Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή»

Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή» Facebook Twitter
Eίναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
 που εισπράττει κανείς σήμερα από την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος είναι πως πρόκειται για μια σχετικά μικρής κλίμακας παρέμβαση, η οποία είναι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου, αλλά δεν αποτελεί τομή, όπως αναμενόταν, στον συμμετοχικό σχεδιασμό μιας πράσινης πόλης που θα είναι πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Από την άλλη, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. 

Όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα.

Στη νέα πλατεία μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία που παραπέμπουν σε μια βελτίωση των δεικτών βιώσιμης κινητικότητας και λειτουργικότητας (που όμως περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα) καθώς και στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Οφέλη αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή της ανάπλασης (κυρίως στο επίπεδο του δρόμου) όσον αφορά το μικροκλίμα, όταν οι νέες φυτεύσεις μπορέσουν να προσφέρουν σκίαση στους πεζούς. Ωστόσο τα οφέλη αυτά περιορίζονται από τη χρήση σκληρών υλικών που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, όπως και στην περίπτωση του Μεγάλου Περίπατου, έτσι και στην πλατεία Συντάγματος, ενώ είχε δοθεί αρχικά η εντύπωση ότι θα υπήρχε κάποια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων, τελικά δεν συνέβη στην πράξη κάτι τέτοιο. Έτσι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία τόσο για να αλλάξουν η νοοτροπία και οι πρακτικές του σχεδιασμού όσο και για να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα εξέφραζε ένα κοινό όραμα και θα εξασφάλιζε σε σημαντικό βαθμό μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Μαρία Δέδα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ