Baby, η ερμηνεία της όμως ήταν τόσο κυριολεκτική στην απόδοση των σεξουαλικών βογγητών και στεναγμών που το BBC το απαγόρευσε. Δεν ήταν κάτι που η ίδια ήθελε να την καθορίσει. «Έχω τόσα πολλά περισσότερα να προσφέρω», θα δήλωνε την επόμενη χρονιά στο Rolling Stone.

Αυτό δημιούργησε μια βαθιά εσωτερική σύγκρουση - και η ραγδαία άνοδος της Σάμερ συνδυάστηκε με την ψυχική της παρακμή. «Οι πιο θλιβερές μέρες της ύπαρξής μου ήταν στο απόγειο της καριέρας μου», θα έλεγε αργότερα. Καθώς πάλευε, η Μίμι στάλθηκε να ζήσει με τους παππούδες της και η ίδια, σε διάσταση πλέον με τον σύζυγό της, υπέμεινε μια καταχρηστική σχέση με τον καλλιτέχνη Peter Mühldorfer. Ένας ξυλοδαρμός την άφησε αναίσθητη, με μαυρισμένο μάτι και σπασμένα πλευρά. Στα τέλη του 1976, η Σάμερ σκεφτόταν να αυτοκτονήσει σε εκείνο το δωμάτιο ξενοδοχείου.

Η εμπορική επιτυχία της Summer κορυφώθηκε το 1979 με το πολυ-πλατινένιο Bad Girls. Το 1980, παντρεύτηκε τον Μπρους Σουντάνο και το 1982 απέκτησε άλλες δύο κόρες, την Μπρούκλιν και την Αμάντα. Κυκλοφόρησε ένα ακόμη επιτυχημένο άλμπουμ το 1983, το She Works Hard for the Money, ήδη όμως είχε θέσει την οικογενειακή ζωή στο επίκεντρο της ζωής της. Το ίδιο και την χριστιανική πίστη, με τη Σάμερ να δηλώνει πλέον βαθιά θρησκευόμενη.

Σε μια συναυλία του 1983, φέρεται να είπε: «Ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα [Adam and Eve], όχι τον Αδάμ και τον Στιβ [Adam and Steve]», γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους LGBTQ+ θαυμαστές της –  μια κοινότητα που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της. Φέρεται επίσης να είχε πει – διαψεύστηκε όμως έντονα και με δάκρυα από την ίδια αργότερα – ότι το AIDS ήταν η τιμωρία του Θεού για την ομοφυλοφιλία.

Παρόλο που εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του ειδώλου για πολλά LGBTQ+ άτομα, η Σάμερ ένιωσε ότι η σχέση της με τους γκέι θαυμαστές της είχε αμαυρωθεί. «Το να έχεις αυτόν τον αστερίσκο στην κληρονομιά σου ήταν καταστροφικό», λέει σήμερα η κόρη της και συν-δημιουργός του ντοκιμαντέρ Μπρούκλιν Σουντάνο. «Ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να το ξεπεράσει, επειδή αγαπούσε τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτή την κοινότητα».

Με στοιχεία από την The Guardian

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Μήδεια της Ηλείας»: Ένα έγκλημα τιμής που θυμίζει άλλες, σκοτεινότερες εποχές

Αληθινά εγκλήματα / Η «Μήδεια της Ηλείας»: Ένα έγκλημα τιμής που θυμίζει άλλες, σκοτεινότερες εποχές

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία του θανάτου της 21χρονης Κωστούλας, σε ένα χωριό της Ηλείας, το 1997. Ήταν αυτοκτονία, όπως αρχικά θεωρήθηκε, ή μια ανατριχιαστική υπόθεση παιδοκτονίας για λόγους κοινωνικής κατακραυγής;
THE LIFO TEAM
Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.