Οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται σήμερα η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως με ποσοστό 40% σε σχέση με άλλα παθολογικά αίτια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για το αυξημένο αυτό ποσοστό θνησιμότητας ευθύνεται και η άγνοια των ανθρώπων να συνδέσουν συγκεκριμένα, φαινομενικά αθώα, και γι' αυτό ύπουλα συμπτώματα με σωρεία καρδιακών νοσημάτων.

 

Κι όμως, όπως εξηγούν, είναι τα πρώτα που θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και να σπεύσουμε για το ετήσιο καρδιαγγειακό έλεγχο, ανεξαρτήτως ηλικίας και κληρονομικότητας. Να, μερικά από αυτά τα συμπτώματα που δεν πρέπει να θεωρούμε αθώα ή να αποδίδουμε –κάνοντας μόνοι μας διάγνωση- στο άγχος, την κούραση ή την πιεσμένη καθημερινότητά μας.

 

Ζάλη – λιποθυμίες

Το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και ενίοτε λιποθυμικά επεισόδια. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, γνωστές και ως αρρυθμίες

 

Ξαφνική εφίδρωση ή εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου

Η αίσθηση ότι μας λούζει ξαφνικά «κρύος ιδρώτας» ή το φαινόμενο των βρεγμένων μαξιλαριών κατά τη διάρκεια του ύπνου –ανεξαρτήτως εποχής και εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων για τις γυναίκες- θεωρείται ένα ακόμη προειδοποιητικό σύμπτωμα επερχόμενου εμφράγματος.

 

Πρησμένα άκρα – σημάδια στο σώμα που επιμένουν από στενά ρούχα

Η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά προκαλεί συσσώρευση υγρών στο σώμα, κάτι που οδηγεί συχνά σε οιδήματα (κυρίως στα άκρα: πόδια, πέλματα, αστράγαλοι, αλλά και κοιλιακή χώρα). Επίσης, αν βγάζετε τις κάλτσες και το σημάδι από το λάστιχο επιμένει για ώρες μετά είναι κάτι που πρέπει να σας κινητοποιήσει για ένα τσεκ-απ. Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους ή απότομη απώλεια της όρεξης επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα.

 

Τάση προς έμετο

Είναι σύνηθες το φαινόμενο ανθρώπων που υφίστανται καρδιακή προσβολή ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από αυτήν να αισθάνονται ότι ανακατεύονται ή να κάνουν εμετό. Θεωρούνται από τα σοβαρότερα συμπτώματα και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται σε καμία περίπτωση.

 

 Βάσει στατιστικών, ένα 90% των ατόμων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν παρουσιάσει αρρυθμίες, αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης λίγες μέρες πριν και ταχυπνοία ή σημαντικές δυσκολίες στην αναπνοή
Βάσει στατιστικών, ένα 90% των ατόμων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν παρουσιάσει αρρυθμίες, αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης λίγες μέρες πριν και ταχυπνοία ή σημαντικές δυσκολίες στην αναπνοή

 

Πόνοι στα χέρια

Αγκώνες, ωμοπλάτες, καρποί και παλάμες που πονούν σποραδικά, αλλά έντονα μαρτυρούν κακή κυκλοφορία του αίματος και προειδοποιούν για καρδιακή προσβολή. Ειδικά, στην περίπτωση πόνων που υποχωρούν μετά από λίγη ώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί χειρωνακτική εργασία, θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα.

 

Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, που συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή

...και από αδυναμία, ζάλη και αίσθημα κόπωσης. Θεωρείται από τα σοβαρότερα προειδοποιητικά συμπτώματα. Βάσει στατιστικών, ένα 90% των ατόμων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν παρουσιάσει αρρυθμίες, αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης λίγες μέρες πριν και ταχυπνοία ή σημαντικές δυσκολίες στην αναπνοή.

 

Βήχας

Βήχας που επιμένει, συριγμός και αναπνοή με ακροαστικά, συχνά αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας που προέρχεται από τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Αν ο βήχας συνοδεύεται από φλέματα, χωρίς να έχει προηγηθεί κοινό κρύωμα ή κάποια ίωση, πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

 

Πόνος στο στήθος ή/και στην πλάτη

Από τα πλέον συνήθη συμπτώματα εκδήλωσης κάποιου καρδιακού νοσήματος. Δεν είναι ωστόσο όλοι οι πόνοι στα συγκεκριμένα σημεία δηλωτικοί κάποιου επερχόμενου εμφράγματος. Οι γιατροί ανησυχούν κυρίως για τους επίμονους πόνους που εκδηλώνονται κάτω από το στέρνο και λίγο προς τα αριστερά του κορμού. Σύμφωνα με ασθενείς που εκδήλωσαν καρδιακά νοσήματα περιγράφεται ως βάρος στο στήθος ή ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης.

 

Με στοιχεία από Mayoclinic.com, MensHealth.com