Yoga Guide: Διάλεξε το είδος γιόγκα που σου ταιριάζει

Yoga Guide: Διάλεξε το είδος γιόγκα που σου ταιριάζει Facebook Twitter
Μάθημα γιόγκα στους 40°C στο Ηot Yoga Athens. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η γιόγκα θεωρείται πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές εξάσκησης στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτή για να γυμναστούν, να χαλαρώσουν, να διαλογιστούν ή να επανέλθουν μετά από τραυματισμούς. Τα στούντιο ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα μαθημάτων με σύγχρονες τεχνικές. Ωστόσο, πολύς κόσμος, αν και θέλει να δοκιμάσει, παραμένει διστακτικός και μπερδεμένος απέναντι σε αυτή την αρχαία ανατολίτικη πρακτική.


Όταν μιλάμε για γιόγκα, δεν μιλάμε για απλή γυμναστική, γιατί δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική κατάσταση. Είναι η σίγουρη μέθοδος για να διορθώσεις τη στάση του σώματος και να αποκτήσεις περισσότερη ευλυγισία. Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη ζωή και περιλαμβάνει κίνηση, ευθυγράμμιση, μεθόδους αναπνοής, χαλάρωση και συγκέντρωση.


Συμβάλλει στη διαχείριση του στρες, στην κινητικότητα του σώματος, στη μείωση του χρόνιου πόνου και στη συναισθηματική ισορροπία. Η εξάσκησή της, είτε σωματική, είτε αναπνευστική, είτε πνευματική, έχει αδιαμφισβήτητα θετική επίδραση σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ασκούμενου.

Οποιοδήποτε στυλ και να ακολουθήσεις, το σίγουρο είναι ότι μέσω αυτού θα αποκτήσεις ευρωστία, ευλυγισία και ισορροπία, η ζωή σου θα έχει ποιότητα.


Υπάρχουν, όμως, τόσο πολλές επιλογές. Άραγε, ποια είναι η ιδανική; Προσωπικά, κάνοντας 11 χρόνια γιόγκα, έχω αλλάξει πολλούς δασκάλους, έχω δοκιμάσει όλα τα είδη, έχω δυσκολευτεί, έχω βαρεθεί, έχω απορρίψει, έχω ενθουσιαστεί κι έχω καταλήξει σε αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία, τη σωματική και πνευματική μου κατάσταση, τους στόχους και τα θέλω μου.


Οποιοδήποτε στυλ και να ακολουθήσεις, το σίγουρο είναι ότι μέσω αυτού θα αποκτήσεις ευρωστία, ευλυγισία και ισορροπία, η ζωή σου θα έχει ποιότητα. Για να έχεις το μεγαλύτερο όφελος, όμως, καλό είναι να επιλέξεις ένα είδος που να ταιριάζει στο δικό σου επίπεδο, τη δική σου φυσική και ψυχική κατάσταση, καθώς στην προσωπικότητα και τους στόχους σου.

Ashtanga Yoga

Ελευθερία Λαγουδάκη, Ashtanga Yoga Athens 2002

Δυναμική και έντονη, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος

Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι μέθοδος εκγύμνασης του σώματος, της ψυχής και του νου. Πρόκειται για έναν κινητικό διαλογισμό θεμελιωμένο στην Tristana, δηλαδή τη συνεργασία αναπνοής, εστίασης του βλέμματος και ενεργειακών κλειδωμάτων σε κάθε θέση.

Χαρακτηριστικό της Ashtanga είναι ο συγχρονισμός κάθε κίνησης με την αναπνοή μας. Η μορφή ενός μαθήματος Ashtanga ονομάζεται Mysore style. Ασκούμενοι όλων των επιπέδων και ηλικιών συνυπάρχουν στην αίθουσα και δέχονται προσωπική καθοδήγηση.


Οφέλη:

Όλοι οι μύες του σώματος ασκούνται, η θέση των οστών επαναπροσδιορίζεται, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα. Αποκτάς δύναμη, ευλυγισία, αντοχή, καλύτερη σωματική στάση. Το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό, νευρικό και ορμονικό σύστημα λειτουργούν καλύτερα. Σταδιακά, θα κατακτηθούν και η ευεξία, η ηρεμία, η συγκέντρωση και η καθαρότητα σκέψης.


Η Ashtanga ενδείκνυται για όλους ανεξαιρέτως, με ένα ερωτηματικό μόνο για όσους έχουν αυξημένη πίεση στα μάτια. Στο μάθημα Ashtanga συμμετέχουν άνθρωποι 15-75 ετών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, με μειωμένη ακοή/όραση, πρώην εξαρτημένοι, οροθετικοί, με προσθετικά μέλη ή μεταμοσχευμένα όργανα, με βηματοδότη, νεφροπαθείς κ.ά. Επίσης, έγκυες πάνω από 40, που είχαν μια γερά εδραιωμένη πρακτική από πριν, μπορούν να κάνουν μαθήματα από τη 13η εβδομάδα κύησης μέχρι τη γέννα. Η Ashtanga Yoga προσφέρει πολύ περισσότερο ποιοτικό χρόνο ζωής από αυτόν που απαιτεί.

Vinyasa Yoga

Μάριος Xριστοδουλίδης, 500 h RYT yoga teacher

Δυναμική, με ροή και ρυθμό

Vinyasa Yoga σημαίνει «τοποθετώ το σώμα μου με ιδιαίτερο τρόπο». Είναι μια ακολουθία στάσεων (asanas), συντονισμένων με τον ρυθμό της αναπνοής, μια πρακτική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε με παραλλαγές στάσεων και διαφορετικό ρυθμό.

Στη Vinyasa Yoga μαθαίνεις την τέχνη της ελεγχόμενης αναπνοής pranayama. Με αυτή μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητά σου. Η πρακτική έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: επίγνωση του σώματός του, ηρεμία στο μυαλό και χαλαρή, βαθιά αναπνοή.


Οφέλη:

Όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, είναι μια αερόβια μορφή άσκησης που έχει καρδιοαναπνευστικά οφέλη, προσφέρει ενδυνάμωση, ευκαμψία και γενικά ένα δυνατό, γραμμωμένο σώμα. Η προοδευτικότητα της Vinyasa Yoga έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή ενδυνάμωση του μυϊκού μας συστήματος, πράγμα που την καθιστά ιδανική για μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Η βαθιά και συχνή ενασχόληση με αυτό το είδος γιόγκα καθιστά την ορθή στάση του σώματος βίωμα, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και τη βελτίωση των υπαρχόντων. Η Vinyasa είναι ο τρόπος να ενσωματώσεις τις τεχνικές της γιόγκα στους ρυθμούς της ζωής, για παράδειγμα τη φροντίδα του εαυτού σου, των σχέσεών σου και της δουλειάς σου. Γενικότερα, είναι η τέχνη του να πλησιάζεις το ευ ζην, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Dhyana Yoga

Χρήστος Χαρικιόπουλος, Αyama House

Ήπια, με έντονη πνευματική εξάσκηση

Πρόκειται για μια ολιστική πρακτική που απευθύνεται σε σώμα, αναπνοή και νου. Μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν τη φυσική τους ενέργεια, να αναπτύξουν τη συγκέντρωση, τη νοητική διαύγεια και να βαδίσουν στον δρόμο του διαλογισμού.

Οφέλη:

Στο πρώτο μέρος το σώμα ενδυναμώνεται με δυναμική πρακτική που περιλαμβάνει «χαιρετισμούς στον ήλιο» και συγκεκριμένες θέσεις που εστιάζουν στα ανωτέρα ενεργειακά κέντρα (chakras). Στο δεύτερο μέρος εξασκούμε τεχνικές αναπνοών (pranayama), ώστε να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό μας, και ολοκληρώνεται με τεχνικές συγκέντρωσης και διαλογισμού. Μέσω της πρακτικής επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της συγκέντρωσης, η νοητική διαύγεια, η αύξηση της ενέργειας, η αίσθηση της ήρεμης δύναμης.

Yoga Guide: Διάλεξε το είδος γιόγκα που σου ταιριάζει Facebook Twitter
H restorative yoga απευθύνεται σε όλους και προσφέρει μια αίσθηση απελευθέρωσης και εσωτερικής γαλήνης

Restorative Yoga

Ήπια, για αποκατάσταση από τραυματισμούς και ευαισθησίες

Πρόκειται για μια πρακτική που αποτελείται κυρίως από καθιστές ή ξαπλωτές στάσεις και χρησιμοποιούνται διαφορά βοηθήματα (yoga blocks, ιμάντες, κουβέρτες, bolster) ώστε να βοηθήσουν το φυσικό σώμα να απελευθερώσει τις εντάσεις που συσσωρεύονται στη διάρκεια της καθημερινότητας. Απευθύνεται σε όλους και προσφέρει μια αίσθηση απελευθέρωσης και εσωτερικής γαλήνης.


Ηatha Yoga

Μάγια Ζίλιχ, ιδρύτρια του Κέντρου Γιόγκα Αθηνών - Athens Yoga Center

Ήπια, για ενδυνάμωση και εμβάθυνση στις στάσεις

Η Hatha Yoga είναι μια ολιστική προσέγγιση στη ζωή και περιλαμβάνει κίνηση, ευθυγράμμιση, χαλάρωση και μεθόδους αναπνοής και συγκέντρωσης. Συμβάλλει στη σωματική κινητικότητα και στη μείωση του χρόνιου πόνου, στη διαχείριση του στρες και στη συναισθηματική μας ισορροπία. Αναπόσπαστο μέρος κάθε μαθήματος είναι η επίγνωση, οι τεχνικές αναπνοής και η βαθιά χαλάρωση στο τέλος του μαθήματος.


Οφέλη:

Καθώς συνδυάζει την εστίαση του νου με την κίνηση και την αναπνοή, έχει άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα, διεγείροντας το παρασυμπαθητικό σύστημα και ηρεμώντας τον συμπαθητικό κλάδο του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου ο ασκούμενος καταφέρνει όχι μόνο να έχει πιο υγιές σώμα αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων και των αντιδράσεων.

Iyegar yoga for Dummies

Βούλα Μπόλου (BSc, MSc) Junior Intermediate III Iyengar Yoga Teacher

Ήπια και αρμονική για ευλυγισία και ορθοσωμία

Σε αυτήν τη μέθοδο σωματικής άσκησης που συστηματοποίησε και ανέπτυξε ο BKS Iyengar από την Πούνε της Ινδίας η έμφαση δίνεται στην ευθυγράμμιση του σώματος και στη χρήση βοηθημάτων (ζώνες, μπλοκάκια, σκοινιά κ.ά.).

Στόχος είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη μυοσκελετική ευθυγράμμιση, να διατηρηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τη χρήση των βοηθημάτων και, τελικά, ο ασκούμενος να βρεθεί σε μια διαλογιστική κατάσταση. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη μελέτη των στάσεων της γιόγκα και την ορθή εκτέλεσή τους.


Οφέλη:

Συντελεί σε συνολική ενδυνάμωση όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού μέσω έντονου ασκησιολόγιου αλλά και χρήση επανορθωτικών στάσεων. Συνεπώς, μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιηθεί και από ευπαθείς ομάδες (ασθενείς, ηλικιωμένοι, έγκυες) αλλά και από τον μέσο ασκούμενο που θέλει να εμβαθύνει στην αρχέγονη αναζήτηση κάθε σκεπτόμενου ατόμου, το γνώθι σ' αυτόν.


Forrest Yoga

Μπέσυ Τρίγκα - All in Yoga

Ήπια, για στρέτσινγκ, ενδυνάμωση και ευλυγισία

Η Forrest Yoga έχει δημιουργηθεί για να ξεμπλοκάρει σημεία του σώματος που έχουν «κλείσει», να απελευθερώσει όλο το σώμα και να ξυπνήσει της αισθήσεις. Απευθύνεται κυρίως στον δυτικό άνθρωπο που ζει στην πόλη με άγχος και κακή καθημερινότητα, όπως η καθιστική ζωή σε υπολογιστές. Είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από χρόνιους πόνους και τραυματισμούς.

Περιέχει στρέτσινγκ, κοιλιακούς που δυναμώνουν το 3ο ενεργειακό κέντρο, στάσεις, χαιρετισμούς. Το ασκησιολόγιο της Forrest διαμορφώνεται ανάλογα με κάποιο θέμα, δουλεύοντας ή όλο το σώμα ή κάποια σημεία: λεκάνη, πόδια, στήθος, ώμους, αυχένα.


Οφέλη:

Ο μαθητής εστιάζει στον πόνο του σώματος και καθοδηγεί την αναπνοή όταν εκτελεί τις στάσεις με αργό τρόπο, έτσι ώστε οι πονεμένοι μύες να οξυγονωθούν. Μαθαίνει πώς να φροντίζει τα σημεία αυτά αντί να τα απομονώνει και να τα χαλαρώνει νοητικά, ώστε να εξερευνήσει τι λειτουργεί και τον δυναμώνει.

Yoga Guide: Διάλεξε το είδος γιόγκα που σου ταιριάζει Facebook Twitter
Η antigravity yoga συνδυάζει την παραδοσιακή γιόγκα µε εναέριες τέχνες, χορό, γυµναστική και πιλάτες.

AntiGravity Yoga

Εναέρια και δυναμική για ενδυνάμωση και αποσυμπίεση

Συνδυάζει την παραδοσιακή γιόγκα µε εναέριες τέχνες, χορό, γυµναστική και πιλάτες. Με την εξάσκησή της µπορεί κανείς να λάβει όλα τα οφέλη της γιόγκα, χωρίς την πίεση που ασκείται για να επιτευχθούν οι ίδιες κινήσεις και θέσεις στο έδαφος.

Οφέλη:

Ελευθερώνει και ανακουφίζει συμπιεσμένες αρθρώσεις και ευθυγραμμίζει όλο το σώμα από το κεφάλι έως τα πόδια. Στην ανάποδη στάση του σώματος αρκούν 2-3 λεπτά για να ανακουφίσει με μοναδικό τρόπο την ένταση των μυών και τους πόνους της πλάτης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη διαύγεια, τη συγκέντρωση και τη μνήμη αλλά και την τόνωση και σύσφιγξη του δέρματος.


Ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από μέση, αυχένα, ώμους, ένταση και στρες, έλλειψη ευλυγισίας, δύναμης και κινητικότητας. Αντενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση, γλαύκωμα, εγκυμονούσες, έχουνε κάνει Botox τις τελευταίες 6 ώρες, παραλλαγές σε ασκήσεις και όσους έχουν προβλήματα στα γόνατα και στους καρπούς.

Hot Yoga

Niko Geo, Hot Yoga Niko Geo 500 h RYT

Η Ηot Yoga συνδυάζει πολλά και διαφορετικά είδη γιόγκα σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας (40°C, 50% υγρασία). Συνδυάζει όλα τα οφέλη της γιόγκα με αεροβική γυμναστική και το αίσθημα της απόλυτης χαλάρωσης που συνοδεύει το τέλος κάθε μαθήματος.

Οφέλη:

Αναρίθμητα! Η ζέστη βοηθά το σώμα να μπαίνει γρήγορα στην ουσία της άσκησης, αποφεύγοντας τραβήγματα και τραυματισμούς. Η εφίδρωση που προκαλεί η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία είναι ευεργετική για την αποτοξίνωση του σώματος, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Το δέρμα λάμπει, τα μαλλιά το ίδιο και η μείωση της κυτταρίτιδας είναι εμφανής. Η καύση λίπους και η απώλεια βάρους είναι κάποια από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου άσκησης, καθώς και η ευεργετική επίδραση σε μυοσκελετικούς πόνους σε μέση, αυχένα, πλάτη.

De-stress Υοga

Χαλαρωτική

Οι ασκήσεις εστιάζουν στην αναπνοή και στις διατάσεις, αφήνοντας στο τέλος κάθε μαθήματος ένα αίσθημα πληρότητας και ανανέωσης. Στο μάθημα χρησιμοποιούνται αναπαυτικές μαξιλάρες, κουβέρτες, στρώματα, ειδικές μάσκες για τα μάτια και όλα τα απαραίτητα props για να σε κάνουν να χαλαρώσεις και να αφεθείς.

Kudalini Yoga

Vasken Knouni Vaskorama Yoga

Πνευματική και χαλαρωτική με διαλογισμό

Η Κudalini είναι η γιόγκα της βαθιάς συνειδητοποίησης και της μεταμόρφωσης. Eίναι ιδιαίτερα θεραπευτική και επαναφέρει την καλή υγεία όλου του σώματος. Σε πρακτικό επίπεδο, επικεντρώνεται σε ασκήσεις που συνδυάζουν κίνηση με αναπνοή και δοκιμάζει τον ασκούμενο τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Οι ασκήσεις διαφέρουν αρκετά από άλλες μορφές γιόγκα και είναι αναμφισβήτητα πιο διαλογιστική πρακτική με άμεσα αποτελέσματα. Θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη γιόγκα, διότι στην πρακτική της συνδυάζει διαλογισμό, σωματικές ασκήσεις, μάντρα και ασκήσεις αναπνοής.


Οφέλη:

Η Κudalini καθαρίζει μπλοκαρίσματα στο ενεργειακό μας πεδίο. Είναι η «επιστήμη» που χρησιμοποιεί ασκήσεις για να απελευθερώσει τραύματα από το ενεργητικό σώμα, το οποίο περιβάλλει το φυσικό σώμα. Kαθαρίζει τις σκέψεις που μας γεμίζουν άγχος, στρες, φόβο, ανασφάλεια, θυμό και ενοχές.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη ρύθμιση του ορμονικού συστήματος και στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, τα οποία είναι κύρια στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Εστιάζει σε όλα τα ζωτικά όργανα καρδιά (πνεύμονες, νεφρά), στο πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα, στους λεμφαδένες. Επίσης, χαλαρώνει και ρυθμίζει τη σπονδυλική στήλη. Η Κudalini μάς χτίζει δύναμη, ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση. Μας ενώνει με την αληθινή πηγή δύναμης του εαυτού μας, η οποία δεν είναι η μυϊκή.

Bikram Yoga

Δώρα Κοϊμτζή, Bikram Hot Yoga Athina

Ζεστή, για εφίδρωση και απώλεια βάρους

Aποτελείται από 26 στάσεις γιόγκα και 2 στάσεις αναπνοής που γίνονται μέσα σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο στους 40°C, με 40% υγρασία. Η μέθοδος είναι ευεργετική και κατάλληλη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματικής κατάστασης. Το πρόγραμμα δουλεύει όλα τα συστήματα του οργανισμού, παρέχοντας οξυγόνωση, θρέψη και αναζωογόνηση στο σώμα.

Η τεχνολογία της ζέστης, σε συνδυασμό με τη σειρά των ασκήσεων, γυμνάζει όλους τους μυς τους σώματος και καθώς το κορμί είναι ζεστό, γίνεται εύπλαστο, αποκτώντας πολύ περισσότερη ευλυγισία και δύναμη. Η εφίδρωση λειτουργεί αποτοξινωτικά, το δέρμα λάμπει και η αίσθηση μετά το μάθημα είναι μαγική.

Oφέλη:

Συμβάλλει εντυπωσιακά στη μείωση του στρες, των πόνων στην πλάτη και λόγω τραυματισμών, στην καύση λίπους, στη συνολική ενδυνάμωση, στην ευλυγισία του κορμιού και στην ηρεμία του νου.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ