Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή»

Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή» Facebook Twitter
Eίναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
 που εισπράττει κανείς σήμερα από την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος είναι πως πρόκειται για μια σχετικά μικρής κλίμακας παρέμβαση, η οποία είναι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου, αλλά δεν αποτελεί τομή, όπως αναμενόταν, στον συμμετοχικό σχεδιασμό μιας πράσινης πόλης που θα είναι πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Από την άλλη, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. 

Όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα.

Στη νέα πλατεία μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία που παραπέμπουν σε μια βελτίωση των δεικτών βιώσιμης κινητικότητας και λειτουργικότητας (που όμως περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα) καθώς και στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Οφέλη αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή της ανάπλασης (κυρίως στο επίπεδο του δρόμου) όσον αφορά το μικροκλίμα, όταν οι νέες φυτεύσεις μπορέσουν να προσφέρουν σκίαση στους πεζούς. Ωστόσο τα οφέλη αυτά περιορίζονται από τη χρήση σκληρών υλικών που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, όπως και στην περίπτωση του Μεγάλου Περίπατου, έτσι και στην πλατεία Συντάγματος, ενώ είχε δοθεί αρχικά η εντύπωση ότι θα υπήρχε κάποια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων, τελικά δεν συνέβη στην πράξη κάτι τέτοιο. Έτσι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία τόσο για να αλλάξουν η νοοτροπία και οι πρακτικές του σχεδιασμού όσο και για να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα εξέφραζε ένα κοινό όραμα και θα εξασφάλιζε σε σημαντικό βαθμό μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Μαρία Δέδα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Άκου την επιστήμη / Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσο πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Αθλητισμός / Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Η Ελληνίδα «βασίλισσα» των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη μιλά για την προετοιμασία της λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και επιβεβαιώνει την έμπρακτη υποστήριξη της Visa στην πορεία της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο»

Αθλητισμός / Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο»

Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής μιλά για την αγάπη που έτρεφε από μικρό παιδί για τον στίβο, παρά τις διακρίσεις που δεχόταν λόγω του χρώματος του δέρματός του, ανυπομονεί για την κορυφή και νιώθει ευγνώμων που πλάι στις προσπάθειές του βρίσκεται η VISA.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ρώτα με ό,τι θες / Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει κάποιος θαμώνας για να της τραβήξει την προσοχή; Ποιο είναι το δικό της αγαπημένο τραγούδι; Η Κατερίνα Λιόλιου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Ρώτα με ό,τι θες / Μαριάννα Τουμασάτου, έχεις χάσει δουλειές επειδή τοποθετείσαι πολιτικά;

Τι δουλειά θα έκανε αν δεν ήταν ηθοποιός; Της έχει στοιχίσει το γεγονός ότι τοποθετείται πολιτικά; Με τι κριτήρια ψηφίζει; Τι εννοεί πως έκανε bullying παλιότερα; Έχει ζητήσει συγγνώμη; Ποιες ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής της; Η Μαριάννα Τουμασάτου απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Ζούμε, ρε! / Mr Greekonomics, πόσο μας κοστίζει ο εργασιακός αποκλεισμός των ΑμεΑ;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον Κοσμά Μαρινάκη, καθηγητή του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και δημιουργό του καναλιού Greekonomics στο YouTube, για το ενδεχόμενο κέρδος από τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Άκου την επιστήμη / Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ