Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Ορέστης

 

«Συνήθως ντύνομαι έτσι στην καθημερινότητά μου – το πρωί όχι τόσο. Έχουμε επηρεαστεί από τα anime που βλέπουμε από μικρή ηλικία. Αν κάνω τα πάντα, μπορεί να μου πάρει κανένα μισάωρο να ετοιμαστώ, αν θέλω να πάω κάπου κοντά ή βιάζομαι, κάνω κανένα τέταρτο.


Ψωνίζουμε από το eBay κυρίως και από άσχετα μαγαζιά, όπως κάτι μικρά στο Μοναστηράκι, και στη λαϊκή, όσο πιο φτηνά μπορούμε. Δεν υπάρχουν εξειδικευμένα μαγαζιά στην Αθήνα, αλλά επειδή η αισθητική της J-pop και της K-pοp είναι της μόδας τώρα στην Ελλάδα, μπορείς να βρεις ρούχα και αξεσουάρ σε γνωστές αλυσίδες, αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις και να έχεις φαντασία. Τα πιο πολλά λεφτά που έχω δώσει είναι 20 ευρώ, για μια τσάντα».

 

Δανάη

«Έχω ντυθεί Mahoo με στοιχεία Fairy-kei. Μοιάζει σαν να είμαι magical girl από τα anime, όπως η Sailormoon. H Sailormoon είναι είδωλο και φεμινιστική φιγούρα. Παρότι δείχνει πολύ παιδική και αφελής, κρύβει πολλά μηνύματα: δείχνει ότι οι γυναίκες, όσο ευαίσθητες, ανώριμες και συναισθηματικές και αν δείχνουν, στην πραγματικότητα είναι πολύ δυναμικές. Τα Japanese Street Style Walks ξεκίνησαν στο Harajuku στο Τόκιο. Υπάρχουν πολλές επιρροές, εμπνέονται από παραμύθια, anime, video games και κούκλες. Το κάθε στυλ έχει το δικό του ντύσιμο, τα περισσότερα ρούχα είναι ανοιχτόχρωμα και άλλα είναι πιο goth.


Ντύνομαι έτσι από τα 14, με αυτή την εμφάνιση πήγαινα και στο σχολείο. Ήταν αρκετά άσχημα τα σχόλια στην αρχή. Μένω στον Πειραιά και εκεί ήμουν η μόνη. Τώρα έχει γίνει μόδα το περίεργο μαλλί και ντύσιμο. Δεν με ένοιαζε γιατί δεν ήθελα να είμαι όπως εκείνοι, δεν ένιωθα ο εαυτός μου».

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Αλέτσου

«Έχω ντυθεί Visual-kei. Πάντα μου άρεσε η Ιαπωνία και η ροκ. Κάποια στιγμή άκουσα από μια φίλη J-rock και J-metal και μου άρεσε πολύ η εμφάνιση των μουσικών, η μελωδία τους και τα βιντεοκλίπ τους, που είναι πολύ δημιουργικά. Οι Gazzete και οι Dadaroma είναι οι αγαπημένες μου μπάντες. Από αυτούς εμπνεύστηκα το στυλ μου. Μου άρεσαν που ήταν ντυμένοι σαν να είναι παιχνίδια. Είμαι παιδί των games. Τώρα τραγουδάω και μαθαίνω ιαπωνικά και κάποια στιγμή θα πάω εκεί για να κάνω καριέρα. Συνήθως με κοιτούν σαν να είμαι κάτι περίεργο, αλλά κακά περίεργο. Δεν έχουν κι άδικο – είμαι μέσα στα μαύρα, φοράω έντονους φακούς, είμαι τρομακτικός. Μου αρέσει το στυλ μάγου και το μυστήριο είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου. Με νευριάζει λίγο όταν κρίνουν από την εμφάνισή μου τι άνθρωπος είμαι».

 

Ρίνα

«Έχω ντυθεί στο στυλ Λολίτα, που είναι επηρεασμένο από τα βικτωριανά ρούχα και την κλασική λογοτεχνία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη Λολίτα του Ναμπόκοφ. Στην Ιαπωνία έχουν το δικό τους street fashion που είναι αρκετά διαφορετικό από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Παίζουν πολύ με τα χρώματα και επειδή είναι τόσο ιδιαίτερο, ελκύει πολλούς επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο. Κάποιοι το μπερδεύουν με το fetish ή το cosplay. Ήθελα να το προωθήσω στην Ελλάδα, όπου ακόμη δεν το ξέρει πολύς κόσμος, έτσι αποφάσισα να διοργανώσω ένα Japanese Street Fashion Walk. Σκοπός είναι να μαζευτούμε, να γνωριστούμε και να δείξουμε ότι υπάρχει κι εδώ.


Άρχισα να μαθαίνω τις υποκουλτούρες της Japanese Fashion και μου άρεσαν τα Visual-kei, Λολίτα, Dolly-kei, Molly-kei. Μου αρέσει ο τρόπος που εκφράζονται γιατί καταρρίπτουν όλα τα στερεότυπα που σου επιβάλει η κοινωνία στα φύλα, στην ηλικία. Γιατί να μην παίρνουν στα σοβαρά έναν ενήλικα που φοράει πολύχρωμα ρούχα; Το japanese style σού δίνει ελευθερία. Πολλοί καρφώνουν το βλέμμα τους πάνω μου και με κάνουν να νιώθω λίγο άβολα, σαν να μην έχω καθόλου χώρο γύρω μου. Μου αρέσει που κάποιοι έρχονται και με ρωτάνε τι φοράω και από πού το πήρα».

 

Η συνάντηση του Japanese Street Fashion Walk θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου, στον σταθμό μετρό «Ακρόπολη», στις 17:00.

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.