Αυτός που σε τρολάρει κατά βάθος σε επιθυμεί: Ο Κίρκεγκωρ ερμηνεύει την ψυχολογία του μπούλινγκ σε ένα κείμενο του 1847

Αυτός που σε τρολάρει κατά βάθος σε επιθυμεί: Ο Κίρκεγκωρ ερμηνεύει την ψυχολογία του μπούλινγκ σε ένα κείμενο του 1847 Facebook Twitter
Eίναι μάλλον απίθανο ο Κίκεργκωρ να ήξερε αυτό που ονομάζουμε Σύνδρομο Φράνκλιν -το ψυχολογικής αναστροφής τρικ με το οποίο χειρίζεσαι τους τραμπούκους -ωστόσο περιγράφει ένα περιστατικό που το ενσαρκώνει τέλεια.
0

Ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ, ο πρώτος υπαρξιστής φιλόσοφος, σημάδεψε με το έργο του την εποχή του και υπήρξε πρόδρομος των μοντέρνων και μεταμοντέρνων αντιλήψεων. Ήταν μεταξύ πολλών συγγραφέων που διατηρούσαν ημερολόγιο. Στα ημερολόγιά του περιλαμβάνονται πάνω από 7.000 χιλιάδες χειρόγραφες σελίδες στις οποίες περιγράφονται σημαντικά γεγονότα, στοχασμοί, σκέψεις σχετικά με τα έργα του και σχόλια για καθημερινά ζητήματα.

Σε ένα εξαιρετικά διορατικό απόσπασμα του 1847 ο 34χρονος Κίρκεγκωρ κάνει μια παρατήρηση για την διάχυτη παθολογία της ανθρωπότητας, εξηγώντας την ίδια ψυχολογία που λιμνάζει πίσω από σύγχρονα φαινόμενα όπως το bullying, το trolling και τις διαδικτυακές επιθέσεις ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται επικριτικοί ενώ από τους άλλους χαρακτηρίζονται επιθετικοί. Το απόσπασμα επισήμανε το brainpicking.com, από όπου και το μεταφράσαμε.

«Υπάρχει μια μορφή ζήλιας την οποίας παραδείγματα παρατηρώ συχνά, κατά την οποία ένα άτομο προσπαθεί να εξασφαλίσει κάτι μέσω του εκφοβισμού. Αν, για παράδειγμα, κάνω την είσοδό μου σε ένα χώρο όπου πολλοί είναι μαζεμένοι, συχνά συμβαίνει ένας από αυτούς να μου επιτεθεί αμέσως γελώντας – καταπώς φαίνεται, θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εκφράζει την κοινή γνώμη. Αλλά τι έκπληξη, αν τότε εγώ κάνω ένα απλό σχόλιο, το ίδιο πρόσωπο γίνεται εξαιρετικά υποχωρητικό και εξυπηρετικό. Ουσιαστικά μου δείχνει ότι με θεωρεί κάτι σπουδαίο, ίσως σπουδαιότερο από ό,τι είμαι – όμως αν δεν μπορεί να γίνει δεκτή η συμμετοχή του στη σπουδαιότητα μου, τουλάχιστον μπορεί να γελάει εις βάρος μου. Αλλά μόλις γίνει τρόπον τινά συμμετέχων, καυχιέται για τη σπουδαιότητά μου.

Αυτά συμβαίνουν όταν ζει κανείς σε μια μικροπρεπή κοινωνία.»

Eίναι μάλλον απίθανο ο Κίκεργκωρ να ήξερε αυτό που ονομάζουμε Σύνδρομο Φράνκλιν -το ψυχολογικής αναστροφής τρικ με το οποίο χειρίζεσαι τους τραμπούκους -ωστόσο περιγράφει ένα περιστατικό που το ενσαρκώνει τέλεια. Περιγράφει πώς περνώντας από μια πύλη, έπεσε πάνω σε τρεις νεαρούς άντρες, που βλέποντάς τον, άρχισαν να μορφάζουν περιφρονητικά. Καθώς τους πλησίασε, είδε ότι καπνίζουν πούρο, οπότε και τους απευθύνθηκε, να ζητήσει φωτιά. Αυτόματα, η στάση των νεαρών έκανε στροφή 180 μοιρών -η απλή επαφή τους παρείχε την ποθητή πρόσκληση να συμμετάσχουν σε αυτό που ένοιωθαν ότι τους ξεπερνά:

«Την ίδια στιγμή, και οι τρεις έβγαλαν τα καπέλα τους και από τη συμπεριφορά τους φαινόταν ότι θα τους έκανα μεγάλη εξυπηρέτηση αν τους ζητούσα φωτιά. Επομένως: οι ίδιοι άνθρωποι θα ήταν ευτυχείς να φωνάξουν «εύγε» για χάρη μου αν απλώς τους απευθυνόμουν με ευγένεια, πόσο μάλλον, αν τους απεύθυνα κολακευτικά λόγια. Ως έχει, φωνάζουν «ας χαθεί για πάντα!» και είναι προκλητικοί... Όλα τελικά καταλήγουν στην υιοθέτηση ρόλων. Αλλά πόσο χρήσιμο και ενδιαφέρον είναι να εμπλουτίζει κανείς τη γνώση του περί της ανθρώπινης ψυχολογίας με αυτή την ευκαιρία.» - Λ.Φ.

 

Ιδέες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νικόλας Φουρτζής: «Η ποικιλομορφία είναι μια ευκαιρία»

The Upfront Initiative / Νικόλας Φουρτζής: «Η ποικιλομορφία είναι μια ευκαιρία»

Ο Corporate Marketing, Communications & CSR Manager της Teleperformance Greece, μιας από τις πιο πολυπολιτισμικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μιλά στη LiFO για τις πολιτικές που προωθούν την συμπερίληψη και την ορατότητα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ