Niksen: Η Ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Niksen: Η Ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα Facebook Twitter
Είναι σημαντικό, να προγραμματίζετε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να μην κάνετε τίποτα, χωρίς τύψεις.
5

Σταματήστε εντελώς να κάνετε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Συγχαρητήρια, μόλις εφαρμόσατε τη τεχνική niksen. Μετά το Δανέζικο hygge, ένα lifestyle trend που ορίζεται από να δημιουργεί κανείς ένα ζεστό, άνετο περιβάλλον στο σπίτι του, με μαλακά υφάσματα και αρωματικά κεριά, και το Σουηδικό lagom, που έχει να κάνει με το να υπάρχει μέτρο σε κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, οι Ολλανδοί μας συστήνουν το niksen. To niksen είναι μία ιδιαίτερα απλή προσέγγιση: Αφορά το να μην κάνεις τίποτα.

Είναι τόσο απλό, όσο το να κάθεται κανείς στον καναπέ και να κοιτά έξω από το παράθυρο - το να κάνει κάτι δηλαδή, χωρίς σκοπό. Σε αντίθεση με τις τεχνικές διαλογισμού οι οποίες ορίζουν το να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να δίνουμε σημασία στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, κατά τη διάρκεια του niksen αφήνουμε τις σκέψεις να περνούν χωρίς να τους δίνουμε καμία σημασία.

Εν έτει 2019, δεν έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε τίποτα. Συνήθως, ακόμα και όταν χαλαρώνουμε ακούγοντας μουσική, οι σκέψεις μας τρέχουν, σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα κάνουμε σε λίγη ώρα, αργότερα μέσα στη μέρα, την επόμενη εβδομάδα.

Εν έτει 2019, δεν έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε τίποτα. Συνήθως, ακόμα και όταν χαλαρώνουμε ακούγοντας μουσική, οι σκέψεις μας τρέχουν, σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα κάνουμε σε λίγη ώρα, αργότερα μέσα στη μέρα, την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα κι αν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει μέσα στη μέρα, θα επιλέξουμε συγκεκριμένες χαλαρωτικές ενέργειες. Το niksen έρχεται για να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες της καθημερινότητας, να μείνουμε αδρανείς, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Ποια είναι τα οφέλη του niksen;

Το niksen μπορεί να έχει από συναισθηματικά οφέλη, όπως τη μείωση του άγχους, μέχρι σωματικά όπως το να δυναμώσει το σώμα και να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο συνάχι, για παράδειγμα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργικότητα, καθώς μπορεί εμείς να μην κάνουμε τίποτα, αλλά το μυαλό μας συνεχίζει να αναλύει πληροφορίες, ανακαλύπτοντας νέες ιδέες ή λύνοντας προβλήματα. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μείνουμε έστω και για λίγο αδρανείς, ειδικά αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά.

Πώς εφαρμόζει κανείς το niksen;

Για πολλούς δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά για όσους είναι συνηθισμένοι στο να κάνουν κάτι κάθε ώρα της μέρας. Ωστόσο, μπορείτε έστω για μερικά λεπτά μέσα στη μέρα να εφαρμόσετε το niksen και να αφήσετε για λίγο πίσω σας οποιεσδήποτε υποχρεώσεις. Χρειάζεται να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας στο να σκέφτεται ελεύθερα και δημιουργικά, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εφαρμόζετε το niksen καθημερινά για λίγα λεπτά και αργότερα σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα. Είναι εξίσου σημαντικό, επίσης, να προγραμματίζετε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να μην κάνετε τίποτα, χωρίς τύψεις

Ή ακόμα κι αν νιώσετε τύψεις, απλά να θυμάστε πως δεν είναι τεμπελιά αν το ονομάσετε niksen.

Υγεία & Σώμα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ακόμα μια μόδα/ονομασία που θα παρέλθει σύντομα. Κι όμως, ο διαλογισμός είναι ακριβώς αυτό, το να αναγνωρίζουμε δηλαδή ότι περνούν σκέψεις από το μυαλό μας, αλλά να μην δίνουμε σημασία στο περιεχόμενό τους και να συγκεντρωνόμαστε σε ό, τι προτιμά ο καθένας. Π.χ, να καθόμαστε στον καναπέ κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο... ;-)