Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή»

Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή» Facebook Twitter
Eίναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
 που εισπράττει κανείς σήμερα από την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος είναι πως πρόκειται για μια σχετικά μικρής κλίμακας παρέμβαση, η οποία είναι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου, αλλά δεν αποτελεί τομή, όπως αναμενόταν, στον συμμετοχικό σχεδιασμό μιας πράσινης πόλης που θα είναι πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Από την άλλη, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. 

Όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα.

Στη νέα πλατεία μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία που παραπέμπουν σε μια βελτίωση των δεικτών βιώσιμης κινητικότητας και λειτουργικότητας (που όμως περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα) καθώς και στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Οφέλη αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή της ανάπλασης (κυρίως στο επίπεδο του δρόμου) όσον αφορά το μικροκλίμα, όταν οι νέες φυτεύσεις μπορέσουν να προσφέρουν σκίαση στους πεζούς. Ωστόσο τα οφέλη αυτά περιορίζονται από τη χρήση σκληρών υλικών που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, όπως και στην περίπτωση του Μεγάλου Περίπατου, έτσι και στην πλατεία Συντάγματος, ενώ είχε δοθεί αρχικά η εντύπωση ότι θα υπήρχε κάποια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων, τελικά δεν συνέβη στην πράξη κάτι τέτοιο. Έτσι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία τόσο για να αλλάξουν η νοοτροπία και οι πρακτικές του σχεδιασμού όσο και για να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα εξέφραζε ένα κοινό όραμα και θα εξασφάλιζε σε σημαντικό βαθμό μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Μαρία Δέδα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουκία: «Δεν σου φτιάχνουν όνομα τα κοινωνικά και οι κοσμικότητες»

Lifo Videos / Λουκία: «Δεν σου φτιάχνουν όνομα τα κοινωνικά και οι κοσμικότητες»

Ξεκίνησε στο Λονδίνο έχοντας στο μυαλό της θέατρο, ρούχα και interior και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στα Harrods. Φτιάχνει ρούχα παρατηρώντας το βλέμμα ενός ανθρώπου. Η Λουκία αφηγείται τη ζωή της στη LifO.
THE LIFO TEAM
Δεν ξέρω αν έχω ADHD και μασίφ ξύλο

Άλλο ένα podcast 3.0 / Δεν ξέρω αν έχω ADHD και μασίφ ξύλο

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με ένα επεισόδιο όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο: ούτε αν έχει ADHD, ούτε αν το σπίτι του είναι στοιχειωμένο. Ανάμεσα σε γονεϊκούς φόβους, μασίφ ξύλα που κοστίζουν όσο ο χρυσός, γουρουνοπούλες πριν από μεγάλες παραστάσεις και την απομόνωση των μεγάλων πόλεων, προσφέρει, όπως πάντα, καθαρό value for money χάος.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
«Κάθε διαδρομή και μια μάχη»: Πόσο προσβάσιμη είναι στην πράξη η μετακίνηση με ταξί στην Αθήνα;

Ζούμε, ρε! / «Κάθε διαδρομή και μια μάχη»: Πόσο προσβάσιμη είναι η μετακίνηση με ταξί στην Αθήνα;

Από την επιβίβαση χρηστών αμαξιδίου μέχρι την αποδοχή σκύλων-οδηγών, η καθημερινότητα κρύβει ακόμα εμπόδια που συχνά δεν βλέπουμε. Η φιλόλογος, content creator και μοντέλο Τζουλιάνα Μπούσι συζητά για όσα συμβαίνουν και όσα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Φοίβος Δεληβοριάς: «Η ταινία “Καποδίστριας” είναι μια φθηνή παρηγοριά που μας πηγαίνει πίσω»

Lifo Videos / Φοίβος Δεληβοριάς: «O “Καποδίστριας” είναι μια φτηνή παρηγοριά που μας πηγαίνει πίσω»

Ο γνωστός τραγουδοποιός, λίγο πριν ξεκινήσει τις εμφανίσεις του στο Κύτταρο, μιλά για τον φόβο που γεννά τον εθνολαϊκισμό, σχολιάζει την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη και εξηγεί γιατί, όπως λέει, «αυριανιστής είναι αυτός που σήμερα κατηγορεί τη woke ατζέντα για όλα, αλλά κλείνει τα μάτια του στον Μπέο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρήστος Ρούσσος: Ένας «Άγγελος» στη φυλακή

Αληθινά εγκλήματα / Χρήστος Ρούσσος: Ένας «Άγγελος» στη φυλακή

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται ένα έγκλημα που σήκωσε πολλή κουβέντα και έφερε την Ελλάδα της δεκαετίας του ’70 αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα ξένη προς τη συντηρητική πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Όταν η άγρια ζωή φτάνει στην αυλή μας

H κατάσταση των πραγμάτων / Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Όταν η άγρια ζωή φτάνει στην αυλή μας

Τα τελευταία χρόνια ολοένα συχνότερα εμφανίζονται λύκοι, αρκούδες και αγριογούρουνα κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Τι κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο; O Σπύρος Ψαρούδας, συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», εξηγεί.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gio not Okay και γονικές ενοχές

Άλλο ένα podcast 3.0 / Gio not Okay και γονικές ενοχές

Άλλη μια εβδομάδα, άλλο ένα podcast. Ο Θωμάς Ζάμπρας μιλά για την κανονικοποίηση των memes, χαλασμένα υδραυλικά, γονικές ενοχές, παρανοικούς ηγέτες και το ίντερνετ που επιμένει να μας κάνει «πιο άντρες». Τα συνηθισμένα, δηλαδή.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: «Οι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν, διαδήλωσαν και στο τέλος κουράστηκαν»

LiFO Talks / Γιώργος Αυγερόπουλος: «Οι Έλληνες διαδήλωσαν, αλλά στο τέλος κουράστηκαν»

Με αφορμή τη νέα του ταινία που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους, ο γνωστός δημιουργός ντοκιμαντέρ μιλά για το έργο του, τη δημοσιογραφία, την απουσία των ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση αλλά και για το φαινόμενο των αρνητών της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα «δίδυμο» που έσταζε αίμα

Αληθινά εγκλήματα / Ένα «δίδυμο» που έσταζε αίμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη ματωμένη «διαδρομή» δύο κακοποιών που κρύβονταν πίσω από δύο δολοφονίες με θύματα έναν αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα βρέφος μόλις 40 ημερών, αλλά και ένοπλες ληστείες.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Γιατί το κυκλοφοριακό στην Αθήνα δεν θα βελτιωθεί πριν το 2032

Ελλάδα / Θα λυθεί ποτέ το κυκλοφοριακό στην Αθήνα; Μάλλον όχι

Γιατί η επόμενη τριετία, όσον αφορά το κυκλοφοριακό, προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη στην Αθήνα; Και γιατί, αν δεν αλλάξει κάτι, κινδυνεύουμε να «κολλήσουμε» στους δρόμους πολύ περισσότερο, όχι για τρία, αλλά για επτά χρόνια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Επικίνδυνα προσωπικές διαφημίσεις και απαγωγές πολιτικών σε ξένες χώρες

Άλλο ένα podcast 3.0 / Επικίνδυνα προσωπικές διαφημίσεις και απαγωγές πολιτικών σε ξένες χώρες

Καλή χρονιά, ρε αλάνια. Ή, τέλος πάντων, κάτι λιγότερο κριντζ. Το «Άλλο ένα podcast 3.0» επιστρέφει δυναμικά με τον Θωμά Ζάμπρα, και πιάνει από Χριστούγεννα και πλατό τυριών μέχρι διαφημίσεις που ξέρουν πάρα πολλά για την ψυχική μας υγεία, AI τράπερ, που μάλλον δεν ζητήσαμε ποτέ, και απαγωγές πολιτικών σε ξένες χώρες, λες και είναι καθημερινότητα.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Ποιο είναι ο πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις βγεις από τη φυλακή; «Μια βουτιά στη θάλασσα»

Ηχητικό Ντοκoυμέντο / «Μόλις βγω από τη φυλακή, θέλω να πάω στη θάλασσα»

Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος όταν φαντάζεται την πόρτα να ανοίγει; Στις Φυλακές Λάρισας, κρατούμενοι μιλούν με ειλικρίνεια για το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν όταν βγουν και για όσα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά ενώ είναι ακόμη μέσα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Σκέψου να είσαι μαθητής στην Ελλάδα το ’90 και να σε λένε Σουλεϊμάν»

Lifo Videos / «Σκέψου να είσαι μαθητής στην Ελλάδα το ’90 και να σε λένε Σουλεϊμάν»

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σουλεϊμάν μιλά για τη διαδρομή του στο θέατρο, τα τραύματα που τον διαμόρφωσαν, την επιλογή έργων που γεννιούνται από προσωπική συγκίνηση και την ανάγκη να φέρνει το διαφορετικό πιο κοντά, χωρίς κραυγές.  
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τι σημαίνει να είσαι καλά σ’ έναν κόσμο που σε πιέζει διαρκώς;

Άκου την επιστήμη / Τι σημαίνει να είσαι καλά σ’ έναν κόσμο που σε πιέζει διαρκώς;

Γιατί αυτή η περίοδος είναι τόσο «ψυχοσωματικά φορτισμένη»; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης; Και πώς μπορεί μια κρίση να αποτελέσει αφετηρία για αλλαγή; O ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας σπίτι σε μια πόλη που δεν χωρά τους κατοίκους της

H κατάσταση των πραγμάτων / Ψάχνοντας σπίτι σε μια πόλη που δεν χωράει άλλους

Σπίτια που χάνονται πριν καν τα δεις, ενοίκια που δεν βγαίνουν με κανέναν μισθό και άνθρωποι που μαθαίνουν να ζουν σε μόνιμη αναμονή. Η Χάρις Τριανταφυλλίδου, πολιτική επιστήμονας και ιδρυτικό μέλος του Ξεσπιτόγατου, μιλά για τη στεγαστική κρίση όπως τη ζουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι στην Αθήνα: με άγχος, συμβιβασμούς και πικρό χιούμορ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γεωργία Καλτσή: «Το πιο δύσκολο δεν είναι η αναπηρία αλλά η άγνοια»

Ζούμε, ρε! / Γεωργία Καλτσή: «Το πιο δύσκολο δεν είναι η αναπηρία αλλά η άγνοια»

Τι σημαίνει να ξαναμαθαίνεις τη ζωή από την αρχή; Η Γεωργία Καλτσή μιλά για το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε ζώντας με κινητική αναπηρία, για τη δύναμη της ψυχολογίας, τον ρόλο του περιβάλλοντος και το δύσκολο, αλλά εφικτό, ταξίδι προς την αυτονομία.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ