Ροχαλητό: πότε είναι επικίνδυνο και πώς μπορεί να θεραπευτεί με υπερήχους

Ροχαλητό: πότε είναι επικίνδυνο και πώς μπορεί να θεραπευτεί με υπερήχους Facebook Twitter
Οι άνδρες ροχαλίζουν πιο συχνά από τις γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους, το οποίο συσσωρεύεται στον λαιμό.
0

Ποια είναι τα αίτια του ροχαλητού;

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που δημιουργείται από τον κραδασμό των μαλακών ιστών του φάρυγγα και κυρίως της σταφυλής κατά τη δίοδο του αέρα στη διάρκεια του ύπνου.

Στη διάρκεια της ημέρας δεν ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τα μαλακά μόρια του φάρυγγα σε μια σταθερή κατάσταση, ενώ κατά τον ύπνο η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα είναι υπεύθυνη για την ταλάντωση κυρίως της σταφυλής. 

Τα συχνότερα ανατομικά εμπόδια που προκαλούν στένωση του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα και ροχαλητό είναι:

➝ η σκολίωση του διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες

➝ τα κρεατάκια στον ρινοφάρυγγα

➝ οι υπερτροφικές αμυγδαλές

➝ η υπερτροφική σταφυλή

➝ οι στενές καμάρες στην υπερώα

— Ποιες συνήθειες και τρόποι ζωής ευνοούν το ροχαλητό;

 Οι άνδρες ροχαλίζουν πιο συχνά από τις γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους, το οποίο συσσωρεύεται στο λαιμό. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν συχνότερα, διότι ο μυϊκός τόνος των ιστών του φάρυγγα χαλαρώνει με το γήρας. Ακόμα, τα παχύσαρκα άτομα με κοντό και παχύ λαιμό είναι πιο ευπαθή στο ροχαλητό. 

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, λόγω της χαλάρωσης που προκαλούν στους ιστούς του φάρυγγα, προδιαθέτουν για ροχαλητό, όπως και η ύπτια θέση ύπνου.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι ο σύντροφός μας πετάγεται απότομα στον ύπνο του, προσπαθώντας να πάρει αέρα, πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.


— Ποια είναι τα συμπτώματα του ροχαλητού;

Συνήθως υπάρχουν ανήσυχος ύπνος, πρωινοί πονοκέφαλοι, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης το πρωί, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και διαταραχές της συγκέντρωσης.

— Πώς προλαμβάνεται το ροχαλητό;

Το ροχαλητό μπορεί να προληφθεί όταν από τη στιγμή που εμφανιστεί γίνει προσεκτική εξέταση της ανεύρεσης και αντιμετώπιση των αιτιών του στο ΩΡΛ Ιατρείο. Ιδιαίτερη αξία έχει η απώλεια βάρους στους πάσχοντες που είναι παχύσαρκοι.


Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, υπνοηρεμιστικών ουσιών και η διακοπή του καπνίσματος είναι, επίσης, σωστά μέτρα.

Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η καθημερινή αεροβική άσκηση, η σωστή στάση στον ύπνο και η αποφυγή των μεγάλων γευμάτων πριν από την κατάκλιση το βράδυ.

— Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η υπνική άπνοια;

Το ροχαλητό, πέρα από την κούραση που προκαλεί, λόγω της κακής ποιότητας του ύπνου, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος.

Εάν, όμως, το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και της οξυγόνωσης στη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανήκει στο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, το οποίο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς συνδυάζεται με καρδιακές επιπλοκές, υπέρταση και αρρυθμίες.

— Ποια ανησυχητικά σημάδια πρέπει να προσέξουμε στον άνθρωπό μας;

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε το σύντροφο μας να πετάγεται απότομα στον ύπνο, προσπαθώντας να πάρει αέρα, πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

To ίδιο ισχύει εάν ο συντροφός μας παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νυκτερινή ενούρηση, πτώση της libido, μείωση του οξυγόνου του αίματος, καθώς και αρρυθμίες ή υπέρταση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται εάν ο σύντροφός μας παρουσιάσει ασυνήθιστη υπνηλία μετά το φαγητό ή κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι. Αυτά είναι σημάδια που θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν, ώστε να σκεφτούμε την πιθανότητα να πάσχει από υπνική άπνοια. Η Μελέτη ύπνου είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που καταγράφει τα επεισόδια της άπνοιας.


— Τι είναι οι Υπέρηχοι και πως θεραπεύουν το ροχαλητό και την άπνοια;

Οι Υπέρηχοι είναι η πιο προηγμένη χειρουργική συσκευή, για θεραπεία ροχαλητού. Πρόκειται για μία γεννήτρια που παράγει ταλαντωσεις υψηλών συχνοτήτων που μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του Υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση στη δίοδο του αέρα και ροχαλητό.

Έτσι, ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί το ροχαλητό, οι Υπέρηχοι μπορούν να παρέμβουν μέσα στη μύτη στο ρινικό διάφραγμα και στις υπερτροφικές κόγχες ή μέσα στο φάρυγγα στη σταφυλή, στην υπερώα και στις αμυγδαλές, διορθώνοντας το ανατομικό εμπόδιο στη ροή του αέρα, γεγονός που αποτελεί το πιο καθοριστικό βήμα για θεραπεία ροχαλητού.

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των υπερήχων είναι:

➝ Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, υπάρχει τέλεια αποστείρωση, γεγονός που περιορίζει τις μετεγχειρητικές φλεγμονές.

➝ Δεν προκαλούν αιμορραγία, διότι καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.

➝ Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία λειτουργούν, μειώνουν κατά πολύ τον χειρουργικό χρόνο.

➝ Χάρη στη υψηλή τεχνολογία τους, δεν χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του διαφράγματος νυστέρι ή καλέμι κι έτσι αποφεύγονται τα πρηξίματα και οι μελανιές στο πρόσωπο και στη μύτη.

➝ Χάρη στη χαμηλή θερμοκρασία με την οποία δουλεύουν οι υπέρηχοι, δεν προκαλούνται εγκαύματα στους γειτονικούς ιστούς.

➝ Γενικά, έχουμε πολύ μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να πάει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με μια ήπια γενική αναισθησία ή μέθη.

Info

www.drfotopoulos.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ