Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ατοπική Δερματίτιδα οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο. Όμως η φλεγμονή του δέρματος που δημιουργεί τα εξανθήματα δεν προκαλείται από μικρόβια, αλλά από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Ωστόσο, διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση επιμολύνοντας το ήδη τραυματισμένο από τον έντονο κνησμό, δέρμα.


Η Ατοπική Δερματίτιδα προκαλείται από το ίδιο μας το σώμα και δεν είναι μεταδοτική. Εάν εμφανίζεται σε περισσότερα από ένα άτομα στην ίδια οικογένεια, πιθανά ο λόγος είναι ότι μοιράζονται κοινά γονίδια και όχι ότι την κόλλησε ο ένας από τον άλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν πάσχουν και οι δύο γονείς από Ατοπική Δερματίτιδα θα την εκδηλώσει οπωσδήποτε και το παιδί τους, ωστόσο θα έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της Ατοπικής Δερματίτιδας. 

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα.

Εκτός από την κληρονομικότητα υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα. Μολονότι γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως ορισμένα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον ή τις τροφές, το πολύ ζεστό μπάνιο ή το υλικό latex μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση συμπτωμάτων, οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα δεν μπορούν εύκολα να υπολογίσουν πότε, που και γιατί θα εμφανιστούν τα εξανθήματα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς υποφέρουν και από τις εξάρσεις της νόσου, δηλαδή μακρές χρονικές περιόδους όπου τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Τέλος, παραπλανητική είναι και η αντίληψη για την οικονομική επιβάρυνση από την Ατοπική Δερματίτιδα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα δοκιμάζοντας διάφορα προϊόντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, το κόστος των οποίων τους επιβαρύνει (πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν συνταγογραφούνται). Επιπλέον, στο σύνολο της θεραπείας πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έμμεσα κόστη αλλά και ο χρόνος που αφιερώνει ο ασθενής για την απαραίτητη περιποίηση του δέρματός του. 


Η μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος. Πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση όπου το δέρμα, συχνά σε ορατές περιοχές όπως το πρόσωπο, εμφανίζει κοκκινίλες και εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο (συχνά βασανιστικό) και επώδυνο κνησμό.

Άλλα κοινά εξωτερικά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, οι δερματικές βλάβες με δημιουργία εφελκίδων και παραγωγή εξιδρώματος, το οίδημα, οι περιοχές που ξεφλουδίζουν, η πάχυνση του δέρματος. Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα μοιάζει καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και η επόμενη έξαρση απλώς περιμένει να κάνει την εμφάνισή της. Σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter

Οι επιπτώσεις της Ατοπικής Δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής. Η απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων, ο διακοπτόμενος ύπνος και η αμηχανία από τις βλάβες στο δέρμα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

Επιπλέον, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση κνησμού και ξύσιμο να πυροδοτήσει εξάρσεις και να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο.

Συμπερασματικά, όταν αναφερόμαστε στη μέτρια-σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα εννοούμε μία επίμονη και δυνητικά σοβαρή πάθηση που εξουθενώνει το άτομο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Η πραγματική εικόνα της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι μεγάλη και αξίζει την προσοχή μας.

Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα Facebook Twitter
Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT