Γιατί εξακολουθούν να μας απασχολούν τόσο πολύ τα ζώδια; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9

Γιατί εξακολουθούν να μας απασχολούν τόσο πολύ τα ζώδια;

6

Σε έχει ταλαιπωρήσει ποτέ ο ανάδρομος Ερμής; Ένας «αφόρητος» Δίδυμος με την κυκλοθυμία του, ή ένας Καρκίνος με την «κλάψα» του;

Ακόμη κι αν δεν πιστεύεις στα ζώδια, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σου που όχι μόνο ασχολείται με τα διάφορα αστρολογικά φαινόμενα αλλά «ερμηνεύει» τον κόσμο μέσω αυτών.

Η εποχή μας έχει δώσει τέλος σε πολλές ψευδαισθήσεις του παρελθόντος, όμως τα ζώδια εξακολουθούν να ασκούν τη γοητεία τους σε πολύ κόσμο. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;


Πέρα από τις βασικές γνώσεις, που λίγο-πολύ όλοι διαθέτουμε και κάποιες φορές χρησιμοποιούμε στα πρώτα ραντεβού, μπορούμε να μιλήσουμε για τρεις κατηγορίες «εμβάθυνσης» στα ζώδια: την περιστασιακή, την προχωρημένη και την επαγγελματική.

Η Μαρίνα Ζαμζάρα, 28 ετών, ιδιωτική υπάλληλος, ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Για εκείνη η αστρολογία είναι μια μορφή γλώσσας όπως μας λέει.

«Δεν πιστεύω τόσο στις γενικές προβλέψεις που διαβάζουμε στα περιοδικά ή στα sites, όσο στη δυνατότητα που σου δίνει η αστρολογία - αν ξέρεις να τη διαβάσεις σωστά- να ανακαλύψεις διάφορες πλευρές στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, οι οποίες κατά έναν "μαγικό" τρόπο, επαληθεύονται.

Το πώς συνδέονται αυτά τα χαρακτηριστικά με τη γέννηση και την κίνηση των πλανητών είναι αν μη τι άλλο ένα γοητευτικό στοιχείο που σε ελκύει να το "ψάξεις" παραπάνω.

Η αστρολογία και τα ζώδια αποτελούν έναν από τους αναρίθμητους τρόπους για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να αναλάβουμε δράση. Όταν χρησιμοποιούμε τα ζώδια για να μείνουμε οι ίδιοι, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς τότε γινόμαστε μάλλον "γραφικοί", από αστρολογικής απόψεως.

Ο άνθρωπος πάντα θα αναζητά τρόπους να αποκωδικοποιήσει και να ελέγξει το άγνωστο. Στην προκειμένη περίπτωση όπου άγνωστο βάλε το μέλλον. Ποιος δε θα ήθελε να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο;

Πίσω από αυτό, όμως, κρύβεται η ανάγκη για λίγη ελπίδα, για μία καλή πρόβλεψη, μια επιβεβαίωση, αν θες ότι όλα θα πάνε καλά -ακόμα κι όταν είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να πάνε!

Και στις περιπτώσεις που η πρόβλεψη δεν είναι καλή είναι τελικά πιο ανακουφιστικό να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου. Ότι υπάρχει κάποιος άλλος - είτε αυτό λέγεται πλανήτης, είτε λέγεται Θεός- που μπορεί να ελέγξει τη ροή των πραγμάτων». 

Η Μαριάννα Χρυσικάκου, 40 ετών, επίσης ιδιωτική υπάλληλος, το έχει ψάξει λίγο περισσότερο και βρίσκει στα ζώδια ένα χάρτη για το δρόμο που θα ακολουθήσει ο καθένας μας.

«Ομολογώ πως τα ζώδια αντιπροσωπεύουν για μένα αρχέτυπα της ανθρώπινης προσωπικότητας, γι' αυτό και με συναρπάζει η μελέτη και η εξερεύνηση τους σε διάφορα επίπεδα ανάγνωσης.

Πίσω από τις κλισέ πεποιθήσεις του τύπου "μην εμπιστεύεσαι τους Διδύμους", "αμάν με τους Καρκίνους όλο κλαίνε" ή "οι Σκορπιοί εκπέμπουν έναν μαγνητισμό" υπάρχουν πτυχές της κατακερματισμένης μας ύπαρξης που κατά έναν τρόπο "ζωντανεύουν" μέσα από τα χαρακτηριστικά των ζωδίων.

Τολμώ δε να πω πως τα ζώδια είναι κάτι σαν το "gps της ψυχής", ένας χάρτης που αποκαλύπτει το δρόμο που θα ακολουθήσουμε, τις εμπειρίες που θα ζήσουμε, τους ανθρώπους που θα γνωρίσουμε και τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσουμε για να πραγματώσουμε το λεγόμενο "higher purpose", τον σκοπό, το νόημα της ζωής μας», σημειώνει.

Φαίνεται πως παρά τη ραγδαία τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, οι άνθρωποι συνεχίζουν να στρέφονται στα ζώδια, με τον αριθμό τους μάλιστα να αυξάνεται συνεχώς. Η Μαριάννα το επιβεβαιώνει.

«Υπάρχει ένα σταθερά αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων στη σημερινή εποχή του απόλυτου αδιεξόδου, όπου όλες οι δομές που δημιουργούσαν αξίες και αίσθηση ασφάλειας (π.χ. καριέρα, εισόδημα, σχέσεις) έχουν καταρρεύσει, που αναζητούν ένα νέο, διαφοροποιημένο σημείο αναφοράς με άξονα τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία.

Και οι άνθρωποι αυτοί αγωνιούν, αναζητούν, διαβάζουν, συζητούν, εκπαιδεύονται, συγκρίνουν και προσπαθούν να ψηλαφίσουν τις αιώνιες αλήθειες πίσω από τους μύθους και τα αρχέτυπα, μέρος των οποίων, κατά μια έννοια, αποτελούν και τα ζώδια.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη, επίσης, μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που εξακολουθεί πέρα από κάθε λογική να πιστεύει ότι ακόμα και αν ένας άνθρωπος δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να αλλάξει συνήθειες, να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και να υπερβεί τους περιορισμούς και τις ματαιώσεις που βιώνει στην καθημερινότητα, ξαφνικά κάτι θα συμβεί που θα αλλάξει σαρωτικά και ως δια μαγείας τα δεδομένα.

Γι' αυτό και διαβάζεις στα αστρολογικά forum τις γνωστές ατάκες του τύπου "...υπάρχει ελπίδα για εμάς τα τοξοτάκια;" ή "θα τα καταφέρουμε καλύτερα τώρα που μπαίνει ο Δίας στον Σκορπιό".

Είναι αυτή η καθηλωμένη, κάπως υποταγμένη παθητικότητά μας, ο φόβος μας να βγούμε από τα οχυρά της ασφάλειας που με την πάροδο των χρόνων έχουμε χτίσει, προσμένοντας τους ψεύτικους μεσσίες, τα ζώδια, τον από μηχανής θεό που θα έρθει να μας σώσει.

Υπάρχει ένα ρητό στη μελέτη της αστρολογίας που αναφέρει πως «οι σοφοί κυβερνούν τα άστρα και οι ανόητοι υποκύπτουν σε αυτά».

Η αστρολογία και τα ζώδια αποτελούν έναν από τους αναρίθμητους τρόπους για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να αναλάβουμε δράση.

Όταν, όμως, χρησιμοποιούμε τα ζώδια για να παραμείνουμε οι ίδιοι σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, τότε γινόμαστε μάλλον "γραφικοί" από αστρολογικής απόψεως. 

Αναζητώντας και την άποψη των επαγγελματιών για το συγκεκριμένο ζήτημα, μιλήσαμε με τη Ναταλία Σαϊτάκη, αρχισυντάκτρια του thedailyowl.gr και υπεύθυνη της πολυδιαβασμένης στήλης «Τα Άστρα και τα Ζώδια μας Βάλανε Εμπόδια».

«Πριν 3 χρόνια το μόνο που γνώριζα σχετικά με την αστρολογία ήταν, γενικά κι αόριστα, ο ανάδρομος Ερμής και το πώς μπορούσε να ανακατέψει το καθημερινό μας πρόγραμμα. Ξεκίνησα να διαβάζω άρθρα για την αστρολογία όταν δούλεψα για ένα χρονικό διάστημα στο site του Αστρολόγου.

Σύντομα άρχισα να γράφω προβλέψεις του Σαββατοκύριακου από τον λογαριασμό μου στο Twitter - 140 χαρακτήρες για κάθε ζώδιο. Οι 140 χαρακτήρες έγιναν κανονικό κείμενο όταν ανέλαβα την αρχισυνταξία της "Ημερήσιας Κουκουβάγιας".

Τα ζώδια είναι ένα υπαρξιακό χόμπι, ένας τρόπος για να ερμηνεύσεις την καθημερινότητά σου, τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με τους ανθρώπους και το πως κατανοείς τον εαυτό σου.

Οι προβλέψεις αποτελούν επί της ουσίας ασκήσεις ψυχολογικής προετοιμασίας για μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει, ενώ πάντα εντάσσονται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλουμε για να εξελιχθούμε. 

Το ωροσκόπιο και τα ζώδια γοητεύουν τον άνθρωπο γιατί καταπιάνονται με το απρόβλεπτο, το αδύνατο, το επιθυμητό και το τρομακτικό ταυτόχρονα.

Όσο υπάρχει στη ζωή μας το Άγνωστο, ο λεγόμενος "αστάθμητος παράγοντας", τόσο ο τομέας της αστρολογίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με διάφορα στοιχεία ψυχολογίας, θα ασκεί γοητεία σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων».


Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε και τη Μαριβίκυ Καλλέργη, την αστρολόγο της LIFO για το τι σημαίνουν τα ζώδια για εκείνη.

«Τα ζώδια είναι τάσεις γεγονότων που έχουν να κάνουν με επαναλαμβανόμενες πλανητικές θέσεις. Μελετώντας τις κανείς, μπορεί να αποφύγει – όντας πιο προσεχτικός - πιθανά δυσάρεστα γεγονότα, να δώσει έμφαση σε τομείς που θέλει να βελτιώσει όταν οι συνθήκες θεωρούνται πιο ευνοϊκές, να πάρει σοβαρές αποφάσεις όσο αφορά τη ζωή του.

Κοινώς, είναι προδιαθέσεις που και πάλι έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες, δίχως να σημαίνει πως καθορίζουν τη μοίρα.

Την πορεία μας την καθορίζουμε εμείς μέσω των επιλογών μας, δεν είναι όμως κακό, έχοντας από πριν την πρόνοια για ενδεχόμενη βροχή, να πάρουμε μαζί μας ομπρέλα».


Γιατί όμως, σύμφωνα με τη Μαριβίκυ, τόσοι άνθρωποι παίρνουν τα ζώδια στα σοβαρά;

«Επειδή υπάρχει η ανάγκη να μπορέσει ο καθένας να ερμηνεύσει τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βιώνει ώστε να μη χρειαστεί να επαναλάβει τα λάθη του, να βρει από πού μπορεί να πηγάζουν οι φόβοι και οι ανασφάλειες του και κυρίως να έχει ένα αποκούμπι που θα τον στηρίξει σε ευχάριστες ή δυσάρεστες περιόδους της ζωής του.

Πολλές φορές είναι η περιέργεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο, πιστεύω πως έχει να κάνει και με την ανάγκη μας να αποποιηθούμε των ευθυνών μας.

Η ανθρώπινη αγωνία σχετικά με το μέλλον υπήρχε και θα υπάρχει, κάτι που πολλές φορές δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μέσω της λογικής σκέψης».

Γιατί εξακολουθούν να μας απασχολούν τόσο πολύ τα ζώδια; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9 / ΑΤΕΛΙΕ LIFO

Αυτή ακριβώς η ανθρώπινη αγωνία, η οποία διοχετεύεται στη μελέτη του ζωδιακού κύκλου, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο επαγγελματικό αντικείμενο, αν κρίνουμε από την πληθώρα των εντύπων, αλλά κυρίως των ιστοσελίδων που ασχολούνται κατ' αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία της Κατερίνας Χ., 35 χρονών, η οποία μαζί με μια φίλη της –και οι δύο χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις επί του αντικειμένου- δημιούργησαν πριν λίγα χρόνια μια από αυτές τις ιστοσελίδες.


«Ο λόγος που εγώ και η Εύα ξεκινήσαμε το site ήταν καθαρά βιοποριστικός. Με τον μισθό να καλύπτει μόνο τα βασικά, χρειαζόμασταν ένα έξτρα εισόδημα που θα μας πρόσφερε το κάτι παραπάνω.

Όντας γυναίκες και γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το φύλο μας, αλλά και πώς να γράφουμε πιασάρικα άρθρα, ήμασταν σίγουρες ότι θα βρίσκαμε ένα κοινό -μικρό ή μεγάλο θα το βλέπαμε στην πορεία- και θα κινούμασταν ανάλογα.

Κάναμε τις απαραίτητες επαφές με τις διάφορες εταιρείες, καταλήξαμε, βρήκαμε και μια αστρολόγο που μας έδινε τα θέματα και τις προβλέψεις και ξεκινήσαμε.

Αν και νομίζαμε ότι θα βγάζαμε χρήματα μέσω διαφημιστικών banners από διάφορες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να έχουν παρουσία σε εμάς λόγω της επισκεψιμότητας του site, τελικά τα λεφτά ήρθαν από τις γραμμές!

Τις γραμμές που καλούσαν όσοι έμπαιναν στο site για να μάθουν το μέλλον. Είτε για να μιλήσουν με την αστρολόγο που είχαμε ως βιτρίνα, είτε για να τους διαβάσει τη σφαίρα η Ασουχάν (πιο ακριβή γραμμή), είτε για να τους πει τα χαρτιά και τα ταρώ η Ζαΐρα.

Γενικά παράπονο δεν είχαμε, έβγαινε το μεροκάματο. Και επενδύαμε κιόλας, κάναμε χορηγούμενες (σ.σ. δημοσιεύσεις) στο Facebook το 2014 που δεν είχε κανείς ιδέα.

Κάποια στιγμή όμως, αν κάτσεις και το σκεφτείς, συνειδητοποιείς ότι το χρήμα αυτό είναι ο πόνος του άλλου, η εμμονή του, η απογοήτευση ή η κατάθλιψη που μπορεί να νιώθει. Γενικά, οι περισσότεροι απ' όσους παίρνουν σε αυτές τις γραμμές αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Αυτό γενικά δεν είναι πολύ ωραίο ως συναίσθημα, αλλά δεν μπορώ να σου πω ότι το σκεφτόμουν κάθε δυο μήνες που έπαιρνα τα λεφτά»


Προσπαθώντας να καταλάβω λίγο καλύτερα αυτή την εμμονή με τα ζώδια μίλησα με τον ψυχοθεραπευτή Φώτη Μαυρίδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να πάμε πολύ πίσω για να ξεκινήσουμε να εξηγούμε το φαινόμενο αυτό.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλός έχει μια μακρά ιστορία εξέλιξης: εξ όσων γνωρίζουμε σήμερα, τα πρωτεύοντα θηλαστικά εμφανίστηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι με τη σύγχρονη ανατομία πριν 200 χιλιάδες χρόνια, ενώ η χρήση της γλώσσας και άλλες ανεπτυγμένες γνωστικές λειτουργίες πριν 50 χιλιάδες χρόνια, η δε επιστημονική επανάσταση ξεκίνησε μόλις τον 16ο αιώνα μ.Χ.

Έτσι, βάζοντας τους αριθμούς κάτω, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και η μαγική, μυθολογική και θεολογική ερμηνεία του κόσμου καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, έναντι της επικοινωνίας δια του λόγου και της κατανόησης δια της αναλυτικής σκέψης.

Με απλά λόγια, ο εγκέφαλός μας κουβαλάει ένα πρωτόγονο κομμάτι, με το οποίο οι πρόγονοί μας, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα ζώα, επικοινωνούσαν μεταξύ τους δίχως γλώσσα και αλληλεπιδρούσαν με το περιβάλλον προκειμένου να επιβιώσουν».

Όσο έξυπνος και αν είναι κανείς, όση μόρφωση και αν έχει λάβει, αν δεν έχει ωριμάσει ψυχικά, το βρέφος μέσα του θα έχει την ανάγκη να πιαστεί από ζώδια, θρησκείες, ιδεολογίες, κόμματα, ηγέτες, ήρωες του παρελθόντος και ό,τι άλλο προσφέρεται να θρέψει τις απωθημένες, ανεκπλήρωτες ανάγκες του.


Για τον Φώτη, οι άνθρωποι που εξαρτούν τη ζωή τους από τα ζώδια «εκτονώνουν το βρεφικό-παράλογο κομμάτι της σκέψης τους στην πίστη ότι η μοίρα μας καθορίζεται από ανώτερες, αλλά άγνωστες δυνάμεις, που αν γνωρίζεις τα μυστικά τους μπορείς να προφυλαχτείς από τις αναποδιές.

Όπως ακριβώς τα βρέφη, έτσι και οι άνθρωποι που προστρέχουν στους αστρολόγους έχουν την ανάγκη από μια στοργική μαμά να τους πάρει από το χέρι και να τους καθοδηγήσει, να τους μάθει τι είναι ωφέλιμο και τι όχι, από έναν παντοδύναμο μπαμπά που θα εγκρίνει τις πράξεις τους και θα τους προστατέψει από τους εξωτερικούς κινδύνους.

Γι' αυτό, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις αστρολογικές προβλέψεις, θα καταλάβει ότι οι αστρολόγοι φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν απευθύνονται στον ενήλικο εαυτό μας, αλλά στο βρέφος που κρύβουμε μέσα μας».


Πως όμως εξηγείται η απήχησή τους σε ένα τόσο μεγάλο εύρος ανθρώπων; Ξαναγυρνάω στην Κατερίνα Χ., και στην εμπειρία που απέκτησε λειτουργώντας το αστρολογικό site για κάποια χρόνια.

«Η αστρολογία, και η μαντεία εν γένει, ασκεί μία έλξη. Και είναι λογικό, για μένα, γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου. Τειρεσίας, Κάλχας, Πυθία για την Ελλάδα και δεν ξέρω κι εγώ ποιος μάγος της φυλής στην Αφρική κ.ο.κ.

Για μένα η αστρολογία είναι πιο απενοχοποιημένη και πιο αποδεκτή λύση για κάποιον- κάποια που θέλει να μάθει το μέλλον.

Και δεν είναι μόνο το μέλλον, είναι αυτή η ανάγκη να νιώσεις ότι κρατιέσαι από κάπου, ότι έχεις κάτι να ελπίζεις, να νιώσεις μια αχτίδα αισιοδοξίας στη μουντή καθημερινότητα.

Οι γυναίκες είναι, έτσι λέγεται τουλάχιστον, αυτές που διαβάζουν περισσότερο τα ζώδια, που ασχολούνται με όλα αυτά και αυτό έχει βάση και στον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας, στα πρότυπα.

Όταν είσαι μόνος -η μοναξιά είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά στην εποχή της κρίσης-, ψάχνεις διεξόδους και το να σου πουν ότι όλα θα πάνε καλά στο μέλλον είναι μία από αυτές.

Για παράδειγμα, αν έχεις περάσει τα 35-40 και δεν έχεις αποκτήσει ακόμη τη δική σου οικογένεια, νιώθεις ότι κάτι πάει λάθος (ειδικά αν πιέζεσαι και από τον κοινωνικό σου περίγυρο) κι αναζητάς τρόπους να δεις αν αυτό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Ενδεχομένως να πει κάποιος ότι είναι θέμα παιδείας, ωστόσο η δική μου πείρα δείχνει ότι ασχολούνται με τα ζώδια ακόμη και όσοι έχουν παιδεία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την τάση του ανθρώπου να θέλει να ελέγχει πράγματα και καταστάσεις.

Γνωρίζουμε πολύ καλά το χθες, αλλά το αύριο είναι εντελώς άγνωστο κι αυτό δυσκολεύει πολλούς, έτσι τα ζώδια είναι μια κάποια λύση.

Επομένως, δεν θεωρώ ότι είναι θέμα παιδείας, εποχής, εξέλιξης, ανάπτυξης, επιτευγμάτων κλπ. Τα ζώδια και όποια θα είναι τα ζώδια σε 100 χρόνια από τώρα, έχουν να κάνουν μόνο με τη φύση του ανθρώπου που είναι τραγική -το χουν πει πολλοί πριν από μένα αυτό».


Η Κατερίνα και ο Φώτης ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες, όμως καταλήγουν σε πολύ κοντινά συμπεράσματα.

Και ο Φώτης συμφωνεί ότι το κλειδί στη διαχρονική και ανεξήγητη για πολλούς γοητεία των ζωδίων βρίσκεται στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Η παιδεία δηλαδή δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

«Οι πεποιθήσεις μας καθορίζονται κατά κύριο λόγο από την ψυχική μας ωριμότητα, η οποία διαμορφώθηκε στη βρεφική και παιδική ηλικία βάσει του τρόπου που μεγαλώσαμε, και άρα είναι σχεδόν ανεξάρτητη από την ευφυΐα και τη μόρφωση.

Ένα παιδί που έζησε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον υπό τον φόβο των επικρίσεων, της απόρριψης και της τιμωρίας, ως ενήλικας θα έχει την ανάγκη να υποτάσσεται τυφλά σε «ανώτερες δυνάμεις» που θα ρυθμίζουν την τύχη του και θα επικυρώνουν τις αποφάσεις του, θα φοβάται να αυτενεργήσει και να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

Ένα παιδί που στερήθηκε την αγάπη, την έγνοια και την αποδοχή των γονέων του, ως ενήλικας θα έχει την ανάγκη «ειδικών», απ' τους οποίους θα εξαρτάται απόλυτα προκειμένου να τον καθοδηγούν βήμα-βήμα, να τον ενθαρρύνουν και να τον προφυλάσσουν.

Με άλλα λόγια, όταν μεγαλώνει κανείς σε μια οικογένεια που επικρατεί ο φόβος, η ανασφάλεια και η συναισθηματική αποστέρηση, το βρεφικό-πρωτόγονο κομμάτι της σκέψης δεν καταφέρνει να ωριμάσει, με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή να ρέπει σε βρεφικές-πρωτόγονες θεωρίες που επιβεβαιώνουν τον αρχαϊκό τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

Όσο έξυπνος και αν είναι κανείς, όση μόρφωση και αν έχει λάβει, αν δεν έχει ωριμάσει ψυχικά, το βρέφος μέσα του θα έχει την ανάγκη να πιαστεί από ζώδια, θρησκείες, ιδεολογίες, κόμματα, ηγέτες, ήρωες του παρελθόντος και ό,τι άλλο προσφέρεται να θρέψει τις απωθημένες, ανεκπλήρωτες ανάγκες του.


Εκπλήρωση απωθημένων αναγκών, επικοινωνιακή γλώσσα, χάρτης για το μέλλον, διέξοδος, τιθάσευση του αγνώστου, υπαρξιακό χόμπι, ερμηνεία της καθημερινότητας, επαγγελματικό αντικείμενο, προδιαθέσεις-τάσεις γεγονότων, εμμονή, εκτόνωση.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κραυγαλέες αντιθέσεις φαίνεται πως οι ανάγκες, τα απωθημένα και οι λειτουργίες που εξυπηρετούν τα ζώδια δεν θα πάψουν να αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης από πολλούς ανθρώπους. Και αυτό δύσκολα θ' αλλάξει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 2.3.2018

Υγεία & Σώμα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Εχω την εξής προσέγγιση. Ενστικτωδώς,by intuition που λένε..οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως αποτελούν μέρος ενός όλου,ότι ανήκουν σε ένα συμπαντικό γίγνεσθαι,δεν είναι έξω από αυτό ,πως θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο άλλωστε..Οπότε επηρρεάζονται από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους από τα surrounding phenomena.Τα ζώδια είναι ένας τρόπος εξήγησης ενός γίγνεσθαι που θεωρούμε πως μας ξεπερνά,αλλά συγχρόνως θέλουμε και να εξηγήσουμε.Είναι ας πούμε ένας απλοϊκός τρόπος να συμφιλιωθούμε με ό,τι υπάρχει πέρα από μας, πέρα από αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε,χωρίς να το ψάξουμε ιδιαίτερα χωρίς να ασχοληθούμε με υπαρξιακά ,επιστημονικά,φιλοσοφικά θέματαΕκείνο που με εντυπωσιάζει πάντως, είναι πως, το σημαντικό, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με το θέμα είναι η ημερομηνία γέννησης και όχι η ημερομηνία σύλληψης.
Η ερώτηση « τι ζώδιο είσαι» σημαίνει «θέλω έναν τροπο να σε κατατάξω κάπου, χωρίς όμως να καταβάλλω προσπάθεια να σε γνωρίσω». Όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.Θα ήθελα πολυ να μου εξηγήσει κάποιος «ειδικός» πως ειναι δυνατόν εγώ, γυναίκα, από χωριό της Μακεδονίας, με γονείς αγρότες αποφοίτους δημοτικού να έχω την ίδια προσωπικότητα με τον γιο μεγαλοαστικής οικογένειας, που ακολούθησε την οικ. Παράδοση σπουδάζοντας στα καλύτερα πανεπιστήμια. Επειδή γεννηθήκαμε τον ίδιο μήνα;Χαχαχα
Τα ζώδια είναι έτσι γραμμένα ώστε οι προβλέψεις να ταιριάζουν στον καθένα ανεξαρτήτως ζωδίου. Είναι τόσο απλό. Συν πως για ό,τι δεν ταιριάξει, υπάρχει η δικαιολογία του ωροσκόπου, της θέσης των πλανητών, στοιχείων που τελικά αναιρούν την αξία του ζωδίου υπέρ ενός "ζωδιακού χάρτη", αναλόγως τα χρήματα που έχει να διαθέσει κανείς βεβαίως.Το ενδιαφέρον είναι πως ΜΜΕ σταθερά απέναντι στην εκκλησία, διατηρούν στήλες με ζώδια, που θα πει πως δεν πρόκειται για κάποια προσπάθεια διαφωτισμού του κοινού, αλλά για προσφορά και ζήτηση. Αν ο χριστιανισμός σας φαίνεται παραμύθι, περιμένετε να δείτε με τι είναι πρόθυμος να τον αντικαταστήσει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Η κάθε εποχή διαλέγει τις αυταπάτες της.Η χριστιανική θρησκεία, ο κομμουνισμός είναι ντεμοντέ. Της μόδας είναι οι θεωρίες συνωμοσίας, τα ζώδια, η γιόγκα, η χορτοφαγία, ο αριστερισμός.Έχει ο καιρός γυρίσματα...