Το μεγάλο «υπαρξιακό χαστούκι»: Πώς είναι να συνειδητοποιείς ότι πεθαίνεις

Το μεγάλο «υπαρξιακό χαστούκι»: Πώς είναι να συνειδητοποιείς ότι πεθαίνεις Facebook Twitter
H συνειδητοποίηση του επικείμενου τέλους επιταχύνει ραγδαία αυτό που οι ερευνητές έχουν αποκαλέσει «κρίση της γνώσης του θανάτου» ή «υπαρξιακό σημείο καμπής» ή «πάγωμα του εγώ»
1

Ο όρος «υπαρξιακό χαστούκι» ανήκει στη Nassa Coyle, την πλέον επιφανή ειδικό και πρωτοπόρο στην παρηγορητική αγωγή και φροντίδα καρκινοπαθών στις ΗΠΑ, και αφορά εκείνη τη στιγμή που ο ασθενής διαισθάνεται για πρώτη φορά, βαθιά μέσα του (στο στομάχι του που λένε) ότι ο θάνατος πλησιάζει, ότι – σύμφωνα με τη φράση της ίδιας – «δεν μπορούμε να τον αρνηθούμε πια».

Όπως έχει παρατηρήσει η Coyle, αυτή η συνειδητοποίηση επιταχύνει ραγδαία αυτό που οι ερευνητές έχουν αποκαλέσει «κρίση της γνώσης του θανάτου» ή «υπαρξιακό σημείο καμπής» ή «πάγωμα του εγώ». Συνήθως συμβαίνει όταν οι γιατροί σου ανακοινώνουν ευθέως πια τη δυσοίωνη πρόγνωση. Εκείνοι μπορεί να εστιάζουν στο σώμα («η ασθένειά σας είναι ανίατη», «η καρδιά σας έχει εξασθενίσει πολύ», «οι πνεύμονές σας εγκαταλείπουν»), αλλά η άμεση επίδραση είναι ψυχολογική. Ο Gary Rodin, επίσης ειδικός στην παρηγορητική αγωγή αλλά και ψυχίατρος, αποκαλεί τις συναισθηματικές και κοινωνικές επιδράσεις της προχωρημένης ασθένειας, «το πρώτο τραύμα».

Εκείνη τη μοιραία ώρα, κάποιοι άνθρωποι νοιώθουν να τους πλημμυρίζει κατάθλιψη ή απελπισία ή οργή, ή και τα τρία μαζί. Βρίσκονται αίφνης να πενθούν και να διαχειριστούν μια πλήρη απουσία νοήματος.

Οι ρίζες αυτού του τραύματος μπορεί να είναι εν μέρει πολιτισμικές. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν σε κάποιο διανοητικό επίπεδο ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, λέει η Virginia Lee, νοσηλεύτρια ειδικευμένη στη φροντίδα καρκινοπαθών, «όμως στη Δυτική κουλτούρα τουλάχιστον, νομίζουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα». Πολλοί ασθενείς της, συμπληρώνει, πίστευαν βαθιά ότι ο θάνατος είναι κάτι που συμβαίνει στους άλλους - μέχρι που πληροφορήθηκαν τη δική τους διάγνωση.

Εκείνη τη μοιραία ώρα, κάποιοι άνθρωποι νοιώθουν να τους πλημμυρίζει κατάθλιψη ή απελπισία ή οργή, ή και τα τρία μαζί. Βρίσκονται αίφνης να πενθούν και να διαχειριστούν μια πλήρη απουσία νοήματος. Ολόκληρο το σύστημα αξιών τους τίθεται σε αμφισβήτηση, από τη στιγμή που «κυριολεκτικά κάθε έκφανση της ζωής τους απειλείται από τις επιπτώσεις της ασθένειας», όπως είχε γράψει η Lee σε σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στη Δανία το 2011, πολλοί ασθενείς με ανίατη μορφή καρκίνου του οισοφάγου, κατέπεσαν σε πλήρη απόγνωση μετά τη διάγνωση. «Πλέον δεν με ενδιέφερε τίποτα» είχε δηλώσει ένας από εκείνους τους ασθενείς, «είχα εγκαταλείψει εντελώς».

Παλιότερα, οι γιατροί που ειδικεύονταν στην παρηγορητική αγωγή πίστευαν ότι ένας ασθενής είτε βρισκόταν σε φάση άρνησης είτε σε φάση αποδοχής, σύμφωνα με τον Rodin: «Έπρεπε να ζήσεις με τη συνειδητοποίηση του θανάτου και συγχρόνως να την ισορροπείς με την επιθυμία να συνεχίσεις να εμπλέκεσαι στα εγκόσμια. Αυτή ακριβώς η διττότητα – αυτό που αποκαλούμε 'διπλή συνειδητοποίηση' - είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα σε τέτοιες περιπτώσεις».

Είτε καταφέρουν πάντως είτε όχι οι ασθενείς να βρουν αυτή την ισορροπία, συνήθως αυτή η οξεία υπαρξιακή κρίση δεν διαρκεί πολύ: οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ σε μια τέτοια κατάσταση αβάσταχτης αγωνίας. Σύμφωνα με την εμπειρία της Coyle, τα επίπεδα ψυχικά πόνου που ακολουθούν αυτό το πρώτο «χαστούκι» είναι συνήθως μικρότερης έντασης: «Από τη στιγμή που έχεις αντιμετωπίσει άπαξ την ιδέα του θανάτου, αυτός δεν αποτελεί πλέον καινούργια πληροφορία για τη συνείδησή σου».

Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις ασθενών που το υπαρξιακό χαστούκι δεν προκαλεί τόσο έντονο πόνο – κάποιοι μάλιστα υπερπηδάνε εντελώς αυτό το στάδιο ή τουλάχιστον το βιώνουν με λιγότερο οδυνηρούς τρόπους.
Για τους περισσότερους όμως, το να βρουν τη μέθοδο να προσαρμοστούν σε μια ζωή με την διαρκή και άμεση απειλή του θανάτου, αποτελεί μια απολύτως απαραίτητη γνωστική διαδικασία. Όταν καταφέρουν να αναδυθούν στην άλλη όχθη αυτής της βαρύτατης υπαρξιακής κρίσης, διαπιστώνουν κατά κανόνα ότι όχι μόνο νοιώθουν καλύτερα αλλά έχουν κατακτήσει μια βαθύτερη συμπόνια για τον πόνο των άλλων και μια αίσθηση του πόσο πολύτιμη είναι η ζωή που απομένει.

Με στοιχεία από το The Atlantic

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια