Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή»

Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή» Facebook Twitter
Eίναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
 που εισπράττει κανείς σήμερα από την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος είναι πως πρόκειται για μια σχετικά μικρής κλίμακας παρέμβαση, η οποία είναι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου, αλλά δεν αποτελεί τομή, όπως αναμενόταν, στον συμμετοχικό σχεδιασμό μιας πράσινης πόλης που θα είναι πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Από την άλλη, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. 

Όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα.

Στη νέα πλατεία μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία που παραπέμπουν σε μια βελτίωση των δεικτών βιώσιμης κινητικότητας και λειτουργικότητας (που όμως περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα) καθώς και στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Οφέλη αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή της ανάπλασης (κυρίως στο επίπεδο του δρόμου) όσον αφορά το μικροκλίμα, όταν οι νέες φυτεύσεις μπορέσουν να προσφέρουν σκίαση στους πεζούς. Ωστόσο τα οφέλη αυτά περιορίζονται από τη χρήση σκληρών υλικών που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, όπως και στην περίπτωση του Μεγάλου Περίπατου, έτσι και στην πλατεία Συντάγματος, ενώ είχε δοθεί αρχικά η εντύπωση ότι θα υπήρχε κάποια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων, τελικά δεν συνέβη στην πράξη κάτι τέτοιο. Έτσι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία τόσο για να αλλάξουν η νοοτροπία και οι πρακτικές του σχεδιασμού όσο και για να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα εξέφραζε ένα κοινό όραμα και θα εξασφάλιζε σε σημαντικό βαθμό μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Μαρία Δέδα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παγκόσμιες «γειτονιές» της τεχνητής νοημοσύνης 

Τεχνητή Νοημοσύνη / Οι παγκόσμιες «γειτονιές» της τεχνητής νοημοσύνης

Η φυσικός Ναταλία Μανωλά της OpenAIRE και οι Αλέξανδρος Μελίδης και Ηρακλής Βαρλάμης του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΑΑΚ μιλούν στον Πάνο Σάκκα για τα subcultures του ελεύθερου, παγκόσμιου ιστού, στο podcast της σειράς «Τεχνητή Νοημοσύνη», σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Η ανθελληνική προπαγάνδα της Τουρκίας

Ρεπορτάζ / Η ανθελληνική προπαγάνδα της Τουρκίας

Τα τουρκικά μέσα καταπιάνονται διεξοδικά με την Ελλάδα, υφαίνοντας ένα εμπρηστικό αφήγημα μέσα από τις εφημερίδες, τα κανάλια και τα social media. Τι διαβάζει, τι ακούει και τι βλέπει για τη χώρα μας ο μέσος Τούρκος σήμερα;
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/12-Η μάστιγα της παιδικής κακοποίησης και τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Άκου την επιστήμη / Παιδική κακοποίηση: Τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων Έφη Λάγιου–Λιγνού για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την αποκαθήλωση της Κιβωτού και την καλλιέργεια της διαστροφής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Την έβαλε να πιεί πετρέλαιο και την έκαψε ζωντανή 

Αληθινά εγκλήματα / Την έβαλε να πιει πετρέλαιο και την έκαψε ζωντανή

Η φρικιαστική ιστορία που ξεκίνησε με την εξαφάνιση του πατέρα της Μαριάνας Μυγδανάλευρου και ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία της, από τον κατά 45 χρόνια μεγαλύτερό της Λευτέρη Π. τον Φεβρουάριο του 2011. Αφηγείται η ηθοποιός Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ