Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες

Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Βασιλόπουλου Ιωάννη
Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος, α Praticien Attache CHU Cochin, Paris, Μέλος Δ.Σ ΙΑΣΩ & Institute of Life IASO

 

Σε μία εποχή όπου συχνά η αναβολή για την απόκτηση ενός παιδιού είναι επιβεβλημένη για λόγους επαγγελματικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, θα πρέπει όλοι άντρες και γυναίκες να ξέρουν πως αυτό το πέρασμα των χρόνων και η μετάθεση της απόκτησης του παιδιού για αργότερα έχει «κόστος» και συνέπειες για τα δύο φύλα, όχι μόνο για τις γυναίκες.

Πώς αλλάζει η γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες καθώς μεγαλώνουμε; Όταν μια γυναίκα περνά τα 20 και τα 30 της χρόνια και πλησιάζει τα 40, τα ωάριά της υφίστανται αλλαγές που δυσκολεύουν ολοένα περισσότερο την απόκτηση παιδιού. Παράλληλα, οι άνδρες παρουσιάζουν επίσης αλλαγές, οι οποίες μειώνουν αργά -αλλά σταθερά- τη γονιμότητά τους.


Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οι αλλαγές είναι οι ίδιες στα δύο φύλα.


Τι συμβαίνει στις γυναίκες
«Όταν το θέμα είναι η γυναικεία γονιμότητα, τον πιο καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα των παραγομένων ωαρίων, η οποία φθίνει με γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 35 ετών», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.


Τι συμβαίνει στους άνδρες
«Στους άνδρες, η μείωση της αναπαραγωγικής γονιμότητας είναι πιο αργή και έτσι δυσκολεύονται να καταστήσουν τη σύντροφό τους έγκυο κυρίως μετά τα 40 ή ακόμα και τα 50 τους χρόνια», λέει ο γιατρός Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος.


Αλλαγές ανά δεκαετία ζωής
Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές που συμβαίνουν ανά δεκαετία της ζωής; Ο ρυθμός εμφάνισής τους διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ύπαρξη τυχόν διαταραχών (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Σε γενικές γραμμές, όμως, οι αλλαγές που μπορούμε να αναμένουμε είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Δρ. Βασιλόπουλο και ειδικούς από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM):


Γονιμότητα 20-29 ετών


Γυναίκες
Είναι τα πιο γόνιμα χρόνια και για τα δύο φύλα. Από τα 1-2 εκατομμύρια ωοθυλάκια με τα οποία γεννιέται μια γυναίκα, έχουν απομείνει 100.000-200.000. Από αυτά, κάθε μήνα χάνονται περίπου 1.000, ενώ απελευθερώνονται ένα ή δύο ωάρια τα οποία έχουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.


Επιπλέον, ο έμμηνος κύκλος συνήθως είναι σταθεροποιημένος και η γυναίκα έχει ωορρηξία, επομένως είναι εύκολη η σύλληψη με φυσικό τρόπο. Αυτό ισχύει παρότι παρατηρείται μικρή μείωση της γονιμότητας καθώς η γυναίκα πλησιάζει τα 30 της χρόνια. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι υψηλές (πάνω από 75% με έναν χρόνο συστηματικής προσπάθειας). Η εγκυμοσύνη συχνά είναι πιο εύκολη σε αυτές τις ηλικίες, κυρίως διότι γενικώς οι νεαρές γυναίκες είναι πιο δραστήριες και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.


Άνδρες
Στους άνδρες των ίδιων ηλικιών, παρατηρείται συνεχής παραγωγή και ανάπτυξη σπερματοζωαρίων. Ένας νέος και υγιής άνδρας παράγει σε καθημερινή βάση έως και 80-100 εκατομμύρια νέα σπερματοζωάρια. Τα σπερματοζωάρια αυτά παράγονται έπειτα από μία διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης που διαρκεί 2,5-3 μήνες.


Ανεξαρτήτως φύλου, οι ηλικίες αυτές είναι καθοριστικές για τη μελλοντική γονιμότητα, διότι οι συνήθειες που θα υιοθετήσουν τώρα οι νέοι (π.χ. όσον αφορά το κάπνισμα, τη διατροφή, την άσκηση κ.λπ.) μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική γονιμότητά τους.


Γονιμότητα 30-39 ετών


Άνδρες
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ξενύχτια αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην ανδρική γονιμότητα. Παρατηρείται συχνά μείωση στον αριθμό και την ποιότητα των παραγομένων σπερματοζωαρίων. Μετά την ηλικία των 35 ετών, οι άνδρες παράγουν ολοένα περισσότερα σπερματοζωάρια με παθολογική μορφολογία και μειωμένη κινητικότητα. Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες αποκτήσεως μωρού με κάποια συγγενή διαταραχή (π.χ. διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σχιζοφρένεια).


Γυναίκες
Στις γυναίκες, οι ωοθήκες αρχίζουν να γερνούν όπως και το υπόλοιπο σώμα. Η ποιότητα των παραγομένων ωαρίων αρχίζει σταδιακά να φθίνει, με συνέπεια να δυσκολεύει η σύλληψη. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι λίγο χαμηλότερες κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας αυτής, απ' ό,τι το τελευταίο μισό της προηγούμενης.


Γονιμότηταστα 35+


Ωστόσο, μόλις η γυναίκα περάσει τα 35 της χρόνια, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης θα αρχίσουν να μειώνονται πολύ πιο γρήγορα. Έτσι, μόνο το 54% των γυναικών μένουν έγκυοι με φυσικό τρόπο έπειτα από έναν χρόνο συστηματικής προσπάθειας, ενώ μειωμένα είναι και τα ποσοστά εγκυμοσύνης έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση με φρέσκα ωάρια της γυναίκας. Μετά τα 35 έτη είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν τα παραγόμενα ωάρια χρωμοσωμιακά προβλήματα, με επακόλουθο να αυξάνονται σταδιακά τα ποσοστά αποβολής. Η αύξηση του κινδύνου αποβολής είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά την ηλικία των 37-38 ετών.


Γονιμότητα 40-49 ετών

Γυναίκες
Οι πιθανότητες να κυοφορεί μία γυναίκα 40 ετών μωρό με σύνδρομο Down είναι λιγότερες από 1 στις 100. Μετά τα 45 έτη, όμως, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά: φθάνει τη 1 πιθανότητα στις 30. Μετά τα 45 είναι επίσης πολύ λίγες οι πιθανότητες αποκτήσεως παιδιού, καθώς οι περισσότερες γυναίκες πλησιάζουν (ή ήδη έχουν μπει) στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση. Στις ηλικίες αυτές υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος αποβολής (οι πιθανότητες είναι πάνω από 60% για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών).


Άνδρες
Αντίστοιχα στους άνδρες, η γονιμότητα φθίνει σημαντικά και έτσι μπορεί να δυσκολεύονται να αφήσουν έγκυο τη σύντροφό τους.


Γονιμότητα στα 45+
Μετά τα 45 οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση, με συνέπεια η γονιμότητά τους να μειώνεται ραγδαία. Και όσο πλησιάζουν στα 50, μια πιθανή εγκυμοσύνη φέρει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και αποβολής. Παρότι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι αδύνατο να αποκτήσει μία γυναίκα παιδί, δεν συνιστάται από τους γιατρούς – ιδίως για τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν βιολογικό παιδί (δηλαδή να τεκνοποιήσουν με δικά τους ωάρια). Αντιθέτως, υψηλά είναι τα ποσοστά απόκτησης παιδιού με δωρεά ωαρίων ή με ωάρια της γυναίκας που καταψύχθηκαν σε πολύ νεότερη ηλικία (πριν τα 35 έτη).


Γονιμότητα Ανεξαρτήτως ηλικίας
Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, η ακολούθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να διαφυλάξει τη γονιμότητά σας και να παρατείνει την ικανότητα τεκνοποίησής σας, τονίζει ο Δρ. Βασιλόπουλος. Τα καλύτερα μέτρα που μπορείτε να λάβετε είναι να αποφύγετε το κάπνισμα (παθητικό και ενεργητικό), να μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ (όχι πάνω από 1-2 ποτά την ημέρα), να γυμνάζεστε συστηματικά και να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος. Φροντίστε τέλος να έχετε πλούσια κοινωνική ζωή και να μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες που νιώθετε, διότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της τεκνοποίησης!

Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες Facebook Twitter

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT