Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας

0

Οι Zaha Hadid Architects (ZHA) κέρδισαν τον διαγωνισμό σχεδιασμού για την κατασκευή του Tower C στην πόλη Shenzhen της Κίνας. Πρόκειται για τη δημιουργία δύο ιδιαίτερα ψηλών, δίδυμων ουρανοξυστών ενωμένων με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους, χάρη σε ένα σύστημα που προβλέπει την καλλιέργεια φυτών στο νερό. Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο που ονομάζεται Shenzhen Bay Super Headquarters Base, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων.

Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενώσουν το αστικό τοπίο και έτσι επέκτειναν το δίκτυο του μετρό Shenzhen και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο γειτονικό πάρκο και τις πλατείες του, για να δημιουργήσουν τελικά έναν νέο ενοποιημένο δημόσιο χώρο. «Το κλιμακωτό βάθρο του Tower C συνδυάζεται με το πάρκο για να δημιουργήσει έναν νέο δημόσιο χώρο για αυτήν τη δυναμική πόλη που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας» ισχυρίζονται σε ανακοίνωσή τους οι Zaha Hadid Architects (ZHA). Δεδομένου ότι η προτεραιότητα ήταν οι πεζοί, οι αρχιτέκτονες προέβλεψαν εκτεταμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και εγκαταστάσεις φόρτισης.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματωθούν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού. Τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή θα είναι ανακυκλώσιμα ή θα έχουν χαμηλή ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα.

Η μελέτη προβλέπει την δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματώσουν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού.

Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων «φυσικά φωτισμένους», καθώς και χώρους ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης.

Το σχέδιο θα είναι πλήρες με ένα σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης νερού και φωτοβολταϊκά που θα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη την περιοχή. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ένα «έξυπνο σύστημα διαχείρισης» που θα παρακολουθεί τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες των κτιρίων για αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης στο κτίριο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. 

Το Tower C είναι ένα από τα πολλά κτίρια που αναλαμβάνει η αρχιτεκτονική εταιρεία που ίδρυσε η αείμνηστη Βρετανό-Ιρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται έντονα στην Κίνα υπό τον νέο διευθυντή της Patrik Schumacher.

 = 

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενοποιήσουν το αστικό τοπίο και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο παρακείμενο πάρκο. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Το Tower C θα είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων και ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Οι ουρανοξύστες ενώνονται με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.

Πηγή: Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ

Διεθνή / Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ

Παρά τους ενδοιασμούς για την αισθητική και λειτουργική της αξία, φαίνεται ότι η νέα όψη της πλατείας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διαμόρφωσης συγκοινωνιακού κόμβου και κοινωνικής διάδρασης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Babel»: Το νέο αριστουργηματικό graphic novel του Soloúp

Προδημοσίευση / «Babel»: Το νέο graphic novel του Soloúp

Μια συναρπαστική εικονογραφημένη ιστορία που συνδέει με χιούμορ και συγκίνηση τις αφηγήσεις του παππού του και της παρέας του με τα βιώματα των ανθρακωρύχων κάθε εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας στις στοές του Βελγίου.
M. HULOT
Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Design / Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Είκοσι δύο δημιουργοί από τον χώρο του design και των τεχνών εμπνέονται από οκτώ αρχειακά κομμάτια της διάσημης επιπλοποιίας, αναδιατυπώνοντας την έννοια του κλασικού επίπλου στην εποχή μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ένα σπίτι που λέει «ευχαριστώ»

Design / Ένα σπίτι που δίνει χαρά στον πεσιμιστή καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου

Στο διαμέρισμα του Νίκου Τσιαπάρα στη Θεσσαλονίκη συνυπάρχουν το αρ νουβό, το αρ ντεκό, η ποπ αρτ και το τρας με τους πίνακες του ιδιοκτήτη και τα πορτρέτα των τέως βασιλιάδων, έτσι, για το κιτς του πράγματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ